Dave Posted July 17, 2015 Share Posted July 17, 2015 Hello Fat-Lovers! (It follows in SwEnglish) I am new to the LCHF world. I recently started to introduce a lot of butter in my diet. I found some articles and blogs on the net that warns about the high content of estrogen in fat dairy products due to milking of pregnant cows. This hormon is linked to the development of several cancer types. I sometimes switch to coconut oil but it seems consuming butter has anti-inflammatory properties to gain from. What is your experience about it? Where do you buy your butter? Is there a local producer in South Sweden (Skane) I can contact that does not milk pregnant cows? What did you read about it? Article: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20494161 Blogs: http://forum.bulletproofexec.com/index.php?/topic/2686-estrogen-in-dairy/ http://www.rawpaleodietforum.com/hot-topics/butter-attack/ Thanks for reading and inspiring the community! Dave (SwEnglish) Jag är ny på LCHF världen. Jag har börjat använda mycket smör i min kost. Jag hittade några artiklar och bloggar på nätet som varnar om den höga halten av östrogen i fettmejeriprodukter på grund av mjölkning av gravida kor. Detta hormon är kopplad till utvecklingen av flera cancertyper. Jag byter ibland kokosolja, men det verkar konsumerar smör har nyttiga antiinflammatoriska egenskaper. Vad är din erfarenhet om det? Var köper du din smör? Finns det en lokal producent i södra Sverige (Skåne) Jag kan kontakta den inte mjölka dräktiga kor? Vad gjorde du läsa om det? Tack! 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zepp Posted July 20, 2015 Share Posted July 20, 2015 Well.. pregnant cows dont give any milk! So that is bullshit! They need to get birth to a calf to giving any milk at all.. like all other mamals! And if estrogen is a problem.. then you and an I have problems becuse both our mothers was full of estrogen.. like all other femals.. any kind of mamals! 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Molle Posted July 24, 2015 Share Posted July 24, 2015 Well.. pregnant cows dont give any milk! ... Please don't forget all the following pregnancies, after the first one. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Johan Wallström Posted July 24, 2015 Share Posted July 24, 2015 Actually pregnant cows do give milk and they do use this milk commercially in today's industry.http://harvardmagazine.com/2007/05/modern-milk.htmlIt looks about the same in sweden with 3 months between pregnancies, atleast that's what the farmers said that I have asked Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Syster Posted July 24, 2015 Share Posted July 24, 2015 Det vanligaste är att en mjölkko mjölkar sju månader av nio i graviditeten, sedan får hon stå i sin två månader innan kalven föds. jag kan tänka mig att den mesta av mjölken som vi äter/dricker kommer ifrån dräktiga kor, eftersom att de inom några månader efter kalvning insemineras igen. 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kling77 Posted July 25, 2015 Share Posted July 25, 2015 I artikeln ovan - http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20494161- står det följande: " Estrone concentrations averaged /../ 118.9 pg/g in butter samples /../ 17Beta-estradiol concentrations averaged /../ 15.8 pg/g in butter samples "1 pg = Ett pikogram, alltså 1 x 10-12 gram.(se https://en.wikipedia.org/wiki/Orders_of_magnitude_%28mass%29#.2310.E2.88.9224_to_10.E2.88.9219_kg) 100g smör har då 119pg x 100 = 11900 pg estrone = 11,9 nanogram estrone. Att jämföra med p-piller, klimakteriepiller mm, där halten är runt 0,5 - 2 mg per dagsdos för att ge effekt. Halten östrogena ämnen i alla mjölkprodukterna som analyserades enligt artikeln, oavsett fetthalt är relativt sett ytterst låg, väldigt låg i jämförelse med halterna som finns från kroppens egna hormonproduktion. Baserat på resultaten i artikeln skulle jag inte oroa mig för att äta mjölkprodukter pga ev. halt av östrogen från ev. dräktiga kor./../ " Compared with information cited in the literature, concentrations of E(1) and E(2) in bovine milk are small relative to endogenous production rates of E(1) and E(2) in humans."In English:100gram butter has 119pg x 100 = 11900 pg estrone = 11,9 nanogram estrone. To be compared with birthpills and pills to aid during menopause etc, that contains around 0,5 - 2 mg per daily dose to be effective. Based on the results in the above article, I would not worry about the relative miniscule contents of estrogen in dairy products. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Johan Wallström Posted July 25, 2015 Share Posted July 25, 2015 I den här studien säger man att "These results demonstrated that none of the commercial milk types that we tested contained biologically significant estrogenic activity."http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22192179Det låter ju betryggande men i den här studien mätte man däremot en effekt:"After the intake of cow milk, serum estrone (E1) and progesterone concentrations significantly increased, and serum luteinizing hormone, follicle-stimulating hormone and testosterone significantly decreased in men. "http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19496976Det finns ett antal studier som påvisat korrelation med några cancertyper:"In conclusion, we propose a hypothesis that female sex hormones in milk and dairy products may have an effect on the development of testicular and prostatic cancers."http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/ijc.10185/pdfNågra till cancertyper hade korrelation i den här studien:http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0306987705003543På den ljusa sidan så kanske postmenopausala kvinnor kan ha en nytta av att dricka mjölk. Det är en grupp vars sjunkande östrogen-nivåer höjer deras risk för CVD. Ofta hormonbehandlas kvinnor med höga riskfaktorer därför. Om man tillåts spekulera lite så kan det eventuellt vara förklaringen varför mättat fett verkade vara skyddande för kvinnor i den följande studien;http://ajcn.nutrition.org/content/80/5/1175.fullMättat fett skulle då vara en surrugatmarkör för intag av östrogen från mjölkprodukter. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andush Posted August 20, 2015 Share Posted August 20, 2015 Det finns klarlagd korrelation mellan höga östrogennivåer hos män och prostata/testikelcancer, men för att kunna dra några större växlar på det måste man förstå hela kolesterol-> pregnenolon -> steroidhormon-cykeln och hur insulinkänsligheten påverkar den. Har man problem med insulinresistens är det helt klart en ökad risk för prostata/testikelcancer om man får i sig tillskottsöstrogen, och det är väl troligen därför som man hittat en korrelation mellan prostatacancer och konsumtion av mejeriprodukter här i Skandinavien. Har man nu däremot sin insulinkänslighet i ordning fungerar inte steroid-hormonerna på samma sätt. Insulinresistens driver en förhöjd kroppsegen produktion av östrogen på bekostnad av testosteron, så prostataproblem och låga testosteronnivåer går därför i princip alltid hand-i-hand. Tyvärr är det heller inte så enkelt att bara ta testosterontillskott och tro att problemet ska vara ut värden, för insulinresistens driver testosteron till att ombildas till östrogen. Det hela är inte helt enkelt att förstå sig på men jag tycker denna kille gör en riktigt bra informativ video på hur det fungerar i förenklade drag som åtminstone hjälpte mig att kunna förstå the basics: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zepp Posted August 20, 2015 Share Posted August 20, 2015 Så då vore lösningen för de kvinnor som lider av PCOs att dricka/leva utav mjölkprodukter.. iomed att deras hormonbalans är rubbad.. insulin är bara ett hormon.. ett annat är förhöjd halt av testosteron! Jag är dock tveksam till sådana lösningar/förklaringar! En sak kan vi dock konstatera.. ingen vuxen behöver äta/dricka någo form av mjölkprodukter! En annan sak.. flera sk ursprungsbefolkningar/herdar har levt till stora delar utav mjölk/kött.. utan PCOs och eller prostatacancer! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andush Posted August 20, 2015 Share Posted August 20, 2015 På den ljusa sidan så kanske postmenopausala kvinnor kan ha en nytta av att dricka mjölk. Det är en grupp vars sjunkande östrogen-nivåer höjer deras risk för CVD. Ofta hormonbehandlas kvinnor med höga riskfaktorer därför. Om man tillåts spekulera lite så kan det eventuellt vara förklaringen varför mättat fett verkade vara skyddande för kvinnor i den följande studien; http://ajcn.nutrition.org/content/80/5/1175.full Mättat fett skulle då vara en surrugatmarkör för intag av östrogen från mjölkprodukter. Sjunkande östrogennivåer efter klimakteriet beror främst på naturligt minskade pregnenolon-nivåer som alla får med åldern, även män. Alla steroidhormoner i kroppen minskar i takt med att vi blir äldre och pregnenolonet minskar (därför jag är förespråkade av pregnenolontillskott för äldre, dock olagligt i sverige). Läkemedelsindustrin vill ju å andra sidan ordinera statiner regelbundet till alla över 40 år, helst i dricksvattnet, vilket ytterligare lakar ur pregnonelonproduktionen. Det faktum att östrogennivåerna minskar med åldern är troligen en kombination av dels minskade pregnenolonnivåer, men även att en större del av pregnenolonet går åt till att bilda kortisol för att ta hand om kronisk inflammation som många får problem med efter decennier av mindre bra levnadsvanor. Detta sker på östrogenets bekostnad men det är i själva verket den kroniska inflammationen i sig som skapar CVD, och inte de låga östrogennivåerna som endast fungerar som en (om än rätt dålig) biomarkör för CVD. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.