may

Heja Henrik Ennart, SvD

Recommended Posts

Bra! Fast även i den artikeln klumpas rött kött ihop med sockrade drycker, vitt mjöl och margarin. Man är på väg men inte riktigt framme än.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Ennart har förlorat mig sen han mobbade oss glutenfria tidigare i år. Och den här artikeln får mig inte att tänka om. Sorry. Mitt problem är att han bara rapar upp rapporterna. Han pekar inte på svagheterna, det finns alltid svagheter. Man är inte vetenskapsjournalist om man inte förhåller sig kritisk.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Psykologiska effekter på kosten är onekligen ett extremt intressant och outforskat område. Speciellt om man vänder på det - dålig mat ökar risken för till exempel depression. Men bra mat - vad ökar chanserna till att man får uppleva om man äter bra mat?

Personligen känner jag att mina tankar och känslor helt plötsligt förändrats. Till exempel har jag gått från att vara en blyg och introvert person till att vara avsevärt mer öppen och pratglad. Jag har heller aldrig tyckt att det är roligt att löpträna. Men  med lchf så har jag helt plötsligt fått en stor lust till att motionera, helst varje. Och när jag är klar så längtar jag redan till nästa löprunda. Galet. 

 

Upplever ni någon psykologiska skillnad när ni äter bra mat? Det skulle vore roligt att jämföra och se om det finns likheter eller om vi skiljer oss mycket åt. 

  • Gilla 5

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Psykologiska effekter på kosten är onekligen ett extremt intressant och outforskat område. Speciellt om man vänder på det - dålig mat ökar risken för till exempel depression. Men bra mat - vad ökar chanserna till att man får uppleva om man äter bra mat?

 

Personligen känner jag att mina tankar och känslor helt plötsligt förändrats. Till exempel har jag gått från att vara en blyg och introvert person till att vara avsevärt mer öppen och pratglad. Jag har heller aldrig tyckt att det är roligt att löpträna. Men  med lchf så har jag helt plötsligt fått en stor lust till att motionera, helst varje. Och när jag är klar så längtar jag redan till nästa löprunda. Galet. 

 

Upplever ni någon psykologiska skillnad när ni äter bra mat? Det skulle vore roligt att jämföra och se om det finns likheter eller om vi skiljer oss mycket åt. 

Jag hade problem med stor oro, som var ganska begränsande, innan jag lade om kosten. Nu är jag väldigt lugn. Jag har förändrats mycket.

Edit - jag äter liberal LCHF/paleo. Förstod tidigt att jag måste ta bort glutenet, och jag är väldigt restriktiv med mejerier och socker såklart.

  • Gilla 2

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jämnare humör

Bättre koncentration

Stabilare på nåt sätt :)

  • Gilla 2

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Kan det vara så att köttet kom i fel sällskap nu igen som så många gånger förr? De som äter mest kött gör flest dåliga val i övrigt och mår sämst. Köttet finns på listan av det de äter mycket av och klassas därför som dåligt. De som äter mest kött brukar också äta mest kolhydrater, mjöl och socker, röka mest, dricka mest alkohol, åka mest bil, röra sig minst, äta minst grönsaker, osv. Är det då köttet som är deras problem? Ennart hade gärna fått beröra den aspekten.

 

Jag kan få tydlig negativ humörpåverkan av mjölk, får väldigt kort stubin. När jag tog bort gluten försvann det mesta av min mycket stora oro som bla hade effekt på mitt självförtroende. Gluten/gliadin var dessutom tydligt beroendeskapande för mig och som för dufva är humöret numera mycket jämt, koncentrationen mycket bättre och det är stabilare, nästan inga nedgångar och inga överdrivna uppgångar. Livet har blivit mycket bättre.

  • Gilla 3

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Kan det vara så att köttet kom i fel sällskap nu igen som så många gånger förr? De som äter mest kött gör flest dåliga val i övrigt och mår sämst. Köttet finns på listan av det de äter mycket av och klassas därför som dåligt. De som äter mest kött brukar också äta mest kolhydrater, mjöl och socker, röka mest, dricka mest alkohol, åka mest bil, röra sig minst, äta minst grönsaker, osv. Är det då köttet som är deras problem? Ennart hade gärna fått beröra den aspekten.

 

Jag kan få tydlig negativ humörpåverkan av mjölk, får väldigt kort stubin. När jag tog bort gluten försvann det mesta av min mycket stora oro som bla hade effekt på mitt självförtroende. Gluten/gliadin var dessutom tydligt beroendeskapande för mig och som för dufva är humöret numera mycket jämt, koncentrationen mycket bättre och det är stabilare, nästan inga nedgångar och inga överdrivna uppgångar. Livet har blivit mycket bättre.

Jag tycker Kostdoktorns intervjuer med Nina Teicholz på medlemssidorna var väldigt bra. De diskuterar där bl a hur kött (rött då mest) har blivit demoniserat och hur det har krypit sig in forskningen, ELLER kanske snarare, hur medierna har rapporterat om kostforskningen.
  • Gilla 3

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jag upplever nog också ett stabilare psyke, men framförallt sover jag bättre. Nu händer det ofta att jag vaknar innan klockan ringer och min "sleep tracker" visar att jag sover lugnare.

  • Gilla 2

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Gäst
Svara i detta ämne...

×   Du har klistrat in innehåll med formatering.   Ta bort formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Din länk har automatiskt bäddats in.   Visa som länk istället

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.