Jump to content

fettlever


Gsw
 Share

Recommended Posts

Undvik alkohol och fruktsocker.

Fettlever

Midjemått Risken för fettlever

Män under 94 cm = minimal risk

Kvinnor under 80 cm = minimal risk

 

Så här mäter du ditt midjemått

Ditt midjemått skall mätas ungefär vid naveln efter att du har gjort en normal utandning. Mätningen underlättas om du står framför en spegel och kan se att måttbandet hamnar rätt. Du skall hålla måttbandet sträckt men inte dra åt.

 

Förstorad lever kan ofta kännas tydligt under revbenskanten?

Diabetes och fetma ger ökad risk för fettlever.

Eller?

Alla som har fettlever löper större risk att få diabetes och fetma.

 

Dr. Aseem Malhotra

 

Bakgrund:

Den absolut vanligaste orsaken är övervikt. Näst vanligast är alkoholkonsumtion.

En viktig orsak till fettlever är fruktos. Denna sockerart kan bara brytas ner av levern, och ger initialt inget svar i form av insulin, därför rekommenderades fruktos till diabetiker för ett antal år sedan. Levern lagrar överskottsenergin av fruktos i form av fett. Den fettsnåla maten, vars ursprungsland är USA, är inte särskilt smaklig. USA fick brist på socker i samband med Kubakrisen och industrin kom på ett sätt att göra fruktos från majs: High Fructos Corn Syrup. Den är oerhört mycket sötare än socker och blandas i snart sagt all prefabricerad lågfettskost. Dessutom sötar de stora läskmärkena sina produkter med detta sötningsmedel.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...