Jump to content

Hellenius i farten igen


Anders A
 Share

Recommended Posts

Här en abstract av studien: http://circ.ahajournals.org/content/early/2015/06/17/CIRCULATIONAHA.115.015607.abstract

 

Häpnadsväckande vilka växlar Hellenius drar av en observationsstudie. Så här inleds sammanfattningen: "High intake of polyunsaturated fatty acids (PUFA) may reduce the risk of cardiovascular disease (CVD) and mortality."

 

Observera alltså att de skriver "may reduce" !

  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

För att fortsätta min fundering ovan: hon nämner att skillnad finns mellan hur bra fleromättade fetter är för kvinnor respektive män.

 

I min, inte helt begränsade erfarenhet genom snart ett halvsekel av liv, boende i ett par olika länder och tjogtals med olika städer och ett stort antal utbildningar och arbetsplatser finns en löpande linje: kvinnor äter mycket hellre fisk än män. (Kött har en manlighetskoppling, fånigt nog, och fisk har en smalhetslågkaloriproteinkoppling som kvinnor gärna fastnar för) Jag tippar en tia på att det spelat in..

  • Like 5
Link to comment
Share on other sites

Det är väl så man brukar skriva i en studie. Skulle inte ni vara glada över en studie där det står att mättat fett "may reduce the risk"? =)

 

 

Det är riktigt, men jag reagerade på en massa annat hon sade i intervjun, som vad jag förstår saknar stöd i den forskning som intervjun skulle handla om...

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Det är väl så man brukar skriva i en studie. Skulle inte ni vara glada över en studie där det står att mättat fett "may reduce the risk"? =)

I mitt forskningområde skriver man så när man vill spekulera, och det finns tecken som tyder på att det kan vara så, men man  kan inte säga säkert. Ofta förslag för framtida saker man vill forska mer om.

  • Like 5
Link to comment
Share on other sites

Det är väl så man brukar skriva i en studie. Skulle inte ni vara glada över en studie där det står att mättat fett "may reduce the risk"? =)

 

 

 

Du artar dig.. vi framhåller som du vet ofta studier som pekar i en (1) viss riktning.. framförallt om de motpekar dumma andra påståenden!

 

Dvs, så ser det ut inom näringsläran och studier därom!

 

Studier är en sak.. hur de läggs upp är en annan sak.. hur de tolkas är en tredje!

 

Finns fortfarande inga som tyder på att vi (homo sapiens) är vegetarianer.. eller att en blandkost inte är optimal samt att fett är skadligt!

 

Kan du på det släppa fettskräcken så kunde dina inlägg vara mer läsvärda.. främst för de som äter en mer "plant positive" kost!

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Jag förstår inte riktigt vad du menar Zepp.. vad jag menar är att "may reduce" är en ganska vanlig formulering vad gäller näring - det innebär inte att man bör strunta i dess slutsats.

 

”May reduce” beror på att kostforskning sällan eller aldrig kan slå fast några orsakssamband. Så gott som all kostforskning är epidemiologisk skräpforskning, och slutsatserna som görs i skräpforskning bör vi strunta i. Så är det.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Håller inte med. Epidemiologisk forskning skapar hypoteser som sedan testas i andra studier. Tex i det här fallet Lyon Heart Trial där man bland annat ersatte smör med PUFA, vilket resulterade i längre liv för interventionsgruppen. 

Smör vs margarin har testats i många RTCs, tex följande
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9180239
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8616303
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9771853

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11887429

Tidigare margariner med transfett var ju en katastrof dock, som synes i följande studie:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9229205

Notera dock att jag tycker att man ska ha avocado, hummus, groddar eller liknande på brödet om man överhuvudtaget vill äta bröd, snarare än margarin, och jag äter inte något av dom.
Men om man nödvändigtvis måste välja så framstår margarin som det bättre av två dåliga alternativ.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Håller inte med. Epidemiologisk forskning skapar hypoteser som sedan testas i andra studier. Tex i det här fallet Lyon Heart Trial där man bland annat ersatte smör med PUFA, vilket resulterade i längre liv för interventionsgruppen.

 

Smör vs margarin har testats i många RTCs, tex följande

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9180239

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8616303

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9771853

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11887429

 

Tidigare margariner med transfett var ju en katastrof dock, som synes i följande studie:

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9229205

 

Notera dock att jag tycker att man ska ha avocado, hummus, groddar eller liknande på brödet om man överhuvudtaget vill äta bröd, snarare än margarin, och jag äter inte något av dom.

Men om man nödvändigtvis måste välja så framstår margarin som det bättre av två dåliga alternativ.

En kommentar till Lyon Heart Trial: "It is impossible, however, to ascribe the benefit unambiguously to α-linolenic acid because many other dietary variables were present:"

Saxat ur http://circ.ahajournals.org/content/106/21/2747.full

De andra studierna du länkar till redovisar effekter på olika markörer i lipidprofiler. Jag ser inte riktigt vad inlägget bidrar med i debatten...

Vi är eniga om transfett ;)

  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

Markörer är ju viktiga att använda då det är väldigt dyrt att sätta mycket folk i långa RTC:s. Men, om du inte är nöjd med studier på biomarkörer utan vill ha hårda ändpunkter så är Lyon Heart Trial är ett exempel på en interventionsstudie där man bland annat använde rapsoljebaserat margarin vilket fungerade bra. Dock inte som enda åtgärd.

En meta-analys av RTC:s kom till samma slutsats:

"We systematically investigated and quantified the effects of increased PUFA consumption, as a replacement for SFA, on CHD endpoints in RCTs. [...] These findings provide evidence that consuming PUFA in place of SFA reduces CHD events in RCTs. "

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20351774

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Jag håller fullständigt med om både markörer och epedemiologi.. de har sina fördelar och nackdelar!

 

Så länge man inser dessas begränsning vad gäller "The whole truth" så är jag med.. gäller både mättat och fleromättat fett.. samt enkelomättat!

 

Oså skall man ha klart för sig att även om markörer förändras till det bättre så innebär det inte alltid att "hårda ändpunkter" blir bättre!

 

Då andra macro och micro komponenter ändras samtidigt.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...