rubmag Posted May 28, 2015 Share Posted May 28, 2015 Är en hängiven LCHF:are men även en hängiven miljötänkare, så jag har funderingar kring hur vi ska förbereda för en kraftigt ökad köttkonsumtion ock ökad mejeriproduktkonsumtion i samband med ett ökat intresse för LCHF. Jag tror själv på att det finns en lösning och ser positivt på det, men är ändå nödvändig aspekt att tänka på. Jag är nyfiken på om det är ett debattämne över huvud taget och vad forumet tänker? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lars Sundström Posted May 28, 2015 Share Posted May 28, 2015 Att jordbruket övergår från sädodling till gräsvall där köttdjuren vistas är nog den lösning jag önskar. 6 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Popular Post Marja-Liisa Posted May 28, 2015 Popular Post Share Posted May 28, 2015 Under mina sju år på LCHF har jag inte ökat min köttkonsumtion, kanske till och med minskat detta eftersom bytet från processad och billigt kött till närproducerat gräsbetat nötkött, mer vilt, närproducerat griskött och dylikt gör att man använder också delar som lever, tunga, späck och delar med ben och hinnor för att göra buljong. LCHF håller min diabetes2 i remission så de mängder mediciner som jag skulle behövt med konventionell mathållning belastar inte heller naturen. LCHF är inte proteindiet! 12 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Popular Post Pompe Posted May 28, 2015 Popular Post Share Posted May 28, 2015 Kolla Allan Savorys fina TED Talk video om hur kor och andra djur inte är problemet utan lösningen: http://www.ted.com/talks/allan_savory_how_to_green_the_world_s_deserts_and_reverse_climate_change Man kan även läsa den här boken: Lierre Keith: The Vegetarian Myth Kor och andra gräsbetande djur förbättrar naturen och miljön så länge som dom får gå ute i skog och mark och betar. Problemen uppstår bara när man ger protein och frön åt gräsätare, dessutom blir djuren också sjuka av det - även kor ska äta artegen föda! Att odla ettåriga sädesslag (som dessutom gör en sjuk om man äter av dem) är det stora miljöproblemet!!! Löväng är förresten en av dom mest artrika biotoperna som finns i Sverige/Finland. För att upprätthålla en löväng behöver låta djur gå och beta på lövängen. 11 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Popular Post dufva Posted May 28, 2015 Popular Post Share Posted May 28, 2015 Mer gräsbetat kött och mindre spannmålsodling skulle vara rena föryngringskuren för Östersjön Den största orsaken till algblommning och bottendöd är ju just spannmålsodlingen som ständigt läcker näringsämnen till vårt innanhav 9 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rubmag Posted May 28, 2015 Author Share Posted May 28, 2015 Tack för lärorika svar och information. Jag ska läsa på bättre nu när jag fått bra vägledning i hur jag kan förkovra mig bättre. Jag är som jag skrev tidigare, positivt inställd till att det inte behöver vara ett problem, men det finns ändå en risk att det kan bli det om inte medvetenheten följer med i den takt som ökad protein(fett)användning exploderar. Jag är medveten om att det inte handlar om att öka proteinintaget från det animaliska, men tror att det inte går att undvika, i alla fall när det gäller en som mig, som är en köttälskare och hårt kroppsarbetande. I det stora hela tror jag att det handlar om ställtid från en ohållbar global, hälsosam livsstil till en hållbar. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Popular Post Tuva Posted May 28, 2015 Popular Post Share Posted May 28, 2015 Min proteinkosnumtion har inte ökat. Däremot har jag slutat slänga allt fettet i soptunnan så nu äter jag mer av det jag köper hem. Inga åkrar behöver konstgödslas för att severa mig bröd längre. Eller chips. Eller sockerbetorna till godiset. Jag äter fortfarande lite frukt men nu väljer jag uteslutande ekologiskt & fair trade i den mån det finns. Juice dricker jag inte längre. Mängden frukt som behöver transporteras runt jordklotet för att ge mig frukt och juice har minskat dramatiskt. Gräddkonsumtionen har dock ökat - å andra sidan använder jag mindre mjölk och fil än innan. Smöret jag använder är producerat inom landet istället för de otäcka, fabriksintensiva fröoljorna jag innan åt, fröoljor som växte på hårt besprutade och växtgödda åkrar i länder långt borta. Dessutom okynnesäter jag aldrig numera. Förr var jag ju "hungrig" (eller som jag vet nu sugen) hela tiden! På det hela taget har mitt ekologiska fotavtryck vad gäller maten krympt betydligt - tilsammans med mitt midjemått. 12 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lotte Posted May 28, 2015 Share Posted May 28, 2015 Tänk om alla människor förstod och gjorde som ni (vi) gör! Snacka om en bättre, miljövänligare värld❤️ 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Vittvrak Posted May 28, 2015 Share Posted May 28, 2015 Ska det bli riktigt bra för miljön ska man helst sköta djuren som Salatin / Savory , dvs beta på begränsad yta o flytta ofta. http://www.growingagreenerworld.com/episode306/ 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zepp Posted May 28, 2015 Share Posted May 28, 2015 Som redan pepåkats.. LCHF är ingen proteindiet per se och alla kräver samma mängd aminosyror hur som helst.. främst iomed att det finns ett behov av åtminstone rätt mängd essentiella aminosyror! En annan sak som slår mig är att de där miljömupparna sitter stenhårt fast i industriellt fosilbaserat jordbruk.. för det är endast på grund av detta som kan odla mat billigt utan att använda djurhållning som insatsråvara för odling! I dag så föder man upp djur/kött på olja.. och det är främst detta vi bör göra något åt! Kruxet med detta är dock att matpriserna har halverats på 30 år.. maten i dag är för billig för att miljön skall må bra helt enkelt! Och för att råda bot mot detta.. dvs miljövänlig dyr mat så har vi som skattebetalare pungat ut miljarder i bidrag för att mindre lantbruk skall lägga ner och plantera gran på marker som bäst lämpar sig för småskaligt och ekologiskt jordbruk med odling och djuruppfödning! Syftet är vällovligt vid första anblicken, vi får ett mer konkuranståligt jordbruk med exportmöjligheter och billigare mat! Men vägen till helvetet är kantat av goda förutsatser! En ökad medvetenhet om matens kvalitet kommer att leda till ökade priser.. dvs i realiteten vad det kostar att odla/föda upp högkvalitativ och miljövänlig mat.. har vi råd att inte betala det priset? 6 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lars Sundström Posted June 7, 2015 Share Posted June 7, 2015 Jag läste lite kort om att en ändrad behandling av havens resurser skulle vända fiskeriets trend.... http://www.reuters.com/article/2015/06/04/us-environment-fishing-idUSKBN0OK1LY20150604 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rickard Posted June 18, 2015 Share Posted June 18, 2015 Eating Grass Fed Meat to Save the Planet http://www.paleofx.com/blog/eating-grass-fed-meat-save-planet 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rickard Posted December 21, 2015 Share Posted December 21, 2015 Föd upp fler köttdjur i Sverige så slipper vi importera http://www.metro.se/metro-debatt/fod-upp-fler-kottdjur-i-sverige-sa-slipper-vi-importera/EVHolk!8UVdl0PMoGI0/ 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ti Ti Posted December 21, 2015 Share Posted December 21, 2015 Man kan även läsa den här boken: Lierre Keith: The Vegetarian Myth Lierre Keiths bok finns även översatt till svenska med titeln 'Vegomyten' fast den är så otroligt dåligt översatt så det är nog bättre att läsa den på engelska, förutsatt att man har tillräckligt goda kunskaper i engelska. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.