Jump to content

Livsmedelsverket kommenterar sockerdebatten


Bengt Nilsson

Recommended Posts

Jag skickade ett brev till Livsmedelsverket om den sockerdebatt som Ann Fernholm startade för en tid sedan i Aftonbladet.

 

Hej,

 

Vem har rätt?

 

Öppna ögonen för faran med socker

 

Man måste se helheten – inte bara sockret

 

Socker är värre än andra kalorier

 

Vänliga hälsningar

Bengt Nilsson

 

 

Från: Noreply.Upplysningen@slv.se

Till: Bengt Nilsson

Ämne: Svar på din fråga till livsmedelsverket. Diarienummer U-50307

 

Hej!

 

Tack för ditt mejl om sockerdebatten.

 

Som så ofta är inte svaret svart eller vitt. Dessutom blandas i debatten vedertagen fakta med teorier och personliga åsikter och slutsatser.

 

Livsmedelsverkets hållning framgår bl.a. av de nya kostråden. På sidan 6 i rapport 5, 2015 "Råd om bra matvanor" står bl.a.:

 

Fetma är kopplat till en rad hälsorisker. Att undvika att bli överviktig och bibehålla normal kroppsvikt är det första råd som lyfts fram i rapporten "Diet and Cancer report" från World Cancer Research Fund (WCRF) [5]. Rapporten sammanfattar forskningen om sambanden mellan mat och cancer samt ger råd om hur man kan minska cancerrisken. Där ges även råd om att begränsa konsumtionen av energitäta livsmedel, det vill säga livsmedel som innehåller mycket socker och fett och lite fibrer.

 

I samband med NNR 2012 togs fram gjordes en systematisk litteraturöversikt med fokus på långsiktig viktstabilitet. Översikten visar att fördelningen mellan protein, fett och kolhydrater inte tycks spela någon större roll för att förebygga viktuppgång.

 

Däremot finns vetenskapliga belägg för att fiberrik kost, det vill säga grönsaker, rotfrukter, baljväxter, frukt, bär, fullkornsprodukter, nötter och frön, och eventuellt även mjölkprodukter, har samband med minskad risk för viktökning. Raffinerade spannmålsprodukter, sockerrik kost och sockerrika drycker, rött kött och processat kött har istället samband med högre viktökning i långtidsstudier. Koster som baseras på naturligt fiberrika vegetabiliska livsmedel har lägre energitäthet än koster som innehåller mycket animaliska livsmedel och livsmedel som innehåller mycket fett och socker [6].

 

Här hittar du rapporten m.m.:

Grönare mat för hälsan och miljön – nu lanseras nya kostråd

 

På vår webb finns information om socker. Där står bl.a.:

 

Har olika sorters socker olika effekt på hälsan?

 

Fruktos framställs ibland som är bättre, ibland som sämre för hälsan än glukos. Glukos och fruktos omsätts på olika sätt i kroppen. I normala mängder verkar inte fruktos vara sämre för hälsan än glukos. Däremot tycks stora mängder fruktos kunna påverka fettinlagringen ibland annat levern, och kan även försämra blodfetterna.

 

"High fructose corn syrup", som är vanligt i drycker i USA, är en blandning av fruktos och glukos, ofta i samma proportioner som sackaros. High fructose corn syrup är alltså varken bättre eller sämre än vanligt socker.

 

Här är en direktlänk till sidan: Socker

 

Vänligen

Ingela H, rådgivare

Upplysningen

Box 622, 751 26 UPPSALA

Tel. 018-17 55 00

www.livsmedelsverket.se

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Ursäkta men vilken planet bor LMV på? Eller har jag inte förstått en enda sak med den senaste forskningen? Får snart krypa in i ett hörn med benen uppdragna under hakan till det lugnat sig  :D  :lol:  B)

 

Rolle på Österlen

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Ursäkta men vilken planet bor LMV på? Eller har jag inte förstått en enda sak med den senaste forskningen? Får snart krypa in i ett hörn med benen uppdragna under hakan till det lugnat sig  :D  :lol:  B)

 

Rolle på Österlen

Ställ dig i stallet istället :P  ;)

Edited by Syster
Link to comment
Share on other sites

Sätt dig i stallet istället :P  ;)

 

Ja mina hästar är ofta räddningen, de är alltid ärliga och de ger bara.  :D  B) Liten ordningsfråga bara, de ståt inte på stall utan lever 24/7/365 ute med lästall som bara används på sommaren när insekterna blir besvärande  ;)

 

Rolle på Österlen

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

LMV skyddar alltid branschintressen. Deras envetna kamp mot förbud av transfetter är ett tydligt exempel. LMV (och dietisterna som går i deras ledband) hävdar envetet att det finns så försvinnande små mängder transfett i våra livsmedel att det är ofarligt – men det förutsätter att man äter som LMV förespråkar.

 

De som äter mycket kakor och chips (och det är många!) lämnas i sticket av LMV. De följer förstås inte LMV:s rekommendationer. så de kanske förtjänar att dö i förtid? 

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...