Petra183

Kasein och läckande tarm

Recommended Posts

Jag skrev delar av den här texten som ett trådsvar, men eftersom jag tycker ämnet är så intressant så skapar jag en egen tråd om det. Material är hämtat från Martina Johanssons bok Magstarkt. Det finns gott om information om att gluten skapar läckande tarm och ger upphov till låggradiga inflammationer (googla på t ex gluten, läckande tarm). Att mjölk skulle ge upphov till läckande tarm och vara inflammationsdrivande nämns i mer svepande ordalag hps t ex Sanna Ehdin. Martina hävdar att kasein, dvs mjölkprotein,  ger upphov till läckande tarm.


 


Tankar kring det? Stämmer hennes teorier? Kan man läka tarmen och äta mejeriprodukter någon gång i framtiden eller handlar det om en livslång intolerans? Hur läker man tarmen och tätar den så den slutar läcka? Under hur lång tid måste man avstå kasein?


 


Jag har en del tecken på låggradig inflammation enligt schemat i hennes bok och hennes tankar kring att kasein orsakar. läckande tarm. Därför funderar jag på om det kan vara relevant att testa mejerifritt en tid. Tyvärr är jag ytterst förtjust i mejerivaror. En del går att rensa bort utan allt för stor uppoffring, men jag har svårt att undvara mejerisåserna. 


 


Det ursprungliga trådsvaret, med hänvisningar till Martinas bok:


 


I boken Magstarkt skriver Martina Johansson bla följande:


 


Inflammation i tarmen är särskilt associerat med autoimmuna sjukdomar och allergier, men krassa fakta verkar också peka på att hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes, cancer och neorologiska tillstånd har sin början i en tarmflora som är ur balans (sid 52)


 


Några av de främsta orsakerna till en läckande tarm beror framför allt en långvarig immunologisk stress, men kan även orsakas av en hög alkoholkonsumtion eller felaktig kosthållning (sid 53)


 


När det gäller mat så är det framför allt icke-nedbrutna proteiner, polypeptider, som skapar problem. Gluten från vete och kasein från mjölkprodukter spelar här en stor roll då de har en förmåga att skapa inflammatoriska reaktioner i kroppen (sid 53)


 


Jag skrev den här texten som ett trådsvar, men eftersom jag tycker ämnet är så intressant så skapar jag en egen tråd om det.


 


Om det nu av olika orsaker uppstår ett läckage i tarmslemhinnan tränger osmält mat igenom, men även parasiter och andra skadliga partiklar som absolut inte hör hemma i blod- och lymfsystemet (sid 53).


 


De främmande ämnena är lika de kroppsegna, immunförsvaret blir förvirrat och attackerar sig själv (sid 55)


 


Enligt Martina Johansson finns det ett test som avslöjar om tarmen läcker. Man dricker en lösning av två sockerarter mannitol och laktulos. Påträffas laktolus i urinen har den läckt ut från tarmen. Det är i dag inget standardtest, men det förekommer att kliniker tillhandahåller det (sid 59)


 


På sidan 146-147 finns ett självskattningstest där man själv kan bedöma graden av inflammation i kroppen genom att poängsätta vissa symptom, t ex huvudvärk, sömnlöshet, påsar under ögonen, håravfall, koncentrationsproblem, depression och diarré. 


 


Jag tycker det är intressant att hon pekar ut kasein som en så markant inflammationsdrivande faktor. Gluten, socker och stärkelse nämns betydligt oftare. Att mjölk skulle ge upphov till inflammationer i kroppen nämns i allmänhet i lite mer svepande ordalag. 


  • Gilla 3

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Min dotter som är 17 år har under våren utvecklat en gräslig klåda, till slut med sömnlösa nätter som följd.

Hon hade konstaterad mjölkproteinallergi som liten, vilket senare "växte bort".

Efter ett läkarbesök med diverse allergiprovtagning, antihistaminer och kortisonkur på 3 dagar så mildrades klådan något.

För en och en halv vecka sedan plockade vi helt bort mejerierna, och klådan försvann i princip, hon är piggare, gladare och har mer energi :)

Döm om min förvåning när vi för några dagar sedan fick veta att hon är pollen och gräsallergiker, medan mjölkproteinallergiprovet inte visar på antikroppar.

Men jag tänker som så att allergiprover ibland visar falskt, trots allergi och att hennes allergi mot pollen och gräs kanske har utvecklats av att tarmen hela tiden utsätts för just mejerier. Jag vet inte men på något sätt känns det logiskt för mig . . .

 

Vi kör nu på med mejerifritt och ser vart det hela tar vägen.

  • Gilla 7

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Min dotter som är 17 år har under våren utvecklat en gräslig klåda, till slut med sömnlösa nätter som följd.

Hon hade konstaterad mjölkproteinallergi som liten, vilket senare "växte bort".

Efter ett läkarbesök med diverse allergiprovtagning, antihistaminer och kortisonkur på 3 dagar så mildrades klådan något.

För en och en halv vecka sedan plockade vi helt bort mejerierna, och klådan försvann i princip, hon är piggare, gladare och har mer energi :)

Döm om min förvåning när vi för några dagar sedan fick veta att hon är pollen och gräsallergiker, medan mjölkproteinallergiprovet inte visar på antikroppar.

Men jag tänker som så att allergiprover ibland visar falskt, trots allergi och att hennes allergi mot pollen och gräs kanske har utvecklats av att tarmen hela tiden utsätts för just mejerier. Jag vet inte men på något sätt känns det logiskt för mig . . .

 

Vi kör nu på med mejerifritt och ser vart det hela tar vägen.

Klåda i allmänhet eller i synnerhet i vissa situationer?

Min ena son får nässelutslag och klåda så fort han blir varm. Vi har uteslutit gluten i några veckor och kommit en bit på väg, och nästa steg jag planerar är att utesluta mjölkprodukter. Tänkte dock låta det gå ytterligare några veckor innan vi gör det, så att vi inte börjar mixtra med för mycket på en gång.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Klåda i allmänhet eller i synnerhet i vissa situationer?

Min ena son får nässelutslag och klåda så fort han blir varm. Vi har uteslutit gluten i några veckor och kommit en bit på väg, och nästa steg jag planerar är att utesluta mjölkprodukter. Tänkte dock låta det gå ytterligare några veckor innan vi gör det, så att vi inte börjar mixtra med för mycket på en gång.

Klåda i allmänhet, hela tiden utan några synliga symtom på huden, kanske en mycket diffus rodnad ibland på armar och ben :(

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Klåda i allmänhet, hela tiden utan några synliga symtom på huden, kanske en mycket diffus rodnad ibland på armar och ben :(

Jobbigt. Hoppas verkligen det blir fortsatt bra utan mejerier, klåda kan driva en till vansinne!

  • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Intressant, jag får samma symptom syster.

  • Gilla 2

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Det blir mejerifritt ett tag framöver. Ska bara äta ur kylskåpet först. Känns dumt att slänga mat.

 

Hur är det med fetaost, inte fuskfeta gjord av komjölk, utan den riktiga som är gjord av get- och eller fårmjölk? Innehåller den samma kasein som komjölk eller kan man äta den?

 

Kan utslagen som nämnts i tråden vara någon form av histaminreaktion?

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jag tål komjölkprodukter dåligt. Känner mig svullen, trött, grinig och allmänt inte bra om jag äter/dricker för mycket. Smör och crème fraîche tål jag och get- och fårmjölksprodukter, men jag tror det är individuellt.

  • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Ajdå. Dricker närmare litern mjölk om dagen och ibland ett halvt kilo kvarg på det... Mår finemang och får inga problem med magen men kanske borde jag dra ned liiite på mejerierna i alla fall, bara för att vara på den säkra sidan.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Det finns en befarad koppling mellan mejeri/mjölk och prostatacancer och kanske även bröstcancer. Artikel i SVD:

http://www.svd.se/mjolk-mojlig-orsak-till-prostatacancer_6716791

 

Jag tror man ska undvika mejeri så långt det bara går, med undantag av smör, men man kan göra gee av smör och då blir man av med det vita kletet som man tror innehåller de farliga ämnena. Det är svårt att vara utan ost ...

 

 

Ajdå. Dricker närmare litern mjölk om dagen och ibland ett halvt kilo kvarg på det... Mår finemang och får inga problem med magen men kanske borde jag dra ned liiite på mejerierna i alla fall, bara för att vara på den säkra sidan.

 

 

Att dricka en liter mjölk om dagen innebär att du får i dig mycket socker och kvargen gör kroppen glukos av - ännu mer socker. Dessutom får du i dig mycket vassle av båda som hos många får insulinet att stiga med upp till 6x vad sockermängden i produkten ger. Jag tycker du borde dra ner myyycket.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Om man är överkänslig mot mjölkprotein eller laktos, så är det bra att helt undvika mjölk. Men det är ingen allergi, eftersom det inte bildas antikroppar. Många som är överkänsliga kan äta lite av det utan symtom, men det är möjligt att det är bäst att inte äta det alls.

Jag har inte sätt några bevis för farlighet om man inte är överkänslig. Är det någon som har några?

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jag har aldrig sett några riktiga studier på komjölksbaserade livsmedel om farlighet. Därmed inte sagt att de inte finns. Det finns studier som visar att de som använder feta mejerier löper mindre risk att bli feta. De löper också mindre risk att utveckla diabetes. Varför, svarar inte studierna på. 

 

Mina barn när de var små, kräktes alltid en gång på natten om de drack mjölk under dagen om de var sjuka. När de var friska så gick det bra igen. Troligen p g a påverkan på tarmen.

 

Personligen tror jag att mjölk är bättre än juice och läsk men sämre än vatten. Kanske man inte mår sitt allra bästa när man intar mejerivaror, kanske med undantag för ghee. Men om jag är överkänslig mot något oavsett vad så låter jag helst bli det om det inte är det enda som står mellan mig och döden eller är vansinnigt gott. Jag använder själv en skvätt ohomogeniserad ekologisk mjölk i mitt kaffe. Jag har grädde och/eller creme fraische i såser. Bakar matbröd med kesella o s v, men jag dricker aldrig ren mjölk. 

Jag undviken cerealer men äter någon gång i kvartalet ett par skivor Finn Crisp. Jag upplever inget obehag av det men tror inte att det är särskilt nyttigt. 

 

Alla borde testa sig fram och göra ett eget protokoll för vad som är bästa maten för sig. Jag försöker att äta så ren mat som möjligt och använda så oprocessade, giftfria matvaror jag kan få tag i.

 

Som sockerberoende är jag redan så begränsad i vad jag klarar att äta, att jag inte 24/7/365 klarar, att hålla mig till vad som är allra mest optimalt. Jag skulle ha svårt att avstå mejerivaror helt.

Ibland (rätt sällan) slinker det även ner vanligt bröd, mörk choklad, steviasötad lakrids, lightläsk som jag då intar för att det bryter upp vardagen. Baserat på vad som inte triggar sockertrollet. Jag tycker inte om vin, annars skulle jag säkert kunna dricka något glas också men... nej, äckligt. OM det har blivit lite mycket sådant en period brukar jag ta någon fastedag eller några dagar med 22/2 fasta så rätar det till sig igen.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Gäst
Svara i detta ämne...

×   Du har klistrat in innehåll med formatering.   Ta bort formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Din länk har automatiskt bäddats in.   Visa som länk istället

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.