Kahavia Posted July 1, 2015 Share Posted July 1, 2015 Synnerligen intressant artikel i NRK.no: "På 1970-tallet viste studier at mennesker ikke kunne bli overvektige eller få hjertesykdom av å spise karbohydrater som sukker. Denne feilen betaler vi for fremdeles, mener norsk professor. […] – Jeg tror jeg har funnet den klassiske artikkelen som etablerte dette «faktumet», sier Svihus. Han snakket om innlegget til de svært anerkjente svenske forskerne Per Björntorp og Lars Sjöström, som ble publisert i Metabolism i 1978. De argumenterte for at forskningen nå viste at karbohydrater verken ble til fett i leveren eller på skinkene hos mennesker." http://www.nrk.no/viten/da-forskningen-viste-at-sukker-var-sunt-1.12434396 http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/?term=sjostrom+bjorntorp+carbohydrate+storage+in+man 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tor H Posted July 1, 2015 Share Posted July 1, 2015 Dette minner om veganere som hardnakket påstår at kjøtt er farlig 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MagnusH Posted July 1, 2015 Share Posted July 1, 2015 Dette minner om veganere som hardnakket påstår at kjøtt er farlig och som tror att man får diabetes 2 genom att äta för mycket fett, när det istället är för mycket socker och andra kolhydrater som ger diabetes 2. 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Erik 2 Posted July 1, 2015 Share Posted July 1, 2015 På ncbi står det (översatt): Människan kan alltså ha begränsad möjlighet att bli av med extra kolhydrater vid begränsad fysisk aktivitet [mitt tillägg: eftersom människan inte kan lagra glukos som fett]. Man kan spekulera i att detta är en förklaring till ett kolhydrat-överskotts-syndrom vid begränsad fysisk aktivitet vilket kan öka risken för fetma, hyperinsulinemi och diabetes. Den logiska behandlingen för ett sådant syndrom är minskat intag av kolhydrat eller ökad fysisk aktivitet. Lite rätt hade de kanske ändå, men hur de kom på att kroppen inte gör fett av glukosen och fruktosen undrar man. Och man ser en klar linje till Ahlenius tjat om fysisk aktivitet. Det var väl senaste gången hon läste en vetenskaplig rapport, 1978. " Man might, thus, be uniquely limited in the capacity to dispose of extra carbohydrate in the sedentary state. This might speculatively be thought to be an explanation for a carbohydrate excess syndrome in the sedentary state that may well increase the risk for obesity, hyperinsulinemia, and diabetes mellitus. The logical treatment for such a syndrome then is either a decreased intake of energy as carbohydrate or an increased disposal of carbohydrate energy by exercise." 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Popular Post The Biochemist Posted July 2, 2015 Popular Post Share Posted July 2, 2015 Man kartlade reaktionsvägarna I provrör för hur kolhydrater blir fett redan på 50-talet. Men senare vid humanstuider såg man att det var en ganska liten del av kolhydraterna som blev fett. Vilket först gjorde en del konfunderade. Men det visade sig (vilket man redan hade visa I provrörsexperiment på 50-talet) att om kroppen matas med bade fett och kohydrater I överskott kommer den första lagra fettet som fett och sedan kolhydraterna som fett. Orsaken är helt enkelt att det är en energiförlust att omvandla kolhydrater till fett. Kroppen har via evulotionen alltid försökt minimera energiförluster. Många tolkade då detta som det var fritt fram att äta kolhydrater eftersom de inte omvnaldades till fett. Men det är de som styr om fett skall lagras som fett eller inte. Vid olika proportioner av kolhydrater och fett kommer man få helt olika resultat vad som lagras som fett eller inte. 11 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.