Jump to content

Mask i broccoli - Hur vanligt?


Guest

Recommended Posts

Skulle göra broccoligratäng idag (som för övrigt blev misslyckad så slängde efter ätit en portion) och när jag rensade broccolin så hittade jag säkert 2-3 maskar om inte fler. Slängde en del, sköljde, och rensade.

 

Jag är SÅ lättäcklad så hela aptiten blev förstörd. Fick typ tvinga i mig maten för jag var hungrig men bilden av maskarna satt kvar i huvudet.

 

Hade två broccolihuvuden, den ena var helt OK (hittade inget) medan den andra hade allt. Försökte ändå så gott jag kunde i affären att plocka ut fina men de flesta såg inte tilltalande ut.

 

Vet att vissa säger "äh, lite extraprotein" typ som de svarar om man hittar mask i hallon. Tyvärr fungerar jag inte så utan kan nästan sluta äta något om jag hittar ohyra i det.

 

Satt och googlade lite på "mask i broccoli" och fick fram olika resultat. Är ohyra i grönt ett resultat av mindre bekämpningsmedel? Dessa broccolihuvuden var ändå inte ekologiska.

 

Brukar ni hitta mask i broccoli? Detta är inte min första gång utan har hänt tidigare och det slutade med att jag inte kunde köpa broccoli på länge. (Samma kommer ske nu).

 

Har även hittat en vit mask (den är grön på broccolin) i blomkål men det har bara hänt en gång i mitt liv och överlag ser blomkålen mycket fräschare ut. Återigen ingen ekologisk blomkål.

 

Man har ju köpt fryst broccoli och lär bli det hedan efter. Har aldrig varit med om såna maskar i fryst broccoli.

Link to comment
Share on other sites

Endast en (1) gång har jag hittat mask i broccoli.

Och det är garanterat mindre än 1 ‰, så mycket broccoli som jag har köpt i min dag. 

Minns inte om den var ekologisk eller inte.

 

Wow, det här är andra gången jag hittar larver i färsk broccoli. Då köper jag inte broccoli direkt ofta.

 

Jag kikar inte så noga då jag vet att det är mask i de flesta grönsaker!

 

Om du syftar på när jag kikar i butiken så kikar jag efter en broccoli som ser fräsch ut. Larverna är dessvärre svåra att upptäcka i butik eftersom de är inplastade.

 

Blomkål är långt ifrån alltid inplastad men även när jag köpt inplasta så har det bara hänt 1 gång att jag har hittat just en larv i blomkål. Då köper jag ändå MYCKET blomkål. Troligen den vanligaste grönsaken jag köper. Så blomkål är antingen mindre drabbad pga. något (mer bekämpningsmedel? bättre hantering? kontroller?) än broccoli. För broccoli köper jag inte ofta och ändå upplevs de alltid som invaderade.

 

Har inte hittat nåt i vare sej broccoli eller blomkål

 

Jag har hittat i båda men nu främst broccoli. En gång i en blomkål var det en FET vit larv, i broccoli har jag hittat flera mindre gröna larver. Usch! Ryser bara av skriva det.

 

Och hallon ska man blunda och äta.

 

Haha, har frysta hallon i frysen. Känner mig lagom sugen. :( Ekologiska är de också. Fan.

 

Det hade jag varit glad om jag hittat då är de garanterat inte besprutade.

 

Haha, äter hellre besprutat om jag slipper larver. Är sjukt lättäcklad och kan helt tappa aptiten på äta något när jag ser sånt. Undrar när jag kommer äta färsk broccoli igen...

 

Broccoli med hög proteinhalt m.a.o.

 

Jo, men inte enligt mina önskemål.

Link to comment
Share on other sites

Förstår att de flesta är medvetna och inte bryr sig så värst när de får hem typ broccoli och blomkål med larver och diverse djur. Tyvärr är jag inte lika tuff. Har god lust att bara gå och spy trots att jag inte ens ätit det.

 

Jag sökte runt på nätet och fick tipset om ättiksvatten. Istället för rensa noggrant (vilket jag iofs gör oavsett) så kunde man lägga broccoli eller blomkål i ättiksvatten. Då ska larver och insekter tydligen dö och flyta upp till ytan. Lagom fräscht för åsynen men bra att veta att det är ordentligt rensat.

 

Kan man göra det med fryst broccoli också tro? Om man som jag är nojig eller det blir svårt såvida man inte tinat upp den? Tänk fryst larv... Aldrig sett något i fryst broccoli men när jag sökte på nätet så insåg jag att även det kan förekomma. Troligen inte lika vanligt dock.

Link to comment
Share on other sites

Jag hittar ofta larver och annat oönskat i färsk broccoli, speciellt den ekologiska. Rensar och skär bort, ibland åker halva buketten i soporna. Smörstekt broccoli är ändå så himla gott att jag fortsätter köpa hem, trots att jag egentligen är lättäcklad när det gäller sånt...

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Ew ew ew! Jag tackar min lyckliga stjärna att jag aldrig har stött på detta! Aldrig sett kryp eller *urk* larver/maskar i mina grönsaker. Ever!

 

 

Visserligen blir det mestadels frysta grönsaker för min del och oftast det billigaste märket (antingen netto eller ica basic).

 

Hallon äter jag dock inte....mest pga smaken men också pga risken av larver.

Link to comment
Share on other sites

När jag läser ditt inlägg kommer jag ihåg att min mamma alltid lade både broccoli och blomkål i en svag lösning med vatten och ättika för det gillade inte maskarna så dom kröp ut. Sen sköljde hon grönsakerna noga så ättikssmaken försvann, Nåt att prova kanske.  :)

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

När jag läser ditt inlägg kommer jag ihåg att min mamma alltid lade både broccoli och blomkål i en svag lösning med vatten och ättika för det gillade inte maskarna så dom kröp ut. Sen sköljde hon grönsakerna noga så ättikssmaken försvann, Nåt att prova kanske.  :)

 

Numer är ju allehanda grönsaker odlade i växthus och näringslösning, så ev krypdjur kanske inte är så vanliga i sådana grönsaker, till skillnad från när grönsaker "alltid" odlades på fri jordlott.

 

Ättika är väl bakteriedödande? Så det kan ju vara en viss vits med ättika. Sen blir ju kål kripigt av att ligga i vattenbad.

Likaså rädisor.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...