Jump to content

Hur tar kroppen upp energin från fettet vi äter?


zigge59
 Share

Recommended Posts

Hej

 

Eftersom du skulle svara på alla frågor idag (http://www.kostdoktorn.se/fraga-kostdoktorn-om-lchf-med-mera/) så passar jag på.

 

Vad som händer när vi äter kolhydrater har man nu läst tusentals gånger på olika LCHF web sidor och i böcker, så det börjar man väl få skaplig kläm på. Men när man nu äter fett är det ju mer intressant att vet hur kroppen tar upp energin från den feta maten. Kan inte komma på att jag läst det någon stans, eller så har jag glömt vad jag läste.

 

Handlar det bara om ketoner eller omvandlas det på något sätt till glukos eller... ?

Link to comment
Share on other sites

Äter man LCHF i någon omfattning så befinner man sig mer eller mindre i Ketosis!

 

Vi har alla mer eller mindre ketonkroppar i blodet, speciellt efter en lång fasta.. typ lång natts sömn, motion eller lång tid mellan måltiderna!

 

Normal ketonhalt för kolisätare är 0-0,6, över det räknas som förhöjda värden och 0,6-3,0 räknas som dietinducerad ketosis.

 

Över 3,0 räknas som svältinducerad!

 

Fett tas upp via tunntarmen ofta med hjälp av gallvätska som innehåller lipaser och gallsalter för omvandling till fria fettsyror som sen kan difundera genom tarmväggens villi där de sedan sätts ihop igen och transporteras via blodet i form av lipoproteiner.

 

Antingen går de till celler som behöver fett eller till levern där de packas om i VLDL och åker ut i blodet igen.

 

Fett används direkt i många celler som bränsle via fettoxidation sk betaoxidation, där mellansubstratet går vidare till citronsyracyckeln som sen tillverkar de ATP som är den energivaluta som våra celler använder.

 

Vid låg tillförsel av kolhydrater och lägre nivåer av lagrat glykogen sjunker främst insulin och ökar glukagon.. vilket leder till en ökad lipolys i fettväven och en ökad glukoneogenes i levern.

 

Lipolysen gör att mer fria fettsyror ökar i blodet, varvid fler celler ökar sin betaoxidation.. men även att mer når levern.

 

Men.. iomed att levern har fullt upp med glukoneogenesen så bryts fettsyror bara ner delvis.. de blir då ketonkroppar.

 

Levern har väldigt lite ensymer för att bränna ketonkroppar så dessa passerar då ut i blodet där de kan användas fritt av andra celler, som så önskar.. främst hjärnan och hjärtat.. men även av muskler i övrigt.

 

Om man är frisk och har insulinproduktion så känner betacellerna av en hög ketonhalt lixom en hög glukoshalt.. och insulin utsöndras för att dämpa lipolysen i fettväven.

 

Hjärnan kan inte använda fett som bränsle, däremot glukos eller ketonkroppar.. k-kroppar är vattenlösliga så de passerar blodhjärnbarriären!

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...