Anders A Posted July 30, 2015 Share Posted July 30, 2015 Så sitter Maj-Lis Hellenius återigen i SVT och lobbar för vegetabiliska oljor samt varnar för animaliska fetter... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kjell Granelli Posted July 30, 2015 Share Posted July 30, 2015 Här en abstract av studien: http://circ.ahajournals.org/content/early/2015/06/17/CIRCULATIONAHA.115.015607.abstract Häpnadsväckande vilka växlar Hellenius drar av en observationsstudie. Så här inleds sammanfattningen: "High intake of polyunsaturated fatty acids (PUFA) may reduce the risk of cardiovascular disease (CVD) and mortality." Observera alltså att de skriver "may reduce" ! 4 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Johan Wallström Posted July 30, 2015 Share Posted July 30, 2015 Det är väl så man brukar skriva i en studie. Skulle inte ni vara glada över en studie där det står att mättat fett "may reduce the risk"? =) 4 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Popular Post Tuva Posted July 30, 2015 Popular Post Share Posted July 30, 2015 Här är en sammanfattning av en kille jag faktiskt lita på i den komplicerade näringskunskapsdjungeln. http://authoritynutrition.com/6-reasons-why-vegetable-oils-are-toxic/ Jag är fast förvissad, som jag sagt ofta innan, att vi till slut, trots industrins GIGANTISKA ekonomiska intressen för motsatsen, kommer hamna på slutsatsen att det är kvaliteten och närheten till ursprunget på den mat vi äter som spelar roll. Att stirra sig blind på macronutrienter är att koncentrera sig på Potemkinkulisser. En kokt potatis med smör må se likadant ut som potatischips om man bara tittar på macronutrienförhållandet (x kolhydrater + y fett) men oh boy är de helt ojämförbara i kroppens behandling och användning av dem! Fleromättade fetter från växtriket (i form av oliver, avocado o.s.v) och fet fisk? Mums och jättenyttigt. Hårt processade vegetabiliska oljor? Eh. Nä. Visste ni t.ex. att bomullsfröolja är skitbilligt och används i allt större grad (åtminstone i USA) i chips, flingor, bröd o.s.v. Dessutom funkar det bra som insektsmedel, det är den mest insektsdödande av alla vegetabiliska oljor. Bra va? Mums? 8 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Anders A Posted July 30, 2015 Author Share Posted July 30, 2015 Här är klippet från SVT. http://www.svtplay.se/klipp/3142655/lev-langre-med-ratt-fett 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
may Posted July 30, 2015 Share Posted July 30, 2015 Här är klippet från SVT. http://www.svtplay.se/klipp/3142655/lev-langre-med-ratt-fe Hur kan man förespråka solros- och majsolja framför smör? Det är ju verkligen ofattbart. Mer nötter, fet fisk och olivolja låter däremot bra. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tuva Posted July 30, 2015 Share Posted July 30, 2015 För att fortsätta min fundering ovan: hon nämner att skillnad finns mellan hur bra fleromättade fetter är för kvinnor respektive män. I min, inte helt begränsade erfarenhet genom snart ett halvsekel av liv, boende i ett par olika länder och tjogtals med olika städer och ett stort antal utbildningar och arbetsplatser finns en löpande linje: kvinnor äter mycket hellre fisk än män. (Kött har en manlighetskoppling, fånigt nog, och fisk har en smalhetslågkaloriproteinkoppling som kvinnor gärna fastnar för) Jag tippar en tia på att det spelat in.. 5 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kjell Granelli Posted July 30, 2015 Share Posted July 30, 2015 Det är väl så man brukar skriva i en studie. Skulle inte ni vara glada över en studie där det står att mättat fett "may reduce the risk"? =) Det är riktigt, men jag reagerade på en massa annat hon sade i intervjun, som vad jag förstår saknar stöd i den forskning som intervjun skulle handla om... 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Popular Post The Biochemist Posted July 30, 2015 Popular Post Share Posted July 30, 2015 Jag har inte lyssnat på vad troll-tanten säger men läst studien hon refererar till ALA = Ökar risk (vegetarisk) EPA = Minskar risk (animalisk) DHA = Minskar risk (animalisk) LA = Minskar risk (vegetarisk och animalisk) Med andra ord, käka gräsbeteskött, lax och ägg-gula så får du en fettsyraprofil som minskar risken för hjärtsjukdom och dödlighet oavsett orsak. 12 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Johanna07 Posted July 30, 2015 Share Posted July 30, 2015 Det är väl så man brukar skriva i en studie. Skulle inte ni vara glada över en studie där det står att mättat fett "may reduce the risk"? =) I mitt forskningområde skriver man så när man vill spekulera, och det finns tecken som tyder på att det kan vara så, men man kan inte säga säkert. Ofta förslag för framtida saker man vill forska mer om. 5 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zepp Posted July 30, 2015 Share Posted July 30, 2015 Det är väl så man brukar skriva i en studie. Skulle inte ni vara glada över en studie där det står att mättat fett "may reduce the risk"? =) Du artar dig.. vi framhåller som du vet ofta studier som pekar i en (1) viss riktning.. framförallt om de motpekar dumma andra påståenden! Dvs, så ser det ut inom näringsläran och studier därom! Studier är en sak.. hur de läggs upp är en annan sak.. hur de tolkas är en tredje! Finns fortfarande inga som tyder på att vi (homo sapiens) är vegetarianer.. eller att en blandkost inte är optimal samt att fett är skadligt! Kan du på det släppa fettskräcken så kunde dina inlägg vara mer läsvärda.. främst för de som äter en mer "plant positive" kost! 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Johan Wallström Posted July 31, 2015 Share Posted July 31, 2015 Jag förstår inte riktigt vad du menar Zepp.. vad jag menar är att "may reduce" är en ganska vanlig formulering vad gäller näring - det innebär inte att man bör strunta i dess slutsats. Jag har heller aldrig påstått att vi "är" vegetarianer, däremot att det är den hälsosammaste kosten (WFPB) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ulf-S Posted July 31, 2015 Share Posted July 31, 2015 Jag förstår inte riktigt vad du menar Zepp.. vad jag menar är att "may reduce" är en ganska vanlig formulering vad gäller näring - det innebär inte att man bör strunta i dess slutsats. ”May reduce” beror på att kostforskning sällan eller aldrig kan slå fast några orsakssamband. Så gott som all kostforskning är epidemiologisk skräpforskning, och slutsatserna som görs i skräpforskning bör vi strunta i. Så är det. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Johan Wallström Posted July 31, 2015 Share Posted July 31, 2015 Håller inte med. Epidemiologisk forskning skapar hypoteser som sedan testas i andra studier. Tex i det här fallet Lyon Heart Trial där man bland annat ersatte smör med PUFA, vilket resulterade i längre liv för interventionsgruppen. Smör vs margarin har testats i många RTCs, tex följandehttp://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9180239http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8616303http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9771853 http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11887429Tidigare margariner med transfett var ju en katastrof dock, som synes i följande studie:http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9229205Notera dock att jag tycker att man ska ha avocado, hummus, groddar eller liknande på brödet om man överhuvudtaget vill äta bröd, snarare än margarin, och jag äter inte något av dom.Men om man nödvändigtvis måste välja så framstår margarin som det bättre av två dåliga alternativ. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kjell Granelli Posted July 31, 2015 Share Posted July 31, 2015 Håller inte med. Epidemiologisk forskning skapar hypoteser som sedan testas i andra studier. Tex i det här fallet Lyon Heart Trial där man bland annat ersatte smör med PUFA, vilket resulterade i längre liv för interventionsgruppen. Smör vs margarin har testats i många RTCs, tex följande http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9180239 http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8616303 http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9771853 http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11887429 Tidigare margariner med transfett var ju en katastrof dock, som synes i följande studie: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9229205 Notera dock att jag tycker att man ska ha avocado, hummus, groddar eller liknande på brödet om man överhuvudtaget vill äta bröd, snarare än margarin, och jag äter inte något av dom. Men om man nödvändigtvis måste välja så framstår margarin som det bättre av två dåliga alternativ. En kommentar till Lyon Heart Trial: "It is impossible, however, to ascribe the benefit unambiguously to α-linolenic acid because many other dietary variables were present:"Saxat ur http://circ.ahajournals.org/content/106/21/2747.full De andra studierna du länkar till redovisar effekter på olika markörer i lipidprofiler. Jag ser inte riktigt vad inlägget bidrar med i debatten... Vi är eniga om transfett 4 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Johan Wallström Posted July 31, 2015 Share Posted July 31, 2015 Markörer är ju viktiga att använda då det är väldigt dyrt att sätta mycket folk i långa RTC:s. Men, om du inte är nöjd med studier på biomarkörer utan vill ha hårda ändpunkter så är Lyon Heart Trial är ett exempel på en interventionsstudie där man bland annat använde rapsoljebaserat margarin vilket fungerade bra. Dock inte som enda åtgärd. En meta-analys av RTC:s kom till samma slutsats: "We systematically investigated and quantified the effects of increased PUFA consumption, as a replacement for SFA, on CHD endpoints in RCTs. [...] These findings provide evidence that consuming PUFA in place of SFA reduces CHD events in RCTs. " http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20351774 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zepp Posted July 31, 2015 Share Posted July 31, 2015 Jag håller fullständigt med om både markörer och epedemiologi.. de har sina fördelar och nackdelar! Så länge man inser dessas begränsning vad gäller "The whole truth" så är jag med.. gäller både mättat och fleromättat fett.. samt enkelomättat! Oså skall man ha klart för sig att även om markörer förändras till det bättre så innebär det inte alltid att "hårda ändpunkter" blir bättre! Då andra macro och micro komponenter ändras samtidigt. 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.