Jump to content

rappakalja i huvudet


Xiro

Recommended Posts

Vaknar ganska ofta tidigt på morgonen med stress som bara blir rappakalja i huvudet. Alla möjliga tankar flyger runt, både arbetsrelaterat och sånt jag behöver ta tag i på fritiden. Under resten av dagen känner jag liknande rappakalja i situationer som stressar, där jag känner mig överväldigad av komplexitet, arbetsmängd eller att jag inte riktigt vet var jag ska börja eller hur jag ska gå till väga. Detta leder till att en hel del blir uppskjutet varpå stressen ökar ytterligare. Har läst en del om taktiker mot uppskjutarbeteende men när huvudet spinner blir jag liksom matt, inte lätt att vara klok då. Känner att del blivit värre senaste åren, kanske på grund av mitt nya arbete där mycket är krångligt, men även för att min pappa blivit sjuk. Och vissa saker i familjen suger energi då jag egentligen kunde laddat batterierna.

 

Vore jättetacksam för tips och råd.

 

Sedan jag började med liberal LCHF i september så är jag så glad för att kvällarna känns lugna, jag somnar fint och sover mestadels gott. Innan hade jag mycket svårt att komma till ro och somnade ofta flera timmar för sent.

 

Väckarklockan stod på 5:20 idag men jag vaknade av mig själv långt innan. Jag brukar studsa upp när klockan ringer, men nu idag ligger jag fortfarande kvar. Funderar på att ta en vilodag för att se om det hjälper.

 • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Plocka bort störande saker ur din vardag,såsom all reklam,använd AdBlock på datorn.Tänk positiva tankar när du vaknar på morgonen.Vaknar du före klockan så gå upp och ligg inte kvar.

Positiva resultat som överskotts energi av liberal LCHF kan du använda till att göra saker som du skjutit upp tidigare.Fundera på om dessa uppskjutna saker är nödvändiga.

Link to comment
Share on other sites

Några saker jag lärt mig:

- Var förlåtande mot dig själv. börja inte känna ångest för vad du känner eller gör. Erkänn för dig själv vad du känner utan att fastna i att söka förklaringar. 

- Var observant på dig själv och hindra snöbollen att bli en lavin. Typ "Nej du Mats, nu börjar du älta dina problem igen. Bryt!"

- Om du inte kan sova så kliv upp och läs, promenera eller slökolla TV eller vad som nu gör dig trött. Pröva att sova efter en 15-30 minuter igen. 

 • Like 4
Link to comment
Share on other sites

Det verkar ju som du har koll på sömnen i allafall

Det tror jag annars är en källa till "rappakalja i huvet" om man inte ser till den saken

 

Efter att ha studerat det här med cirkadisk rytm en del och vilka faser kroppen behöver gå igenom under natten för att ladda batterierna har jag gjort en hel del förändringar som faktiskt verkar addera till välbefinnandet

 

Numera ser jag till att komma isäng runt tio de flesta dagarna åtminstone

En viktig detalj för det är förstås att se till att kunna bli trött

 

Jag släcker onödigt ljus kör med ett dataprogram som dämpar ljuset på burken efter tid på dygnet och tar tom på mig blue-blockers om jag inte behöver vara social på kvällskvisten ^_^

 

På morgonen (vintertid) låter jag en timer tända i rummet strax innan klockan ringer..

 • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Under mina dagar på kontoret är det påtagligt att jag har svårt att sitta still och koncentrera mig. Samtidigt är jag kontemplerande och ser komplexa samband, i större utsträckning än många andra.

Link to comment
Share on other sites

Jag tror också på listmetoden...att försöka biohacka  (man kan kalla det medicinera också) bort problemet är rimligen en nödmetod om inget annat fungerar att använda under en kortare period.

 

Man kan också sätta på sig ett par hörlurar och lyssna på Jason Fungs videor även om de är jätteintressanta så har jag i iallafall somnat inom 10 minuter när jag försökt lyssna på dessa sent om kvällarna. ;)

 • Like 6
Link to comment
Share on other sites

Med hacka menar jag naturliga ofarliga grejor, så ordvalet hacka var nog lite fel av mig. Jag tänker att det kanske är något jag ska äta mer eller mindre av, eller äta det vid rätt tid på dygnet?

 

Jag gör listor ganska ofta och det hjälper en del, men långt ifrån helt.

Link to comment
Share on other sites

Vad jag förstår äter du bra i grunden och om inte listor och att välja bort hjälper så är det nog en varning kroppen ger dig... :unsure:

Lätt för mig att säga... Jag har ju som sagt också hjärnan i fickan...

Rosenrot kan hjälpa tillfälligt. Eller Johannesört (mer för depression kanske).

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Maria, det där med "hjärnan i fickan", jag blir nyfiken o skulle gärna vilja att du förklarar mer kring det.

 

Rosenrot provade jag för några år sedan, och fick mestadels positiv effekt. Kanske dags att prova igen. Dricker kamomillté nästan varje dag. Johannesört har jag varit nyfiken på länge, får nog testa lite snart.

 

Just nu sitter jag i solen i en solstol på trädäcket o beundrar tulpanerna som tittat fram. Lunchen blev rökt lax, 2 små rårivna ekopotatisar, körsbärstomater, oliver, maskrosblad, toppat med grana padano, salt, peppar, oregano, mörk balsamico samt evoo. Efter det blev det brie, enkel espresso skummad med lite smör, och blåbär med grädde, ingefära, kanel och lite salt. :)

 

Tycker inte jag borde ha ett virrvarr i tankarna, men något behöver uppenbarligen fixas till.

 

Vissa dagar, inte så ofta, kan jag oroa mig för att något hemskt ska hända. Brist på serotonin eller något närliggande?

 • Like 2
Link to comment
Share on other sites

mitt tips 1 lyssna på Mattias Ribbing i ärendet. tex.

 

http://www.kostdoktorn.se/intervjuer/ribbing

 

tips 2 viktiga basala kroppsfunktioner mellan 23 och 06 utförs bäst i sömn, källa Martina.

tips 3 bli mindre värderande mot din omgivning men främst mot dig själ. Jobba upp självkänslan ännu mer.

tips 4 andningsövningar

Lycka till och kom ihåg att du är inte ensam, vi är många som känner liknande symtom.

Jag tror att vi reagerar normalt på en sjuk värld.

 

Paradoxer:

- det bästa sättet att själv må bra, är att få andra att må bättre.

Att något så enkelt kan vara så svårt...

https://www.youtube.com/watch?v=Wmy4JJTBntE

 • Like 2
Link to comment
Share on other sites

När jag blir stressad får jag ett antal fysiska varningar; utslag, flimmer framför ögonen som begränsar synfältet mm och så ramlar hjärnan ner i fickan. Det sista innebär att jag måste ställa larmet på mobilen för de mest enkla saker för att komma ihåg att hämta barnen efter jobbet, titta i göra-listan på jobbet, rinka banken eller vad det nu kan vara. Det är ett dimmigt fenomen i huvudet som kräver ett kontrollsystem för att vardagen ska fungera - och ett tydligt tecken på att nu är det nog!

Just dimman eller känslan av att hjärnan inte riktigt fungerar, är ett utmärkande drag som skiljer sig från vanlig glömska. Lite svårt att förklara men det hänger nog ihop med känslan av att det inte spelar nån roll att jag glömmer (fast de som drabbas uppskattar det förstås inte... :wacko:).

Tyvärr driver det fram sockertrollet också och ja, socker fungerar som tillfällig lindring och gör mig lite mer alert i stunden. Mycket grädde fungerar också hyfsat men är en drog i detta sammanhang. Rosenrot fungerar bra tycker jag men numera är jag försiktig eftersom jag lätt glömmer att jag behöver sakta ner när jag tar hjälp av nån käck substans.

En läkare beskrev för många år sen när jag var framme och luktade lite på "väggen" att serotoninnivåerna svänger lite inom ett visst intervall och ligger då normalläget lite lågt är det lätt att dippa under gränsen mellan varven. Känns som en bra förklaringsmodell för mig.

 • Like 5
Link to comment
Share on other sites

Jag vet inte hur mycket kolhydrater du äter, men försök fördela det så att mesta delen intas vid middagsmålet. 4health har gjort ett inlägg på detta på sin blogg om hur det underlättar hormonbildningen.

 

Det kan vara svårt att ändra på yttre faktorer som din pappas sjukdom, ditt jobb övrig familjesituation mm. Det du kan ändra på är hur du tänker kring detta. Om du kan försök sova timmarna mellan 10 och 02 på natten. Det är den tid man återhämtar sig bäst. När du vaknar innan klockan ringer försöka att tänka: Va härligt, nu får jag lite bonustid att tänka på precis vad jag vill. Det är väl underbart med tid som inte är intecknad på något sätt. Likadant om du känner att pulsen stiger: Bra, kroppen hjälper mig att fixa denna rusning undan tigern, så att jag överlever även denna gång. 

 

Stress är inte farligt så länge vi inte går omkring och tänker att den är jättefarlig! Du kan med hjälp att kroppens stressrespons springa ifrån tigern (i alla fall om du är snabbare än den långsammaste), men du kan inte springa ifrån dina tankar.

Självklart är det jättebra om du kan hitta stunder att bara vara och varva ner (sitta i trädet och pusta ut), men det är kontraproduktivt om det blir en stressfaktor att hitta den tiden.

 

Jag rider lektioner på ridskola 3 dagar i veckan. Det är min mindfulness eftersom det så totalt tvingar mig att vara här och nu och då försvinner tankarna på allt annat. Kanske kan du hitta något liknande.

 • Like 6
Link to comment
Share on other sites

Ett gratis personlighetstest kan ge svar på många frågor. Du är förmodligen en introvert tänkare som oroar dig mycket - känner jag igen ;-)

 

Med kunskap om sin personlighet kan man jobba med och förstå / acceptera sina "svaga" sidor, fast "svaga" är fel ord tycker jag, man är som man är.

 

http://www.16personalities.com/

 

Jag kan också rekommendera denna bok för att bättre förstå sig själv om man är en introvert. http://www.bokus.com/bok/9780307352156/quiet-the-power-of-introverts-in-a-world-that-cant-stop-talking/

 • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Jag tycker det låter som du är nära att gå in i väggen. Jag har gjort det 2 gånger men var klok nog att dra i bromsen så pass tidigt så sjukskrivni gen inte blev mer än ett halvår vardera gången. Jag fick hjälp av KBT för att lära mej prioritera och sluta hetsa upp mej för småsaker.

 • Like 5
Link to comment
Share on other sites

Bitte, L-tyrosin låter intressant, jag googlar just nu för fullt! Hur kom du fram till att prova just det? Tar du det fortfarande eller har du hittat sätt att lösa det med naturlig kost? Eller har behovet minskat genom att du eliminerat källor till stress? Jag äter kött, fisk, nötter, feta mejerier och är man - av det jag googlat får jag intrycket att jag kanske inte den typiska personen som vore hjälpt av L-tyrosintillskott. Men jag är definitivt öppen för att prova!

Link to comment
Share on other sites

Mindfulnesmeditation har jag lärt mig för att minska stress och lära mig "stänga av" malande tankar som ger negativa känslor. Det tar lite tid att lära sig men sen kan man praktisera det var man än är både för superkorta övningar och för längre meditation när man har tid. Jag börjar varje dag nu med en kopp starkt kaffe och därefter 30 minuters mindfulnesövning. jag brukar ofta försöka tänka innan på vilka prövningar dagen kommer med och sedan försöka hitta en harmonisk inställning till desa. Det har hjälpt mig mycket faktiskt.

 • Like 6
Link to comment
Share on other sites

För en del år sedan bestämde jag mig för att 'stress-sanera' mitt liv. Jag försökte vara observant på vilka vardagssitutationer som orsakade stress, eller var symptom på att jag kände mig stressad.

 

Detta ledde bl a till att:

 • Armbandsklockan åkte ned i en byrålåda. När jag hade den på mig så tittade jag jämt och ständigt på den, trots att jag kollat hur mycket klockan var bara några få minuter tidigare. Nu kollar jag mobilen om jag vill veta hur mycket klockan är, men eftersom den oftast ligger nedstoppad i handväskan så blir det inte alls av att jag plockar upp den särskilt ofta.
   
 • Jag klippte alla poängsamlarkort (utom bankkortet) eftersom jag blev stressad av att försöka hitta rätt kort för rätt butik, medan kön växte bakom mig. Numera så kan man ju oftast säga sitt personnummer i stälelt, men så banne mig om jag tänker rabbla det högt framför en hop fullständiga främlingar. Och så slipper jag den direktadresserade reklamen (via post eller e-mail) och alla 'erbjudanden' man fick.
   
 • Vardagsnyckelknippan bantades rejält, så att den numera bara innehåller de två nycklarna som behövs för att låsa och låsa upp ytterdörren, samt nyckeln till källarförrådet (där jag ställer min cykel).
   
 • Jag slutade 'ryckas med' när folk SPRANG nedför trapporna till tunnelbaneperrongen för att hinna med just precis det tåg som stod inne just precis NU. Idag tar jag det lugnt, och om ett tåg ser alltför fullpackat ut, så väntar jag till nästa.
   
 • Mina kollegor blir vansinniga på mig för att jag inte ständigt och jämnt vill gå i rask takt, men jag har lärt mig att njuta av att strosa ibland.
   

Vad gäller mindfulnessmeditation som Angelico nämner, så finns det rätt bra appar för mobilen, vilket gör det lättare att komma igång som nybörjare. Själv gillar jag Headspace (Android).

 • Like 5
Link to comment
Share on other sites

Tänker ge min vårdcentral en chans - vilka prover bör jag propsa på att få tagna? 

 

Någon särskild typ av specialist jag bör träffa?

 

Åter tack för alla tips och råd ni kommit med! Jag läser dem alla och begrundar, återkommer!   :)

 

Häppy Walborg!!!  :)

 • Like 2
Link to comment
Share on other sites

L-glycine är en aminosyra som sänker kortisolhalten. Sover du dåligt pga stress eller har svårt att somna pga stress kan L-glycine hjälpa. Googla för återförsäljare. Martina nämner det i en föreläsning på kostdoktorns medlemssidor. Rekommenderad dos är 1 tsk, men börja med 1 krm och öka successivt. 

 

Läs gärna Mia Lundins bok "Kaos i kvinnohjärnan" om du har möjlighet. Den handlar om hormoners påverkan på främst kvinnors hälsa, men kan även läsas av män, även om män inte är lika utsatta för hormonpåverkan som kvinnor är. Hon har även en del bra information på sin hemsida / webshop. Känner man att man inte får hjälp av den svenska sjukvården för sitt mående, så kanske hennes kunskaper vara användbara. En del av produkterna hon rekommenderar, bl  a 5-HTP och melatonin är inte tillåtna i Sverige.

 

En huskur för att somna kallas för "golden milk". Den görs av gurkmeja som blandas med någon form av varm dryck. Googla för recept.

 

Om man vaknar mitt i natten kan det hjälpa att lägga sig på spikmattan för att somna om och slappna av.

 

Kosttillskott i form av magnesium kan förbättra sömnen. Magnesium verkar muskelavslappnande. Välj en lite dyrare sort från hälsokosten som bla innehåller magnesiumcitrat. De sorter som slutar på -at tas upp bättre av kroppen. Magnesiumoxid är billigt och ger mycket magnesium för pengarna, men fungerar mest som laxermedel, eftersom det tas upp sämre av kroppen. Det finns även magnesiumolja att köpa. Vaknar man mitt i natten kan det vara idé att t ex droppa magnesiumolja i halsgropen eller smörja in magen med det.

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Gurkmejapulver tar jag nästan varje kväll i lite grädde, tillsammans med lite svartpeppar, kanel, salt och ofta ingefära. Men jag borde kanske göra gurkmejapasta enligt golden milk-recepten. (Intressant är att min sjuåring också gillar detta och ber om det då och då, gärna med bär. Han hade ont i benet en kväll, drack lite "guldgrädde" och efter en liten stund var smärtan borta.)

 

Magnesium tar jag bara när stressen eller virrvarret i tankarna känns extra, typ några kvällar i veckan. Men jag ska kanske prova att ta oftare i förebyggande.

 • Like 3
Link to comment
Share on other sites

För mig har LCHF inneburit att konstant oro, snirr-snurr i huvudet/loopar har försvunnit och jag har fått ökat fokus. Det kom när jag begränsade mjölkprodukter till ett minimum. Jag klarar t ex ost och grädde ngn gång i veckan men äter jag mer börjar jag må psykiskt sämre, inte akut dåligt eller nåt men jag känner att jag inte mår helt optimalt. Get- och fårmjölksprodukter går dock bra. 

 • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Åtgärderna har startat, mer kommer: 

 1. Ska träffa läkare på företagshälsan på tisdag. Hoppas på bra diskussion samt utförlig provtagning. *
 2. Har sålt alla aktier och börjat växla över till fonder. Mindre att hålla koll på då. 
 3. Har tagit uppehåll i 16:8, kör frukost alla dagar nu. 
 4. Lagt ner (pausat) ett projekt som gick ut på att byta karriär. Inkluderade att jobba och studera samtidigt. Orkar inte nu. 

 

*) De frågade om jag ville träffa psykolog, sjuksköterska eller läkare. Jag valde läkare, tror det är bäst att börja där. 

 

Tack än en gång för alla era goda råd! Jag kommer att följa upp en hel del. 

 • Like 7
Link to comment
Share on other sites

Tack för tipset! Det skålar jag för just nu, med ett glas Friggs magnesiumbrus  :D

 

En stund innan dess blev det en minisallad på en liten rå potatis, soltorkad tomat och persilja post-8766-0-97719500-1430860070_thumb.jpg

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Tack för era tips och ert stöd!

 

Finns det någon "biokemisk" mekanism som bidrar till rappakaljan i huvudet, som man kan hacka på nåt sätt? Kan det vara hormoner i obalans eller ur rytm?

Jag känner igen det där från min dotter som har ADHD. Brukar folk påpeka att du är slarvig, får du aldrig saker gjorda i tid? Svårt att hålla i pengar, många tankar som snurrar, låg stresströskel? Stört ätbeteende, jobbigt i skolan, svårt med kompisrelationer? Allt det där är typiskt för personer med ADHD, ibland mer ibland mindre.

 • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Jag skulle göra en lista för jobb och en för hemma och prioritera alla aktiviteter ganska hårt. Alla nya grejer lägger du i inkorgen i listan och prioriterar typ från 1-100, ingen får ha samma prio. Varje måndag morgon eller fredag innan du går hem flyttar du det du tänker göra från inkorgen till fixa i veckan. När du börjar med den högst prioriterade flyttar du den till pågående. Sätt en begränsning på hur många pågående du får ha, typ Max tre samtidigt, när du är klar med en flyttar du den till klart. Därmed ser du att du faktiskt åstadkommer saker. Du vet alltid att du jobbar med det du prioriterar högst. Är uppgifterna för stora, dela upp dom i mindre. Ingen ska ta mer än en dag eller max två. Metoden kallas Kan-ban och är etablerad på väldigt många arbetsplatser. Funkar super på en själv också. Man får överblick, prioritering, självkänsla för att man ser att saker händer osv. Jättebra. Om man orkar. Trello är ett bra hjälpmedel, finns både på nätet och som app.

 • Like 2
Link to comment
Share on other sites

jag kan varmt rekommendera "mindfullness" meditation. det har växt ganska mycket på senare tid här i england. fungerar mycket bra att tysta ner de inre rösterna och fokusera. också som nämts redan att planera i förväg och skriva listor hjälper. jag har provat citalopram "SSRI" för oro vilket hjälpte lite men sidoeffekterna var värre! lchf kost har hjälpt mycket men också förståelse för hur en orolig personalitet fungerar. om man vet ens svagheter så kan man lättare överkomma dem.

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

7. Jag och sonen satte nyss upp "INGEN REKLAM" på brevlådan. Han valde att sätta Kung Fu Panda bredvid texten, så gud nåde den som vågar lägga reklam där!  :D  (Har snart gått ett år sedan den gamla skylten försvann med den gamla brevlådan, fattar inte hur vi stått ut, flera kilo reklam i veckan ju  :blink: )

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Jag känner igen det där från min dotter som har ADHD. Brukar folk påpeka att du är slarvig, får du aldrig saker gjorda i tid? Svårt att hålla i pengar, många tankar som snurrar, låg stresströskel? Stört ätbeteende, jobbigt i skolan, svårt med kompisrelationer? Allt det där är typiskt för personer med ADHD, ibland mer ibland mindre.

Vissa saker stämmer in; En hel del blir inte gjort i tid, MASSOR MASSOR MASSOR av tankar/dagdrömmar som snurrar (till största delen positiva), ganska låg stresströskel numera (många upplever mig som lugn, och det ser nog ut så utifrån, minns när jag var 18 och en vän kommenterade då och då att jag var så fridfull, och jag minns redan då att det intrycket inte matchade vad jag kände inombords, och det är nog samma nu 20 år senare..., och en hel del saker som verkar stressa andra tar jag med ro). När jag detektivar runt på google kring min situation så är det inte sällan ADHD eller liknande dyker upp i sökresultaten, absolut värt att klura på.
Link to comment
Share on other sites

Jag har själv genomgått ungefär samma sak.. Jag prövade tillslut ssri (antideprissiv) och det fick jag ångra bittert. Det hjälpte mot oron och ångesten men jag fick otroligt svårt att sova pga extrem värk mellan skuldrorna som tvingade mig att sova sittandes i över ett halvår. Dessutom blev jag helt apatisk, tappade intresset för båda mina stora passioner i livet, musik och fotografi.. Inget var kul, men inget var heller jobbigt. Jag bara satt och glodde.. Skitkonstigt.. Det tog över 2 år för värken att klinga av och för att jag skulle känna mig som mig själv igen. Nej, ssri-preparat borde förbjudas.

 

Dock så kan jag sakna den sköna känslan av ett mjukt moln i magen och mellangärdet när jag vaknade på morgonen, istället för en molande oro. Som tur är så hjälper konditionsträning och ger ungefär samma effekt på morgonen dagen efter :) - fast utan biverkningar :D

 • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Rappakalja i huvudet. Vilket bra uttryck. Jag har aldrig lyckats beskriva det sinnestillståndet som jag ofta hamnade i när jag vi i de tidiga tonåren och en tid framöver. Rappakalja i huvudet var rätta ordet.

 

Eftersom vi har en hel del allvarlig psykisk sjukdom i familjen blev jag fruktansvärt rädd av rappakaljan. Skulle jag bli sjuk nu, som mina släktningar? För mig upplevde jag det som en miljon fragment av tankar på en gång. Som flera skivor som spelade samtidigt. I ett konstigt varvtal som gjorde allt obegripligt och utan sammanhang. Skrämmande.

 

Jag berättade inte om detta för någon. Jag kom till slut själv på hur jag bäst skulle hantera rappakaljan. Det gick inte springa bort från den, försöka vifta bort den, eller komma undan. Det provade jag utan framgång. Istället började jag bejaka den när den kom. Kände efter. Belyste rappakaljan med mitt medvetande. Jag rent av försökte skratta lite åt kakafonin. Och då gav det oftast med sig. Ganska fort.

 

Idag kanske man skulle ha kallat det mindfullness.

 

Sen slutade det. Efter 20-års åldern har det aldrig återkommit.

 

Kaja

 • Like 5
Link to comment
Share on other sites

 • 4 weeks later...

Förra måndagen besökte jag läkare och fick Imovane 5 mg utskrivet för att se om det temporärt kunde säkra upp god nattsömn och därigenom vända trenden. Sedan dess har min effektivitet på jobbet flerdubblats, känns som att ja börjar känna igen mig själv. Vaknar ofta på natten och/eller för tidigt på morgonen, trots Imovane. Men det känns ändå bättre, känns inte så jobbigt som innan.

Samma dag som jag började med Imovane så bytte jag kontor. Innan dess satt jag i ett rörigt labb utan dagsljus och ganska ensam. Nu ser jag massor av grönska och himmel,. Och sitter tillsammans med flera inom samma kompetens, så vi kan klura workarounds tillsammans när något strular eller är obegripligt, vilket är många gånger per dag...

Provsvar kom för några dagar sedan. Allt inom referens, det mesta grovt sett mitt i. Dock kortisol nära undre gränsen, natrium på undre gränsen. Kalium nära övre. Kanske tecken på att binjurebarken inte riktigt orkar? T4 ganska nära övre, vet inte om det spelar roll.

Känner fortfarande låg stresströskel inför många saker, men jag har en känsla av att det går på rätt håll.

 • Like 4
Link to comment
Share on other sites

 • 2 weeks later...

Fortsätter min upptäcksfärd för god sömn och mindre rappakalja:

 

- Appen Twilight på telefonen och f.lux på datorn. De filtrerar automatiskt bort blått ljus, på kvällen och natten, som annars kan störa sömnhormonerna

 

- appen Google Keep, supersmidig för flera parallella kom-ihåg-listor samt anteckningar

 

- appen Google Kalender, jättefin kalenderapp med helgdagar o födelsedagar etc

 

- vallmofrön i gräddshotten på kvällen

 

- åter i egna sköna sängen efter fyra veckor borta p g a renoveringskaos

(Gillar inte resårbottnar, bra skummadrass är gött)

 

...och... om gud, och systemen på jobbet vill... snart SEMESTER! :D

 • Like 3
Link to comment
Share on other sites

- Appen Twilight på telefonen och f.lux på datorn. De filtrerar automatiskt bort blått ljus, på kvällen och natten, som annars kan störa sömnhormonerna

sömnhormonerna

Röda tapeter i sovrummet! Gärna mörkröda med något pampigt mönster. Jo, jag har faktiskt funderat på detta för egen del :D

 

Jag har nyligen skaffat mig en rullgardin a la total sunblock som monterats tight mot fönsterbågen. Det innebar en viss förbättring.

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

 • 9 months later...

Oro...när det kommer...o speciellt i sängen. På kväll eller morgon...då fick jag det bästa tipset någonsin. .

"Schemalägg oron" dvs...säg till dig själv att den här oron ska jag tänka på kl XX den XX /XX 2016.

Det hjälper mig för så är jag överens med mig sjäv att jag tar det...men senare...o så kan jag somna om...

 

Testa är gratis.

Va rädd om dig.

 • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
 • Create New...