Jump to content

Var hitta nyttiga tarmbakterier?


Nybörjarn

Recommended Posts

Jag har försökt läsa på lite om tarmflora. Jag har en autoimmun sjukdom och försöker därför äta antiinflammatoriskt. LCHF hjälper väldigt mycket i sig, men att sedan gå vidare och utesluta mjölkprotein, växtoljor osv samt att minska radikalt på fläsk (eftersom grisarna föds upp på spannmål) och öka intaget av fet fisk hjälper mycket mycket mer.

 

Så för att köra det här till det extrema och bli helt fri från symptom (frisk) så läste jag om bland annat Amy Myers och andra och fick mer tips om att utesluta vissa nötter m.m. 

En av anledningarna till att maten är antiinflammatorisk är att den göder rätt tarmbakterier, medan fel tarmbakterier lever på socker m.m. När man har för ensidig tarmflora (övervikt av fel bakterier) så kan det leda till inflammation.

Då tänkte jag att det skulle vara bra att få i sig bakterieodlingar av goda bakterier samtidigt som man lägger om kosten. Men när man söker efter sådana så hittar man bara bakterier som föds upp i yoghurt. Eftersom yoghurt innehåller vassle (mjölkprotein) och laktos (mjölksocker) som ju ska göda dåliga tarmbakterier så borde det väl inte vara en bra källa till goda tarmbakterier? Eller?

 

Så var hittar man de goda tarmbakterierna?
Eller följer de med maten och annat in i kroppen av sig själva?

Link to comment
Share on other sites

Hej! Jag är i lite liknande läge med autoimmun sjukdom.

Jag äter surkål av märket plivit trade, jag köper den i grönsaksdisken på willys. Tydligen finns den som strimlad också, men den jag köper är i hela huvuden som jag hackar upp och sedan tar lite av till nästan varje måltid jag äter hemma. Ingen mjölk i det :) En del surkål är pastöriserad, det är ju ingen bra grej när det är bakterierna en vill åt, och en del har tillsats av citronsyra vilket jag undviker. 

Annars går det ju att brygga kombucha om man vill, jag gör det i perioder. Och så har jag börjat med bokashikompostering och tänker att det väl borde öka halterna bra bakterier i hemmet :)

Det finns också pro&prebiotika att köpa som piller förstås. Jag har inte testat det på ett tag, för surkålen verkar räcka för mig i nuläget.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Grejen med bakterieflororna är att det inte är så lätt att återskapa dom i vuxen ålder när det väl har börjat gå snett med dom

 

Det är som med ett fungerande ekosystem som funkat bra på planeten i årmiljoner

Saker kan dock ändras snabbt om bara någon eller några arter försvinner

Tack vare detta kan hela systemet kollapsa

 

På samma sätt är det med vår tarmflora hudflora eller nasalflora när arter försvinner eller skadegörare kommer till

Hur ska man veta vad man bör sätta till eller dra ifrån för att det ska fungera igen?

 

Industrin vill förstås få oss att tro att dom har lyckats patentera och paketera den ultimata välgöraren som dom sedan kränger som probiotika i kyldisken

 

Möjligheten att det ska bota en kraschad tarmflora är väl ungefär lika stor som när ett ekosystem förlorat balansen för att lejonen försvunnit och vi försöker bota det genom att släppa ut några sköldpaddor istället ;)

 

Givetvis kan man ändå försöka med olika probiotika som marknaden erbjuder men jag tror man kommer längre med att se till att prebiotika finns närvarande typ RS inulin kollagen och andra fibrer/proteiner som kan mata upp en skadad population

 

Sen bör man nog sluta vara så rädd för att komma i kontakt med verkligheten för det är nog där arterna som fattas fortfarande finns att finna :)

 

Kanske bör man dra på sig shortsen kasta undan skorna och bege sig ut i grösakslandet och böka runt

Troligen bör man sluta vara så noggrann med att tvätta och skala sina grönsaker (..eller ens sig själv) och öht vara för hypersensitiv mot lite skit i hörnen :rolleyes:

  • Like 7
Link to comment
Share on other sites

Jag tycker Prescript Assist fungerar mycket bra, läs tråd också.

 

http://forum.kostdoktorn.se/topic/3042-mj%C3%B6lksyrabakterier/

 

Kan beställas här: http://www.femalebalanceshop.com/prescript-assist

 

Om jag förstått så är detta ett gäng jordbakterier som städar upp och sedan dör, de populerar inte tarmen. En rejäl städning tror jag de flesta behöver med jämna mellanrum.

 

Surkål, och surkålsvätska ska vara utmärkt.

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

 

 

Ett sätt att börja från tomt blad skulle väl vara att gå på en antibiotikakur och sedan fylla på med goda bakterier?

 

Mycket av det du nämner gör jag och har gjort länge, även innan jag hade en tanke på tarmflora. Jag äter vilda bär som de är, frukter direkt från träden i trädgården, morötter, rabarber m.m. med ätligt skal sköljer jag bara av, skalar aldrig. (Jag äter en del söta växter på sommaren) Jag slutade med tvål och schampo för länge sedan (utom när det finns behov, som smörjfett på händerna). Jag gör en del grovarbete som innebär "hygienbrister". m.m.

 

Jag kommer förvisso ihåg att jag efter någon penicillinkur drack Kefir just för att ordna magen, och då blev imponerad av hur "frisk" jag blev. Men det är ju svårt att veta om det var det huvudsakliga tillfriksnandet som fick allt att kännas lättare.

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Borde man inte köpta lite olika... är väl bättre ju mer olika stammar man har?

Så tänker jag också. Därför tar jag periodvis både Prescript-Assist och Bio-Kult.

De bakteriestammar som finns i dessa stämmer väl med Martina Johanssons tabell över nyttiga sorter i Appendix I i hennes bok "Magstarkt!", så det väljer jag att lita på.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Så tänker jag också. Därför tar jag periodvis både Prescript-Assist och Bio-Kult.

De bakteriestammar som finns i dessa stämmer väl med Martina Johanssons tabell över nyttiga sorter i Appendix I i hennes bok "Magstarkt!", så det väljer jag att lita på.

 

Men är det inte motsägelsefullt att bakterier som finns i varor där de lever av laktos och vassle skulle vara nyttiga samtidigt som laktos och vassle göder dåliga bakterier i tarmen?

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Jag kommer förvisso ihåg att jag efter någon penicillinkur drack Kefir just för att ordna magen, och då blev imponerad av hur "frisk" jag blev. Men det är ju svårt att veta om det var det huvudsakliga tillfriksnandet som fick allt att kännas lättare.

Under två antibiotikakurer som jag tvingades till p g a en boreliainfektion åt jag fil, lactiplus och surkål varje dag. Efteråt var min mage bättre än på många många år. Jag undrar om denna kombination ledde till att de goda bakterierna fick ett övertag igen?

 

Effekten var verkligen påtaglig.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Så tänker jag också. Därför tar jag periodvis både Prescript-Assist och Bio-Kult.

De bakteriestammar som finns i dessa stämmer väl med Martina Johanssons tabell över nyttiga sorter i Appendix I i hennes bok "Magstarkt!", så det väljer jag att lita på.

Var köper du bio-kult?

 

Prescript-Assist är ju tokdyrt men det kanske är värt pengarna?

Link to comment
Share on other sites

Var köper du bio-kult?

 

Prescript-Assist är ju tokdyrt men det kanske är värt pengarna?

Bio-Kult köper jag på Amazon UK, se länken ovan.

Prescript-Assist är dyrt, jag köper typ två gånger om året så delar jag burken med min fru, en om dagen. Tror att jordbakterierna är nyttiga och värda pengarna...

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Jag har roterat mellan Prescript Assist och Holistics Lactovitalis med mkt goda resultat. Både Chris Kresser och Grace Liu, farmaceut med stor insikt om tarmflora, anser ju att Prescript Assist är bra. Liu nämnde denna jordbaserade probiotika på Paleo f(x). http://drbganimalpharm.blogspot.se/2015/04/updates-new-website-launch-gut.html

Jag tar Lactovitalis eftersom jag litar på Holistics produkter och den innehåller B Longum, en stam som enligt Liu saknas vid nästan alla sjukdomar. (Såg att Bio-Kult också hade B Longum i sin probiotika)

Ja, de är dyra preparat men man behöver ju inte äta probiotika varje dag om man inte t ex är jätteförkyld. Jag satsar gärna på det som anses säkert och har hög kvalitet.

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Under två antibiotikakurer som jag tvingades till p g a en boreliainfektion åt jag fil, lactiplus och surkål varje dag. Efteråt var min mage bättre än på många många år. Jag undrar om denna kombination ledde till att de goda bakterierna fick ett övertag igen?

 

Effekten var verkligen påtaglig.

Jag är en autoimmun typ, och min mage har verkligen varit superrisig under väldigt många år.

Av lite olika anledningar så har jag varit tvungen att äta flera kurer antibiotika under detta år, och då pratar vi bredspektrum, som tar det mesta i bakterieväg :o

Jag har varit ganska noga med att fylla på med probiotika, både från syrade grönsaker, youghurt med bacillurer i och från tabletter och kapslar.

Döm om min förvåning (peppar, peppar) så har magen repat sig och fungerat bättre och bättre för varje antibiotikakur.

 

Min teori för tillfället är att i mitt fall så har de "elaka" bakterierna tidigare tagit över, men har nu med antibiotikans hjälp fått lov att vika sig och ge plats åt de "goda" bakterierna med probiotikans hjälp :)

En teori, men jag vet inte . . .

  • Like 7
Link to comment
Share on other sites

Jag är en autoimmun typ, och min mage har verkligen varit superrisig under väldigt många år.

Av lite olika anledningar så har jag varit tvungen att äta flera kurer antibiotika under detta år, och då pratar vi bredspektrum, som tar det mesta i bakterieväg :o

Jag har varit ganska noga med att fylla på med probiotika, både från syrade grönsaker, youghurt med bacillurer i och från tabletter och kapslar.

Döm om min förvåning (peppar, peppar) så har magen repat sig och fungerat bättre och bättre för varje antibiotikakur.

 

Min teori för tillfället är att i mitt fall så har de "elaka" bakterierna tidigare tagit över, men har nu med antibiotikans hjälp fått lov att vika sig och ge plats åt de "goda" bakterierna med probiotikans hjälp :)

En teori, men jag vet inte . . .

Jag tror benhårt på din teori! Jag betraktar den redan som ett konstaterat faktum :)

  • Like 5
Link to comment
Share on other sites

Bio-Kult köper jag på Amazon UK, se länken ovan.

Prescript-Assist är dyrt, jag köper typ två gånger om året så delar jag burken med min fru, en om dagen. Tror att jordbakterierna är nyttiga och värda pengarna...

Prescript-Assist är nu beställt från Tarja Runfeldt!

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Ingen som har en teori kring det här med att äta bakteriekulturer som lever i en matvara som om man själv äter matvaran skulle göda de onda bakterierna?
Är det inte en logisk tanke att sådana bakterier borde vara av den onda sorten?

Sedan undrar jag över det här med att äta brobiotika flera gånger, varför gör man det? Om man har fått i sig en bakteriestam och sedan äter på ett sätt som göder de bakterierna, varför behöver man tillföra samma stam igen?

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Jag gjorde som så att jag beställde en burk Complete Probiotics direkt från USA. 180 kapslar, tio olika bakteriestammar och drygt 70 miljarder bakterier per dagsdos a' 2 kapslar. Fungerar perfekt. Prescript assist är också väldigt bra.

http://shop.mercola.com/product/complete-probiotics-with-70-billion-cfug-180-per-bottle-1-bottle,673,22,0.htm

 

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Man kan ju äta bajs också. Då från någon som har en bra tarmflora, förstås. Det funkar och rätt billigt.

 

Äta bajs är nog inte så bra - då är risken stor att du blir sjuk. Däremot att använda bajs från någon som har en bra tarmflora och få den som "lavemang" - inplanterad bakvägen, är ju en möjlig metod.

Faktiskt haft allvarliga funderingar på detta själv på grund av min besvärliga mage...

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Jag undrar hur man äter för att föda den goda tarmfloran? Har jag förstått rätt om att RS (typ potatismjöl?) är bra? Är olika slags frön (linfrö, sesamfrö, pumpakärnor) bra mat för den goda tarmfloran? Hur är det med fiberhusk? Tacksam för svar! :)

 

(Hoppas ingen tar illa upp för min trådkapning.)

Link to comment
Share on other sites

Äta bajs är nog inte så bra - då är risken stor att du blir sjuk. Däremot att använda bajs från någon som har en bra tarmflora och få den som "lavemang" - inplanterad bakvägen, är ju en möjlig metod.

Faktiskt haft allvarliga funderingar på detta själv på grund av min besvärliga mage...

 

Ja, själva bajs-inmundigar-metoden har jag dålig koll på. Men jag vet att en kvinna har blivit räddad till livet mha sin makes avföring (Illustrerad Vetenskap). Sen tror jag inte på att annans bajs, eller egen, skulle vara ohälsosam. Varenda katt och hund skulle vara döda om det nu vore skadligt.

Vi är uppbyggda av bakterier, till typ 97%, så varför skulle inte dessa också fungera? 

Link to comment
Share on other sites

Ja, själva bajs-inmundigar-metoden har jag dålig koll på. Men jag vet att en kvinna har blivit räddad till livet mha sin makes avföring (Illustrerad Vetenskap). Sen tror jag inte på att annans bajs, eller egen, skulle vara ohälsosam. Varenda katt och hund skulle vara döda om det nu vore skadligt.

Vi är uppbyggda av bakterier, till typ 97%, så varför skulle inte dessa också fungera? 

 

Bajs innehåller bakterier som vi blir sjuka av om vi äter dem. E-coli är ju sånt som kan ge ordentlig magsjuka...

De behöver ta sig direkt till tarmen, helst till tjocktarmen och då är "bakvägen" den bästa vägen. Annars kan de stryka med på väg genom tunntarmen.

Link to comment
Share on other sites

David Perlmutters nya bok "Brain Maker" är nu beställningsbar t.ex. här: http://www.bokus.com/bok/9781473619357/brain-maker/

 

Den handlar om kopplingen mellan tarmbakterier och hur hjärnan mår.

På tal om perlmutter gjorde han nyligen en intressant intervju med Jimmy M på livinlavidalowcarbs podcast. Han diskuterar just lite genrellt kring de hetaste inom tarmflora och koppling till sjukdom. http://www.thelivinlowcarbshow.com/shownotes/

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Bajs innehåller bakterier som vi blir sjuka av om vi äter dem. E-coli är ju sånt som kan ge ordentlig magsjuka...

De behöver ta sig direkt till tarmen, helst till tjocktarmen och då är "bakvägen" den bästa vägen. Annars kan de stryka med på väg genom tunntarmen.

 

Jag har då aldrig blivit sjuk... Inte min son heller. 

 

"E. coli är nödvändig för normal matsmältning och utgör en stor andel av tarmfloran (intestinala floran). Antalet E. coli-bakterier i en människas avföring varierar mellan 100 miljarder och 10 biljoner per gram feces" Men jag kan inte utröna när e. coli blir ett toxin och därmed skadligt. Behöver bättre litteratur än wikipedia :)  

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Jag har då aldrig blivit sjuk... Inte min son heller. 

 

"E. coli är nödvändig för normal matsmältning och utgör en stor andel av tarmfloran (intestinala floran). Antalet E. coli-bakterier i en människas avföring varierar mellan 100 miljarder och 10 biljoner per gram feces" Men jag kan inte utröna när e. coli blir ett toxin och därmed skadligt. Behöver bättre litteratur än wikipedia :)  

 

Eehhh...brukar ni äta bajs?..

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Lite skit rensar magen, heter det ju  ;)

Kollade på Vetenskapens Värld igår, och då handlade det om bakterier och allergi. Vissa forskare tror att den stora ökningen av allergier beror på fattig tarmflora. Personer med allergi har mycket mindre och färre sorters bakterier, än de som inte lider av allergi.

Frågan är.....varför får vi inte i oss bakterierna? 

Det har länge spekulerats om att det beror på att vi har det FÖR rent omkring oss. Det kan nog stämma, tror jag. 

Hemmet ska skrubbas med olika kemikalier, händerna ska spritas, Maten är så behandlad, så den är nästintill "död". Både för att få så lång hållbarhet som möjligt, men även för att kunderna vill ha det så. Tänk om ICA skulle lägga ut ägg till försäljning, med lite fjädrar och hönsbajs på. Ingen skulle köpa det! Fast det är det mest naturliga.

Grönsakerna som vi köper, är tvättade i kemikalier för att hålla länge och för att se rena ut. Plus att de är maskfria.....undrar varför? Kan det vara för att masken inte gillar alla kemikalier, som frukten är behandlad med? Och så säger många att masken inte har nån hjärna, ibland är de smartare än människan.

Sen så äter vi inte fermenterad mat i den utsträckningen som vi gjorde förr. Såsom surkål, inlagd gurka mm. Nu behöver inte maten "läggas in", för det finns färskt i affären året runt. Då går vi miste om de goda bakterierna som blir av fermentering.

Det var mina två korvören i ämnet.

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Alla barn får i sig moderns bajs vid naturlig födsel. Sen är barn inte alltid så där noggranna var de stoppar sina fingrar, och i vilken ordning.

 

Sen kan ni ju fundera på hur en normalt aktiv person kan få i sig bajs på ett "naturligt" sätt. En ledtråd är; 69.  :o

Link to comment
Share on other sites

Alla barn får i sig moderns bajs vid naturlig födsel. Sen är barn inte alltid så där noggranna var de stoppar sina fingrar, och i vilken ordning.

 

Sen kan ni ju fundera på hur en normalt aktiv person kan få i sig bajs på ett "naturligt" sätt. En ledtråd är; 69.  :o

 

Personligen så avhåller jag mig noga från bajs när jag räknar till 69. Förutsätter en god hygien innan jag ens tänker tanken på att räkna så långt.

Å att barnet skulle få i sig moderns bajs när det föds, det hör nog till ovanligheterna. Däremot får de i sig de "goda" bakterierna som finns i slidan. Det anser man ju nu kan vara en anledning till ökade allergier hos barn förlösta med kejsarsnitt, att de missat att "döpas" i dessa goda bakerier.

Anala bakterier i slidan eller dess närhet är det som ökar risken för kvinnan att få urinvägsinfektion. Därför gäller det verkligen att tänka på hygienen och i vilken ordning men provar det ena eller andra hålet.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Sedan undrar jag över det här med att äta brobiotika flera gånger, varför gör man det? Om man har fått i sig en bakteriestam och sedan äter på ett sätt som göder de bakterierna, varför behöver man tillföra samma stam igen?

 

Undrar också över detta, någon?

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Undrar också över detta, någon?

 

Mest för att företagen som tillverkar probiotikan ska bli rika på oss :rolleyes:

Det är ju en helt perfekt produkt för tillverkarna

Vi förespeglas att vi ständigt måste tillföra dessa "välgörande småkryp" för att må bra

 

Om vi däremot reflekterar lite över vad som sker förstår vi bättre varför det fungerar så illa

 

 

1. Man singlar ut en eller ett par bakteriesorter som inte är speciellt motståndskraftiga eller tuffa men som "anses" ha någon speciell

effekt och troligen också är patenterade av probiotikaföretaget

 

2. Man tillsätter dom i för liten mängd i produkten

Ibland är det inte många som är vid liv när vi väl häller upp filen i tallriken

 

3. Allt som vi intar genom munnen åker ner i ett saltsyrabad i magen vilket slår ihjäl nästan alla bakterier innan dom hunnit ner i

tarmen vilket är avsikten med dom

 

4. Om någon mot förmodan lyckas ta sig ner till tarmen finns där inte rätt föda för den nya "imigranten" så den svälter ihjäl

och manövreras ut av de redan etablerade bakterierna i tarmens ekosystem

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 7 months later...

Mest för att företagen som tillverkar probiotikan ska bli rika på oss :rolleyes:

Det är ju en helt perfekt produkt för tillverkarna

Vi förespeglas att vi ständigt måste tillföra dessa "välgörande småkryp" för att må bra

 

Om vi däremot reflekterar lite över vad som sker förstår vi bättre varför det fungerar så illa

 

 

1. Man singlar ut en eller ett par bakteriesorter som inte är speciellt motståndskraftiga eller tuffa men som "anses" ha någon speciell

effekt och troligen också är patenterade av probiotikaföretaget

 

2. Man tillsätter dom i för liten mängd i produkten

Ibland är det inte många som är vid liv när vi väl häller upp filen i tallriken

 

3. Allt som vi intar genom munnen åker ner i ett saltsyrabad i magen vilket slår ihjäl nästan alla bakterier innan dom hunnit ner i

tarmen vilket är avsikten med dom

 

4. Om någon mot förmodan lyckas ta sig ner till tarmen finns där inte rätt föda för den nya "imigranten" så den svälter ihjäl

och manövreras ut av de redan etablerade bakterierna i tarmens ekosystem

 

Vad säger ni andra om dufvas svar?

Dör större delen av bakterierna när de kommer ner i magen?

Är det därför man måste fylla på med nya varje dag?

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Dufva har rätt, bakterier bryts ner i magsäcken!

 

Det finns dock mat där bakterier är mer inbakade i maten, surkål och surströming!

 

De har betydligt större chans att överleva.

 

Lika är det med skadliga bakterier, campylobakter och salmonella.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Syrar man grönsaker själv behöver man inte syra dem i vassle. Det kan gå att syra dem i en saltlake med jodfritt salt.

Ja det går jättebra! jag har. salt, ett rivet ekologiskt äpple med skal och kärnhus samt litet kummin och enbär om man vill. På Hälsa som livsstil så kan man läsa om hur man gör. Det är inte svårt, och blir gott. Tillfredsställande också att kunna fixa det själv.
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Ja det går jättebra! jag har. salt, ett rivet ekologiskt äpple med skal och kärnhus samt litet kummin och enbär om man vill. På Hälsa som livsstil så kan man läsa om hur man gör. Det är inte svårt, och blir gott. Tillfredsställande också att kunna fixa det själv.

Glömde säga att jag häller litet god olivolja på och tar ett tag med pepparkvarnen innan jag äter surkålen kall.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Dufva har rätt, bakterier bryts ner i magsäcken!

 

Det finns dock mat där bakterier är mer inbakade i maten, surkål och surströming!

 

De har betydligt större chans att överleva.

 

Meningslöst köpa bakterier på burk alltså?

Link to comment
Share on other sites

Inte om du köper dem i surströmings- /surkåls-burkar.. kimchi/liknade!

 

Sen så.. det är rätt troligt att just sådana livsmedel med levande "hälsobakterier" innehåller dels föda för dessa och påverkar miljön i magtarmkanalen så att dessa frodas.

 

Oså.. vissa läkemedel kapslar man så att de skall överleva magsyran, man kan göra så även för annat.

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...