Jump to content

Kunskap om för mycket/för lite saltsyra i magen.


Hildegaard
 Share

Recommended Posts

Hallå

 

Är det någon som har kunskap om eller någon länk till kunskap om att öka saltsyran i magen med tex Betaine HCL http://www.ekobutiken.se/naring/thorne-research/matsmaltning/betaine-hcl-pepsin-1.html 

 

Nyfikenheten om ämnet i fråga kommer ur att jag kanske har dyspepsi (självdiagnostiserad :P ) som kom när jag åt Dijon senap, o det är några veckor sedan men min mage är fortsatt känslig. Och nej jag kommer ALDRIG att äta dijonsenap EVER för det gjorde helt galet ont!

 

 

Link to comment
Share on other sites

Mm.. kunskap är det ont om.. spekulera kan vi alltid göra!

 

Dyspepsi leder i förlängningen till B12 brist!

 

Pepsinogen är ett förstadium till det som skall interagera med annat och leda till att du tar upp B12 via Intrisic faktor!

 

Dels krävs det salt.. som bildar saltsyra, dels krävs det fungerande epitel i magsäcken som skall utsöndra IF!

 

Vadå.. Dijonsenap som är ett obligatorium i alla kök.. funkar till väldigt mycken matlagning.. testa det som köttbullskrydda,, svingott!

Link to comment
Share on other sites

Ha du gjort bikarbonattestet?  Ta 1 tsk bikarbonat i ½ glas vatten på morgonen. Om du rapar har du syra om inget händer har du dåligt med syra. 

 

Testa stimulera syraproduktionen genom att äta kålsallad innan maten.

 

Viktigt att du får i dig salt. 

 

Tänk på hur du dricker i samband med måltiderna, om du dricker mycket vatten (eller annat) under måltiderna kommer du spä ut syran. Om du istället dricker 30 minuter innan mat och 1,5 - 2 timmar efter mat är chanserna bättre. 

 

Kan du utveckla vad senapen har med saken att göra?

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Tack bra tips, jag ska tänka på det med vattnet, för jag dricker mycket vatten mest hela tiden.

 

Jo senapen utlöste ett dyspepsi anfall, tydligen så är jag känslig mot viss stark mat. Jag har läst lite här och var om känslig mage, och läste på ett ställe om saltsyra, att för lite saltsyra kan orsaka magproblem eftersom maten inte smälts så bra. 

Link to comment
Share on other sites

Tveksam till om dijonsenap utlöser något specefikt?

 

Senap är främst malda senapsfrön i olja.. och Dijon betyder att det är kryddat med pepparrot!

 

Testa var för sig, vanlig senap utan Dijon (pepparrot) och sen nästa dag gnag på pepparrot!

 

Oså.. självdiagnosticerad dyspepsi.. tveksam diagnos som du kanske förstår?

 

Handlar som sagt mer om magsår och skadad magslemhinna,, dyspepsi är något annat!

 

Dyspepsi handlar mer om oförmåga att utsöndra pepsinogen och Intrisic faktor!

 

Ont i magen kan vi all få.. och det får vi alla.. oftast tillfälligt!

 

Dyspesi handlar mer om B12 brist!

Link to comment
Share on other sites

I vilket fall så är min mage fortsatt känslig, ex så kan jag inte dricka grädde längre ej ens i små mängder som en mun full. Däremot så går grädde bra att ha i ex biffar. Min info om dyspepsi kommer från 1177.se men det kanske man inte ska följa precis som att fet mat är dåligt. De menade att dyspepsi är när nerverna i magen o tolvfingertarmen är överkänsliga och att olika mat utlöser "anfall" hos olika personer.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...