Effie

Effies erfarenheter

Recommended Posts

Ett par veckors ledighet har gått. Jag har lagt till en aktivitet som jag ska ha varje dag (även om jag inte alltid lyckas): promenad, helst förmiddagen. Annars försöker jag hålla igen...fast jag är usel på det. Flera kurser (släktforskning, spanska, dragspel), och en del squaredans (men långt ifrån så mycket som jag skulle kunnat dansa).

Har börjat äta tidigare än förr. Vid nio, tio ungefär. Jag äter när jag är hungrig. Sedan framåt fem, brukar det bli. Men jag håller mig mätt under tiden (och sjutton vet om jag egentligen behöver äta middag varje dag? Det ska jag undersöka framöver).

Orken varierar från dag till dag, men känns bättre. Lite mer intresse för matlagning och andra husliga aktiviteter. Börjat med kaffe igen, max 1-2 koppar/dag. Inget direkt sug efter det.

  • Gilla 7

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jaa..dagarna går. Nätterna också. 
Har sovit mycket. Säkert en nio tio timmar per natt. Tänkte jag skriva tills jag i natt inte kunde somna förrän vid tre. 
Fortfarande lite allmänt seg. Misstänker en bihåleinflammation efter den här sommaren; det led jag av förr men jag har inte känt av det på tio år. C-vitamin och nässköljning gör att det känns bättre. 
Hunger- och mättnadskänsla ... ja det förekommer att det funkar. 
Ork, ja det förekommer också men inte i övermått. Men bättre. 

  • Gilla 5

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jag har bestämt mig för att bara försöka landa, fram till nyår. Sedan får jag se. 
Då ska jag börja fundera på maten också. Fasta och carnivor tror jag. Ett tag. 
Har vaknat ett par dagar vid 8. Bara 9-10 timmars sömn. Det ger sig väl till slut. 
Äter frukost vid 9-10. Håller jag mig mätt på den blir det middag framåt 4-5 på eftermiddagen; beror på kvällens planer. 
Daglig (ja, nästan) promenad. Ska lägga till ”lyssna på Godmorgon världen ” på söndagsmorgonen. 

Det tar längre tid än jag tror, det här. 

  • Gilla 5

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
Gäst jala
2 timmar sedan, Effie sade:

Fasta och carnivor tror jag.

Det låter som en bra ide.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Har precis läst en lite märklig bok vid namn Växtparadoxen, av Steven Gundry. Jag vet inte varifrån jag fick idén att läsa den.

Irriterande amerikansk. Med vilket jag menar 1) mångordig; jag tror de får betalt per ord. 2) förklarar som om läsaren vore tre år; varvat med rena obegripligheter. 3) massvis med exempel på människor som varit såååå sjuka, men övergått till hans diet och genast blivit friska. 4) Massvis med amerikanska exempel, på mat och djuruppfödning m.m. Översättningskonstigheter. Ät max 1,18 dl nötkött. LCHF-dieter, som Atkins, med mycket kött, mycket protein och olika faser. (om nu "LCHF-dieter" var översättning eller författarens benämning vet jag inte; jag läste den på svenska)

Den innehåller mycket om lektiner, att växter gör allt vad de kan för att växtrovdjuren inte ska äta upp dem (eller åtminstone deras frön). Inget nytt i det. (fast mycket var ätligt om man tog bort lektinerna. Inget fullkorn, surdegsjäst bröd, tryckkokning av bönor...) Den innehåller mycket om tarmfloran också.  Att man ska undvika sådant som mänskligheten inte har ätit i alla tider; ja, det känns också rätt (spannmål, tomater och liknande). Att fasta, att få tillräckligt med vitaminer och mineraler; ja D3 utan K2 var väl inte helt förtroendeingivande. Att begränsa protein - ja, man ska ju inte överdriva proteinätandet. Men han hävdar dels att man klarar sig bra på 25 g om dagen, dels att animaliskt protein är skadligt, pga något han kallar Neu5Gc, och det kan jag inte bedöma alls. Sedan tycker han att Quorn är helt ok, och då börjar ju jag dra öronen åt mig. Och det går ju så bra att få i sig protein från gröna blad, se bara på gorillan! (mina öron är väldigt åtdragna nu...)

Så det mesta i boken följer jag nog redan. 

Någon annan som läst den? Någon som har tankar om detta?

  • Gilla 3

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
19 timmar sedan, Effie sade:

Har precis läst en lite märklig bok vid namn Växtparadoxen, av Steven Gundry. Jag vet inte varifrån jag fick idén att läsa den.

Irriterande amerikansk. Med vilket jag menar 1) mångordig; jag tror de får betalt per ord. 2) förklarar som om läsaren vore tre år; varvat med rena obegripligheter. 3) massvis med exempel på människor som varit såååå sjuka, men övergått till hans diet och genast blivit friska. 4) Massvis med amerikanska exempel, på mat och djuruppfödning m.m. Översättningskonstigheter. Ät max 1,18 dl nötkött. LCHF-dieter, som Atkins, med mycket kött, mycket protein och olika faser. (om nu "LCHF-dieter" var översättning eller författarens benämning vet jag inte; jag läste den på svenska)

Den innehåller mycket om lektiner, att växter gör allt vad de kan för att växtrovdjuren inte ska äta upp dem (eller åtminstone deras frön). Inget nytt i det. (fast mycket var ätligt om man tog bort lektinerna. Inget fullkorn, surdegsjäst bröd, tryckkokning av bönor...) Den innehåller mycket om tarmfloran också.  Att man ska undvika sådant som mänskligheten inte har ätit i alla tider; ja, det känns också rätt (spannmål, tomater och liknande). Att fasta, att få tillräckligt med vitaminer och mineraler; ja D3 utan K2 var väl inte helt förtroendeingivande. Att begränsa protein - ja, man ska ju inte överdriva proteinätandet. Men han hävdar dels att man klarar sig bra på 25 g om dagen, dels att animaliskt protein är skadligt, pga något han kallar Neu5Gc, och det kan jag inte bedöma alls. Sedan tycker han att Quorn är helt ok, och då börjar ju jag dra öronen åt mig. Och det går ju så bra att få i sig protein från gröna blad, se bara på gorillan! (mina öron är väldigt åtdragna nu...)

Så det mesta i boken följer jag nog redan. 

Någon annan som läst den? Någon som har tankar om detta?

Ja, jag började läsa den..och blev irriterad..la undan den...och nu står den i bokhyllan. Tror att den får stå där, kanske bläddrar jag lite i den nån gång.

  • Gilla 2

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
4 timmar sedan, Kattuggla sade:

.och nu står den i bokhyllan. 

Fördelen med bibliotek. Den står inte i min bokhylla. 🙂 
Hade jag gillat den hade jag kunnat köpa den. 

  • Gilla 6

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Det är någon här i forumet som har tipsat om den boken, kanske därför du tänkt att du ska läsa den?

  • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
2 timmar sedan, MariaF sade:

Det är någon här i forumet som har tipsat om den boken, kanske därför du tänkt att du ska läsa den?

Mycket troligt; jag försökte söka men hittade inte något. 

  • Gilla 2

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

December redan. Det är kallt ute. Och halt. Inte alltid lockande med långpromenad. Men nån promenad varje dag. 
Maten. Ja, jag testar en tanke ur växtparadoxen; undvika tomat/potatis/paprika. Det har väl inte varit hundraprocentigt och bara några veckor. Har inte märkt någon skillnad men jag vet inte vad jag ska förvänta mig heller. 
Annars försöker jag lite försiktigt minska proteinet, öka fettet och äta tre gånger per dag (efter inspiration från Margareta Lundström och Martina Johansson); lätt att glömma bort. Och inte lätt att få till. Tillräckligt lite för att bli hungrig, tillräckligt mycket för att hålla mig mätt på kvällar och nätter. Jag har ju tyvärr övat på att negligera hunger- och mättnadskänslor, och det är lätt att återfalla. 
Det märkliga är ju att äter jag frukost lunch middag så blir jag hungrig på kvällen. Äter jag brunch middag brukar jag inte bli hungrig på kvällen. Är jag hungrig på kvällen och äter, så är jag hungrig igen nästa förmiddag. Är jag hungrig på kvällen och står emot hungern, så blir jag hungrig igen först nästa kväll. Fast då praktiserar jag tvångsmatning under dagen förstås (Inte nu längre). Men det är förvirrande. 
Det är en del som hävdar att det är bättre att äta tre gånger om dagen. Jag har svårt att övertyga min kropp om det. De brukar hävda att man vänjer sig. Efter hur många år det skulle inträffa vet jag inte. Jag är bara drygt 60. 

  • Gilla 7

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Och nu är mars nästan slut. Det är ganska ofta lockande med promenad. Åtminstone tills jag kommit ut och känt den isande vinden. Nåja, jag tar en promenad mest varje dag; ibland så där en 8 km, ibland inte ens 1. Men nånting varje dag.

Funderar på det där med fasta också. Struntade i frukost och lunch idag. Skönt att slippa äta - men känslan när jag ätit middag var att det inte fanns någon botten, inget stopp. 

Har lyckats äta tre gånger per dag (för det mesta, för jag glömmer lätt att äta lunch) under de senaste månaderna. Jag tror det blir mycket mat, för mycket. Får testa vidare, med olika varianter, och promenader, och enstaka fastedagar (som kan utvidgas om det känns bra). Går hemma, har lite tråkigt, försöker få ordning på livet med skrivande, musik, böcker och lite allt möjligt. 

  • Gilla 7

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Nu har jag läst igenom din tråd, Effie. Det är intressant att läsa någon annans dagbok också, inte bara sin egen 😊 Jag tänker på hur olika vi alla är, hur olika vi upplever saker och hur olika våra kroppar reagerar. Jag vägrar envist att äta tre gånger om dagen, även om experter påstår att det är det bästa man kan göra. Det händer att jag äter middag, men bara om jag verkligen är hungrig. Min tanke är, att då man läst på, lyssnat på föreläsningar och följt med andras erfarenheter, har man tillräckligt med kunskap för att göra rätt beslut för sin egen del. Och, även experterna lär sig nytt och ändrar åsikter. Vad vet vi vad som är "rätt" ens om ett år. 

Och, för att genast säga emot mig själv... 🤣 Har du provat ALP? Du skrev om Anna Hallen, men inte om ALP, vad jag såg? Jag har en väninna som är jättenöjd, är mätt och belåten och går ner i vikt... 

  • Gilla 3

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
On 2020-04-01 at 08:38, Tr0llet sade:

Nu har jag läst igenom din tråd, Effie. Det är intressant att läsa någon annans dagbok också, inte bara sin egen 😊 Jag tänker på hur olika vi alla är, hur olika vi upplever saker och hur olika våra kroppar reagerar. Jag vägrar envist att äta tre gånger om dagen, även om experter påstår att det är det bästa man kan göra. Det händer att jag äter middag, men bara om jag verkligen är hungrig. Min tanke är, att då man läst på, lyssnat på föreläsningar och följt med andras erfarenheter, har man tillräckligt med kunskap för att göra rätt beslut för sin egen del. Och, även experterna lär sig nytt och ändrar åsikter. Vad vet vi vad som är "rätt" ens om ett år. 

Och, för att genast säga emot mig själv... 🤣 Har du provat ALP? Du skrev om Anna Hallen, men inte om ALP, vad jag såg? Jag har en väninna som är jättenöjd, är mätt och belåten och går ner i vikt... 

Ja, det är kul och lärorikt att läsa andras dagbokstrådar och funderingar. Ibland har man nytta av dem, ibland inte. Och ibland kan man komma med funderingar, så det blir diskussion

Det där med att äta tre gånger om dagen, ja det hävdas ju att det är nyttigt och viktigt. Jag tror bara att jag äter mer om jag gör så. Och jag har väldigt lätt att glömma bort att äta, så det blir inte mycket ordning. Jag har inte märkt några fördelar med att äta så. Jag ska försöka lyssna mer på kroppen igen.

ALP, ja det har jag testat. Och jag är väl undantaget som bekräftar regeln, misstänker jag. Alla andra verkar helt lyriska. Jag jobbade hårt på att äta enligt reglerna. Var konstant totalt icke hungrig på dagarna, när jag skulle äta. Tryckte ner maten mot min vilja. Klockan 18, när jag absolut inte skulle äta - då blev jag hungrig (och det spelade ingen roll hur mycket jag ätit under dagen). Vrålhungrig. (och jag har i många år haft för vana att inte äta efter 18, så det här var märkligt). Somnade vrålhungrig varje kväll i några månader, så länge som jag höll på. Vaknade inte hungrig. Tryckte ner maten igen. Mådde bättre? I början kände jag mig klarare i huvudet (sånt händer till och från, har jag konstaterat när jag läser den här tråden). Gick ner några kilo, kanske max fem (av önskade 25-30 - och de första tio brukar inte vara så svåra). Men jag stod inte ut i längden med att hela tiden äta på tvärs mot mina hungerkänslor. Det tog flera månader att hitta dem igen, och jag har fortfarande lätt för att ignorera dem. Hade jag mått bättre för övrigt och fått tydliga resultat så kanske jag hade försökt anpassa lite mer - men livet blev bara jobbigt. Allt cirklade runt mat, och det är jag inte van vid sedan jag började med lchf- och det var inte tanken med ALP heller. Mat ska ju vara något som möjliggör ett bra liv - inte något som all koncentration och alla tankar cirklar runt. Jag funderar iofs på att ta vissa delar ibland, och testa igen. 

  • Gilla 5

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
On 2020-04-02 at 15:10, Effie sade:

Jag funderar iofs på att ta vissa delar ibland, och testa igen. 

Det är väl en perfekt strategi, tycker jag. I djungeln av alla råd och påståenden om vad som är rätt kan vi välja det som passar just oss själva. Det lyckades ju inte så hemskt bra att införa lågfett, kostcirkel, tallriksmodell, mellanmål osv osv, så jag tänker att vi inte ska falla i samma fälla igen, att tro på att auktoriteterna känner våra kroppar bättre än vi själva. Någon mår helt suveränt genom att äta enligt kostcirkeln, någon genom att äta vegetariskt och det är ju ok för dem. En annan mår bra av fasta, periodisk fasta och keto.

Nu då jag reflekterar över det här kommer jag att tänka på vad många brukar säga då man diskuterar kost. Brukar inte folk  ofta hänvisa till det sunda bondförnuftet? Men är det inte så att det sunda bondförnuftet egentligen är kostcirkeln för de flesta? Många tror att de tänker själva då de äter med "förnuft", men de äter egentligen enligt auktoriteternas anvisningar. Så då har bondförnuft inte med saken att göra. Vi behöver alla någon sorts utbildning i vad näring ska vara och vad kroppens behov är, men få har väl intresse av att söka efter den här informationen själv. Och med tanke på utbudet i våra butiker och all reklam behöver vi verkligen utbildning... Egentligen skulle det räcka med att folk skulle lära sig vilka hyllor de ska vända sig till. Grönsaksdisken, kött- och fiskdisken (eller hylla med vegetarisk proteinkälla) ostdisken, kryddhyllan och smörhyllan. De andra hyllorna ska man använda mycket sparsamt. Och de produkter som man inte kan bedöma innehållet av på basen av utseende ska man inte äta alls. 

Oj, vad det här hoppade bort från ämnet i din tråd, Effie. Men jag låter det stå kvar, om det är ok för dig. 

Jag hejar på att du äter precis så som du känner att du vill och mår bra av 👍

  • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

"Sunt förnuft" är ju väldigt subjektivt, det är väl det som är problemet. Och vill man att det ska vara på ett visst sätt så kan man ofta resonera sig fram till en bra förklaring till varför det är just så. Men visst sitter mycket inpräntat i oss "jag borde..." kommer ofta utifrån.
Jag gillar din tanke om att ta godbitarna ur allt och anpassa till sig själv, @Tr0llet! Jag och Effie följdes åt med ALP och jag tyckte det funkade bra men det gjorde det som sagt inte för Effie. Men visst kan man ta principerna för ALP och köra t ex frukostlöst om man vill. Lätt som en plätt! Det är väl som med alla andra metoder, man testar grundtanken och följer "reglerna" först och efter ett tag när man stöter på problem får man justera.

  • Gilla 2

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Apropå sunt förnuft. För många år sedan (5?) hade jag ett lunchsamtal med en kollega som ifrågasatte min kosthållning. Hon menade att enligt sunt förnuft var det självklart att det enda rätta var att äta varierat. Tyst för mig själv tänkte jag att mitt sätt att variera kosten innan jag gick över till LCHF var spagetti, makaroner, tagliatelle, lasagne, ris, farfalle osv. Och till det åt jag falukorv, köttfärssås och köttbullar. Och det är ju ungefär samma som kollegorna äter till lunch. Numera äter jag minst lika varierat men mycket nyttigare.

Till saken hör också att kollegan som kritiserade min kosthållning har ett midjemått på kanske 120 cm, medan mitt midjemått är ca 63 cm.

  • Gilla 1
  • Haha 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

"Sunt förnuft är summan av tidigare generationers fördomar" sade någon chef en gång, och jag sparade det i min citatsamling.

Att tråden hoppar hit och dit är bara kul; ger alltid lite perspektiv och kanske nya idéer. Så länge ingen försöker förklara för mig vad lchf är, eller nåt ("max 5 g per 100 g", oavsett mängd...).

Jag ska nog titta på ALP igen, och se om jag kan rotera maten på två gånger per dag. Jag hade ju inga problem med maten i sig, som en del andra. Det var det ständiga ätandet...och jo, alla de råa grönsakerna, det var lite tufft. Det som alla andra tyckte var så fräscht, och såg fram emot...

Variation är nog inte fel. Olika sorters kött, olika sorters fisk, olika sorters grönsaker, många färger. Men också det där med att laga maten, och inte köpa färdiga köttbullar, fiskpinnar, pulversåser, färdigkryddat kött, och allt vad jag nu gjorde förr

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Gäst
Svara i detta ämne...

×   Du har klistrat in innehåll med formatering.   Ta bort formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Din länk har automatiskt bäddats in.   Visa som länk istället

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.