Jump to content

demenssjukdomar vid undervikt


Loewenberg
 Share

Recommended Posts

I den mån de s k underviktiga är undernärda i övrigt kanske? Men det känns i så fall inte som att vikten är det relevanta, utan snarare undernäringen/felnäringen. Vilken studie refererar de till? Och var drar de gränsen för undervikt, under "BMI-fönstret" eller? 

 

Skönt i a f att det inte rör LCHF, den är ju i princip viktnormaliserande :)

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Så här står det i artikeln, sannolikt är det väl vad man kallar interventionsstudie??

 

Studien visar att personer som var underviktiga när undersökningen startade — med ett BMI under 20 — löpte 34 procent större risk att utveckla demens än de som hade ett normalt BMI. Ett högt BMI resulterade enligt studien tvärtom i minskad demensrisk.

Link to comment
Share on other sites

http://www.thelancet.com/journals/landia/article/PIIS2213-8587%2815%2900033-9/abstract verkar vara originalartikeln, men jag kan tyvärr inte läsa den just nu på grund av att den strular i min webläsare. 

 

Ps. Jag tolkar det inte som en interventionsstudie, snarare tvärtom en observationsstudie, kanske t o m en metastudie? Och kanske då t o m en finurligt filtrerad sådan. "Funding; None" är ju intressant, har de inte haft någon som helst koppling till finanser eller resurser? Har inte läst hela, tänker inte betala för att läsa sånt. 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Om man betraktar undervikt respektive övervikt (BMI >40) som en sjukdomsaspekt så blir studien som en jämförelse mellan två sjuka grupper, och studien försöker då svara på vilka av de sjuka som mest sannolikt drar på sig en viss tredje sjukdom. Varför inte satsa krutet på att studera något vettigare? 

 

Och det är ju säkerligen relevant att väga in orsakerna till undervikt respektive övervikt - där hittar man nog mycket mer relevant att jobba på. T ex kan någon med BMI <20 kan ju vara en kärnfrisk långdistansare, eller en totalt trasig stackars människa. 

Link to comment
Share on other sites

Underviktiga har förmodligen problem med näringsupptaget också. För lite näring är så klart inte bra för det ständigt pågående reparations- och underhållsarbete som pågår i kroppen. Hjärnan och andra delar blir lidande.

 

Känner mig trygg med min näringsoptimerade LCHF liknande diet som dessutom håller mig normalviktig. ;)

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

BBC News formulerar "Being overweight 'reduces dementia risk'", http://www.bbc.com/news/health-32233571. (Tack till Maria, som uppmärksammade det i kommentar #13 här http://www.kostdoktorn.se/annu-en-diabetesmedicin-kan-vara-livsfarlig-sa-har-kan-du-slippa-den#comments)

 

Det är en stark formulering som säger att överviktiga har lägre risk än alla andra. Har studien verkligen fastställt det? Erik på matfrisk.com klurar lite här http://matfrisk.com/2015/04/13/bmi-och-risk-for-demens/ (tack till MickeB som uppmärksammande det i kommentar #14 här http://www.kostdoktorn.se/annu-en-diabetesmedicin-kan-vara-livsfarlig-sa-har-kan-du-slippa-den#comments).

 

Återigen ser vi en höna av en fjäder från forskare och media (och industri?) - det borde väl media gräva i om något! 

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Apropå ämnet. Glömde säga att det finns något som kalls för "the obesity paradox". Läs bok med samma namn av Dr. Chip Lavie

Håller inte med om allt i boken, men statistiken ("forskningen")  visar att måttlig övervikt ger längre livslängd än smal (särkskilt med fokus på hjärtsjukdom). Men då pratar man som vanligt BMI, det säger inget om muskelmassa, viserat fett etc. Hans slutsats är att "fitness" är viktigare än "fatness". Kanske skriver om det på 4health.se vid tillfälle

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...