Jump to content

Antalet hjärtinfarkter minskar snabbt


Bengt Nilsson

Recommended Posts

Brev till Hjärt-Lungfonden

 

Från: Bengt Nilsson

Till: Info@hjart-lungfonden.se
Ämne: Antalet hjärtinfarkter minskar snabbt

 

Hej,

 

Angående: Antalet-hjärtinfarkter-minskar-snabbt

 

Det är märkligt att hjärtinfarkter minskar så snabbt när LCHF-kost är så populärt i Sverige.

Se nedanstående artikel. Hjärtinfarkter borde öka!

 

Vänliga hälsningar,

Bengt Nilsson

 

Från: Info@hjart-lungfonden.se
Till: Bengt Nilsson
Ämne: SV: Antalet hjärtinfarkter minskar snabbt

 

Hej Bengt,

 

Tack för ditt mail. Det är många olika diet-trender som är i omlopp. De långsiktiga hälsoeffekterna av dessa dieter behöver följas upp i vetenskapliga studier.

 

Vår artikel är baserad på statistik från Socialstyrelsen 1990-2013, här kan du läsa mer:

Antalet-hjärtinfarkter-minskar-snabbt-1130298

 

Med vänlig hälsning,

Anna Ålenius

Pressansvarig, Hjärt-Lungfonden

 

-------------------------------------------------------------------------

 

LCHF-kost kan öka risken för hjärtproblem (Perspektiv)

Länk

2010-01-21

Nya vetenskapliga rön visar att LCHF (lågkolhydrat-högfett)-kost, som blivit populär genom exempelvis Atkins och andra dieter, inte ger större viktminskning än lågfett-högkolhydrat-kost. 
Oroande nog visar den forskning också betydligt ökade risker för hjärt-kärlsjukdomar hos personer som håller en lågkolhydrat-högfett-diet.

Forskningsledaren dr Steven Hunter vid Royal Victoria Hospital i Belfast visar att riskerna med LCHF-kost med råge överstiger de möjliga fördelarna med viktminskning för överviktiga personer och personer med fetma, till exempel förbättrat blodtryck och lägre risk för hjärt-kärlsjukdomar.

Forskningsresultaten, som presenterades kort efter National Obesity Week (nationella fetmaveckan) och Världsdiabetesdagen, är särskilt viktiga för nästan en fjärdedel (24 %) av Storbritanniens vuxna befolkning och 16 % av barn och ungdomar, som nu anses lida av fetma och riskerar att få typ 2-diabetes – 80 % av alla människor som diagnostiseras med typ 2-diabetes är överviktiga. Det finns 180 miljoner människor i världen med diabetes och Världshälsoorganisationen (WHO) beräknar att antalet kommer att fördubblas under de närmaste 20 åren.

Dr Hunter på Royal Victoria Hospital i Belfast säger: ”Den globala fetmaepidemin är ett stort problem för den allmänna hälsan och starkt knuten till en ökning av diabetes och hjärt-kärlsjukdomar. Genom att rekommendera LCHF-kost som ett led i kampen mot fetma och diabetes kan sjukvårdspersonal eventuellt bidra till en farlig ökning av hjärt-kärlsjukdomar.”

I forskningsstudien, som genomförts med en grupp svårt överviktiga pre-diabetiska vuxna, jämfördes resultaten från en lågfett-högkolhydrat-diet (20 % fett, 60 % kolhydrater) med en LCHF-diet (20 % kolhydrater, 60 % fett). Den visade att båda dieterna har likvärdiga hälsofördelar i alla avseenden utom vad gäller risken för hjärt-kärlsjukdomar. Samma viktminskning uppnås, det finns ingen markant skillnad i kroppens upptag eller produktion av glukos och insöndringen av insulin i förhållande till måltidstoleransen är jämförbar. Studien visade dock en betydande skillnad i övergripande systemisk arteriell stelhet och pekade på ökade risker för hjärt-kärlsjukdom vid en LCHF-kost.

Dr Hunter fortsätter: ”Kost med högt fettinnehåll har blivit populärt eftersom den verkar ge en snabbare viktminskning och på grund av dess smaklighet. Nu har vi dock bevis för att den inte hjälper människor att gå ned i vikt snabbare än mer traditionella dieter, och de potentiella nackdelarna med ökade risker för hjärt-kärlsjukdom överstiger med råge de potentiella fördelarna med bantning/viktminskning som är enklare att upprätthålla, i synnerhet när det finns ett beprövat och säkert alternativ i form av lågfett-högkolhydrat-kost.”

Enligt dr Hunter är utmaningen nu att hitta sätt att göra lågfett-högkolhydrat-dieter mer aptitliga och enklare att följa, så att det går att uppnå långsiktiga positiva resultat.

Enligt FSA (Food Standards Agency, engelska motsvarigheten till Livsmedelsverket) ska en normal persons totala kost bestå av högst 11 % mättat fett, och dr Hunter sammanfattar det hela så här: ”Om ditt nyårslöfte är att gå ned i vikt ska du se till att du gör det på rätt sätt och inte belastar kroppen med onödiga hälsorisker genom att lockas av den till synes snabba och enkla viktminskning som högfett-dieter utlovar. Den metod som är bäst för din hälsa som helhet är en lågfett-högkolhydrat-diet kombinerat med motion.”

Referens: 
Bradley U et al. Low-fat versus low-carbohydrate weight reduction diets: effects on weight loss, insulin resistance and cardiovascular risk. A randomised trial. Diabetes. 2009;58(12):2741–2748 
doi: 10.2337/db09-0098

Länk

 

Link to comment
Share on other sites

Från: Bengt Nilsson
Till: Info@hjart-lungfonden.se
Ämne: SV: Antalet hjärtinfarkter minskar snabbt

 

Hej,

 

Tack för ett snabbt svar!

 

Finns det någon som är villig att satsa stora pengar på vetenskapliga studier av olika dieter?

 

Resultatet från dessa studier kommer det INTE att vara möjligt patentera på så kommersiella aktörer är uteslutet…

 

Jag känner till en svensk kost-studie som har blivit godkänd, men inte kan sättas igång då det saknas pengar att utföra studien.

 

Vänliga hälsningar,

Bengt Nilsson, Staffanstorp

 

Från: Info@hjart-lungfonden.se
Till: Bengt Nilsson
Ämne: SV: Antalet hjärtinfarkter minskar snabbt

 

Hej igen Bengt,

 

Vad gäller frågor om hur forskningsanslagen finansieras från Hjärt-Lungfonden finns bra information om detta på vår hemsida:

 

Fran-gava-till-forskning

 

Hjärt-Lungfonden har ett särskilt organ för bedömning av forskningsansökningar. Rådet arbetar efter en strukturerad poängsättningsmodell där kvalitet och nytänkande är viktiga faktorer. Läs gärna mer om forskningsrådet och hur det arbetar här:

 

Forskningsradet

 

Vänligen,

Anna

 

Link to comment
Share on other sites

 

 

"Enligt dr Hunter är utmaningen nu att hitta sätt att göra lågfett-högkolhydrat-dieter mer aptitliga och enklare att följa, så att det går att uppnå långsiktiga positiva resultat".

 

Det är väl enkelt. Blanda in en massa socker i maten så smakar den bättre. :D (OBS! Ironiskt)

 • Like 2
Link to comment
Share on other sites

 

"Enligt dr Hunter är utmaningen nu att hitta sätt att göra lågfett-högkolhydrat-dieter mer aptitliga och enklare att följa, så att det går att uppnå långsiktiga positiva resultat".

 

Det är väl enkelt. Blanda in en massa socker i maten så smakar den bättre. :D (OBS! Ironiskt)

 

 

Hemsidan perspektiv.nu som har publicerat dr Hunters rön drivs av Nordic Sugar AB.

 

Där kan man exempelvis hitta detta pdf-dokument: OM SOCKER & HÄLSA

Det har följande innehållsförteckning:

 • Blir man fet av socker?
 • Äter vi mer socker än förr?
 • Är socker ohälsosamt?
 • Är socker ”tomma kalorier”?
 • Får man hål i tänderna av socker?
 • Kan man få diabetes av att äta socker?
 • Ger socker stora blodsockersvängningar?
 • Blir barn hyperaktiva av socker?
 • Kan man bli beroende av socker?
 • Är brunt socker mer hälsosamt än vitt?
 • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Den där studien av Bradley m fl, länkad till nederst i inlägg #1, har väl fått seriös kritik om jag minns rätt. Någon som kan hjälpa mig hitta den?

 

Nordic Sugars broschyr är bara för sorglig. Måste de envisas, kan de inte satsa på hälsosammare business?

"Socker används ofta för att förhöja smaken på stärkelse- och kostfiberrika produkter. På så sätt får vi i oss nödvändiga vitaminer och mineraler" - går man emot deras råd och slutar snåla på fett, då har man bra chans att stå emot sötsug och sockervanor! Vad gäller barnen så har jag tänkt att de inte tar skada av ett uteblivet mål. Har hänt att de vägrat äta för att de inte fick något sött, och då har jag bara lugnt förklarat att de då får äta någon annan gång. Tar bara några väl investerade minuter så ger de sig. Nu när jag ger dem tillräckligt med fett har vi inga protester längre :) Märkligt nog har vi inte heller sett röken av förkylningar, feber och dåliga magar sedan dess heller. Ork och fokus är på topp...

 • Like 5
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
 • Create New...