Jump to content

Insulinindex på Martinas blogg


Melker

Recommended Posts

Läste om insulinindex på Martinas blogg och blev minst sagt överraskad.

Fisk och kött har högre insulinindex än pasta :-O

 

Inlägget finns här: http://martinas.nu/lista-insulinindex/

Jag kom in lite sent då tråden verkade krokna så därför slänger jag in den här i hopp att någon av er lite mer kunniga ska kommentera resultaten.

 

Ser man på sidan 10 i rapporten http://ajcn.nutrition.org/content/66/5/1264.full.pdf

så finns det en graf med förhållandet mellan insulin och glukos där kött sticker ut med en rejält negativ korrelation.

 

Stämmer detta och det är insulinindex som visar på hälsorisker så borde jag byta ut kött mot pasta???

Link to comment
Share on other sites

Eftersom kött nästan inte innehåller några kolhydrater blir [insulin index/GI] ett stort tal pga av att GI är lågt. Insulin behövs även för att ta upp aminosyror. Om man istället skulle dividera insulin index med mängden protein skulle det bli tvärt om. Kött får låga värden och kolhydrat-livsmedel får staplar upp till himlen. 

 

När insulin index mätningar görs äter personen 1000 KJ av livsmedlet. Det betyder att portionsstorlekarna blir olika och inte alls i de proportioner som svennson har på tallriken. Kan vara bra att tänka på när man tolkar resultaten. 

  • Like 7
Link to comment
Share on other sites

Som redan pepåkats, aminosyror triggar insulinutsöndring.. är man frisk sker en proportionerlig glukagonutsöndring oxå.

 

Det är toppen, det är så det skall vara.. låt insulin sköta den delen som det skall, annars skulle du tyna bort så småningom.

 

Däremot kan du helt strunta i all annan icke essentiell föda som höjer insulin.

 

O föresten.. var inte rädd för insulin, det är hyperinsulinemi som leder till insulinresistens.

 

Hyperinsulinemi är ett tillstånd med kroniskt förhöjda insulinnivåer som inte motsvaras utav blodsocker eller aminosyrenivåer i blodet.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Tack för svar :-)

 

Om jag förstår er rätt är insulinhöjning driven av protein mindre farlig än insulinhöjning driven av kolhydrater?

Är det m a o inte insulinjojon i sig som ger hälsonackdelar?

 

Eller menar ni att sannolikheten att en 1000kcal portion innehåller 280 gram pasta är större än att den innehåller 525 gram nötkött?

 

Känns viktigt för mig attt komma till botten med detta eftersom en stor del av min kost består av kött, pepparsås och sallad.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Du behöver dina essentiella aminosyror hur som helst, däremot inget socker eller andra näringslösa kolhydrater.

 

Och du har ett minimum behov av aminosyror.. annars tynar du bort.

 

Så ät ditt protein och låt fett vara din främsta energikälla.

 

Insulinjojon som uppstår vid proteinintag är livsviktig, det är den som uppstår vid högt blodsocker som kan vara skadlig i längden om den tillåts att bli kroniskt hög.

 

Gäller de andra hormonerna oxå, du har alla i ditt blod hela tiden och om någon tillåts att bli kroniskt hög eller låg är det fara o färde.

  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

Lite intressant är det ändå eftersom "vi" gärna slänger oss med begrepp som att kollisätarna har ständiga insulinpåslag och att det skulle vara ett av problemen...

 

Om man tittar på den här rapporten så kan jag inte tolka det annat än att pommes och biff ger samma insulinpåslag...

 

...och då är det ju egentligen Zepps mer avancerade förklaring som krävs för att förstå detta.

 

Melker jag tycker att man kan förklara det på ett annat sätt, att äta i princip bara biff är inte LCHF! Men om biff är din ända proteinkälla kan du ändå äta  ca 400 gram om dagen.  ;)

  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

Lite intressant är det ändå eftersom "vi" gärna slänger oss med begrepp som att kollisätarna har ständiga insulinpåslag och att det skulle vara ett av problemen...

 

 

Eftersom kolisätarna ändå måste äta sitt dagsbehov av protein, förutom alla 300 gram kolhydrater de får i sig, så blir deras totala insulinpåslag betydligt högre än för en lågkolhydratare.

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Hmmm, lite lurigt är det. Jag jämför detta med stress. Stresspåslag är inte farligt, det är nödvändigt för vår överlevnad, men om man aldrig kopplar av och stresspåslaget blir konstant leder detta till problem. Den som har fått störningar av kroniskt stresspåslag, kan aldrig gå tillbaka till livsföringen, innan problemen uppstod, utan att de kommer igen.

 

Precis samma gäller för insulinpåslag. Har man väl fått en metabol störning av kroniskt högt insulinpåslag kan man aldrig komma tillbaka till hur det var innan. Jimmy Moore t ex berättar att han inte kan äta någon större mängd kyckling p g a att det har ett högt insulinindex och han är väldigt känslig för detta. Många har upptäckt att de inte går ner i vikt om intaget av mjölkprotein blir för stort.

 

I båda fallen finns det stora skillnader i känslighet på individnivå och det är just därför man måste försöka hitta sin egen väg i detta. Insulinindex liksom glykemiskt index kan vara bra hjälpmedel att hitta rätt men kanske inget att stirra sig blind på. För att minska i fettmassa gäller det att få till ett större utflöde ur fettcellerna än vad som kommer in. Det finns olika sätt att åstadkomma den negativa energibalans som möjliggör det. LCHF är för de flesta ett sätt som innebär att man inte behöver vara hungrig i denna process. Det innebär också en lättnad för kroppen att slippa den oxidativa stress som ett ständigt högt insulinpåslag innebär för kroppen.

  • Like 6
Link to comment
Share on other sites

När man blir äldre förlorar kroppen så sakteliga en hel del "förmågor". I det här fallet är nog den trista verkligheten, att ju äldre man blir desto svårare får kroppen att hantera situationer med ett kraftigt "energiöverskott"...om man undviker detta så får man normalt inte heller problem...att lägga ner tid på att hitta råvaror som ger lågt insulinindex för att man ska kunna äta mer...känns spontant inte som rätt väg att gå...enklare att hålla sig till relativt strikt LCHF...de 50-100 grammen protein man sätter i sig ger  inga oroväckande insulinpåslag oavsett vad proteinkällan är.....sen finns förstås alltid undantag men de är nog inte så många, skulle jag tro.

  • Like 5
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...