Xiro Posted August 18, 2015 Share Posted August 18, 2015 Söker bevis på vilka källor som har högst biotillgänglighet, och gärna i kvantifierad jämförelse. Ofta läser jag att animalisk form har överlägsen tillgänglighet. Men var finns det bevisat? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Johanna07 Posted August 18, 2015 Share Posted August 18, 2015 Söker bevis på vilka källor som har högst biotillgänglighet, och gärna i kvantifierad jämförelse. Ofta läser jag att animalisk form har överlägsen tillgänglighet. Men var finns det bevisat? Jag har läst en del från Chris Masterjohn om det, jag tror även han forskar om det själv. Han borde ha hänvisningar. Finns en del på Weston. A Price foundation hemsida med referenser (kan inte bedömma kvaliteten på bidragen). 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zepp Posted August 18, 2015 Share Posted August 18, 2015 Eh.. nu är du och tassar inom den vetenskapliga världen.. grejen är att vi vet väldigt lite om detta.. då det knappt har undersökts.. gäller en massa andra näringsämen oxå! Matt Llalonde kikade på det som var känt.. dvs det mesta inom dagens näringslära är antaganden! Citerar frisk ur minnet.. "Wrap everything in bacon"! Matt är Ph.D i kemi.. och har svårt att bena ut det hela.. dock så gör han ett gott försök.. utifrån de data som finns tillgängliga! 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Xiro Posted August 18, 2015 Author Share Posted August 18, 2015 Tack för era inlägg, ska kolla! Zepp, jag är inte enkom ute efter bevis från "vetenskapliga världen" - alla förnuftiga och övertygande saker är av intresse. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dufva Posted August 18, 2015 Share Posted August 18, 2015 Helt ovetenskapligt men.... Pratade i veckan med en kompis som köpt den här trenden med att juica allt från frukt till vetegräs Helst ska tydligen detta ske med hjälp av en svindyr maskin som dessutom helst ska jobba horisontellt och uppenbarligen inte bara tillverkar juice utan även ökar biotillgängligheten på grönsaker markant Han påstod frankt att råa grönsakers näring normalt bara tas upp till 16% Juicar man däremot ökar upptaget till 87% Jag frågade honom lite om dom mycket precisa procentsatserna Tydligen hade juicepressförsäljaren dessa data. 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Johanna07 Posted August 18, 2015 Share Posted August 18, 2015 Här är ett exempel på ett inlägg på Weston A Price, med massor med referenser. http://www.westonaprice.org/health-topics/abcs-of-nutrition/vitamin-b6-the-under-appreciated-vitamin/ 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Xiro Posted August 18, 2015 Author Share Posted August 18, 2015 Ja du Dufva, jag reflekterar som du över juicandet Säkert överflödigt att säga, men jag gissar att juiceat/mixat kan tränga för lätt genom tarmväggen eller tas upp för snabbt, så att den naturliga matsmältningen inte hinner med och immunförsvaret triggas i onödan på saker som hamnar i blodet som de inte borde. Drar paralleller till genomsläpplig tarm och snabba kolhydrater. Och de naturliga gifter som finns i många vegetabilier kanske blir mer tillgängliga, vilket inte vore bra. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Xiro Posted August 18, 2015 Author Share Posted August 18, 2015 Masterjohn, "Vegetarianism and Nutrient Deficiencies", http://www.westonaprice.org/health-topics/abcs-of-nutrition/vegetarianism-and-nutrient-deficiencies/. (Har inte läst själv ännu.) 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Johanna07 Posted August 18, 2015 Share Posted August 18, 2015 Masterjohn, "Vegetarianism and Nutrient Deficiencies", http://www.westonaprice.org/health-topics/abcs-of-nutrition/vegetarianism-and-nutrient-deficiencies/. (Har inte läst själv ännu.) Jag har läst denna, eller så lyssnade jag på motsvarande podcast. Jag tror han ger referenser. Han forskar just kring fettlösliga vitaminer. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
The Biochemist Posted August 18, 2015 Share Posted August 18, 2015 Biotillgänglighet av vad? Tror inte det går svara på frågan generellt men för vissa ämnen finns en del forskning. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Xiro Posted August 18, 2015 Author Share Posted August 18, 2015 Biotillgänglighet av vad? Tror inte det går svara på frågan generellt men för vissa ämnen finns en del forskning. Allt som är viktigt är intressant, skriv gärna om det du känner till och känner är viktigt. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Johan Wallström Posted August 18, 2015 Share Posted August 18, 2015 Under september kör Greger en serie om smoothies och biotillgänglighet på nutritionfacts.org (eller så kan man köpa dvd 26 redan nu, inkomster går till välgörenhet) Bättre att göra smoothies än att juica. Som juice förlorar man fiber och då blir det tråkigt för blodsockret. 4 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
janakebrandt Posted August 22, 2015 Share Posted August 22, 2015 K Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zepp Posted August 22, 2015 Share Posted August 22, 2015 B12, hemjärn! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.