Jump to content

Urinanalys: ketoner, äggvita och specific gravity


Burgschki
 Share

Recommended Posts

Hej!

 

Har ätit low carb länge men det var inte förrän i år jag började experimentera med ketos på riktigt. Har därför inköpt urinanalysstickor som förutom ketoner mäter en mängd andra grejer.

 

Har därfär märkt att jag i samband med ketos (eller trave av ketos) även får utslag på protein och specific gravity samt ibland spår av bilirubin. Allting annat verkar normalt. Obs detta gäller både kvällstest och morgontest.

 

Jag har hypertoni men har bra blodtryck med medicin. Jag har stabilt och bra blodsocker runt 3-4 och det varierar inte mycket efter måltid eller fasta. Jag tränar poweryoga och crossfit, sammanlagt en 4-5 pass i veckan och jag kör lite periodisk fasta ibland. Är vältränad och slank (57 kilo, 170cm).

 

Mår bra för övrigt. Bor i ett land i södra Afrika med mycket sol. Tar Lergigan för fastställd insomni. Senaste blodtest jag gjorde var för ett år sedan då i princip allting kollades och allting visade på normalvärden.

 

Så undrar om jag borde vara orolig eller om detta är vanligt förekommande vid lchf? Har för mig att jag hört talas om äggvita i urin vid lchf.

 

Jättetacksam för svar.

Link to comment
Share on other sites

Att njurarna läcker protein är inte vanligt eller normalt när man äter lowcarb eller LCHF.

Är det spår av protein eller höga värden på urinstickorna?

Normalt kan alla ha spår av protein ibland, och kanske särskilt om man ökat proteinintaget istället för att ökat fettintaget.

Men vid en lowcarbkost eller LCHF så bör proteinintaget vara det samma som innan kostombytet,

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Träning ger en skjuts åt proteinförluster!

 

Dvs.. sluta inte träna, utan se din ökade proteinnivåer i urin som en del av din ökade proteinkatabolism!

 

Dvs.. det är därför som det krävs extra protein vid fysiskt aktivt liv!

 

Dvs..  med ett fysiskt aktivt liv omsätter vi mer protein!

Link to comment
Share on other sites

Vet inte vad sådana urinanalysstickor mäter egentligen!

 

Hur som helst.. fysisk ansträngning, speciellt tung muskelträning ger mer protein i urinen!

 

Dvs det handlar mer om intag och katabolism.

 

"Äggvita i urinen kan vara en normal företeelse utan praktisk betydelse.

Övergående tillfällig äggvita i urinen ses vid urinvägsinfektion, feber, sviktande hjärta och vid uttalad fysisk ansträngning."

 

"

Behandling

I första hand behandlas grundorsaken till förekomsten av äggvitan i urinen. Äggviteläckaget måste minskas för att spara njurarna.
Blodtrycket behandlas med målet 125/75mmHg. Man kan använda ACE-hämmare och/eller s k angiotensin II-receptorhämmare. Denna behandling övervägs även vid normalt blodtryck.
Sk loopdiuretika ges då patienten samlar på sig en onormalt stor mängd vätska (vätskeretention).
Socker- och blodfettsnivåer måste normaliseras. Behandlingsmål: HbA1C under 5mmol/l, Kolesterol under 4,5mmol/l och LDL under 2,5mmol/l.
Totalt rökstopp gäller!
Vid serumkreatininnivåer över 200mmol/l bör samråd ske med specialist i njurmedicin.
Har patienten svullnad i kroppen, äggvita i urinen (över 3,5 g/dygn), för lite albumin i blodet och förhöjda blodfetter, måste man misstänka ett s k nefrotiskt syndrom och patienten bör då kontrolleras av specialist i njurmedicin."

 

http://www.privatmedicin.se/medicinboken/urinvagarnas-sjukdomar/aggvita-i-urinen/

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Hej Zepp,

 

ja jag har läst samma. Intressant var att min partner också testade urinstickorna och även han fick utslag på protein. Hur som helst, vi åkte till ett labb idag och tog prov. Receptionisten menade att protein handlade om levern men asså suck. Hur som beställde vi båda leverfunktionsprov samt njurfunktion och standard blood count. Provsvaren är färdiga idag på eftermiddagen delar så snart jag får tillfälle.

 

Tydligen kan även emotionell stress leda till äggvita. Ingen av oss har några svullna fötter eller händer. Jag har då och då varit illamående och min partner har perioder av jobbig huvudvärk. Endast jag äter lågkolhydrat även om  min partner börjat dra ner på socker och vitt bröd.

 

Förresten kanske denna tråd bör flyttas till provsvar, sorry admin om jag postat på fel ställe.

Link to comment
Share on other sites

Sådär nu har jag fått mina provsvar. Jag hade alltså gjort urinteststickor som testar för ketoner, glukos, bilirubin, protein, blod m.fl. Under en längre tid hade stickorna gjort utslag för protein, trace av bilirubin samt high specific gravity. Eftersom jag har hypertoni blev jag orolig för njurarna och gick till ett labb.

 

Mina resultat från labbet referensvärde inom parentes samt förra årets blodvärde när det finns tillgängligt.

 

Haemoglobin 13  (12.4-16.7) Förra året 12.7

Haematocrit   0.4 l  (0.35 - 0.49) Förra året 0.37

Leucocyte Count 7.17 (4.0-12.0) Förra året 5.04

Sodium 139 mmol/L (136 - 145)

Kalium 4.5 mmol/L (3.5 - 5.1) Förra året 4.1

Chloride 101 mmol/L (98 - 107)

ToT. CO2 (bicarbonate) 22 (21 -29)

Urea 3.0 (2.1 - 7.1)

Chreatinine 62 mmol/L (53 - 97) Förra året 0.78 mg/dl

S- Bilirubin Total 6 (3 - 26)

Bilirubin conjugated 2 (2 - 7)

ALT (GPT) 14 (under 35) Förra året 17

AST (GOT) 19 (13 - 35) Förra året 24

Lactate Dehydrogenase 167 (120 - 230)

S Total Protein 68 g/L (60 - 80)

S-Albumin 48 g/L (35 - 50)

 

Förra året testade jag även TSH och vitaminer mineraler, totalkolestorol osv osv och allting var inom normalvärdet.

 

Så förutom att jag börjat träna mer och intensivare samt varit i ketos på riktigt och börjat med smörkaffe har jag inte ändrat livsstil. Och de flesta värden har förbättrats. Kan tillägga att jag varje morgon dricker hett citronvatten med kanel, turmeric och ingefära. Ibland kör jag leverrensning med hett citronvatten och olivolja.

 

Så jag antar att jag kan sluta oroa mig för urinstickorna?

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Inget som verkar alarmerande överhuvudtaget!

 

Lite som så att det pekar mot att du lider av den ovanliga åkomman att vara hyfsat frisk? :huh:

 

Grejen är att.. när man börjar mäta en massa olika saker, dels i urin dels i blod så får man en massa värden hit o dit.. som man sen kan noja sig över! :wacko:

 

För de allra flesta så kommer enstaka värden att sticka ut.. iallafall tillfälligt.

  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...