EvaLeva Posted May 30, 2015 Share Posted May 30, 2015 Hej, hur är det med olika kokosoljor? Köper lite olika märken (alltid ekologisk) och använder både den som smakar kokos och (oftast) den smakfria; jag gillar helt enkelt inte kokossmaken i alla sammanhang. Men hur är det; den smakfria måste ju vara behandlad på ett eller annat sätt, är den ändå lika full med allt det nyttiga? Står på en del förpackningar "raffinerad" och det låter ju för en outbildad på området illa! Nån som vet? Med andra ord, smakfri kokosolja ok eller inte? 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MariaF Posted May 30, 2015 Share Posted May 30, 2015 Som jag förstått är den smakfria behandlad med ånga (ångdestillerad tror jag det heter) och bra den med. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
EVS Posted May 30, 2015 Share Posted May 30, 2015 Om jag förstått det rätt, raffineras vissa kokosoljor genom att man helt enkelt hettar upp dem. Vet inte exakt hur det går till, men kokossmaken ska då tydligen ånga bort, eller något ditåt. Då får man en tämligen smakfri kokosolja, som fortfarande är ett bra fett, utmärkt till exempelvis stekning. Det innehåller däremot inte lika mycket nyttigheter som extra virgin kokosolja. Men om du steker med extra virgin, så förstör även det en del näringsämnen. Sen är det också skillnad på om oljan pressats från färska eller torkade kokosnötter, färska ska ge både mer smak och bättre näringsvärde, om jag förstått rätt. Rätta mig gärna, någon som kan bättre, om jag fått något fel... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dufva Posted May 31, 2015 Share Posted May 31, 2015 Steker man i sin kokosolja kan man troligen lika gärna använda den billiga i kyldisken med silverpaketet 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
EVS Posted May 31, 2015 Share Posted May 31, 2015 Nej, för sjutton! Den är raffinerad med kemikalier, är per definition kokosbaserat margarin. Urk! 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dufva Posted May 31, 2015 Share Posted May 31, 2015 Mnja! Man kan ogilla den masstillverkade kokosoljan av flera skäl Den är ofta tillverkad av Unilever som ju gör en massa annan skitmat Den är tillverkad med i princip samma metoder som skräpmargariner är ...men Den består till 100% av mättade fetter som är stabila och knappast förändras kemiskt av upphettning och omestring Den innehåller (nästan) inget fleromättat fett som sönderfaller till andra dåliga ämnen Laurinsyra kaprylsyra och övriga mct-fetter lär gå genom processen tämligen opåverkade Den innehåller inga transfetter Den är oerhört mycket billigare och ska man ändå hetta upp oljan så vinner man inget med att använda en svindyr kallpressad olja eftersom slutresultatet i pannan lär bli samma sak 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ethel Posted May 31, 2015 Share Posted May 31, 2015 Jag ställde frågan om kvalité på koksoljorna direkt till leverantören, svaret var att de finaste nyttigheterna försvinner i den smakfria oljan. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
The Biochemist Posted June 2, 2015 Share Posted June 2, 2015 Om det står att fettet är "härdat", "mättat" eller "hydrogenerat" så har det genomgått samma process som margarin. Det är en kemiskt process, mer än bara upphettning. Vissa kokosfetter gör det. Det är ca 6-7% omättat fett som då blir mättat. I bästa fall, det kan också konvertera till andra omättade fetter som transfett. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sjirka Posted April 7, 2016 Share Posted April 7, 2016 Jag har skickat frågan till Renee Voltaire som säljer båda sorterna kokosolja Jag ställde frågan om kvalité på koksoljorna direkt till leverantören, svaret var att de finaste nyttigheterna försvinner i den smakfria oljan. Jag ställde samma fråga till Renee Voltaire som saluför båda varianterna och fick följande svar: Nu till frågan om oljan. Vi har inte gjort några tester på just vår olja och jag har aldrig hittat någon information om hur antioxidanter bevaras i oljorna. Däremot har jag sett tester på oljornas kvalitet och det skillnaden är inte jättestor, se nedan. Halten av Lauric acid (laurinsyra) är den som de flesta vill åt och menar är det viktigaste fettet i kokosoljan.Namn % Virgin Kokosolja % Neutral KokosoljaCaprylic acid 4-10 2-16Capric acid 4-8 3-10Lauric acid 45-56 40-58Myristic acid 16-21 12-22Palmitic acid 7,5-10,2 4-12Stearic acid 2-4 1-4Oleic acid 4,5-10 3-12Linoleic acid 0,7-2,5 1-4 Det verkar med andra ord som om oljan inte försämras så mycket vid deodoriseringen. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.