Jump to content

Extrema hudproblem


Lillendin

Recommended Posts

Hejsan!

Jo, nu är det såhär, har gått runt i flera månader nu och haft någon extrem torrhet under läppen, precis under läppen, på huden liksom. Allt börja med att det kliade, och jag klia och klia så mycket så att tillslut hade jag nästan ingen hud kvar liksom, det sved och gjorde jätte ont och tillslut börja jag få som stora bölder fyllda med vätska, mamma trodde att för att jag hade kliat så mycket att jag var påväg att få svinkopper. Så jag börja andvända alsolsprit på det där, och bölderna/bubblorna försvann. Mamma sa att jag verkligen var tvungen att låta det vara och smörja på det, så jag gjorde det, men tillslut börja det flagna skinn typ, lösa bitar man kunde dra bort överallt. Allt börja väll när jag satte in örhängena som jag inte hade haft inne på länge så det blev massa utslag bakom öronen och ner på hallsen. Sen fick jag det där under läppen, det rinner vätska från läppen när jag smörjer in det, och jag smörjer och smörjer hela tiden, för vill liksom få bort det. Det blir bättre vid vissa stunder men ibland blir det värre , så det kommer liksom fram och tbx. Men nu börjar jag få finnar runt om hela munnen nästan, och vill verkligen få bort det här!

Men vet inte hur jag ska göra, känns som jag testat allt, vet ni vad det kan vara?

Link to comment
Share on other sites

Har du tagit ur örhängena? Eftersom det verkar vara en allergi måste du börja där.

Jag skulle smörja irriterad hud med kokosolja i stället. Alsolsprit är väl lite väl tufft för så skadat skinn.

 

Min man blev av med sin allergi mot en ring av LCHF. Senaste månaden har han fuskat väl mycket och har fått tillbaka problemen.

Hur äter du?

Börja i alla fall med att undvika spannmål och socker. Det är de värsta grejorna som ställer till det i kroppen.

 • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Håller dock inte på med alsolsprit längre andvänder det bara i början för att motverka att få svinkopper , just nu andvänder jag bara mig av lypsyl och mjukgörande.

 

Ja, har tagit ut alla smycken på kroppen, även min navel piercing :/

 

Alltså det är det, när jag smörjer med för fettiga grejer tex något slag av olja får jag finnar överallt känns det som,speciellt runt munnen och jag är verkligen inte personen som brukar få finnar, så ibland kan jag bli helt galen på min hud och vill bara nästan klippa bort den.

 

Vad är spannmål, är trots allt bara en omedvetande 14 åring här ^^

 • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Spannmål är alla sädesslag såsom vete, råg, korn etc - kan sammanfattas till allt som innehåller mjöl, d.v.s. allt bröd och all pasta, även müsli och andra flingor går bort.

 

Har du visat upp dina utslag för en läkare? Det tycker jag att du ska göra och berätta för läkaren hur det hela började. Fråga din mamma om ni har någon husläkare där du kan boka tid eller ta reda på om din vårdcentral har någon öppen mottagning.

 

En salva som vi använder här hemma när det gäller torrfläckar och torra läppar är en salva som finns på de flesta apotek och heter "Savla vid munsår" - http://www.apoteket.se/privatpersoner/radochprodukter/common/produktinformation.aspx?Varuid=224893. Den läker det mesta på huden. Men som sagt prata först med en läkare!

 • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Prova med kokosolja (finns att köpa i glasburk i mataffären). Den går fort in i huden och är en helt suverän bodylotion också... plus att den är jättebra att äta. Kanske inte så god men jag brukar förstärka grytor och soppor med den. En del gör en slags latte av dengenom att vispa ordentligt med kaffe. Om man tar för mycket kan man bli dålig i magen så starta i så fall med en matsked om dagen.

 

Spannmål är allt som bröd, pasta, pizza mm är gjort av. Dvs mest vete, havre, råg. Det innehåller många saker som egentligen är giftiga för människor (bl a gluten) och är man känslig kan man få väldiga reaktioner av det. Vill man avgifta kroppen snabbt räcker inte glutenfria alternativ eftersom det finns fler grejor man kan bli allergisk mot.

 

Kan kanske vara lite svårt med skolmaten... finns grönsaker du kan äta i stället? Men jag gissar att du kan komma långt bara genom att ta bort allt bröd och pasta... och flingor/musli förstås. (glömde dem) Jag brukar ersätta macka med en tjock skiva ost med smör på... hoppas ni har bregott eller smör på skolan. Margariner innehåller också en massa som är giftigt för kroppen.

 

I stället för musli kan du ta lite hasselnötter eller sånt om du vill äta youghurt. I stället för sötat youghurt kan du ta t ex lite frysta hallon. Vaniljpulver och kokosflingor ger också söt smak

 • Like 2
Link to comment
Share on other sites

På vår mottagning är i närheten tar dom inte imot kunder , dom har inga läkare just nu , så har ingenstans att gå. Mamma har redan ringt om mig men då sa dom att dom inte har några läkare och att dom inte kan ge mig någon tid.

 

Och det tycker jag är grymt dåligt av dom som Faktiskt ska hjälpa en med besvär, men sen inte kan hjälpa en och inte ge tid osv.. Så får väll helt enkelt fortsätta med det jag alltid gör, och se om det blir bättre. Vilket jag inte tror att det kommer bli.

Link to comment
Share on other sites

Jag tror skolsköterskan är i skolan en gång i veckan, men vet inte när, senaste gången jag gick dit så fick jag en tid till någon hud läkare, fast det tog evigheter innan jag Fick gå dit överhuvudtaget. Då gick jag dit pga besvär runt näsan

Link to comment
Share on other sites

Det som händer är att giftet som finns i bröd kan göra skador på tarmluddet och då kommer andra giftiga ämnen in i kroppen. Men det är svårt att leva utan bröd i samhället. Ät som andra på skolan och låt bli hemma och testa ett tag? Blir det ingen skillnad på 3 månader vet du att det inte var det problemet (en utvärdering av mat måste ha 3 månader på sej för att man ska hinna få reaktion). Hur är det med godis, glass, kakor, chips mm?

Allt som innehåller socker och skräpmat är dåligt för kroppen.

OK att det kanske är väl tufft att låta bli helt, men prova även här 3 månader och se vad det ger för resultat (dessutom lär du spara lite pengar som du kan använda till nåtkul sen)

 • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Hej Lillendin

Jag tycker att det låter som ett Atpiskt eksem du har, då du även haft besvär runt näsan

Kan du komma ihåg om du tidigare haft eksem i böjvecken, som knäveck och på insidan av armen där man böjer armbågen?

När man är allergisk mot djur så brukar man oftast få symtom från andningsvägarna och ögon.

Dina eksem låter mer som atopiskt eksem, nickelallergi eller födoämnesöverkänslighet.

Hudåkommor är nog ett bland det svåraste att diagnostisera, då man många gånger ej kan hitta orsaken till dem

 

Jag tycker att du ska gå till din skolsköterska och fråga henne vad hon tycker och tror :)

 • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Hej syster!

Ja, jag har ju kvar det hör runt näsan fortfarande, och harr haft eksem hela mitt liv i innersidan av armen och har även börjat få utslag på armarna nu, som jg samtidigt har dom hära utslagen i ansiktet (under läppen är värst)

Då låter det som Atopiskt eksem, för att lindra klådan och få inflammationen i huden att lägga sig, så kan du köpa receptfri Hydrocortison på Apoteket att smörja med morgon och kväll på de områden där du har eksem.

Var även noga med att smörja med mjukgörande kräm flera gånger under dagen.

Detta lindrar bara symtomen, det tar inte bort orsaken.

 

Stochas tips om gluten/spannmålsfritt är ett mycket bra tips och brukar hjälpa många att få bort eksemen. Testa, det brukar visa sig på några veckor om det hjälper :) Vissa märker skillnad på några dagar.

 • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Hej Lillendin,

 

Min dotter har haft atopiskt eksem sen hon var baby (hon är nu 11). Hon har fått mängder av olika kortisonkrämer och det hjälper mot symptomen. För två år sedan tvingade jag hela familjen att äta LCHF under vår sommarsemester och då blev min dotters eksem plötsigt mycket bättre. Efter det testade vi med att turvis ta bort och lägga till vete. Varje gång hon äter mat utan vetemjöl så är hennes hud nästan symptomfri och varje gång hon får i sig vetemjöl så får hon såriga, kliande eksem, mest på benen men om hon fortsätter länge med veteprodukter så får hon utslag kring ögonen och i ansiktet också.

 

Jag skulle absolut försöka undvika alla sädesslag (all mjölmat alltså) och se om det hjälper. Undvik också socker, margarin, matolja (förutom olivolja och kokosolja som båda är bra), tillsatsämnen (e-koderna), sojaprodukter (Tamari sojasås är kanske ok- den är inte gjord på vete) - alla dom här och mjölmaten gör sin kropp mera inflammerad. 

 

Ät istället riktig mat med mycket naturligt fett!

 • Like 3
Link to comment
Share on other sites

En bra början kan vara att äta ägg eller annat bra till frukost, alltså bort med alla mackor, flingor, gröt (eller vad du nu brukar äta på morgonen). En rejäl, fettrik frukost, stoppar du hyfsat på och i bästa fall känner du inte lika stort behov av att ösa på med pasta till lunch. Lycka till!

 • Like 4
Link to comment
Share on other sites

Skollunchen blir väl svår att göra nåt åt, men till frukost kan du tex ta turkisk eller rysk youghurt med nötter och bär. Eller kokt ägg är jättebra. Med majonnäs eller salt eller kaviar eller smör.

Låt bli att äta smörgåsar över huvud taget. Och pasta. Måste du ha macka finns det att baka själv utan mjöl med kokosmjöl eller mandelmjöl i stället. Pastan kan du ersätta med t ex tunna zuccinistrimlor eller stekt vitkål

Till middag kan du nog i stort sett äta som vanligt bara maten är lagad från grunden. Inga halvfabrikat som microvärms och inget mjöl i såserna och ingen pasta/pizza

 

Vad brukar du äta en vanlig dag?

 • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Lillendin - hur mår din mage, hur är det med sömnen, "pigghet", koncentration, minne? Är du frisk i övrigt eller ofta krasslig, t ex förkyld? 

 

Jag håller med i råden som givits ovan, de kan verkligen förändra allt. En annan sak; det är inte ovanligt att man har brist på någon vitamin eller mineral, och det kan bidra till sådana problem du har. T ex är det vanligt med brist på D-vitamin i vårt solfattiga land, och det kan vara bra att testa tillskott i form av tabletter - gå till apoteket och fråga. På vårdcentral kan de ta prover som visar om du har någon brist, jag tycker du ska göra det omgående. Gå till en annan vårdcentral ifall din vanliga vårdcentral eller skolsköterskan inte kan hjälpa dig. Det går snabbt och lätt att registrera sig hos en annan vårdcentral via internet. Och stå på dig, du ska inte behöva leva med dessa bekymmer! 

 

Upprepar (tjatar) om det viktigaste: Undvik sötade produkter, pasta och bröd (inkl pizza och fullkornsprodukter). Var inte rädd för fett. Se till att träffa en bra läkare/specialist (som verkar ha koll på orsaken till problemen, inte bara hur man lindrar besvären) och få prover tagna. Stå på dig! 

 

Info för nybörjare: http://www.kostdoktorn.se/lchf

 

Välkommen hit och lycka till! 

 • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Ja, jag mår bra , tycker jag väll, sover dock bara 3 timmar om natten eller 4, iallafall innan skoldagar, för jag har något grymt problem med att sova, koncentration hos mig finns verkligen inte, har inte alls bra koncentration i skolan osv. Minnet hos mig är inte heller 100% bra, har liksom svårt med gånger tabellen fortfarande och även vanliga klockan.. Och är snart 15 år, vilket många tycker är konstigt.. Men jag kan mars inte minnas :/

Samma sak med vissa ämnen i skolan , måste läsa igenom det jag lärt in innan provet för annars kommer jag verkligen inte ihåg, bara lite små saker.

 

Ska verkligen försöka, börjar redan imorgon! :)

 • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Bra att du ska försöka! :)

 

Dock är det inte bra att du sover typ hälften av vad man brukar behöva, och att minnet och koncentrationen sviktar kraftigt. Berätta gärna vad du gör från det att du vaknar på morgonen tills att du somnar på kvällen, inklusive typiska klockslag och vad du då brukar äta och dricka. Jag tror det kan ge ledtrådar till bra råd.

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Själv har jag superbra sömnrutiner på LCHF. Stor skillnad mot innan då jag åt enligt Livsmedelsverkets rekommendationer. Skillnaden märktes tydligt inom en vecka. Innan hade jag svårt att komma till ro på kvällen, nu är det som att släcka en lampa vid kl 23  :)

 

Andra saker jag praktiserar för god sömn sedan innan LCHF: 
- Riktigt mörkt och tyst i rummet; mörkläggningsgardin, inga apparater som surrar eller lyser med någon liten lampa, 
- Kamomillté efter kvällsmaten (inte senare), 

- Lugnt och mörkt en bra stund innan läggning. Den stunden gör jag inte något som stressar eller kräver mycket mentalt. 

 

Efter några månader på LCHF provade jag, efter kvällsmaten: 
- Tillskott av magnesium efter kvällsmaten, funkar bra, känner mig lugn och avslappnad, 

- Tillskott av omega3 efter kvällsmaten, tror dock inte jag märkt någon effekt men sägs kunna bidra till bättre sömn, 

- Några klunkar ovispad vispgrädde, med gurkmeja och svartpeppar, eller ingefära och lite kanel, det ger mig fint lugn. 

 

Önskar att jag själv fått alla dessa råd när jag var i din ålder, jag tror det hade kunnat göra rätt stor positiv skillnad i mitt liv. Nu hoppas jag att du och fler kan ha nytta av dem. Jag tror att tillräckligt mycket god sömn kan göra stor skillnad på de saker du besväras av, både fysiskt och mentalt. 

 • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
 • Create New...