Jump to content

Potatismjöl och yoghurt = mindre blodsocker?


andbjo
 Share

Recommended Posts

Jag har läst en del om resistent stärkelse och funderar på att börja testa potatismjöl i turkisk yoghurt. Men jag har en fundering. Låt säga att jag till frukost äter en skål turkisk yoghurt som innehåller 3,5 kolhydrater per 100 gram. Kommer jag då få mindre blodsockerpåslag om jag äter den skålen med potatismjöl jämfört med om jag äter den utan? Eller hur funkar RS?

 

 

Link to comment
Share on other sites

Nä det har jag inte, och ja jag äter LCHF. Det är väl snarare så att jag är väldigt förtjust i turkisk yoghurt, men jag borde egentligen försöka äta något med färre kolhydrater i till frukost. Därav undrade jag om RS funkade så att yoghurtintaget kunde ursäktas. :-)

 

Så om man inte har problem med blodsocker, finns det då någon anledning att äta börja äta RS om man främst vill minska sitt midjemått?

Link to comment
Share on other sites

Testa du RS i din frukostyoughurt.. se hur det går.. oså kan du utesluta det senare.. antingen det ena eller det andra.. eller bägge om det inte gjorde någon skillnad!

 

Grejen är nog snarare att det tar 4-6 timmar minst innan RS når colon och där omvandlas till SCFA.. dvs du lär då inte behöva äta lunch!

 

Det du gör iomed att du tar RS i frukosten är att du får två måltider i en!

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

En annan nytta med resistent stärkelse, antingen den kommer från kall potatismjöl eller fibrer från diverse grönsaker, är att den som Zepp skriver färdas till tjocktarmen där den blir mat till nyttiga tarmbakterier, vilka omvandlar den till kortkedjiga mättade fettsyror = mumma för cellerna som omger tarmen.

 

Läs Per Wikholms artikelserie på lchf.se: http://www.lchf.se/Bloggar/Blogg/tabid/83/EntryId/10468/LCHF-guiden-till-resistent-starkelse.aspx

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Jag upplever (som jag skrivit i tidigare inlägg här) att den resistenta stärkelsen får min kropp att hantera förbränning på ett mer effektivt sätt. Det är som om den gör min metabolt sjuka kropp frisk. Jag äter tills jag blir riktigt mätt varje dag, men sen jag började med resistent stärkelse så känns det som jag gått ner flera kilo varje morgon när jag vaknar, känner mig nästan fysiskt utsvulten på nåt konstigt sätt, som att kroppen har bränt enorma mängder energi under natten. Men jag gissar att det är när de goda tarmbakterierna får den mat de behöver så kan de också jobba mycket hårdare med upptagning och allt annat som måste fungera för att en kropp som arbeta optimalt.. Men jag vet inte. Känns iallafall väldigt bra med resistent stärkelse, ja det och fett-dryck på morgonen också förstås :)

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Nä det har jag inte, och ja jag äter LCHF. Det är väl snarare så att jag är väldigt förtjust i turkisk yoghurt, men jag borde egentligen försöka äta något med färre kolhydrater i till frukost. Därav undrade jag om RS funkade så att yoghurtintaget kunde ursäktas. :-)

 

Så om man inte har problem med blodsocker, finns det då någon anledning att äta börja äta RS om man främst vill minska sitt midjemått?

JO, måste tillägga, låt bli den där ÄCKLIGA turkiska yoghurten och köp den Ryska yoghurten istället! Mycket godare, fetare (17%) och krämigare.. Mmm... Sen är det ofta nån äcklig grynighet i den turkiska o grekiska yoghurten som ger mig kväljningar, och där är den ryska helt fantastiskt len och mjuk! :) Var bara tvungen att nämna det nu då jag är så trött på att läsa om alla som käkar de där äckliga yoghurtarna när det finns en som är extremt mycket godare och dessutom fetare. :)

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

JO, måste tillägga, låt bli den där ÄCKLIGA turkiska yoghurten och köp den Ryska yoghurten istället! Mycket godare, fetare (17%) och krämigare.. Mmm... Sen är det ofta nån äcklig grynighet i den turkiska o grekiska yoghurten som ger mig kväljningar, och där är den ryska helt fantastiskt len och mjuk! :) Var bara tvungen att nämna det nu då jag är så trött på att läsa om alla som käkar de där äckliga yoghurtarna när det finns en som är extremt mycket godare och dessutom fetare. :)

Det håller jag verkligen med om! Det är himmelsvid skillnad på den ryska 17%-iga och dem med 10%.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Det håller jag verkligen med om! Det är himmelsvid skillnad på den ryska 17%-iga och dem med 10%.

Och jag använder creme fraiche i stället för all slags youghurt. Då räcker 1 dl. Med nötter och god örtkrydda eller med gurkmeja ingefära och nötter beroende på vad jag behöver

  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...