Thyroidea Posted May 22, 2015 Share Posted May 22, 2015 http://nutritionfacts.org/2015/05/19/low-carb-diets-and-coronary-blood-flow/ 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Thyroidea Posted May 22, 2015 Author Share Posted May 22, 2015 Det handlar alltså om att människor som äter lchf får förträngingar i kärlen trots att deras kolesterolvärden är bra. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Popular Post dufva Posted May 22, 2015 Popular Post Share Posted May 22, 2015 Jo, den här killen gillar att skrämma köttätare Dessbättre är det dåligt med substans i studien som det hänvisas till Vad det handlar om är FMD (flow-mediated dilation) dvs man låter folk käka mat med olika sammansättning och mäter sedan hur blodet förändrar sitt strömningsmönster Det här är en ganska gammal studie och kanske förstod man inte riktigt vid den tidpunkten vad det var man mätte egentligen Saken är ju den att beroende på vad vi äter så förändras förstås blodets sammansättning strax efter måltiden Energi i form av fettsyror och triglycerider åker ut i blodbanan speciellt om maten man äter innehåller dessa Det är ju det som är meningen med att äta :D Dvs att vi ska få ut byggstenar och energi till kroppens celler via blodet Det är alltså helt i sin ordning att FMD påverkas och absolut inget farligt eller konstigt som den här vegdoktorn vill få oss att tro Som grädde på moset berör studien inte ens Lchf utan det som studeras är en högproteinkost 10 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Xiro Posted May 23, 2015 Share Posted May 23, 2015 Har det faktiska blodflödet mätts eller bara beräknats/skattats på "omväg"? Någon "officiell" läkare/expert som kommenterat? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rolle Posted May 23, 2015 Share Posted May 23, 2015 Även Svenska sjukvården skall bli mer vegansk enligt en artikel i Läkartidningen. http://www.lakartidningen.se/Opinion/Debatt/2015/05/Infor-vegetarisk-kost-i-varden/ Efterrätten blir nog Statiner http://www.lakartidningen.se/Klinik-och-vetenskap/Nya-ron/2015/05/Lipidsankare-kopplade-till-30-procent-lagre-strokerisk/ 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Thyroidea Posted May 23, 2015 Author Share Posted May 23, 2015 Vad bra, då var det fejk som jag trodde. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zepp Posted May 23, 2015 Share Posted May 23, 2015 Näe det var inte fejk.. det är vad som händer när man äter! Det händer en massa saker när man äter/tillför näring, varför man helst mäter olika submarkörer vid fasta! Det säger oftast mer om hur din metabola homeostas fungerar! 5 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lars Sundström Posted May 24, 2015 Share Posted May 24, 2015 Jättebra bok som visar vad som snurrar i omloppen är 'Charmen med Tarmen' av Giulia Enders. Underbart roligt skriven också. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bullen344 Posted May 24, 2015 Share Posted May 24, 2015 Här finns även artikeln i videoform, för dem som gillar videoformatet bättre. Det här är en ganska gammal studie och kanske förstod man inte riktigt vid den tidpunkten vad det var man mätte egentligen Vilken studie menar du är gammal?Metaanalysen är från 2013 och studien där man mätte blodflöde till hjärtat är från 2000. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kjell Granelli Posted May 24, 2015 Share Posted May 24, 2015 Varför skriver Michael Greger att den ena kosten som studerades var "low carb"? I abstracten står ingenting om kh, men väl att den var "high protein". Som jag ser det är detta helt irrelevant som inlaga för eller mot LCHF och även paleo. Både LCHF och paleo utgår som jag ser det från att man ska få i sig behovet av aminosyror (protein), vilket torde vara lätt för alla grupperingar att enas kring. En annan sak som gör studien tvivelsam är att aterosklerotiskt plack kräver inflammation i blodbanan för att utvecklas. Hur proteinintag i sig skulle kunna orsaka systemisk inflammation är i alla fall för mig en biokemisk gåta... EDIT: Nu ser jag att där var en studie från 2013 som specifikt nämner low carb: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22850317 Här finns begrepp jag inte känner till så den kan jag inte omedelbart kommentera. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bullen344 Posted May 24, 2015 Share Posted May 24, 2015 Varför skriver Michael Greger att den ena kosten som studerades var "low carb"? I abstracten står ingenting om kh, men väl att den var "high protein". Som jag ser det är detta helt irrelevant som inlaga för eller mot LCHF och även paleo. Både LCHF och paleo utgår som jag ser det från att man ska få i sig behovet av aminosyror (protein), vilket torde vara lätt för alla grupperingar att enas kring. En annan sak som gör studien tvivelsam är att aterosklerotiskt plack kräver inflammation i blodbanan för att utvecklas. Hur proteinintag i sig skulle kunna orsaka systemisk inflammation är i alla fall för mig en biokemisk gåta... EDIT: Nu ser jag att där var en studie från 2013 som specifikt nämner low carb: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22850317 Här finns begrepp jag inte känner till så den kan jag inte omedelbart kommentera. Kolla på http://nutritionfacts.org/video/low-carb-diets-and-coronary-blood-flow/och klicka på "Source cited" till höger så kan du läsa abstracts på studierna som refereras. Fyra av sju innefattar begreppet "low carbohydrate" antingen i titeln eller i abstract. Subjekten i studien från 2000 som lade om kosten till en högproteindiet visade ökade inflammationsmarkörer, bland annat steg C-RP med 61%. Så visst kan en högproteindiet leda till ökad inflammation. Det finns en uppsjö möjliga förklaringar till detta, bland annat endotoxiner i köttet, "denaturerade" proteiner till följd av upphettning, AGE:s, HCAs (heterocyclic amines), förändrad tarmflora osv. Men det känns som det inte finns någon idé att diskutera detta eftersom du ändå är fast övertygad att man inte kan drabbas av CVD ifall man äter vår "naturliga" diet. Den första metaanalysen som nämns i videon handlar ju t ex om FMD (flow mediated dilation), vilket inte har så mycket med just kolesterol och plack att göra, utan snarare blodkärlens förmåga att utvidgas (som styrs till stor del av endotelium). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zepp Posted May 24, 2015 Share Posted May 24, 2015 Kan lova dig att det är fullt möjligt att drabbas utav CVD om man äter "vår naturliga diet", oavsett om den sen är LCHF eller vegansk! Frågan som uppstår handlar mer om huruvida incidensen ökar med olika dieter? Endotoxiner och andra toxiner är.. och förblir toxiner, dvs toxiska, dvs gifter på svenska.. tror rent ut sagt att toxiska substanser är mer frekvent förekommande i växter, än i animalier? Om de förekommer i animalier är de tillförda utifrån alternativt uppkommna utav dålig behandling/förvaring av animalierna! Mest kända exemplet är nog mejerier.. som hur lätt som helst infekteras.. och därmed är det en väldigt strikt lagstiftning kring mejerihantering! Fast det är väl onödigt att diskutera detta här.. när vi vet att om man bara äter veganskt så blir man helt immun från alla sjukdomar och lever i evighet? 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
The Biochemist Posted May 25, 2015 Share Posted May 25, 2015 Veganerna är väl alltid igång :-) Personen bakom "nutritional-propaganda" har en förmåga att hänvisa till studier som inte riktigt visar det han hävdar att de gör. Nedan är två studier på samma tema som är randomiserade och kontrollerade som inte alls stämmer överrens med påståendea från low-fat propagandan. Effects of dietary carbohydrate restriction versus low-fat diet on flow-mediated dilation. Metabolism. 2009.http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19632695 Dietary intervention to reverse carotid atherosclerosis. Circulation. 2010 Mar.http://www.ncbi.nlm.nih.gov/m/pubmed/20194883/ Faktum är att jag fått så mycket frågor om vegan påståenden sista tiden (via jobbet) att jag gjort en video som sammanställer vegan studier, både de som visar att vegan diet ger lägre mortalitet och sjukdom samt de som visar det omvända. Därefter har jag dissekterat dem (eller snarare en kraftfull mjukvara för dataanalys har gjort det) för att finna vilka faktorer som är gemensamma resp olika mellan studierna. För den som inte orkar se en 40 min lång video med alla detaljer kan man sammanfatta det hela med att veganförespråkare enbart hänvisar till studier där kontrollgruppen åt fast food, rökte, tränade inte, brydde sig inte om sin hälsa alls medan vegangruppen åt naturlig mat (dock utan kött/fisk), inte rökte, inte åt skräpmat, tränad, yoga, hela paketet. Medan de stuider som visar att veganer dör tidigare än köttätare var de icke diet relaterade faktorerna mellan grupperna mer likvärdiga. Dvs det var bara köttet och fettet som skiljde dem åt. Videon heter paleo vs vegan helt enkelt för de flesta jag jobbar med går på paleo diet (i USA är paleo betydligt större än LCHF) men det är lika relevant för LCHF vs vegan. I själva verket finns ingen studie som exakt jämfört paleo vs vegan diet men jag försöker lägga det pusslet i alla fall och har hitentills fått väldigt positiv respons både från läkare/forskare och allmänt hälsointresserade personer. http://blackbeltnutrition.org/lm/paleo-vegan/ 5 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kjell Granelli Posted May 26, 2015 Share Posted May 26, 2015 Låter mycket logiskt. En hälsosam vegansk kost är naturligtvis mycket bättre än västerländsk skräpmat. Lägger man bara till kött o fisk så blir den optimal, Vilket skulle bevisas... 4 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.