Jump to content

Ny metaanalys publicerad idag i BMJ - ingen association mellan mättat fett och dödlighet...!


Kjell Granelli
 Share

Recommended Posts

Idag publicerades ännu en metaanalys om mättat fett och dödlighet/sjuklighet:

 

http://www.bmj.com/content/351/bmj.h3978

 

Kul citat:

 

"We found no association between saturated fat intake and all cause mortality, the Seven Countries’ Study notwithstanding."

Intressant info om transfetter i artikeln: "The major industrially produced trans fatty acids in the food supply are elaidic acid isomers, and the major ruminant derived trans fatty acid is vaccenic acid"

Man ser ofta påståendet att det är samma transfetter i mjölk/kött som i den industriella produkten. Det är alltså fel. Detta kan vara förklaringen till att enbart industriellt framställda transfetter är associerade med hjärt-kärl-sjukdom.

  • Like 6
Link to comment
Share on other sites

Intressant info om transfetter i artikeln: "The major industrially produced trans fatty acids in the food supply are elaidic acid isomers, and the major ruminant derived trans fatty acid is vaccenic acid"

Man ser ofta påståendet att det är samma transfetter i mjölk/kött som i den industriella produkten. Det är alltså fel. Detta kan vara förklaringen till att enbart industriellt framställda transfetter är associerade med hjärt-kärl-sjukdom.

Jo precis. Molekylerna är ganska lika men där finns en avgörande skillnad som jag inte minns riktigt. Men transfetter i animalisk mat kan knappast vara problematiskt, vilket alla är överens om att de industriellt producerade är.

  • Like 5
Link to comment
Share on other sites

Jo precis. Molekylerna är ganska lika men där finns en avgörande skillnad som jag inte minns riktigt. Men transfetter i animalisk mat kan knappast vara problematiskt, vilket alla är överens om att de industriellt producerade är.

Dom är kemiskt lika men spegelvända

 

Man talar om cis och trans-form

Cis betyder "på ena sidan" och Trans följdaktligen "på andra sidan"

 

Uppenbarligen spelar denna lilla skillnad oerhört stor roll huruvida molekylen är harmlös eller livsfarlig :)

  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

Mer godbitar till alla fettmolekynördar där ute (från samma artikel):

 

We found no association between total saturated fat intake and incident type 2 diabetes. Ja, där rök den klassiska diabetessköterskafrasen.

 

[...] measured odd-chain saturated fats were inversely associated with incident type 2 diabetes [...]

Odd-chain saturated fats seem to be relatively accurate biomarkers of dairy intake, whereas even chained saturated fats are poor markers of overall dietary intake.128 129 The findings for odd-chain saturated fats are consistent with an inverse association between dairy products and type 2 diabetes.

 

Man kan alltså se vad folk ätit genom att kolla om fettmolekylerna har ett udda eller jämnt antal kolatomer.

  • Like 5
Link to comment
Share on other sites

Kommentar från Richard Feinman om metaanalyser med anledning av artikeln i BMJ . Säger inget om just mättat fett etc, men manar till eftertanke när det gäller metastudier, som tydligen är ett ganska nytt fenomen som vuxit exponentiellt i ett par decennier.

 

Kommentarer?

 

http://feinmantheother.com/2015/08/12/meta-analysis-is-to-analysis/

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Mm.. efter noggrana regresionsanalyser så har jag funnit att det finns ett linjärt samband mellan antalet Metaanalyser och ökad incidens av diabetes!  :blink:

 

Metaanalyser är lika tillförlitliga som de studier som ingår i dem!

 

Grejen är att de är försök att sammanfatta det nuvarande kunskapsläget.. gott så.. och numera är det inte längre fett eller ens mättat som man isolerar som en komponent för sjukdom, utan allt mer ofta försöker man påvisa att det i sig knappast kan ligga bakom dagens ohälsa!

 

Det betyder snarare att vi är mitt i ett axiomskifte! 

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

  • 7 months later...

Ännu en meta-studie som inkluderar studier som överjusterar för kolesterol =)

Notera att även i denna studie ser dom en skyddande effekt av att byta ut SFA mot PUFA och bra kolhydrater.

Problemet är att dom flesta konsumerar så mycket skräpmat som alternativ till mättat fett.

 

Du behöver lixom inte slå in öppna dörrar.. för på detta forum så tror jag de flesta är överens om att riktig mat från bra råvaror är att föredra framför Junkfood!

 

Och då oxå rätt oberoende utav macronutrientfördelning.. förutom för ett fåtal som redan är skadade metabolt.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...