Jump to content

Omega i ister och kyckling


Petra183

Recommended Posts

Rent allmänt sägs att vi får i oss för mycket omega 6 via kosten. Omega 6 kan ge upphov till inflammationer. Gräsbetat och ekologiskt kött är att föredra, framför konventionellt uppfött kött. Tyvärr är det dyrare och svårare att få tag på.

 

Någon som vet hur det är med omega 3 och 6 i icke-ekologisk kyckling? Bör man undvika den av det skälet?

Vad innehåller ister? Om man smälter ister av konventionellt uppfödd gris, vad innehåller då fettet? Omega 3 eller 6? Det ister som finns att köpa i livsmedelaffären är verkar vara danskt och ha tillsats av konserveringsmedlet citronsyra, så det känns inte helt OK.  Ister är gott och relativt billigt, så det vore en fördel om det vore nyttigt också. :)

 

Någon som vet och kan reda ut det hela på ett begripligt sätt? 

 

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Enligt matkalkyl.se har ister från gris (oklart vilken sorts gris ..) en omega 6 - omega 3 realtion på 6,6 - 1 (fördel omega 6).

Hälften mättat fett. 40% enkelomättat. 10% fleromättat.

Ister gris är i stort set 100% fett och det står: "en väldigt låg näringstäthet, och produkten visar sig även vara mycket näringsfattig när alla ämnen räknas samman. I förhållande till RDI är produkten rikast på Selen som uppgår till ca 13 % av RDI."

 

Vanlig kyckling med skinn grillad har en omega relation på 8,5 - 1 (fördel omega 6).

Hälften enkelomättat fett. 15% fleromättat. 35% mättat.

 

Stekt lax har en omegarelation på 0,2 - 1 (fördel omega 3).

30% fleromättat. 24% mättat. 46% enkelomättat.

Link to comment
Share on other sites

Jo en sak till. Hemköp har ister från svenska Angus-kossor. Hat glömt märket. Fanns i köttdisken som ett smörpaket. Jag har köpt och testat, det sprätter väldigt när man steker och är ganska smaklöst. Vet inte hur omegarelationen ligger. 

 

Jag köper inte danskt griskött och skulle inte köpa danskt gris ister.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Jag såg ett program med James Oliver som handlade om kyckling. Han hälsade på hos några nutritionsforskare på något laboratorium och frågade om Omega-halten i kyckling. De svarade att vanlig kyckling som säljs i affärerna har ingen  Omega 3 alls i sig. De kycklingarna får nämligen inte picka mask utan lever hela sitt liv på foder, ofta inomhus. Forskarna oroade sig över hur barnens hjärnor skulle utvecklas med så lite Omega- 3 i kosten. Var oroliga för att det skulle drabba "intelligensen" hos barnen. De förordade kyckling som fått gå ute och picka mask under sitt liv. De enda som har sådan kycklinguppfödning i Sverige är Bosarp. Sen finns det några småproducenter. Jag tyckte det här programmet var intressant och har efteråt alltid förundrat mig över att man i media aldrig diskuterar vad djur har ätit under sitt liv och hur de fötts upp. Utan man talar om andra ganska oväsentliga saker som "svenskt kött kontra utländskt".. Kan i sammanhanget nämna att vilt, där djuren har fått äta vad naturen ger, har hög Omega.3-halt. Men det kommenteras också ytterst sällan i media.

.

  • Like 6
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...