Syster Posted April 13, 2015 Share Posted April 13, 2015 Efter en liten koll på 1177 så har dom glädjande nog med lågkolhydratkost som alternativ till Diabetiker Men vart i herrans namn har dom fått informationen om att man ska äta 30% protein vid LCHF ifrån? http://www.1177.se/Vasternorrland/Fakta-och-rad/Sjukdomar/Mat-vid-diabetes/ Inte undra på att på att vi som äter lågkolhydratkost blir anklagad för att käka för mycket animaliskt protein 6 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MariaF Posted April 13, 2015 Share Posted April 13, 2015 Atkins körde väl nåt åt det hållet, åtminstone förr..? 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MagnusH Posted April 13, 2015 Share Posted April 13, 2015 Som vanligt reserverar dom sig för att man inte vet effekt och risker på sikt med extrem eller strikt lågkolhydratkost. Men för den traditionella diabeteskosten med stor andel kolhydrater talar dom inte om att den leder till att man blir sjukare och sjukare och behöver mer och mer läkemedel, det s k naturalförloppet. Det bör man veta om man fått diabetes och ska välja vilken diet man ska följa. Deras exempel på traditionell diabeteskost: Kyckling- och squashspett, potatissallad, grahamsbaguette och sallad med morot, ananas och apelsin. 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Trollmormor Posted April 13, 2015 Share Posted April 13, 2015 Dom har ju ingen koll alls: "I en extrem lågkolhydratkost står kolhydraterna för max 20 procent av det totala energiinnehållet. I stället äter man främst kött, ägg, grönsaker och ost." Hur många fel finns i dom 2 meningarna? 4 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bengt Nilsson Posted April 14, 2015 Share Posted April 14, 2015 1177 har hämtat sin information från Socialstyrelsens Kost vid diabetes (se exempelvis sidan 15) Där har man 10-20% kolhydrater och upp till 30% protein. 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lars Sundström Posted May 7, 2015 Share Posted May 7, 2015 Vårdguiden 1177.se är inte fullständigt säkra på tallriksmodellen längre när det gäller diabetes typ 2 "... Frågan om kostrekommendationer har på senare tid debatterats livligt i massmedia. Det finns inte tillräckligt med vetenskapliga undersökningar för att rekommendera den ena eller andra dieten. Den traditionella rekommendationen som kallas tallriksmodellen är fortfarande den som gäller. Den innebär att man delar upp utrymmet på sin tallrik i tre olika delar potatis/ris/pasta/bröd – grönsaker/rotfrukter/frukt – kött/fisk/ägg/bönor. De två första delarna ska ha större utrymme än den tredje. På så sätt får man en bra fördelning mellan de olika delarna i en hälsosam kost. Jag bifogar en länk till Livsmedelsverket, som beskriver tallriksmodellen. ..." Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Trollmormor Posted May 8, 2015 Share Posted May 8, 2015 Jag äter efter tallriksmodellen. Hälften grönsaker, en fjärdedel protein och en fjärdedel fett. Eller var det inte så? 6 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tuva Posted May 8, 2015 Share Posted May 8, 2015 Som vanligt reserverar dom sig för att man inte vet effekt och risker på sikt med extrem eller strikt lågkolhydratkost. Men för den traditionella diabeteskosten med stor andel kolhydrater talar dom inte om att den leder till att man blir sjukare och sjukare och behöver mer och mer läkemedel, det s k naturalförloppet. Det bör man veta om man fått diabetes och ska välja vilken diet man ska följa. Deras exempel på traditionell diabeteskost: Kyckling- och squashspett, potatissallad, grahamsbaguette och sallad med morot, ananas och apelsin. Man blir f*n mörkrädd! Grahamsbröd: GI 71 Högre GI än Coka Cola, högre än chips. Verkar ju jättenyttigt för någon som har problem med att hantera KOLHYDRATER. (Resten är väl ok, potatissallad är kalla potatisar och därmed lägre belastning och personligen har jag svårt att tro att rötter och frukt generellt sett är dålig mat men det är ju extremt individuellt för just sockersjuka) 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
iAnna Posted May 10, 2015 Share Posted May 10, 2015 Under Fetma står bl a "Kroppen är inställd på fasta och vila under natten och på ätande och aktivitet under dagen. Därför är frukost ett viktigt mål och då behövs kolhydrater. Det är bra att börja dagen med en frukost som innehåller flingor eller gryn, magra mejeriprodukter, grovt bröd med magra pålägg och frukt eller grönsaker. Man bör inte hoppa över frukosten, men gärna strunta i nattmackan. ..." Skönt att jag har överlevt 30 år utan att äta frukost och nu snart ett år utan kolhydrater. ... och lite längre ner behövs det nog uppdateras lite: "En kalori är alltid en kalori oberoende var den kommer ifrån." http://www.1177.se/Sormland/Fakta-och-rad/Sjukdomar/Fetma/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MagnusH Posted May 10, 2015 Share Posted May 10, 2015 Under Fetma står bl a "Kroppen är inställd på fasta och vila under natten och på ätande och aktivitet under dagen. Därför är frukost ett viktigt mål och då behövs kolhydrater. Det är bra att börja dagen med en frukost som innehåller flingor eller gryn, magra mejeriprodukter, grovt bröd med magra pålägg och frukt eller grönsaker. Man bör inte hoppa över frukosten, men gärna strunta i nattmackan. ..." Skönt att jag har överlevt 30 år utan att äta frukost och nu snart ett år utan kolhydrater. ... och lite längre ner behövs det nog uppdateras lite: "En kalori är alltid en kalori oberoende var den kommer ifrån." http://www.1177.se/Sormland/Fakta-och-rad/Sjukdomar/Fetma/ Kaloririäkning är 1800-talets vetenskap. Man tycks ha trott att människokroppen fungerade som en ångmaskin som kunde eldas med vilket brännbart ämne som helst. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Y62 Posted May 10, 2015 Share Posted May 10, 2015 Angående kaloriers likhet så stämmer ju det när man eldar dom i ett laboratorium. Så går det inte till i kroppen. 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lchfwinther Posted May 10, 2015 Share Posted May 10, 2015 Var in och läste på 1177 sida nu, bra att LCHF nämns som ett alternativ men synd att de inte har rätt uppgifter, dels det med 20-30 g kh men hittade även detta "Om man vill följa den extrema lågkolhydratkosten är det viktigt att välja livsmedel som innehåller omättade fetter, exempelvis olivolja, rapsolja, linfröolja, fet fisk och avokado." 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.