Jump to content

Low Carb Ketchup


Birgitta Höglund
 Share

Recommended Posts

Hej. Har nyligen startat en engelsk blogg i samband med att mina 3 kokböcker släpps på engelska i sommar :)

Sprid gärna recepten vidare till dina utländska vänner.

Här kommer dagens recept, fler hittar du på LCHF Made in Sweden.

http://lchfmadeinsweden.com/

 

001-1.jpg?w=400&h=534

Low Carb Ketchup

8.8 oz. (250 g) tomatoes

2 inches (5 cm) of a leek, the white part

1.8 oz. (50 g) butter or olive oil

6 3/4 fl. oz. (200 ml) water

3 1/3 fl. oz. (100 ml) tomato puree

2 tablespoons balsamic vinegar

2 teaspoons chili flakes

1 teaspoon Worcestershiresauce

1 teaspoon honey or your choice of sweetener

1 sliced clove of garlic

1/4 organic vegetable stock cube

1/4 teaspoon (1 ml) ground caraway seeds

1/4 teaspoon (1 ml) ground cloves

Sea salt

Dice the tomatoes and slice the leek thinly. Fry the diced tomato and sliced leek with the tomato puree in a pan.

Add all other ingredients, bring to boil and let simmer on low heat for 30 minutes. Use a handheld mixer and mix the ketchup in the pan. Let simmer for another 15 minutes.

Taste the ketchup and decide if you need to increase the sourness, sweetness or saltiness.

Pour the finished ketchup into cleaned jars, put on the lid and let cool.

Store the ketchup in the fridge. It will stay fresh for a week. You can also store it in small jars in the freezer.

jan-12-13-090-1.jpg?w=225&h=300

013.jpg?w=350&h=467

0122.jpg?w=600

Organic grown vegetables from Ås Trädgård, Jämtland, Sweden

 

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Jag skulle gärna koka ihop en nyttigare ketchup, men det faller på hållbarheten. Undrar lite vad det beror på... Den flaska ketchup vi har hemma nu "Felix tomatketchup mindre socker och salt" har stått några månader i kylen. Den innehåller inga konserveringsmedel. Största ingrediens efter tomatpuré är ättika, utgår ifrån att det är konserverande. Men det borde ju då balsamvinäger också vara? Tredje ingrediens är socker, totalt 11% sockerarter enligt energitabellen. Är det det som gör att den håller så mycket längre? Måste man antingen ha socker eller konserveringsmedel i, för att ketchup ska hålla mer än en vecka i kylen? I så fall tror jag nästan att jag föredrar sockret. Jag äter inte ketchup själv, har aldrig gillat det. Största konsumenten här hemma är fyraåringen. Måste medge att ketchupen i receptet ovan ser mer aptitlig ut, än smörjan i kylen. Men funderar som sagt ändå på vad det är som gör att den köpta har så väldigt mycket längre hållbarhet, trots att inte heller den innehåller konserveringsmedel...

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Jag skulle gärna koka ihop en nyttigare ketchup, men det faller på hållbarheten. Undrar lite vad det beror på... Den flaska ketchup vi har hemma nu "Felix tomatketchup mindre socker och salt" har stått några månader i kylen. Den innehåller inga konserveringsmedel. Största ingrediens efter tomatpuré är ättika, utgår ifrån att det är konserverande. Men det borde ju då balsamvinäger också vara? Tredje ingrediens är socker, totalt 11% sockerarter enligt energitabellen. Är det det som gör att den håller så mycket längre? Måste man antingen ha socker eller konserveringsmedel i, för att ketchup ska hålla mer än en vecka i kylen? I så fall tror jag nästan att jag föredrar sockret. Jag äter inte ketchup själv, har aldrig gillat det. Största konsumenten här hemma är fyraåringen. Måste medge att ketchupen i receptet ovan ser mer aptitlig ut, än smörjan i kylen. Men funderar som sagt ändå på vad det är som gör att den köpta har så väldigt mycket längre hållbarhet, trots att inte heller den innehåller konserveringsmedel...

Du kan frysa in den i mindre burkar och ta fram eftersom. Vinägern, saltet och kokningen har konserverande effekter, så jag har haft min ketchup i flera veckor utan att den blivit dålig.

Link to comment
Share on other sites

Du kan frysa in den i mindre burkar och ta fram eftersom. Vinägern, saltet och kokningen har konserverande effekter, så jag har haft min ketchup i flera veckor utan att den blivit dålig.

Tja, då kan det nog vara värt ett försök! Om jag räknar med att den går att förvara i kyl i uppemot en månad... Servering ur burk är dömt på förhand att misslyckas. Tömd, diskad ketchupflaska tror jag betydligt mer på!

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...