Jump to content

Cancer


Recommended Posts

Insulinresistens - fettlever - levercancer?

 

Har lyssnat på en del föredrag från konferensen i Sydafrika och undrar om det finns något samband mellan ovanstående begrepp? De två första förstår jag har ett samband, men kan detta även leda till levercancer? Fettlever kan ju både bero på icke alkoholrelaterad och/eller alkoholrelaterad, kan den ena eller andra eller båda leda till primärcancer i levern? Har inte lyckats få fram några svar, tyvärr.

 

Någon som kan hjälpa mig förstå dessa samband lite bättre. Tack på förhand!

Link to comment
Share on other sites

Detta är vad jag har lärt mig av att läsa bl a "Ett sötare blod" av Ann Fernholm och olika föredrag främst av Dr Jason Fung:

 

Både fettlever och relaterad cancer men även majoriten av av cancerformer har samma grundproblem: Höga halter av insulin i för långa perioder på dygnet. Insulin är ett anabolt (tillväxt) hormon som bl a driver inflammationer förutom att det ser till att ta ner höga halter av socker i blodet. Att höga halter av socker i blodet är farligt vet de allra flesta men den dolda och farligare boven i sjukdomsutveckling är insulinet. 

 

Vad det gäller kopplingen till cancer så har alla i blodet något som kallas IGF-1 (insulin like growth factor) Man kan se dessa faktorer som meddelanden som i normalfallet är har en bromskod kopplad till sig. Vid höjda halter av insulin försvinner denna bromskod och cellerna får då meddelande om att växa. Dessa faktorer är nödvändiga bl a för att barn ska kunna växa upp och för att foster ska kunna växa till i livmodern. Personer som saknar dessa faktorer lider av Larons syndrom och blir utan medicinering extremt kortväxta. Vad som är mer intressant i sammanhanget är att de inte heller kan få cancer. Cancerceller lever på socker googla på Otto Warburg som fick Nobelprisen för den upptäckten redan 1931. Men ännu har inte den konventionella vården insett betydelsen av detta.... Med ett undantag, man nyttjar detta när man ska skanna efter tumörer och/eller metastaser. Då laddas sockret med ämnen som gör att dessa syns på skärmen då de tar upp i högre mängd i tumörerna.

 

Fettlever kan du få genom att dricka för mycket alkohol och/eller äta för mycket raffinerade kolhydrater. Den fruktos (i socker, honung, sirap mm) som konsumeras utan att vara paketerad ihop med fibrer (som i hel naturlig frukt) går direkt ner till levern och höjer därmed inte blodsockret primärt. Levern måste processa denna fruktos snabb och på samma sätt som alkohol. Levern löser problemet genom att konvertera det till glukos men även fett i form av triglycerider. Dessa tar snabbaste vägen ut i fettcellerna och hamnar därför i och runt levern och kringliggande organ (bukfetma). Glukosen går ut i blodet och höjer blodsockret och därmed insulinet men det är alltså en fördröjning i denna process som gör att fruktos har fått ett oförtjänt lågt GI i de flesta tabeller därför att man mäter vilken effekt det har på blodet inom en tidsrymd som är kortare än den tid det tar för fruktosen att ta sig till levern och där konverteras. Därav att man rekommenderar fruktos som sötning till diabetiker....

 

Glukos går ut ut i blodbanan och har därmed en chans att användas som bränsle men ger beroende på hur fort det går ut i blodet olika stort insulinsvar. Den glukos som inte lagras i musklerna och inte används upp i andra processer i kroppen får hjälp av insulinet att lagras in i cellerna. Kroppen bränner alltid både fett och glukos men i olika fördelning. Om blodet har höga halter av insulin är cellerna mer inriktade på att lagra in fett än att släppa ifrån sig fett. Du har därmed svårare att minska i fettmassa under perioder med höga insulinnivåer. Kroppen prioriterar alltid att förbränna glukos om det finns tillgängligt.

 

När levern bli mer och mer förfettad får den svårare att jobba och blir inflammerad. Det leder till högre halter av blodsocker som i sin tur ger högre insulinpåslag. Ju högre insulinhalter i blodet desto större är risken över tid att cellerna utvecklar en okänslighet. Ju lägre känslighet desto mer insulin behöver producerat. En ond spiral som man tillslut diagnostiserar som diabetes mellitus /typ 2. 

Det är även samma fenomen som leder till metabolt syndrom som är en samling symptom som högt blodtryck, lågt HDL, bukfetma, nedsatt insulinkänsliget bl a, men även PCOS och gikt kan ingå.

 

Inga sjukdomar som är relaterade till höga insulinhalter kommer över natt och samtliga kan reverseras, om inte helt så i hög grad genom kostförändringar.

 

Kost med hög andel oprocessat fett (ej vegetabiliska oljor med undantag för olivolja) men smör, ister, oliver, avokado och nötter verkar skydda mot detta. Protein i normal mängd men inte överkonsumtion. Att inte äta mer än max 3 tillfällen per dygn och låta det gå minst 14 timmar mellan middag och frukost är ett bra sätt att hålla insulinnivån låg. Om man absolut måste ha något mellan mål är nötter, fet ost, kaffe med kokosolja bra val eftersom dessa inte triggar insulinutsöndring i högre omfattning. Mejerier med låg fetthalt bör man undvika eftersom vassleproteinet och kaseinet i dessa i sig själva triggar insulinhöjning utan att de höjer blodsockret nämnvärt. Mejerivaror med hög fetthalt verkar inte ha den effekten.

 

Är du intresserad så har Dr Jason Fung en hel serie med 6 st föreläsningar på total ca 6 timmar där han förklarar hur det hänger ihop. Kostdoktorn har på medlemssidorna också en mycket bra föreläsning av honom med svensk översättning om du hellre vill ha det.

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Tack HelenaB och K Granelli!

 

Har tydligen en del att läsa på (har A Fernholms bok) och lyssna till ikväll för att få större förståelse för det här med levercancer. Min mor drabbades och dog tre veckor efter diagnos. Hon har aldrig nyttjat alkohol, men var förtjust i sötsaker, bakverk, bröd, etc. Var dock inte diabetiker. 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...