Jump to content

Fettceller e. Adipocyter


rylandes

Recommended Posts

Det flödar in intressanta skrifter, så mycket så jag inte hinner med utan riskerar bli "vindtyrig". Därför tänkte jag samla lite tankar och reflektioner här. Om någon är intresserad så får ni gärna kommentera. Samt rätta fel.

 

Senaste dagarna har det kommit flera som handlar om fettceller och det brukar vi ju vara intresserade av (eller kanske inte).

Den första är halvtung och mastig, men jag har hittat en väg förbi betalspärren så ladda ner nu om ni kan tänka er läsa den:

http://ac.els-cdn.com/S0092867413015468/1-s2.0-S0092867413015468-main.pdf?_tid=d26644da-e333-11e4-b91c-00000aacb35f&acdnat=1429077424_0ce8139fb18f7941867221d7e51f99fd

 

Den heter: "What we talk about, when we talk about fat" och är en så kallad Review eller genomgång av forskningsläget. Den innehåller en hel del intressant och nytt som jag ska försöka punkta ned. Forskningen kommer huvudsakligen från möss men man har försökt verifiera så långt som möjligt på människor. Det finns skillnader men mer i detaljer. Följande är naturligtvis förenklingar:

 

 • Det finns 3 huvudtyper av fettceller: Vita (WAT), Bruna (BAT) och Beiga (BeAT)
 • Vita är de vanliga som är ett metabolt aktivt lagringsorgan för fett. De kan alltså avge hormoner, enzymer och proteiner mm. för att kommunicera med omgivningen (även gener) samt utföra processer.
 • Vita skiljer sig om de befinner sig invärtes, i ryggrad, i muskler eller under huden.
 • Vita kan under vissa förutsättningar transformeras till Bruna, samt möjligen tillbaka igen. Här råder delade meningar.
 • Vita (och Beiga) är temperaturkänsliga och hur det påverkar den totala energiåtgången är inte klarlagt.
 • Vita är kringgärdade av och kopplade till immunsystemceller. Sannolikt för att hantera inflammationer mm.
 • Vita ökar i volym för att ta emot nytt fett, men ökar också i antal för att möta behov. Här hämtar man från "lager" så att säga. Här finns stora individuella skillnader sannolikt genetiskt betingat.
 • Vita påverkar Insulinresistansen och därmed sannolikt också Leptinresistansen.
 • Vita är de som avger Adiponektin hormonet.
 • OBS! Vita kan utföra DNL. Alltså De Novo Lipogenesis. Att skapa fett från glukos. Levern behövs inte för det. Det kan fettcellerna göra själva.

 

 • Bruna är värmekällor som små kaminer.
 • De är placerade på olika ställen i kroppen bl.a. nacken. Där förmodligen för att skydda blodflödet till hjärnan mot nedkylning.
 • Spädbarn har mycket bruna vid födseln. Sannolikt för att skydda mot nedkylning. Detta minskar rätt så fort. De vita tar över.
 • Mängden Bruna beror delvis på omgivningen. Om det är kallt osv.
 • I vissa Paleo-kretsar har man använt "Bio-hacket" (som Martina säger) med nedkylning via kalldusch eller bad för att öka andelen Bruna och därigenom öka energiåtgången.

 

 • Beiga fungerar som vita men innehåller alla funktioner för att fungera som Bruna. Kan därmed växla snabbt däremellan.

 

 • Det finns en fjärde sort också som kallas Pre-Adiposyter eller "För-Fettceller. Dessa ligger på lager och hämtas vid behov. Även här finns olika sorter pre-disponerade för att bli Vita, Bruna, Beige eller allmänna.
 • Därutöver finns det flera celltyper (Stamcell mfl) som kan omvandlas till fettceller.

 

Det är fascinerande att se att det finns flera backupfunktioner för allt (?) i kroppen.

 

 

För de som fortfarande tror att kalorierna är viktigast och det bara handlar om kalori in/ut, kan lämpligen stirra på följande bild "tills ögona blör". :)

hsa03320.png

 

Det är alltså en schematisk bild på hur fettcellerna kommunicerar med omgivningen. Verkligheten är väsentligt mer komplex.

 

Nästa skrift är : http://libgen.org/scimag/?s=Rapid+depot-specific+activation+of+adipocyte+precursor+cells+at+the+onset+of+obesity.&journalid=&v=&i=&p=&redirect=1

 

Man får klicka på den översta till vänster för att få den nedladdad. (10.1038/ncb3122)

 

I korthet så visar denna att en sk. "Högfett kost" (alltså inte LCHF) med 35% fett och minst 35% socker ökar Antalet fettceller redan inom något dygn. Intressant eftersom det visar att för människor med "rätt" typ av gener så ger en kost med högt sockerintag ökat antal fettceller och därmed ökat max möjlig vikt.

Svårt att slingra sig ifrån.

 

Problemet med fettceller är att de är svåra (omöjliga) att göra sig av med och är metabolt aktiva även  om man tömmer dem. "VILL HA MER, VILL HA MER".

 

En s.k. Liposuction (fettsugning) tar fel typ. Underhudsfettceller istället för invärtes.

 

Så det får räcka för nu...

 

--

 • Like 7
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
 • Create New...