Jump to content

Bättre kött till lägre kostnad


Peter_i_Skåne

Recommended Posts

Hej,
Jag undrar hur man bör göra om man tycker om att äta kött men inte vill handla det massproducerade i våra affärer och butiker eller har möjlighet eller råd att handla i gårdsbutiker?
 
Jag skulle vilja starta ett projekt för köttproduktion där djurens bästa står i fokus, djuren ska ha det bra ända fram till slakt.
 
Dessutom tror jag att med rätt tillvägagångssätt kan köttpriset minskas kraftigt - 30% minst.
 
Men jag vet inte hur jag ska gå tillväga för att hitta rätt personer att samarbeta med?
 
Tacksam för alla bra tips och idéer om hur jag kan göra för att hitta andra som också är intresserade och som också skulle kunna tänka sig investera i denna typen av "framtidens köttproduktion"?
 
/Peter
(bmbse@telia.com) 
 

 

Link to comment
Share on other sites

Det låter fantastiskt, har tyvärr inga kontakter att dela med mig av. Om vi följer ekonomisk teori krävs det att den bättre produkten ger bättre avkastning än andra modeller för att bönder ska haka på. Bättre avkastning får man av lägre kostnader eller högre pris. Lägre kostnader är troligen inte bra för djuren, subventioner kommer inte EU och USA tillåta. Kvar blir högre pris eller bönder som är beredda att ha hög kvalitet och sälja billigt (som du föreslår) men det blir på bekostnad av den egna avkastningen och jag tror inte det finns särskilt många som kan tänka så. Ju fler vi är som är villiga att betala för kvalitet desto större utbud kommer det att bli, och större utbud ger lägre priser, enligt teorin.

 

Jag känner till fiffiga personer som kombinerar EU-bidrag för att hålla landskap öppet i tex naturskyddsområden med köttdjurshållning. Djuren får beta i naturområdet gratis, de håller öppet, EU betalar bidrag för att det hålls öppet, djuren slaktas och köttet säljs till högsta pris och det blir en fin slant totalt. 

  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

Som sagt vad.. Gröna Gårdar är det jag främst kommit i kontakt med och delvis Kaprifolkött!

 

Bägge är främst i Bohuslän/Dalsland.. med Göteborg som stort avsättningsområde!

 

Om man säger som så.. nöden är uppfinningarnas moder.. de områdena är perifera i västra götaland.. vilket innebär att jordbruksmark är hyfsat billig!

 

De är inte heller direkt gamla havsbottnar som lämpar sig så väl för att odla annat.. läs spannmål!

 

Har inga tvivel om att det finns bönder i Skåne som föder upp djur på gräsbete.. däremot så har jag än så länge inte sett en sådan förening.. som saluför detsamma.. upplys mig gärna!

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Cowfunding finns i Skåne:

http://cowfunding.se/

http://forum.kostdoktorn.se/topic/6949-cowfunding/

 

"De djur som säljs via Cowfunding har fötts upp på gårdar där de behandlats med stor respekt och omsorg. Våra bönder strävar efter att skapa en så stressfri miljö som möjligt genom nötkreaturens hela livstid. Detta är den typ av djurhållning vi vill förknippas med, att med säkerhet kunna säga att våra djur har det bra. Utöver detta vill vi även klargöra att djur som har det bra, smakar bra. Bara genom god djuromsorg kan vi uppnå den högsta kvalitén på vårt nötkött."

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Låter som om det finns hopp för våra landsmän i Skåne oxå!

 

Blir till att botanisera i olika gårdars utbud?

 

Cowfunding känns väl lite sådär.. kan de gå ihop i en förening som distrubierar till vanliga affärer så är det ännu bättre!

 

Men med min kännedom om Skåne.. är halvskåning på fädernet.. så är det ofta större gårdar där nere som ofta gör egna affärer av sitt utbud!

 

Småbrukarna kunde iallafall bilda en förening tycker jag, för avsättning och distrubition!

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Smak för kött (http://www.smakforkott.se/) levererar gräsbetat oxkött från närområdet till valfri adress i Lund alternativt kan man hämta på Bellevue Blommor i Malmö.

 

Min hemgjorda leverpastej gör jag på kött som de levererar.

Tack för tipset! Nötlevern och nötfärsen var jättefina! Snart dags för nästa beställning, funkade toppen via Bellevue blommor!

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...