Jump to content

Inre stress och viktnedgång


Petra183

Recommended Posts

Jag började äta LCHF för flera år sedan, främst av hälsoskäl. Muskelvärken försvann och jag blev piggare och mådde allmänt bättre och gick också ner en del i vikt (från klädstorlek 44 till 40 ca). Eftersom jag främst åt LCHF av hälsoskäl började jag slarva och gick därmed upp i vikt. Att jag kommit i klimakteriet påverkar förmodligen också.

 

I dagsläget är jag överviktig, på gränsen till fet, enligt BMI och har ett midjemått (lite svårt att mäta, men  över 80 cm i allafall). Jag har en påtaglig bukfetma, som jag bl a tror beror på inre stress. Kroppen har gått i baklås och jag har svårt att varva ner och svårt att sova. Det känns som jag ständigt är på väg till en uppkörning eller tenta och jag har ständigt fjärilar i magen. För att överhuvudtaget få sova tar jag melatonin eller L-glycine vid behov.

 

Sedan 6 mån tillbaka äter jag 16:8, eller möjligen 18:6 dagligen.

 

Jag brukar äta ungefär så här

 

Förmiddag: Två äggulor mixade med en kopp hett vatten, en ruta mörk choklad och 25-50 g smör.
Lunch: 1kopp rött eller grönt te + 1 msk kokosfett, 50-100 g chark i form av t ex skinka, kalvsylta eller korv, alt 1 ägg + 1 någon form av fisk, en bit lax (rökt  eller gravad), en bit sill av typ senapssill eller 1 burk makrill i tomatsås. Jag äter alltså fisk eller kött. Vanligtvis äter jag 0.5 dl syrade grönsaker också, t ex syrade morötter, surkål eller rödbetor. Finns det middagsrester så äter jag det.
Middag: Kött, fisk eller kyckling. Grönsaker till, ofta broccoli eller grönsallad, och 1 dl mejerisås baserad på grädde eller creme-fraiche Receptet är vanligtvis hämtat från någon LCHF-kokbok. 
Slarv 200 g kolhydrater per vecka

 

Finns det någon chans att jag går ner i vikt med det jag äter eller är det bara att gilla läget och konstatera att klimakterie + inre stress ger fetma oavsett vad jag äter. Jag tror att jag mår bäst av en kombination av LCHF och periodisk fasta. Om motion har någon betydelse så går jag stavgång dagligen.

Link to comment
Share on other sites

Det låter som du ständigt är överstressad

Då blir det kortisolpåslag höga insulinvärden på förmiddan och vanligen svårt att gå ner i vikt

 

Det kan vara av största vikt att försöka komma till rätta med det för att kroppen ska svara på kost och motion

 

Kommer du i säng på kvällarna?

Bästa rep av kroppen sker mellan 22 och 24 och att sträva efter 8 timmars sömn kan vara det som behövs för att du ska kunna varva ner stresshormonerna

 

Att du behöver hjälp för att få sova tyder på att du är i fel läge på kvällarna

Dricker du kaffe?

Sitter du och stirrar in i en dator sent på kvällen?

 

Såna enkla fällor kan vara avgörande om man inte kan varva ner

 

 

 

Andra tankar

 

Senapssill är 20% socker

Mejerier triggar insulin

Äter du nog med fett?

  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

För hormonbalans (inte bara för stressen) vilja tipsa om Louise Edlund eller någon annan specialist inom detta. Det finns ett kanon bra FB forum där många får tips och räd från flera kunniga Louise Edlunds hormonforum. Sjukvårdens kunskap inom detta är inte hög.

Obalans i hormonerna varesig det är kortisol (stress) eller progesteron/östrogen kan ställa till en del. Uppöever själv att det går, men det går långsamt och man får testa och pröva sig fram. Små bitar kan göra att det hela faller på plats samtidigt som man upplever att det funkar bra för en själv. 

Det kan även vara bra att lägga in allt intag i www.kostbevakningen.se, ett par dagar för att få fram vilka makron (fett, protein och kolhydrater) man hamnar på och andra sin kost för att få optimalt utfall.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Hej Petra! Jag har också haft svårt att gå ner och det har varit frustrerande att se på min man som går ned 1 kg i veckan och jag 1,5 i månaden. Jag är över 50 så det har nog med det att göra. Jag kollade dock upp vad jag åt på kostbevakningen.se och fann då ut att jag åt för lite fett. Jag vill vara 65 kg så jag ska äta 65 gram protein och håller mig under 10 gram kolhydrat. Det blir bara 300 kcal. resten måste jag fylla upp med fett. Efter att jag ändrade det, så går det mycket bättre. Därför råder jag dig att väga och mäta allt du äter i ett par dagar och se svart på vitt vad är det du äter och gör ändringar på papper och planlägg hur du kan göra.

Jag provade några dagar att springa 15 minuter i slutet av min 16 timmars fasta. Sedan kom jag fram till att 1,5 g i månaden är faktiskt o.k. Jag har nu 8 kg kvar i hamn och accepterar att det går bort i den takten. et kom på mig under längre period.

Lycka till.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Tack för tips. Tar gärna mot fler tankar. Louise Edlund ska jag kolla upp. Kostbevakningen verkar vara en väldigt lättanvänd och praktisk sida. Den ska jag försöka använda i fortsättningen. När det gäller stress, så räcker det tyvärr inte med relativt enkla åtgärder som skärmfria kvällar, avstå koffein, ligga på spikmatta och vara ute i friska luften varje dag, för mig. Jag jobbar på det. 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Många använder 18/8 fasta som en hälsobefrämjande metod ihop med utökad fysisk träning för att formtoppa.

Att använda den som en viktminskningsmetod är nog inte lika välbetänkt.

Svaret ligger nog i att det är stressande för kroppen att "genomlida" 16 timmars fasta varje dygn och hunger/stress är ju som bekant ett hinder för viktnedgång och resulterar normalt i jojo-bantning och istället ökad fettmängd. Lchf-rådet att äta när man är hungrig, utan att överäta, har visat sig funka bra mot denna bakgrund.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...