Jump to content

Fastan och känslan av reparation?


MrKarisma

Recommended Posts

Hej igen, dags för ännu ett inlägg. Jag har kört vattenfasta nu i några månader a 2ggr/vecka a 38h per gång. Då jag även löptränar 2-3 ggr i veckan har jag lagt märke till en sak: Morgonen efter min 38-timmarsfasta har jag nästan samma sköna endorfinkänsla i kroppen som morgonen efter ett långt löppass. Hänger detta ihop på nåt sätt? Är det samma läkning/reparation/återuppbyggnadsprocesser som sätts igång vid både träning och fasta?

 

Någon som upplevt liknande?

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Är inte så himla säker på att det handlar om endorfiner.. även om de kan vara inblandade.. fast då mer subtilt.. tillsammans med alla andra hormoner och signalsubstanser.. för att inte tala om den psykologiska belöningskomponenten!

 

Låt oss kika lite på de olika scenariona.. löppassen handlar om höghastighetsförbränning och nedbrytning samt utnyttjande av energireserver.. tex så aktiveras och multipliceras antalet GLUT4, vid fysisk ansträngning.. det är en direkt motsatts till insulinresistens!

 

Syreupptagningsförmågan ökas, laktatmetabolismen förbättras, proteinsyntesen stimuleras, förmågan att föra fett över cellmembranet ökar, betaoxidationen förbättras.. osv.. osv!

 

 

Fasta handlar om att öka sin förmåga till att använda lagrad energi.. dvs lipolysen ökar, likaså förbättras förmågan till ketos, glukoneogens, glykogenolys.. osv..osv!

 

Sen kommer vi till det pyskologiska.. tror inte endorfiner spelar så stor roll där.. men däremot Dopamin lär spela en större roll.. pluss några andra!

 

Dvs när man gör något bra.. så belönas du av feelgood-hormonet Dopamin.. dess huvudsyfte är att förstärka bra beteenden.. det är oxå det främsta vad gäller beroende!

  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

Har upplevt den där sköna känslan vid fasta många gånger, mungiporna åker lätt upp och nära till skratt, lugn o nöjd. Ligger det månne nån feelgood-substans inlagrad i kalorireserven som aktiveras när man börjar nälla på den? Jag föreställer mig att kalorireserven innehåller en hel del bra utöver kalorier.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Jag känner igen det där - efter 30-40 h fasta känner jag mig väldigt stark. Undrar om det (via dopamin?) är en uråldrig överlevnadsmekanism som gör att man kan intensifiera jakten efter mat?

 

Kan vara kortisol, noradrenalin och adrenalin oxå?

 

Dvs sk stresshormoner är inte fel.. de har sina funktioner.. främst under stenåldern och tidigare!

 

I dag kommer de ofta på grund av att vi lever i ett samhälle där våra stenåldersgener inte funkar på rätt sätt och i en miljö där vi har ständigt överskott på mat!

 

Jag tror Glukagon oxå är inblandad i feelgood-mekanismen vad gäller fasta.. dvs när kroppen själv står för stor del av försörjningen från lager.. dvs när den mekanismen/mekanismerna är uppgraderade tillräckligt, så mår vi bra.

 

Med andra ord.. vi är avsedda att röra på oss, stimulans utav rörelseapparaten och de energimekanismer som krävs då gör att vi mår bra.. framförallt efter uträttat värv!

 

Lika med fasta.. vi har mekanismer för att lagra och för att ta ut ur lager.. de behöver oxå stimulans för att fungera.

 

På det kommer den pyskologiska belöningskomponenten.. dvs när vi tror oss ha gjort något bra känner vi oss tillfreds.. kan handla om löpträning, fasta.. eller göra andra goda gärningar.. tex, ta tag i det där frugan bett oss om sedan länge/göra något osjälviskt som andra uppskattar helt enkelt!

 

Dopamins roll är främst att förstärka bra beteenden.. du får då en belöning i form av dopamin.. det gör att du vill ha mer av den belöningen.. tyvär är det oxå en väg till beroende!

 

I sociala sammanhang är de oftast positiva.. förstärker positiva sociala beteenden.. när du får uppskattning för din självuppoffring vill du ha mer sådan.. du kan tänka dig att fortsätta med sådant.. iomed att det uppskattades!

 

Vad gäller löpning och fasta handlar det främst om självuppskattning.. nu var jag riktigt duktig och gjorde något bra för min kropp och hälsa!

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Nja, för mig är det inte en vanlig "nu har jag gjort nåt bra -känsla" efter fasta och löpning, utan snarare en morfin-liknande fysisk känsla (om någon vet hur det känns), det har ingenting med att jag gjort något bra att göra, för den här känslan är mycket mer fysisk, i kroppen, inte att jag är "nöjd" med mig själv. Nöjd är jag självklart också, men det är en totalt annan psykologisk tillfredställelse.. Man ligger och vrider sig och ler under täcket på morgonen av en varm trygg känsla och kroppen är som inbäddad i len bomull... Mmm :)

 

Det är därför jag är så nyfiken kring det här, det är alltså VÄLDIGT likt morfin (som jag fått mot ischias-värk tidigare), det är därför jag undrar om det även kan vara endorfiner inblandade vid lite längre fasta?

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...