frågvis

Giftig lax?

Recommended Posts

Saknar diskussion i lchf världen gällande denna film.

Livsmedelsverket tycker gott man kan äta odlad lax vilket i sig är alarmerande. Emma Haldin-Ankarberg, toxikolog på livsmedelsverket, menar att det är ett onödigt larm.

 

Fler som sett den?

 

http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/522141?programid=2795

Sänt program i SR.

 

 

 

  • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Saknar diskussion i lchf världen gällande denna film.

Livsmedelsverket tycker gott man kan äta odlad lax vilket i sig är alarmerande. Emma Haldin-Ankarberg, toxikolog på livsmedelsverket, menar att det är ett onödigt larm.

 

Fler som sett den?

 

http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/522141?programid=2795

Sänt program i SR.

Jag har helt slutat äta den typen av produkter till vidare. Hoppas de finner bättre sätt att hantera den framöver.

  • Gilla 2

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Går det att få en snabb summering av vad det handlar om? Miljögifter, giftigt foder, giftiga förpackningar? Eller vad i laxen är giftigt? Hinner inte se filmen på ett bra tag, men blev nyfiken.

  • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Har hållt mig till ekologisk lax om än i mindre mängd. Dock rekommenderas det friskt i de flesta lchf böcker att äta fet fisk och många lax recept förekommer.

Saknar information i filmen hur det ligger till med just den ekolgiska laxen. Favorit företaget monsanto finns även med i filmen.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Går det att få en snabb summering av vad det handlar om? Miljögifter, giftigt foder, giftiga förpackningar? Eller vad i laxen är giftigt? Hinner inte se filmen på ett bra tag, men blev nyfiken.

Laxens foder som är pellets, fångas till stor del i östersjön. Gifter lagras i fettet varav gifterna eskalerar i laxen som är fet. Sedan tillsätts ethoxyquin som tillverkas av monsanto. Inget vidare bra ämne. Mätbara gifter som är flera tusen gånger högre rekommenderade värden återfinns i lax.

Detta visas 32 min in. 

Vidare utvecklas inte heller laxen som den ska. Även pesticider används för att motverka sjukdomar. Många som tros kunna ha neurologiska skador hos människor.

  • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Tack! Håller med om att det verkligen inte låter bra! Borde vara vettigare med viltfångad fisk, alltså.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jag tror att det är vildfångad fisk som man ska välja. All fiskodling tenderar att urarta. Stordrift och med mycket gifter.

  • Gilla 2

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Efter hört och läst mer om det här och dessutom fått veta att filmen stoppats för sändning i SVT är norsk odlad lax bojkottad hos oss. Istället bara vildfångad lax eller annan fisk som alternativ.

 

Eftersom fiskens foder numera till största del består av artfrämmande sojabönor i pelletsform, har de nyttiga omega3 fetterna halverats och ersatts med onyttiga omega6 fetter. Utöver detta alla gifter i form av mediciner de behöver för att överleva i för trånga uppfödningskassar.

 

Rekommenderar denna länk med en sammanfattning om vad den vedervärdiga laxodlingsindustrin i Norge innebär i form av förstörda miljöer där de erbjuder oss kunder en giftig produkt - bedrövligt!

http://matutanallergener.blogspot.se/2014/01/historien-om-den-norska-laxindustrin.html

  • Gilla 2

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Tack evha! Bra länk!

 

Missade den lilla raden i första posten om att programmet SR sänder handlar just om att svt valde att inte visa filmen trots att den i stort sett var helt färdigredigerad med svenskt tal och text.

Skamligt att detta inte är mer belyst. Men å andra sidan är lax på tok för billigt idag vilket ger varningssignaler.

Ingen odlad fisk alls bör man äta.

Samtidigt är det viktigt att hålla koll på hur fisken man köper är fångad och framför allt var!

 

Rapporter efter tex Fukushima olyckan fanns att hitta (inte kollat hur det ser ut nyligen) som varnade om att tonfisk innehöll stora mängder radioaktiva ämnen och konsumtion avråddes.

  • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Lidl hade msc-märkt vildlaxfilé för 99kr/kg, men sist verkade de ha tagit den ur sortimentet :(

 

Ica Maxi har fryst strömmingfilé för 49 kr/kg om jag minns rätt.

 

Är det någon fisksort som i princip alltid är vildfångad?

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Var bor ni egentligen?

 

Här i Götet står det en fiskhandlarbil i stort sett i varje gathörn!

  • Gilla 5

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Var hittar man viltfångad lax? Finns den fryst?

 

Dum fråga kanske men tror inte jag sett någon i frysdisken, eller så vet jag inte vad jag ska kolla efter :)

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Lidl hade msc-märkt vildlaxfilé för 99kr/kg, men sist verkade de ha tagit den ur sortimentet :(

 

Ica Maxi har fryst strömmingfilé för 49 kr/kg om jag minns rätt.

 

Är det någon fisksort som i princip alltid är vildfångad?

Miljömärkt sill från nordsjön finns även på Hemköp för 20 kronor/300 grams paket. Jättegod tycker jag.

  • Gilla 2

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jag har köpt fryst vildlax på Willys ibland. Det finns inte alltid, men ibland är det till och med bra pris. Lösfrysta portionsbitar i påse. Helt ok att äta, tycker jag, men ungarna tycker att den är sämre än "vanlig lax". Lite "torrare", mindre fet än odlad lax är den nog, däremot.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Den vildfångade laxen hos Willys verkar de ha pressat bort allt fett ur, tror den innehåller 1% fett...

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Det är troligen hundlax?

 

Så blir du luradatt äta fusklax

 

Det ligger en hund begraven i laxasken.

Enligt alla regler är det bara fisk av arten Salmon Salar som får kallas lax.

Inte konstigare än att kyckling är kyckling och inte anka.

Men ute i butikerna råder rena anarkin när det handlar om fisken Onchorhynchus keta.

Den heter på ren svenska chum, chumlax eller hundlax. Men döps helt frankt om till Stillahavslax av påhittiga tillverkare som rimligen inte kan ha någon annan anledning till namnbytet än att förleda kunden att tro att det handlar om lax.

 

http://www.aftonbladet.se/matvin/article11255616.ab

  • Gilla 3

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Sill och makrill är alltid vildfångad. Även torsk till 99%

Så länge det finns någon som kan och vill fiska den.
Myndigheter och andra grupper gör tyvärr allt för att det inte ska finnas något småskaligt fiske kvar.

  • Gilla 4

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Oncorhynchus gorbuschai ska vi äta ikväll. :rolleyes: Ja, Pink (lax) då som är köpt på Willys, och det är tänkt att den ska grillas i folie. Eftersom jag också slutat att köpa odlad lax så provar jag andra alternativ, så det ska bli spännande att smaka ikväll.

  • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Laxfestens baksida.

www.youtube.com/watch?v=Ks_yfSJrAUg&noredirect=1

 

Ämnet är enormt på Webben. Skriv bara in... odlad (norsk) lax för vidare information. ELLER:

https://www.facebook431202643584069 

 

Svenska inhemska vatten: www.nyttigfisk.se 

:( mycket är det att försöka ta till sig.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Vild lax är magrare än odlad lax. Så pinklaxen och chumlaxen är magrare. Tror egentligen ingen av dom är "riktig" lax, men vad spelar det för roll? Bra fisk och vild. Makrill är annars en fet vild fisk.

  • Gilla 6

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Laxfestens baksida.

www.youtube.com/watch?v=Ks_yfSJrAUg&noredirect=1

 

Ämnet är enormt på Webben. Skriv bara in... odlad (norsk) lax för vidare information. ELLER:

https://www.facebook431202643584069 

 

Svenska inhemska vatten: www.nyttigfisk.se 

:( mycket är det att försöka ta till sig.

Tack! Har inte sett den filmen men jag tittar inte på tv. Men ska se denna så fort tid ges.

 

Använder inte fb så missar en del.

Din länk i ditt andra inlägg fungerar inte tyvärr.

 

Ja hela tiden, tur att det finns mycket plats i hjärnan :)

  • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jaha, jag och mina trötta länkar som aldrig riktigt fungerar.

 

Texten till dokumentären: norsk lax i blåsväder  är bland det bästa o kortaste jag sett på länge.       

 

Vid intresse: Skriv bara in i Webbläsaren;  norsk lax i blåsväder,  så får ni upp ca: 23 400 träff.

 

Se överst: www.vaken.se   klicka på länken så får ni upp både dokumentären och TEXTEN.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Har i stort sett slutat att köpa lax. Får i mig bra omega3 ändå genom naturbetesköttet jag köper från Norrbete.

 

Hör så många som tycker att de lever hälsosamt genom att äta odlad lax ett par ggr i veckan.

  • Gilla 2

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Slutade äta odlad lax för nog ett år sedan. Ekologisk lax köper jag dock, i väldigt måttlig mängd. 

 

5 gånger så mycket giftiga ämnen i odlad norsk lax - Blir nog väldigt svårt att få detta på mitt bord igen. Tänk all sushi man ätit genom åren utan att veta om de använt odlad eller ej.

Det är fan äckligt!

  • Gilla 2

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Var bor ni egentligen?

 

Här i Götet står det en fiskhandlarbil i stort sett i varje gathörn!

Det finns nog en fiskhandlarbil i varje stad....men förstår inte vad du menar. Skulle det vara bättre att handla från en fiskhandlare?

Det är jag inte så säker på.

Jag var i södra Halland och hamnade på en laxrestaurang, som låg ca 50 m från Lagan. Laxfiskets rike i södra Sverige. De hade inte en enda bit av vildfångad lax att sälja. ALLT var odlad norsk lax!  :o

Snacka om att känna sig lurad.

  • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Det finns nog en fiskhandlarbil i varje stad....men förstår inte vad du menar. Skulle det vara bättre att handla från en fiskhandlare?

Det är jag inte så säker på.

Jag var i södra Halland och hamnade på en laxrestaurang, som låg ca 50 m från Lagan. Laxfiskets rike i södra Sverige. De hade inte en enda bit av vildfångad lax att sälja. ALLT var odlad norsk lax!  :o

Snacka om att känna sig lurad.

 

Det finns nog en fiskhandlarbil i varje stad....men förstår inte vad du menar. Skulle det vara bättre att handla från en fiskhandlare?

Det är jag inte så säker på.

Jag var i södra Halland och hamnade på en laxrestaurang, som låg ca 50 m från Lagan. Laxfiskets rike i södra Sverige. De hade inte en enda bit av vildfångad lax att sälja. ALLT var odlad norsk lax!  :o

Snacka om att känna sig lurad.

Varit med om liknande, men då gällde det lammkött.

Besökte en populär restaurang i Visby för att äta helgrillat lamm - men det var inte gotländskt lamm, utan från Nya Zeeland!

  • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Varit med om liknande, men då gällde det lammkött.

Besökte en populär restaurang i Visby för att äta helgrillat lamm - men det var inte gotländskt lamm, utan från Nya Zeeland!

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Det finns nog en fiskhandlarbil i varje stad....men förstår inte vad du menar. Skulle det vara bättre att handla från en fiskhandlare?

Det är jag inte så säker på.

Jag var i södra Halland och hamnade på en laxrestaurang, som låg ca 50 m från Lagan. Laxfiskets rike i södra Sverige. De hade inte en enda bit av vildfångad lax att sälja. ALLT var odlad norsk lax!  :o

Snacka om att känna sig lurad.

 

I fiskhandlar bilarna och i de fiskaffärerna står det var fisken är fångad.. lätt som en plätt att välja riktig mat med näring!

 

Det där stället vet jag vilket det är, hoppas de lägger ner snart, allt är fejk!

 

Laganlax är dessutom sämsta sort av vild lax, de har varit kortast tid i havet innan de återvänder!

  • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Åt oxå rätt mycket lamm på Gotland.. från Nya Zeeland!  :wacko:

 

Annars så var Pizza en rätt populär maträtt på Gotland, var har folks smak och finess tagit vägen?

 

Sedemera har jag lärt mig att det finns bättre ställen, främst i Visby!

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

När jag närmar mig fiskbilen numera, så behöver jag inte säga nåt  :D  Ett ostron med ett skvätt citron, iskallt, tack! Kommer på beställning.

Det är min variant av snabbmat

  • Gilla 2

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/norska-kvinnor-avrads-ata-odlad-lax_8431484.svd

 

Hoppas nu att majoriteten som går in på denna tråd även tittar på filmen.

Hittade denna länk som man kanske kan säga spär vatten på kvarnen.

 

Svenska och Norska livsmedelsverket rekommenderar alltså annorlunda...

Om än att länken är tillbaks till 2013.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Såååå...

av att döma av huvudrubriken på recept med lax i portionsbitar, för 2 dagar sen (kan såklart vara vildfångad, som finns på willys men smakar föga lite)

ska vi alltså inte låtsas om de värden som den franska dokumentärfilmaren, Nicolas Daniel hittade?

 

Kalla det vinklat den som vill men har man någorlunda kolla på hur bioackumulering fungerar kanske den feta fisken, oavsett art, inte är så nyttig att äta ofta?!

Dags att få fram mer diskussion :)

 

Blev glad för de som gav ifrån sig reaktioner i kommentarsfältet!

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Vild lax är magrare än odlad lax. Så pinklaxen och chumlaxen är magrare. Tror egentligen ingen av dom är "riktig" lax, men vad spelar det för roll? Bra fisk och vild. Makrill är annars en fet vild fisk.

 

Hur tillagar man makrill annat än om man steker den? Jag vill nog flå och kasta ned den i gryta, men är det görligt utan att förlora ett finger eller två?

Vill hemskt gärna byta ut laxen i fisksoppan.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

KRAV märkt lax är kanske inte så jättehemsk?

 

http://www.krav.se/bara-glada-laxar-i-kassen

 

Saxat från deras FB:

 

"Vill du äta lax som är knallrosa med hjälp av konstgjorda färgämnen? Som kommer från fisk som odlats trångt och med otrevliga kemikalier? Eller är du sugen på en fräschare lax?

KRAV skippar alla konstgjorda färgämnen. Den KRAV-märkta laxen får också dubbelt så mycket utrymme när den växer upp. Och när den får laxlus släpper odlaren lös fiffiga läppfiskar som älskar laxlöss. Hur man brukar göra i en oekologisk laxodling? Jo, man använder gift för att ta död på lössen… 
Petiga med maten är vi också – laxen ska inte bli serverad vad som helst! De oekologiska laxarna får matas med småfisk som är livsviktiga för vilda, större fiskar – som i sin tur är viktiga både för ett friskt hav och för att fattiga människor längs kusterna i Sydamerika ska kunna äta sig mätta.

Så jobbar inte vi. Den KRAV-märkta laxen får bland annat smaska på en massa fiskrester och fisk från hållbara bestånd.

Som lök på laxen innehåller den KRAV-märkta laxen dessutom betydligt mer Omega 3 jämfört med oekologisk lax. För KRAV ska alltid ge dig det där lilla (läs: stora) extra. Och det kostar lite extra. 4.50 kr extra per portion lax för att vara exakt."

  • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Ja det låter fint! :)

 

en fundering är dock om det är så att lax kassarna ligger nära eller långt bort från varandra? Dvs den konventionellt odlade och krav laxen.

Fiskar andas som bekant genom gälar och det är även där merparten av gifterna tas upp.

Så om man använder pesticider nära krav-laxarna tar väl även de upp gifterna?!

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
Postad (redigerade)

Hur tillagar man makrill annat än om man steker den? Jag vill nog flå och kasta ned den i gryta, men är det görligt utan att förlora ett finger eller två?

Vill hemskt gärna byta ut laxen i fisksoppan.

 

För det första.. makrill är svingott.. men då skall du bo på västkusten.. (Gbg, Bohuslän) för makrill skall vara pinfärsk!

 

Troligen är den minst lika färsk och fin i vår huvudstad i någon av deras saluhallar?

 

Kyltransporter är knappast något problem nu för tiden!

 

Spirr steks och äts med dill/persilja.. behövs ingen panering om man inte vill.

 

Vet försäljaren inte vad spirr är så går man vidare till någon som vet något om färsk västkustfisk.. alternativt köper man importerad utländsk fryst makrill i något snabbköp!

 

På hösten så är det fet kokt makrill som gäller.. de är då inte spirr längre!

 

Då går jag över till krokfångad kolja.. den är ioförsej inte fet.. men det grejar man ju med gräddbaserad äggsås!

 

Att ta bort skinnet anses vara ett helgerån!

Redigerad av Zepp
  • Gilla 3

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Makrill brukar vi köpa dagsfärsk för drygt 5 kr/kg (!) och kolgrilla - om somrarna i Marocko. Snart dags igen :D

  • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

För det första.. makrill är svingott.. men då skall du bo på västkusten.. (Gbg, Bohuslän) för makrill skall vara pinfärsk!

 

 

 

Att ta bort skinnet anses vara ett helgerån!

 

Jag är från Bohuslän men har blivit utlokaliserad....

 

Helgerån vill jag inte utföra. Så det är alltså att steka eller röka den där jävla fisken.

 

Spirr har jag aldrig hört talas. Spicke makrill är väl det närmaste som min hjärna signalerar, dvs insaltad makrill?

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Gäst
Svara i detta ämne...

×   Du har klistrat in innehåll med formatering.   Ta bort formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Din länk har automatiskt bäddats in.   Visa som länk istället

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.