Popular Post ceciliamargareta Posted March 12, 2015 Popular Post Share Posted March 12, 2015 Tänkte bara kolla läget och se om det är någon annan som är smått manisk på att slänga så lite som möjligt av allt som ingår i ett kök? Bor sedan ett tag tillbaka på Irland utan tillgång till bioavfall eller kompost och det har blivit ett litet projekt att inte slänga något i hushållssoporna utan att ha använt det till 100% först. Lite kort om vad vi gör här: •Alla typer av köttben sparas i frysen och kokas med jämna mellanrum till buljong •De flesta grönsaksskal äts, men resterande, exempelvis kålrotskal sparas också till buljong •När ångkokaren används för grönsaker sparas "avkoket" i kylen och används som smak- och färggivare åt soppor och grytor •Allt fett som blir över i kastruller/formar sparas i kylen •Te återanvänds tills det inte ger någon smak alls längre •Alla glasburkar sparas för förvaring av matrester, de går utmärkt att frysa (undviker plast) •Kaffesump är utmärkt vid hårtvätt och som kroppsskrubb Kommer säkerligen uppdatera listan med fler saker jag kommer på och läser gärna era synpunkter och erfarenheter av detta! Hur tar ni hand om matrester? Kan tillägga att maten vi köper här är helt fantastisk, bara ekologiskt och till största del från den lokala marknaden. 14 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ceciliamargareta Posted March 12, 2015 Author Share Posted March 12, 2015 •Tallrikarna slickas •ALLT på grönsakerna används. T.ex. citronskal+citronsaft, blast, stammen från alla kålsorter etc. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
iAnna Posted March 12, 2015 Share Posted March 12, 2015 Det blir inga rester här, med tre tonårspojkar i hushållet. I soporna kastar vi ben och avokadoskalen. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Naturist Posted March 12, 2015 Share Posted March 12, 2015 Här blir det inte så mycket sopor heller. Jag köper köttet i lådor från gårdar som behandlar djuren väl. Då slipper jag alla frigolitförpackningar. Det blir rätt så mycket rens från frukt och grönsaker OM man inte tar vara på det som egentligen räknas som sopor. T ex så innehåller morotsblasten mer näring än själva moroten. Det som gör mig tokig, är att det mesta ekologiska är särskilt förpackat. Så onödigt med all plast. Allt som är nedbrytbart hamnar i komposten. Det som är brännbart, ryker upp Hunden och de vilda djuren tar hand om matresterna Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lisabet Posted March 12, 2015 Share Posted March 12, 2015 Vi har inte mycket sopor heller. Eftersom vi har egen kompost hämtas övriga sopor varannan månad. Men nog fylls kompostpåsen ganska fort, för vi äter inte skal, varken av rotsaker eller t ex lök eller ägg. Benknotor kokas buljong på, och sen går de i komposten (fyller bra). Broccolistammar har tjocka lager av hårda, oätliga fibrer. Av kål äts för övrigt allt som inte är alltför fult. Morot köps utan blast. För gamla matrester har vi ytterst sällan, eftersom vi brukar veta hur mycket som går åt. Det sägs att det slängs mycket matrester, men jag har alltid undrat hur man bedömer vad som är rester. 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jamtlandstjej Posted March 12, 2015 Share Posted March 12, 2015 Jag tömmer min soptunna ungefär 1,5 gång per år. Har kompost och hönor, sorterar till återvinningen av plast, förpackningar, papper, metall och glas. Det som blir mest av är ju faktiskt plast... Nästan det enda som hamnar i soppåsen är kuvert, och paraffinet från osten! 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lisabet Posted March 12, 2015 Share Posted March 12, 2015 Får du välja hur ofta soporna töms? Här måste man ha sophämtning, och varannan månad är det glesaste alternativet. Dessutom har vi sopsortering i tunnorna, fast inte mjukplast. Vill man även sortera den, så får man åka iväg till ett uppsamlingsställe. Det som vi har mest av är nog pappkartonger efter kattmaten. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jamtlandstjej Posted March 12, 2015 Share Posted March 12, 2015 Får du välja hur ofta soporna töms? Här måste man ha sophämtning, och varannan månad är det glesaste alternativet. Dessutom har vi sopsortering i tunnorna, fast inte mjukplast. Vill man även sortera den, så får man åka iväg till ett uppsamlingsställe. Det som vi har mest av är nog pappkartonger efter kattmaten. Vi väljer hur ofta den töms - får dra fram den till vägen då. All sortering får vi göra själva, bara "brännbart" till soptunnan. 1 mil till återvinningen men det är där jag jobbar så då får man försöka komma ihåg det då. Vi betalar en fast avgift varje månad, men betalar extra för varje tömning, därför kan man ju styra kostnaden själv. Att man ändå betalar en fast kostnad beror på att det även ska täcka kostnaden fär ÅVC och även den stora tippen, där man kan lämna elartiklar, byggavfall etc. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Naturist Posted March 12, 2015 Share Posted March 12, 2015 Jag tömmer min soptunna ungefär 1,5 gång per år. Har kompost och hönor, sorterar till återvinningen av plast, förpackningar, papper, metall och glas. Det som blir mest av är ju faktiskt plast... Nästan det enda som hamnar i soppåsen är kuvert, och paraffinet från osten! När jag hade hönor och hund, så blev det nästan inga sopor. De åt allt i matväg, som blev över i hushållet. Utom köpt saltgurka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kahavia Posted March 12, 2015 Share Posted March 12, 2015 Vi har som andra här ovan egen kompost och det enda som slängs i soporna är det brännbara. På så vis klarar vi oss med sophämtning en gång per månad och till en lägre sophämtningskostnad förståss. Det blir inte så mycket matrester. Det är nästintill mest kaffesump i komposten så jag får blanda ut med flis, gräsklipp och löv. Men de matrester det ändå blir sörjer jag inte, snarare tvärt om. I komposten gör de ju också viss nytta sägs att det slängs mycket matrester, men jag har alltid undrat hur man bedömer vad som är rester. Jag vet inte svaret men enligt uppgift så går en tredjedel av maten i spill. Det mesta redan innan den når slutkonsumenterna. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
shapeshifter Posted March 12, 2015 Share Posted March 12, 2015 Jag tycker det blir en del kompost av kaffesump och grönsaksrester, äggskal, blött hushållspapper, m.m. (mkt vatten/vikt) Vi betalar sopavgift grundat på vikt så all reklam/papper, glas, metall, batterier, lampor, elektronik och plast återvinns. Brännbart typ kartonger, gammalt tyg, vax på ost, osv. går i kaminen i hop med ved. Endast sådant som inte är miljöskadlig att elda självt går i hushållssoporna till förbränning i värmekraftverk typ skor osv. Överblivna matrester typ gammalt bröd sätter kråkorna i sig. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ceciliamargareta Posted March 12, 2015 Author Share Posted March 12, 2015 Kul att läsa era svar och att det är fler som inte bara slänger massa ätbart utan att reflektera över det! Äggskal och avokadoskal har jag tyvärr inte hittat någon vettig användning för så de går i soporna.. Ser fram emot den dagen jag har en kompost. Morotsblast testade jag i somras, men det var tyvärr jätteäckligt? Likaså rödbetsblast. Köper utan blast nu. Men om någon har ett riktigt bra recept för att få det ätbart så tar jag tacksamt emot det. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ceciliamargareta Posted March 12, 2015 Author Share Posted March 12, 2015 Sparar såklart också och återanvänder foliebitar och papperspåsar för förvaring. Grönsakerna köper vi i lösvikt på marknaden så där slipper vi de hemska plastförpackningarna. Likaså det mesta av köttet även om en del av det tyvärr är förpackat. Funderar på att ta med egna förpackningar till våran köttbil på marknaden för att slippa att de lägger lösviktsbitarna i plastpåse men det har inte blivit av än. Tycker det är något alla kan tänka på, att inte ta engångspåsar etc. i mataffären utan ta med egna påsar eller förpackningar att lägga saker i. Finns bla smidiga tygpåsar för det. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kahavia Posted March 12, 2015 Share Posted March 12, 2015 Kul att läsa era svar och att det är fler som inte bara slänger massa ätbart utan att reflektera över det! Äggskal och avokadoskal har jag tyvärr inte hittat någon vettig användning för så de går i soporna.. Ser fram emot den dagen jag har en kompost. Morotsblast testade jag i somras, men det var tyvärr jätteäckligt? Likaså rödbetsblast. Köper utan blast nu. Men om någon har ett riktigt bra recept för att få det ätbart så tar jag tacksamt emot det. Äggskal i finkrossat form kan användas för att kalka planteringar och gräsmatta samt läggas i komposten när du skaffat sådant. De avger kalk långsamt som kalksten. Vi brukar spara de flesta äggskal och det blir nog ett par tre liter kross på ett år. 4 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rickard Posted March 13, 2015 Share Posted March 13, 2015 I Haven't Made Any Trash In 2 Years. Here's What My Life Is Like http://www.mindbodygreen.com/0-16168/i-havent-made-any-trash-in-2-years-heres-what-my-life-is-like.html 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
KataM Posted March 13, 2015 Share Posted March 13, 2015 För det första ser jag till att maten inte står och blir gammal. Rester äter jag upp en annan dag. Det som ändå inte går att äta komposterar jag med bokashi-metoden. Där kan jag slänga allt utom grova ben och sådant som flyter. Jorden använder jag sedan i mina grönsaksodlingar. Glasburkar, stora som små, använder jag för att förvara torkade grönsaker och hemgjort örtsalt i. En gammal köksgardin är omsydd till rejäla handdukar att använda när jag sköljt grönsaker, så behöver jag inte använda så mycket papper. Däremot måste jag erkänna att det går åt en del plastpåsar när jag fryser in grönsaker. Jag använder burkar i första hand, men när frysen börjar bli riktigt full fram på höstkanten, kan man knö in påsar där burkar inte får plats. Ibland får man vara lite pragmatisk. Sedan har jag stickat och vävt disktrasor av restgarn. De är gjorda i lin/bomull, går att tvätta i 60 grader och håller i åratal. Kan till och med komposteras när de är utslitna. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ceciliamargareta Posted March 13, 2015 Author Share Posted March 13, 2015 Inspirerande! Tänker åtminstone försöka mig på att bygga en maskkompost att ha i lägenheten när jag flyttar till Sverige igen, de ska tydligen vara luktfria och fungera att ha inomhus. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
margaretha Posted March 14, 2015 Share Posted March 14, 2015 Skaffa kaniner och ge dom grönsaksblasten slakta och ät 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ceciliamargareta Posted March 14, 2015 Author Share Posted March 14, 2015 Ja kanske det! [emoji6] Kaniner och höns! 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Effie Posted March 16, 2015 Share Posted March 16, 2015 Jaa...jag bor ju i lägenhet, har sophuset utanför dörren och återvinningscentral för förpackningar och tidningar runt hörnet. Ingen egen kompost, inga kaniner, inga höns, inga hundar...Jag kan absolut inte påstå att jag inte slänger något alls... Det blir väl en papperspåse med komposterbart (äggskal, grönsaksskal, te, kaffe och ev matrester från tallrikarna; - och jag tillägger: Inte min tallrik; den slickas ofta. Men min käraste äter inte LCHF, så den tallriken vill jag inte slicka), och nån kasse med annat i veckan (kuvert, papper, kladdiga förpackningar etc). Och förpackningar/tidningar...några kassar varje månad; det är mest luft. Det viktigaste att tänka på, tycker jag, är att planera inköpen (jag borde någon gång inse att jag inte ska handla ingefära, även om jag älskar ingefära, om jag inte har planerat vad jag ska ha det till), och att inte ha för mycket brôte i kylen (låg den där! Jag visste väl att jag hade...!) Men om nu jag inte handlar det där, så får affären slänga det istället, och så har vi i alla fall inget vunnit med det...:-( 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
margaretha Posted March 17, 2015 Share Posted March 17, 2015 Förhoppningsvis tar de in mindre när de upptäcker att ingen köper. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Brumolf Posted March 18, 2015 Share Posted March 18, 2015 Slickar tallrikarna här hemma. Sen så tänker jag lite annorlunda som vanligt. Jag köper aldrig mat med ben och för mycket slaktrester på sig, jag orkar inte vara så seriös med matlagningen så jag orkar fixa det själv och köper hellre korv och annat där någon malt ihop det åt mig. Köper aldrig kykling med ben tex för jag vet att jag kommer slänga ätbara saker som sitter kvar på benbitarna. Och när man köper fileer eller liknande så litar jag på att den pengadrivande industrin som vi har gör det som är bäst med ben och rester. Den enda havsprodukt jag skulle få för mig att köpa är fiskbullar. Äter aldrig någon form av fisk pga miljö/utrotningsskäl. Kor och grisar ser vi när dom tar slut, fiskarna ser vi dåligt hur många det är kvar. Mängden matrester som kommer ner i min sopptunna är nästan noll. Sen har sambon slängt alla kolhydrater i skafferiet men det är en annan historia... 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
margaretha Posted March 18, 2015 Share Posted March 18, 2015 Varför köper du fiskbullar om du aldrig äter fisk måste ju vara bättre med ren fis finns ju många som inte är utrotningshotade. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sasse Posted March 18, 2015 Share Posted March 18, 2015 Inspirerande! Tänker åtminstone försöka mig på att bygga en maskkompost att ha i lägenheten när jag flyttar till Sverige igen, de ska tydligen vara luktfria och fungera att ha inomhus. Ceciliamargareta! Det är för små bokstäver för att jag ska kunna läsa texten i dokumentet/broschyren du kopierat in. Finns det på någon hemsida som du kan länka till? Eller tror du att du kan förstora det? Det ser ut att vara intressant läsning. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ceciliamargareta Posted March 18, 2015 Author Share Posted March 18, 2015 How to compost in your apartment: http://www.upworthy.com/the-totally-useful-kinda-gross-urban-renewal-project-to-delight-your-inner-5th-g?c=utw1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ulla-Britt Posted March 19, 2015 Share Posted March 19, 2015 Jag har nyligen fått upp ögonen för bokashikompostering. Det kan man göra även utan trädgård. Jorden som bildas kan användas till krukväxter och balkongodling eller ges bort till en odlande vän. Nu ligger jag i startgroparna för att börja. http://www.bokashi.se/blogg/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ulla-Britt Posted March 19, 2015 Share Posted March 19, 2015 Den textilintresserade kan färga ull med lökskal och avokadokärnor. Lökskalen kan användas till att färga påskäggen samtidigt som de kokas. Jag låter lökskalen gå med i buljongkoket för att ge buljongen en fin färg. Häromdagen såg jag en fiffig användning av äggskal i Facebookgruppen Tomatklubben. Någon idérik person lade pickat några hål i botten på skalen, fyllt med jord och placerat i snapsglas. Dessa användes sedan som krukor vid frösådder av tomat, betydligt vackrare och mer ekologiskt än fula plastkrukor. Sedan planterar man hela "paketet" när det är dags för omskolning. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Brumolf Posted March 19, 2015 Share Posted March 19, 2015 Varför köper du fiskbullar om du aldrig äter fisk måste ju vara bättre med ren fis finns ju många som inte är utrotningshotade. Sa att fiskbullar är den enda jag skulle få för mig att köpa, betyder inte att jag köper det. Köper jag fiskbullar så äter jag ju rester från fiskfiletillverkning och minskar matslöseriet. Köper jag en hel fisk så kommer jag slänga massa ätbart och ben och grejer som någon annan/djur skulle kunnat äta istället. Även fiskar som inte är utrotningshotade kommer bli det förr eller senare med den stora fiskevolym vi har idag. Fiskebåtar och transporter har minst lika mycket utsläpp som kötttransporter, oftast mer eftersom det är längre till ickeförgiftat hav än till närmaste bonde med gräsbetande kor som säljer på sin egna gård, iaf där jag bor på östra sidan av landet med giftpölen östersjön. Köper också gärna korv och köttfärs då det är mer slakrester än om jag skulle köpa någon fin köttbit och själv slänga massa ben och senor till förbränning istället för att industrin gör godis av det eller vad dom hittar på. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ceciliamargareta Posted March 19, 2015 Author Share Posted March 19, 2015 Gillar din tanke om fiskbullar och korv, Brumolf! Även citrusskal kan användas som krukor för frösådd på samma sätt som äggskal! Inte hört om Bokashi innan, ska ta och läsa på lite om det. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jansson89 Posted January 10, 2016 Share Posted January 10, 2016 Får du välja hur ofta soporna töms? Här måste man ha sophämtning, och varannan månad är det glesaste alternativet. Dessutom har vi sopsortering i tunnorna, fast inte mjukplast. Vill man även sortera den, så får man åka iväg till ett uppsamlingsställe. Det som vi har mest av är nog pappkartonger efter kattmaten. Det börjar växa fram många tjänster som baseras på så kallade storsäckar eller junkbags, som tar hand om avfallet miljövänligt. Kom över ett sådant företag häromdagen som jag tänkte prova http://www.junkbusters.se/. Har någon här anlitat dessa? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.