Jump to content

LCHF, Levaxin och matsmältning


avigan

Recommended Posts

Hej,

jag har flera gånger försökt med gå ner i vikt med LCHF. Har inte lyckats med vikten, men mått rätt hyfsat, glad och energisk.

Jag har för låg ämnesomsättning och går på Levaxin och Liothyronin. Har dessutom magmunsbråck.

Undrar hur doktorn ställer sig till att äta fet mat med bråcket (som nu gör att jag är ständigt andfådd) och vet man hur ämnesomsättning påverkas av LCHF?

Är det Levaxinet som bromsar alla försök att gå ner i vikt? :(

Link to comment
Share on other sites

Har du kollat upp dina binjurar och hormonnivåer (progesteron, östrogen)? Har du gjort hårmineralanalys och kollat kroppens värden i övrigt?

Det är jättesvårt att veta hur din kropp mår utan att ha mer att gå på.

 

Jag har själv hypotyreos och binjureutmattning. Min hypotyreos är nästan läkt av att jag går på sköldkörtelkost/Paleo. Binjurarna stöttar jag upp genom att undvika tung/alldeles för fet mat (som sabbar binjurarna) samt genom mycket bär och frukt och grönsaker. Men som sagt vet jag inte om det kan fungera för dig, det beror som sagt helt på hur din kropp mår och vad den saknar.

Link to comment
Share on other sites

Hej marias, nej jag har inte kollat just de hormonerna. På vårdcentral är det knappt man får ett T3 prov och litar man inte på enbart blodvärden blir man lätt mobbad. Och jag undrade förstås om jag kunde gå på LCHF-kost med de problem jag har. Vad jag vet inga problem med binjurar - hur märker man det? Alla "hälsoprover" som tagits, dvs blodprover, har varit utan anmärkning. Jag är snart 70 så jag vet inte om det är så mycket kvar undersöka, men jag mår för övrigt alldeles utmärkt. 

Kan man utan risk gå på LCHF när man går på Levaxin och har magmunsbråck? 

Link to comment
Share on other sites

Hej,

jag har flera gånger försökt med gå ner i vikt med LCHF. Har inte lyckats med vikten, men mått rätt hyfsat, glad och energisk.

Jag har för låg ämnesomsättning och går på Levaxin och Liothyronin. Har dessutom magmunsbråck.

Undrar hur doktorn ställer sig till att äta fet mat med bråcket (som nu gör att jag är ständigt andfådd) och vet man hur ämnesomsättning påverkas av LCHF?

Är det Levaxinet som bromsar alla försök att gå ner i vikt? :(

 

För det första så kan du helt bortse från marias kommentarer iomed att hen är ett troll som påstår sig blivit sjuk av att äta fyra bokstäver!

 

Vill du följa hens råd så undvik bokstäver i din kost! :blink:

 

Har man hypotyreos så lär inte heller din ämnesomsättning reagera på varken kalorier eller annat!

 

Tung fet kost är inget som existerar inom näringsläran!

 

Levern har inga som helst problem med fett per se.. däremot för högt glukos/insulin!

 

Binjureutmattning är till stora delar en sk alternativ diagnos!

 

Min mor drabbades av den faktiska iomed att hon inte tog sitt levaxin!

Link to comment
Share on other sites

Tack veteran,

vill du med andra ord säga att det är ingen idé ens att jag försöker med LCHF? Annars förstår jag inte din kommentar.

Och min fråga kvarstår:

Kan man utan risk gå på LCHF när man går på Levaxin och har magmunsbråck och bromsar Levaxinet när man vill går ner i vikt?

Link to comment
Share on other sites

Beror på vad du menar med LCHF!

 

Dvs LCHF är en rätt grov macronutrientfördelning.. det handlar om en bråkdel av näringsläran!

 

I förstone säger LCHF att man kan byta kolhydrater mot fett.. iomed att de två macronutrienterna främst utgör energi, de andra näringsämnena måste du få i dig i vilket fall som helst!

 

Det går hur bra som helst med LCHF om man har hypotyreos.. nemas problemas.. förutom omställningsproblemen!

 

Levaxinet och Liotyrhoroin höjer din ämnesomsättning.. och du skulle inte fått dem om du inte behövde dem!

 

Magmunnsbråck vet jag inte, det lär knappast förändra din ämnesomsättning utan mest påverka hur maten hanteras i magtarmkanalen samt ge en del gastrointestiella besvär?

 

Summa summarum.. LCHF innebär att man äter vanlig mat.. mindre kolhydrater och mer fett.. inget konstigt alls!

 

LCHF-mat2-ffffff-800x275.jpg

Link to comment
Share on other sites

Tack veteran, jag är medveten om innebörden av LCHF, även om jag inte är nutrinist eller dietist alt specialist på annat sätt betr lågkolhydratkost.  Därav del av min fråga just hur/om det påverkar magmunsbråck. 

Ha de gott!  :)

Link to comment
Share on other sites

Hej Avigan

Jag äter också levaxin och har märkt i efterhand att ämnesomsättningen har sjunkit efter att jag övergått till LCHF. Jag äter både Levaxin och Liothyronin och har fått halvera Lio dosen. Man kan alltså behöva justera dosen efterhand! 

Gällande matsmäsmältningen så är det  nog inte något problem att äta LCHF med magmunsbråck - det är bara å testa. Själv har jag har mått väldigt illa och har nog haft problem med att klara den feta maten. Min hjälp har varit Bio-Gest som innehåller matsmältningsenzym och saltsyra (läs på http://www.femalebalanceshop.com).Ett mirakelpiller för illamående för min del. 

Lycka till

Link to comment
Share on other sites

Tack  Makkhatran, det låter lovande, har märkt att jag får ta en extra omeprazol och det verkar inte störa något annat. För övrigt har jag 125 Levaxin och efter att ha känt mig lite märklig drog jag ner Lio från 20 till 10 och det verkar ha satt sig bra. Kollar din länk. Har du (någon) här hört talas om Eva Renner´s kost? Den ska vara upplagd just för oss sköldpaddor och liknar LCHF till stor del, men hon har både frukt och en del annat. I alla fall har hon lyckats bli av med sin hypo helt och hållet (plus gått ner i vikt och behållt den) vilket låter fantastiskt eftersom alla påstår att det är livslång medicinering. Tack igen  :D

Link to comment
Share on other sites

Hej Avigav

Har nog varit inne o kollat på Eva Renner men sen glömt bort - vanigt beteende vad jag förstått detta med att glömma och att vara hypo ;) . Jag började med LCHF i augusti förra året och har inte gått ner i vikt alls. Men jag har faktiskt fått tag på en läkare som hjälper mig. Hon anser att allt hänger på hur magen fungerar. Jag har haft IBS hela livet och alltid ont i magen så nu är strategin att få magen att må bra. Så jag har lättat lite på LChF kosten och äter lite ris och lite frukt. Lite mer åt paleohållet. Inge mjöl och mjölkprodukter (förutom smör). inga potatisar och inga tometer eller soja. Det kanske är som EVa Renners kost? 

Link to comment
Share on other sites

Hej Makkhatran, ja enligt hennes devis så har ju vi sköldpaddor ofta också magproblem av olika slag och hon följer ju till mångt och mycket (och rekommenderar även Kostdoktorn) just kolhydratfattig kost, men det som är vitsen med hennes teorier (dvs det hon själv blev hjälpt av) är att ta allting i rätt ordning så att kroppens egna funktioner får arbeta - i den ordning det är avsett för. Tex aldrig frukt 20 min före mat eller 1 tim efter maten. Drick aldrig till maten. Som exempel. Du kan gå in på hennes sida som heter som hon heter. Själv tror jag man måste hitta en balans som passar ens egen kropp, inte slaviskt följa det ena eller andra. Men jag tror fullt och fast på att utesluta det mesta stärkelserika, sockerersättningar är diskutabla. Sen tror jag vi som tvingas gå på Levaxin har en uppförsbacke med vikten. Och just därför var Eva Renners teorier mycket intressanta. Hon är den första jag hört talas om som lyckas gå ner i vikt med Levaxin. Lagom tröst, jag vet. Hur strikt man ska vara med allting vet jag inte riktigt, det enda jag saknar med LCHF är faktiskt frukten. Och mängderna. Ska man hålla sig till 20 gr carbs per dag så blir det ju i alla fall en ständigt räknande av maten. Å andra sidan har jag småfuskat med LCHF sedan Atkins kom ut med första boken, för att man blir så mycket piggare. Men att göra en massa substitut med kakor och dessert och allt vad man håller på med verkar lite märkligt. Om man bantar med tex kalorier så ska ju i alla fall inte godsakerna räknas med. Ja, ja, tror att var och en blir salig på sin tro och det som fungerar för den ena blir tvärtom för den andra. Vi är ju inte helt lika varandra varken till kropp eller själ - eller matsmältning.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...