Jump to content

Köpta studier bakom hälsotrender


Zepp

Recommended Posts

Experternas varning: Köpta studier bakom hälsotrender

 

"Choklad som sänker blodtrycket. Vassle och protein för viktminskning. Nyttan av statiner och andra läkemedel. Det är bara några exempel på vetenskapsnyheter ur de senaste månadernas nyhetsflöde där forskningen varit betald av företag som tillverkar de produkter som studerats."

 

"En stor del av den vetenskapliga litteraturen, kanske hälften, kan helt enkelt vara osann." Förklaringarna är flera, menar Horton, alltifrån att studier vinklats för att passa uppdragsgivaren till att helt enkelt vara slarvigt utförda. "För små urval, små effekter som överdrivs, felaktiga analyser och flagranta intressekonflikter gör tillsammans med en fixering vid modetrender av tvivelaktig betydelse att vetenskapen har svängt av i riktning mot mörkret", dundrar Richard Horton. Hans utspel kom sedan flera brittiska forskningsråd startat en utredning för att försöka komma tillrätta med vad som vid ett möte beskrevs som "en endemisk spridning av alarmerande dålig forskning".

 

http://www.svd.se/experter-varnar-kopta-studier-bakom-halsotrender/om/varlden

  • Like 5
Link to comment
Share on other sites

Det finns tre sorters lögner: lögn, förbannad lögn och statistik.

 

Extremt synligt i fallen

Mättat fett: Mättat fett ger hjärtsjukdom!! Ja men bara om man räknar in transfetter i mättat fett och sen inte nämner att det är det som ger hjärtsjukdom och inte äggulor..

och

Rött kött: Rött kött ger dig cancer i röven!! Ja, men bara om man räknar in hårt bearbetade och kemikaliefyllda charkuterier och sen undgår att nämna att gräsbetat kött inte är farligt på en fläck.

;)

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Pengar växer inte på träd. Alla studier är finansierade av någon. Av de tre som delar på makten i samhället, staten, företagen och folket, är det en grupp som oftast glöms bort. Men "folkfinansiering" är ju faktiskt något som är praktiskt möjligt idag även om det än så länge är en mikroskopisk del av all forskning.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...