Jump to content

Rötmånad på Ica. Margarinfilmen igen


Ulf

Recommended Posts

Fick nu svar från Ica på mitt mejl om deras "smör vs margarin"-film för någon vecka sen. Minns att bl a Kjell Granelli gick i polemik med dem i ett tidigare foruminlägg. Minns däremot inte att jag då såg tredje o fjärde stycket, jag nu fick i deras standardsvar. Där lovordar de margarinets rena o kärleksfulla tillverkning samt varnar för de sjukdomar som väntar om vi envisas med att äta smör.

 

Nu väntar vi bara på att se Ica-Stig röra i hop lite margarin i butiken, som denna vecka endast kostar 10 kr, samtidigt som han håller sig för hjärtat. ?

 

 

-------mejl samt svar--------

 

Hej Ulf!

 

Vi har f ått detta till oss på ICA Kundservice.

 

Vår film Smör v.s. Margarin har skapat ett stort engagemang bland våra kunder. Det gläder oss på ICA att våra kunder tycker till och är med och vill påverka. Filmen är tänkt att väcka medvetandet kring matfett och skillnaden mellan smör och margarin. I duellen så är vinnaren margarin då den är gjord på olja som innehåller det nödvändiga omättade fettet som vi människor behöver få i oss. Smör är gjort på grädde som inte direkt innehåller ett ämne kroppen behöver. Men självfallet är det inte så att ICA tycker att man ska välja bort smör. Vi säljer båda produkterna och vill ge valmöjlighet till våra kunder. Men vi vill även upplysa om skillnaderna så att våra kunder kan göra medvetna val efter vad som passar en bäst.

 

Rådet för hälsa som finns idag och som baserar sig på aktuell forskning är att välja nyckelhålsmärkta matfetter på smörgåsen, alltså ett margarin. Som vi nämner i filmen finns det flera val på smörgåsen för att få i sig omättade fetter till exempel avokado, ett nötsmör (mandel, jordn öt etc.), olja eller majonnäs, valet är ditt!

 

Margarin tillverkas genom att blanda vattenlösliga ingredienser som vatten, mjölk, citronsyra och salt och i en annan blanda fettlösliga ingredienser som oljor, fett, vitaminer, arom och lecitin. Lecitin kanske låter som något konstigt men det finner man exempelvis naturligt i äggula och alla våra celler och i margarin använder man ofta lecitin från solros och baljväxter. Vattenblandningen pastöriseras (upphettas), blandas med den varma oljeblandningen (så att blandningen blir jämn) och kyls sedan ned under samtidig omrörning för att bli fast och bredbar. Även smör tillverkas i fabriker och varken separeras eller kärnas manuellt. Alla tillsatser som används i Sverige är kontrollerade och godkända. Du behöver inte välja bort margarin av rädsla för tillsatser.

 

Matfett är en viktig fettkälla då den står för cirka en sjättedel av det fett vi äter. Att ersätta en del av det mättade fettet i maten med fleromättat fett kan bidra till att minska risken för hjärt- och kärlsjukdom som står för ca 40 % av dödligheten. Att ersätta mättat fett med omättat fett kan självklart göras på flera sätt. Ett vidare tips för att öka intaget av omättat fett är att välja fisk p å smörgåsen till förmån från köttet!

 

 

 

Vid övriga frågor är du välkommen att svara på detta mejl eller ringa oss på 020-83 33 33.

 

Med vänlig hälsning

Linnea Lindwall

ICA Kundservice

 

 

 

-----Ursprungligt meddelande-----

Från: Ulf Pettersson

Skickat: den 30 juli 2015 00:31

Till: MBX-INFO_ICA

Ämne: Smör vs margarin

 

Vad är detta för smörja?

http://www.ica.se/halsa/artiklar/halsoduellen-v-31-smor-vs-margarin/

 

Har ni så svårt att bli av med er kemiska fabrikskladd, så ni på påstår att skiten är nyttig? Om ni ska göra ansträngningar att informera om vad som är hälsosamt, får ni anlita någon med uppdaterade kunskaper.

Lycka till med detta, så handlar jag någon annanstans så länge...

 

Hälsningar

Ulf Pettersson

 

 

Skickat från min iPad

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

"Ett vidare tips för att öka intaget av omättat fett är att välja fisk på smörgåsen till förmån från köttet!"

 

Vilken kvalificerad rappakalja! Bröd ska vi inte äta överhuvudtaget, och inte ska vi öka intaget av omättat fett heller. Hur kan det få kallas SMÖRgås om man har margarin på brödet? Är inte det falsk varubeteckning? Och vad menas med "till förmån från" ? Första gången jag ser den formuleringen- förhoppningsvis sista gången också.

 

Nötsmör rekommenderas, bl. a. jordnötsmör. Jordnöt är inte en nöt utan en böna med annan näringssammansättning. För att inte tala om allt socker som är nedrört i ICA:s "nötsmör". I SLV:s Bibel, Nyckelhålsmärkningen, tillåts transfetter (upp till en tredjedel av det totala fettinnehållet!). Och så vidare...

 

Det här är skrivet av någon som vet så lite att hon tror hon kan allt- därav den förblindade självsäkerheten. Som bekant är det ju så att ju mer man lär sig om något, desto mer inser man hur mycket som återstår att lära sig. Och slutstadiet är att man inser att man aldrig kommer att bli fullärd ;)

 

Lite ödmjukhet från ICA:s sida skulle vara rätt klädsamt.

  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

Ifall ICA-personalen läser här: http://karlhulten.se/sa-undviker-du-de-inflammationsskapande-fetterna/ 

 

Notera att smöret är grönmarkerat i tabellen! 

 

Redan för några månader sedan upptäckte jag skyltarna på hyllorna på ICA med "Dietistens val". Flera av dem ren rappakalja - mycket störigt, vi behöver inte mer desinformation kring kosten.  

 

Det får bli CityGross idag!!! 

  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...