lchfvän Posted April 1, 2015 Share Posted April 1, 2015 Inte för att jag själv tänker äta/köpa Quorn, men jag har några i min omgivning som absolut inte äter kött. Idag smakade jag på en liten bit quorn-filé...det var väldigt salt, men i övrigt ganska smaklöst. Jag sökte i finska livsmedelsdatabasen: http://www.fineli.fi/food.php?foodid=33925〈=sv Fett: Mycket fettsyra 18:2 linolsyra Fett: Mycket fettsyra 18:3 linolensyra Mineralämnen: Det var ju väldigt mycket natrium och salt i. Vitaminer: I stort sett inga vitaminer. Detta kan väl inte vara något vettigt att äta? 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ti Ti Posted April 2, 2015 Share Posted April 2, 2015 Jämfört med andra vegetariska köttersättningsprodukter tycker jag väl att quorn, som görs på svamp, åtminstone är mycket bättre än alla sojaprodukter. Förresten så är väl exempelvis bacon inte heller särskilt sprängfyllt med vitaminer? Och dessutom innehåller det ännu mera natrium och salt än quorn, så jag förstår inte riktigt varför man ska peka ut just quorn som 'inte något vettigt att äta'? 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
stoscha Posted April 2, 2015 Share Posted April 2, 2015 Jag har turen att mi na vegetarianer äter ägg och ost. Jag gör en paj som alla kan äta och vi andra får nåt kött bredvid 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
iAnna Posted April 2, 2015 Share Posted April 2, 2015 Jag åt en del quorn i mitt vegetariska liv. Minns att man måste krydda det väl. Jag använde mest quornfärsen till "köttfärssås". Filéerna var urtrista. 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ostgoten Posted April 2, 2015 Share Posted April 2, 2015 Jag gillade filéerna! De var så härlig konsistens på. Gärna grillstekta och med lite ugnsrostade rotfrukter till. Mums! Fast sen brakade kroppen ihop, "trots" min "nyttiga" kosthållning. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rickard Posted February 18, 2018 Share Posted February 18, 2018 ”Ökningen av ultraprocessat fuskkött” https://www.dietdoctor.com/se/okningen-av-ultraprocessat-fuskkott The Quorn revolution: the rise of ultra-processed fake meat https://www.theguardian.com/lifeandstyle/2018/feb/12/quorn-revolution-rise-ultra-processed-fake-meat "It was reported last week that Quorn is on course to become a billion-dollar business. It is part of a booming industry of meat alternatives – but many of these products are a far cry from the idea of a natural, plant-based diet" 1 1 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Borje Posted February 18, 2018 Share Posted February 18, 2018 On 2015-04-02 at 6:52 AM, Ti Ti said: Jämfört med andra vegetariska köttersättningsprodukter tycker jag väl att quorn, som görs på svamp, åtminstone är mycket bättre än alla sojaprodukter. Quorn tillverkas inte av det som vi normalt brukar kalla svamp. Det svampmycel som är basen för denna produkt hittades ursprungligen i jordprover i England. Engelska Wikipedia har en informativ artikel. Svampmycelet förökas i en kemisk-teknisk process där råvarorna är socker från majs, syre från luften, ammoniak för att ge kväve till proteinet, samt lite mineraler. För att mycelmassan ska bli ätlig tillsätts diverse smakämnen, färgämnen och konsistensgivare. Om jag tvingades välja skulle jag äta vilken sojaprodukt som helst i stället för denna "svamp". Ett utdrag ur wikipediaartikeln: Fusarium venenatum is a microfungus of the genus Fusarium that has a high protein content. Fusarium venenatum intended for use in Quorn products is grown under aerobic conditions in culture vessels by what is known as the 'Quorn Process'. The vessels are composed of two vertical cylinders around 50 metres high, connected to one another at their top and bottom so as to form a continuous loop with a volume of about 150 cubic metres. Ports on the vessel allow the various ingredients involved to be added and removed. The culture broth is composed of 95% glucose, derived by the predigestion of maize starch. Potassium, magnesium and phosphate sources are added as a necessary mineral trace. Both these and the glucose are sterilised prior to use. Additional make up broth can be injected at the base of the vessel as material is removed. The broth is maintained at a pH of 6 and a temperature of 28–30 °C, with a biomass density of 15 grams per litre; equating to a total vessel biomass of 2,250 kg. As culture growth occurs, carbon dioxide is produced and released through a vent at the top of the loop. A heat exchanger, located in the union between the towers at their base, allows excess heat generated by the culture to be removed. One tower within the pair contains a sparge bar, also located towards the tower's base. Air and ammonia are injected through the sparge bar to provide the oxygen and nitrogen required for respiration and protein production. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kickilotta Posted February 18, 2018 Share Posted February 18, 2018 Fuskmat! 2 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.