Jump to content

(Vegetarisk LCHF) Tofustroganoff med blomkålsris


DonVitor

Recommended Posts

Eftersom jag bara äter två måltider om dagen så kan det kännas som ganska stora portioner för en del, men för mig är detta 1 portion.

 

130g Tofu (1/2 paket Markatta Tofu)

75g Champinjoner

40g Gul Lök

30g Paprika

12g smör

 

0.75dl Vispgrädde

2msk Vatten 

2tsk Tomatpuré

0.5tsk Soja

 

110g blomkål

 

Salt, peppar, och andra kryddor du gillar.

 

 

1. Skär Tofun i 1-1.5cm stora tärningar och krydda dem med paprikapulver, salt, svartpeppar (eller andra kryddor om du vill det, jag är inte din mamma... Lev ditt eget liv.)

Låt Tofun ligga och dra sig i några minuter. Slå igång en stekpanna på medelvärme och lägg i hälften av smöret. Försök få lite färg på alla, eller iaf de flesta sidorna av dina tofutärningar. Tofun behöver stekas i minst 7-8 minuter för att få en trivsam konstistens så pannan får inte vara så varm att man bränner Tofun, men het nog att den tar färg.

 

2. Medans Tofun steks så kan du ju passa på att slå igång en kastrul med vatten för blomkålsriset.

Om du inte gjort det redan så kan du ju även hacka Champinjonerna i fjärdedelar eller liknande. Jag gillar att ha dem ungefär samma storlek som tofubitarna.

Hacka även löken så fint som du vill ha den.

 

3. När Tofun har fått färg och stått i stekpannan i närmare 10 min så kan du lyfta ut den och lägga till sidan.

I med de andra 6g av smör, champinjonerna och efter ett par minuter även löken. 

 

4. Medans champinjonerna och löken tar färg så tar du fram rivjärnet och river blomkålen.

Vänta med att lägga blomkålen i kastrullen tills stroganoffen känns näst intill färdig då den bara behöver vara i vattnet 30 sekunder.

 

5. När löken börjar bli genomskinlig och svampen ser färdig ut så lägger du tillbaka Tofun i stekpannan och tillsätter vispgrädde, vatten, och tomatpuré.

När det kokat till sig ett par minuter så kan du droppa i några droppar soja och krydda med de kryddor du gillar.

Jag tar lite vitlökspulver, cayennepeppar, salt, svartpeppar, och ibland lite franska örter.

 

6. Slå av värmen på stroganoffen och slå blomkålen i det kokande vattnet. Rör omkring lite granna och gör dig sedan av med vattnet. Jag gillar att krydda mitt "ris" med salt, peppar, några droppar citron, och lite lite sambal oelek.

 

Kcal: 551

Prot: 17g

Fett: 45g

Kolh: 16g

Fibr: 9g

 

Jag har ätit den här maträtten på strikt LCHF. Men förmodar att det kan vara svårt för de flesta som inte äter en nästan helt kolhydratslös första måltid som jag gör.

Men om du antingen gör som jag, eller känner dig mer liberal med kolhydraterna så är det klart värt ett försök.

 

Är någon intresserad av fler vegetariska rätter? Har testat en handfull hyffsat billiga och enkla vegrätter nu.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...