Erik 2 Posted August 6, 2015 Share Posted August 6, 2015 Hittade en liten skatt från några år tillbaka, att återanvända vid avsaknad av nyheter: Intervju med professor Charlotte Erlansson-Albertsson vid Lunds universitet i P4 dalarna den 11 oktober 2012. http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=233&artikel=5303921# ”Dessutom är, säger hon, bröd och mjölk beroendeframkallande. När man äter dom livsmedlen bildas "opioida peptider", som påverkar vårt belöningscentra i hjärnan och skapar en sorts beroende.” ”Tyvärr kan man inte gå till vårdcentralen och få hjälp med detta. Det blir lite grann att man måste lita till kunskapen som finns inom den vetenskapliga världen för det har ännu inte kommit ut till allmän kännedom. De här barnen ska testa om de kan följa en gluten- och mjölkfri diet. … Kan också vuxna påverkas av detta ? Även vuxna kan påverkas. Det kan komma i vilken ålder som helst. Att vi då också kanske får psykiska symptom men kanske mer åt det depressiva hållet. ” 6 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
The Biochemist Posted August 6, 2015 Share Posted August 6, 2015 Intressant att en professor tar upp det. Det är ett tämligen tabu belagt ämne att upplysa om att gluten och kasein binder till samma receptorer som opium. Studierna på området kom för 30 år sedan men de som fördelar forskningsanslag låtsas att det regnar och vill inte se mer forskning på området. 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andush Posted August 17, 2015 Share Posted August 17, 2015 Intressant att en professor tar upp det. Det är ett tämligen tabu belagt ämne att upplysa om att gluten och kasein binder till samma receptorer som opium. Studierna på området kom för 30 år sedan men de som fördelar forskningsanslag låtsas att det regnar och vill inte se mer forskning på området.Intressant, även om det knappast är i relevant i jämförelsen med att inta opium. Finns det några fler proteiner som binder samma receptorer? 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
The Biochemist Posted August 17, 2015 Share Posted August 17, 2015 Vad jag känner till finns inga andra proteiner som ingår i vår kost som binder till opioidreceptorerna. Alla kasein och gluten-proteiner gör det inte heller med av en "slump" har någon selekterat fram dem som gör det så idag gäller det minst 90% av allt gluten och kasein på världsmarknaden. Det mesta av förändringen verkar har skett senaste 50 åren. Livsmedelsindustrin har förmodligen inte kännt till molekylärbiologin bakom detta (eftersom selektionen började innan biokemin var känd) utan har med hjälp av beteende och beroende analyser av olika råvarors effekt på djur och människor råkat selektera fram ämnen som binder till opioidreceptorerna. Demonstration of high opioid-like activity in isolated peptides from wheat gluten hydrolysates. Peptides. 1984.http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/6099562 Opioid peptides derived from wheat gluten: their isolation and characterization. FEBS Lett. 1992.http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1309704 Release of opioid peptides, gluten exorphins by the action of pancreatic elastase. FEBS Lett. 1997http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9276449 Opioid peptides encrypted in intact milk protein sequences. Br J Nutr. 2000 Novhttp://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11242443 Food-derived opioid peptides inhibit cysteine uptake with redox and epigenetic consequences. J Nutr Biochem. 2014 Octhttp://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25018147 Behavioral effects of food-derived opioid-like peptides in rodents: Implications for schizophrenia? Pharmacol Biochem Behav. 2015 Feb.http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25661529 6 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andush Posted August 18, 2015 Share Posted August 18, 2015 Vad jag känner till finns inga andra proteiner som ingår i vår kost som binder till opioidreceptorerna. Alla kasein och gluten-proteiner gör det inte heller med av en "slump" har någon selekterat fram dem som gör det så idag gäller det minst 90% av allt gluten och kasein på världsmarknaden. Det mesta av förändringen verkar har skett senaste 50 åren. Livsmedelsindustrin har förmodligen inte kännt till molekylärbiologin bakom detta (eftersom selektionen började innan biokemin var känd) utan har med hjälp av beteende och beroende analyser av olika råvarors effekt på djur och människor råkat selektera fram ämnen som binder till opioidreceptorerna. Demonstration of high opioid-like activity in isolated peptides from wheat gluten hydrolysates. Peptides. 1984. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/6099562 Opioid peptides derived from wheat gluten: their isolation and characterization. FEBS Lett. 1992. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1309704 Release of opioid peptides, gluten exorphins by the action of pancreatic elastase. FEBS Lett. 1997 http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9276449 Opioid peptides encrypted in intact milk protein sequences. Br J Nutr. 2000 Nov http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11242443 Food-derived opioid peptides inhibit cysteine uptake with redox and epigenetic consequences. J Nutr Biochem. 2014 Oct http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25018147 Behavioral effects of food-derived opioid-like peptides in rodents: Implications for schizophrenia? Pharmacol Biochem Behav. 2015 Feb. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25661529 Sjukt jävla intressant, som du säger har de nog inte känt till biokemin, men sett ett "önskat konsumtionsbeteende" av en viss typ varit bättre och fortsätt köra på det. Lite som när Coca Cola upptäckte att genom att öka sockret och tillsätta lite salt för att balansera upp smaken, sålde mer och fortsatte köra på det. Finns det några liknande studier där man kunnat se liknande effekter med olika mono- eller disackarider? 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
The Biochemist Posted August 18, 2015 Share Posted August 18, 2015 Har inte koll på vad som finns publicerat när det gäller mono och disackarider men företagen har gjort den typen av studier. Området heter "food sensory science" och de har en egen organisation och vetenskaplig tidskrift . Idag använder man hjärnskanning för att se vilka delar av hjärnan som lyser upp och kopplar detta till ganska avancerade statistiska metoder för att räkna ut interaktioner och synergier mellan ämnen som ökar belöningssystemet. Jag har själv gjort några projekt som konsult inom området. De vetenskapliga metoder de använder för att "optimera" maten ligger långt framför vad nutritionsforskare använder för att finna samband mellan hälsa och diet. Lite synd för hälsopusslet känns viktigare att lägga rätt. 5 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andush Posted August 19, 2015 Share Posted August 19, 2015 Har läst runt lite mer om olika kaseinproteiner nu. Verkar väl vara som så att all mjölk från nötkreatur innehåller både kasein av typen A1 och A2 i olika förhållanden. A1-kasein lär vara den dominerande typen för västvärldens industriella mjölkproduktion, medan exempelvis Island behållit boskapsfamiljer av den typ som ger mjölk med betydligt högre andel A2-kasein (90% A2, 10% A1) jämfört med europeiska boskap där det är närmare 50-50 förhållande. Vid enzymnedbrytningen av A1-kasein bildas en "överskottspeptid" kallad BCM7(beta-casomorphin-7) vilket förutom att binda till opioid-receptorerna i talamus tros ha en inflammationsdrivande effekt. Värt att nämna i sammanhanget är att Island har betydligt lägre förekomst av T1-diabetes (ungefär hälften) jämfört med övriga Skandinavien, trots liten skillnad i konsumtion av mejeriprodukter. http://www.halsasomlivsstil.com/2011/11/skillnad-pa-mjolk-och-mjolk/ http://www.miljomagasinet.se/artiklar/100724-cancer-och-diabetes-av-mjolk.html 5 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Xiro Posted August 19, 2015 Share Posted August 19, 2015 En släkting är getbonde, äter en hel del getost. 99 år gammal, fullt frisk och jobbar fortfarande! Jag tenderar att tro på A2-mjölk och har därför börjat växla över till getost själv. Såg chévre på Willys i paket om 1 kg till bra pris. Fårmjölk är väl också A2? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andush Posted August 19, 2015 Share Posted August 19, 2015 Ja får och getmjölk är ren A2-kasein. Finns förvisso kor som producerar det också men det är väldigt ovanligt i vår del av världen. Nu tror jag inte A2-kasein är något mirakelämne och får alla att leva till 99 år, men är det så att man vill konsumera mjölkprodukter på daglig basis är det nog sannolikt att produkter med högre andel A2 än A1-kasein är det bättre alternativet. 4 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.