Gå till innehåll

Recommended Posts

Hej

 

Efter att ha läst ett par inlägg här och där på detta forum om att grönsaker är viktiga. Kände jag för att skriva ett inlägg om hur jag ser på grönsaker efter denna blogg som tyvärr är på engelska http://www.diagnosisdiet.com/food/vegetables/

 

Jag tycker mycket om grönsaker men det är dyra och innehåller kolhydrater (förutom de som är supergröna då ;) ), så jag är nöjd att veta att de går att skippa helt  :D

 

 

Jag äter fakir :D  sedan ca en månad och har tänkt att fortsätta med det. Fakir har jag alltid velat äta, har ätit LCHF sedan 2012, men känt att det nog är svårt att härda ut. Dock har jag turen att tycka att det är tråkigt att laga mat  :P Så det är hur enkelt som helst och dessutom så har jag som mest hittills gått ned 300gram per dag  :lol: flera dagar i/eller till och med veckor i sträck.

 

Jag äter ett par stekta ägg med smör o cirka 100-200g köttbit per dag, alltså fastar i 24 timmar samtidigt som jag kör fakir. Så nu ligger min vikt ÄNTLIGEN under 100kg  :D  :D  :D  :D  Och jag har redan gjort ett planerat avsteg då jag åt popcorn o chokladglass  :D  Det var fantastiskt gott och jag kände inget sug alls dagen efter, vilket jag gjort innan, då jag är sockerberoende. Jag funderar på att göra avsteg kanske en gång i kvartalet. 

 

 

  • Gilla 2
Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Glöm inte inälvsmaten, jätteviktig om du skippar grönsakerna om jag förstått rätt. Därför vägrar jag fakir... :D

 

Man får inte ens alla mineraler även om man inkluderar lever. Men ja, inälvsmat, äggula, benbuljong och alger är viktigt om man äter fakir. Extremkoster kräver kunskap.

  • Gilla 3
Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Förlåt en oinvigd fråga - men vad är "fakir"?

 

Fakir är när man nollar kolhydratintaget. Nollar man kolhydraterna så måste man utesluta grönsaker och mejeriprodukter (utom smör), vilket kan göra att man får brist på vitaminer och mineraler (detta kan alla kolla genom att registrera matintaget och se på näringsinnehållet av vitamineraler, det blir långt under RDI på flera ämnen). Dessutom kan tarmfloran bli väldigt fattig.

  • Gilla 4
Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Inälvsmat är jättebra, tyvärr så är det inget jag kan tänka mig att äta. Köttet jag äter är ofta gräsbetat och jag tar kosttillskott och däribland mineraler.

 

Annika Dahlqvist har även skrivit i sin blogg att kött innehåller allt vi behöver.

 

Vår kropp behöver inte fiber, de river i tarmen.

 

Jag har inte ätit fakir så länge än, men det passar min livsstil bra. För tillfället så känner jag fortfarande av lite övergångssymptom som lägre blodtryck tex.

 

Johanna07, jag har för mig att du äter rik mängd av flera olika grönsaker och det är bra att du känner att det fungerar för dig. De grönsaker som jag ätit förut är bara paprika och sallad i princip och de grönsakerna innehåller ju inte allt det som du skriver om, så för mig så är det inte så stor skillnad mot förr, sett ur din synvinkel.

 

Blogginlägget som jag länkade till är mycket intressant, har ni ingen kommentar på det?

Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Och jag vill även tillägga en viktig detalj. Min mage pajade för ett par månader sedan och jag tål inte ex mejerier längre förutom smör. Så jag har glidit in på fakir utan att ha haft det som mål. Och min mage var fortfarande inte bra då jag åt kött, smör och grönsaker. Så det var fint att jag hittade blogginlägget ovan. Min mage är jättebra på kött, smör och ägg  :D

  • Gilla 3
Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

För att riskera att få divertikulit så krävs det ju att man har divertiklar.

Det har nog inte alla.

Jag som har en IBS-mage i grunden mår inte alls bra av fibrer. Tror egentligen att kött, ägg och smör skulle vara det som passar mig bäst också, men har inte riktigt kommit till skott än... :)

  • Gilla 3
Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

För att riskera att få divertikulit så krävs det ju att man har divertiklar.

Det har nog inte alla.

Jag som har en IBS-mage i grunden mår inte alls bra av fibrer. Tror egentligen att kött, ägg och smör skulle vara det som passar mig bäst också, men har inte riktigt kommit till skott än... :)

Nej jag håller med, jag blev tvungen att välja bort en massa så tur i oturen för mig. Och om du inte redan hittat dit så kolla http://martinas.nuhon har även skrivit en e-bok om fakir (39.90kr) som jag tycker var jättebra.

Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Inälvsmat är jättebra, tyvärr så är det inget jag kan tänka mig att äta. Köttet jag äter är ofta gräsbetat och jag tar kosttillskott och däribland mineraler.

 

Annika Dahlqvist har även skrivit i sin blogg att kött innehåller allt vi behöver.

 

Vår kropp behöver inte fiber, de river i tarmen.

 

Jag har inte ätit fakir så länge än, men det passar min livsstil bra. För tillfället så känner jag fortfarande av lite övergångssymptom som lägre blodtryck tex.

 

Johanna07, jag har för mig att du äter rik mängd av flera olika grönsaker och det är bra att du känner att det fungerar för dig. De grönsaker som jag ätit förut är bara paprika och sallad i princip och de grönsakerna innehåller ju inte allt det som du skriver om, så för mig så är det inte så stor skillnad mot förr, sett ur din synvinkel.

 

Blogginlägget som jag länkade till är mycket intressant, har ni ingen kommentar på det?

 

Nej kött innehåller inte allt vi behöver och definitivt inte om man inte äter inälvsmat, det är enkelt att kolla själv genom att registrera sin mat. Jag tror inte heller man kan ersätta näring i mat med vitamintillskott i stor utsträckning. Näringsbrist är helt enkelt en av riskerna med en fakirliknande kost.

 

Men det verkar också som många med magproblem upplever att fakirkost är skönt. Kanske det kan vara bra under en begränsad tid? Även koster som GAPS har en fas där man äter väldigt enkel mat.

 

PS. Jag har läst artikeln. Ja, alla vegetabilier har förvarssystem. Det är därför animalisk föda är så bra när man är sjuk, den är lätt att smälta och näringen är lättillgänglig. Däremot innehåller inte animalier alla näringsämnen så man behöver komplettera. Jag tror inte heller du ska jämföra dig med eskimåer som åt en väldig specialiserad kost för att få i sig alla näringsämnen.

  • Gilla 4
Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Är man inte rädd för divertikulit på en kost helt utan fiber?

Min mamma till exempel har blivit fri från sina återkommande skov av divertikulit, med en fiberfattig kost  :)

Tidigare när hon åt massor av fibrer från fullkorn och grönsaker så fick hon ligga på sjukhus med intravenöst dropp och antibiotika en gång per år.

  • Gilla 6
Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Divertiklar uppstår i sig pga fiberbrist, sen kan dom bli inflammerade

Vad jag vet så finns det ingen som med säkerhet kan säga varför divertiklar uppstår i tarmen. Man tror att det kan bero på ett ökat tryck så att tarmväggen "trycks" ut.

Och vi vet väl de flesta här på forumet vad som orsakar mycket gaser, jo, fibrer och kolhydrater  :)

  • Gilla 5
Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Det är väl inte gaser i sig, utan hur kompakt det blir. Mer fibrer gör att det blir mer ruljans och tarmen får kämpa mindre. Sen tror jag inte enstaka fall ger så mycket information, det kan ju vara turen. Men fibrer minskar väl framförallt risken för att divertiklar ska bildas, inte huruvida dom sedan blir inflammerade. När dom väl finns där så går dom väl inte tillbaka, rätta mig om jag har fel.

Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jag åt många kilo fibrer i många år och åkte på divertikulit i fjol. Eftersom det tar lång tid för dem att utvecklas kan  jag knappast anklaga LCHF för det. Min uppfattning är att vi behöver vattenlösliga fibrer, mjuka fibrer, inte fullkorn.

  • Gilla 5
Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Spannmål och mejeriprodukter (gluten, kasein) påverkar tarmfloran negativt så har man magproblem är det nog bra att utesluta.

 

"Vi ringer upp professor Stig Bengmark som är fd klinikchef på Lunds Universitet och som har tillbringat de senaste 30 åren med att forska på tarmfloran, och frågar honom rakt ut vad han tycker om att media nästintill uppmanat folk att inte utesluta gluten. Stig svarar:

– Ja, det är väldigt sorgligt. Vi som forskar på tarmfloran är medvetna att gluten inte tolereras väl av tarmfloran – det har man vetat länge. Redan 1962 visade Dubos och Schaedler att tarmbakterier som t ex laktobaciller inte växer till i en miljö med mjölkproteinet kasein och vete- råg- och kornproteinet gluten – de tre sädesslag som, i motsats till hundratals andra och mer näringsrika sädesslag, innehåller proteinet gluten i olika varianter."

 

http://foodpharmacy.se/2015/03/ofullstandigglutenrapportering/

  • Gilla 7
Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Nej kött innehåller inte allt vi behöver och definitivt inte om man inte äter inälvsmat, det är enkelt att kolla själv genom att registrera sin mat. Jag tror inte heller man kan ersätta näring i mat med vitamintillskott i stor utsträckning. Näringsbrist är helt enkelt en av riskerna med en fakirliknande kost.

 

Men det verkar också som många med magproblem upplever att fakirkost är skönt. Kanske det kan vara bra under en begränsad tid? Även koster som GAPS har en fas där man äter väldigt enkel mat.

 

PS. Jag har läst artikeln. Ja, alla vegetabilier har förvarssystem. Det är därför animalisk föda är så bra när man är sjuk, den är lätt att smälta och näringen är lättillgänglig. Däremot innehåller inte animalier alla näringsämnen så man behöver komplettera. Jag tror inte heller du ska jämföra dig med eskimåer som åt en väldig specialiserad kost för att få i sig alla näringsämnen.

 

Bara så jag inte missar något, vad är det jag saknar om jag äter 90-95 E% av mitt intag från animalisk föda?

 

Mvh

Rolle på Österlen

Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Hmm, mja, divertiklar uppstår väl mer direkt som en konsekvens av för högt tryck vid enskilda tillfällen? Sen kanske inflammationen kan ta längre tid att utveckla. Well, jag vet inte, men det känns lite spontant som att det nog snarare är lc-kosten att skylla på i det fallet, såvida man inte vet att man haft divertiklarna sen tidigare

Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jag vet att jag hade divertiklar redan när jag var 13 år - kan direkt säga att jag INTE åt LCHF då, det var inte "uppfunnet".. ;)

Däremot åt jag enligt rekommendationerna ordentligt med fibrer - var en riktig "hälsofreak" redan vid så unga år.

Vad LCHF däremot har gjort är att minska på mina magsmärtor, på alla plan.

  • Gilla 4
Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Bara så jag inte missar något, vad är det jag saknar om jag äter 90-95 E% av mitt intag från animalisk föda?

 

Mvh

Rolle på Österlen

 

Gör så här: hitta ett kostprogram som redovisar vitamineraler och registrera det du äter i ungefär en vecka och dela med sju. Sen kollar du vilka näringsämnen där du ligger långt under RDI. Vanligtvis brukar det vara mineraler, de finns mest i grönsaker. Jag har lagt upp sådana jämförelser i flera trådar där man kan se vad man brukar ligga lågt på, bla med exempel från Mys fakirkost eller LCHF-menyer från ett matdagboken (kostprogram). Ska leta och se om jag hittar dom.

 

Det jag vill säga är att tittar man på naturfolk så äter de förvånansvärt näringstät kost. Näringstäthet behöver inte ha med fördelningen av mikronutrienter att göra, det finns folk som innuiterna som äter mer kött och fett, och andra folk som äter mer kolhydrater. Gemensamt för dessa naturfolk är att de äter en väldigt näringstät kost trots sina olika förutsättningar. Men de äter saker moderna människan inte längre äter (benbuljong, inälvsmat, fermenterat kött, gnaga på ben etc). Jag tycker inte att det räcker att stirra sig blind på makronutienterna om man vill äta en hälsosam kost, utan vi måste också titta på mikronutrienterna. Egentligen kanske titta på mikronutrienterna först. Har man dessutom en sjukdom så behöver kroppen näring för att läka.

 

Vill man äta en fakirliknande kost så är det en ganska extrem kosthållning (liksom veganism) och då måste man veta vad man gör för att inte dra på sig kroniska sjukdomar i längden. Vad det gäller en dominerande animalisk kost så kan man använda benbuljong, inälvsmat och alger. De innehåller lite kolhydrater men det kräver också att man går utanför snabbköpsdieten. Man behöver också variera sina animaliska källor (lamm, fisk, nöt, fläsk). När jag registrerade min mat under ett par veckor så lyckades jag inte få upp mina micronutrienter till RDI utan att lägga till ungefär 500 gr grönsaker om dagen, men vi har heller inga bra näringsvärden för benbuljong eller alger.

 

PS. 500 gr grönsaker behöver inte betyda att det blir så mycket i E%. Grönsaker har mycket näring till ett lågt pris i både kolhydrater och kalorier.

 

PS 2. Man kan koka sin benbuljong med alger i, två flugor i en smäll! Koka med grönsaker i så blir det mineraler från grönsakerna också. Man kan blanda in malt hjärta och lever i sin vanliga köttfärs och sedan göra pannbiffar (jag brukar göra 1/4 hjärta, 1/4 lever, 1/4 bacon (vitamin B1), 1/4 nötfärs/lammfärs + kryddor. Lägg till äggula så blir det en näringsbomb. Svartkålchips är ett näringstätt och kolhydratfattigt knep, jag kan äta ett knippe om dagen. Ger mycket av det som animalisk föda inte ger.

 

PS 3. Jag följer Wahls protocol och då delar man in grönsakerna i tre "näringsgrupper". Svavelrika grönsaker (lökfamiljen, kålfamiljen och svampfamiljen), bladgröna grönsaker (spenat, grönkål, mangold, svartkål, ruccola) och färgrika grönsaker (rödkål, rödlök, avokado, morötter, bär). För att få i sig bra näring är det bra att få i sig minst 1-2 dl av varje grupp vid varje måltid. Ett tips då vad det gäller svavelrika grönsaker är vitlök. Innehåller massor med svavel på ganska liten mängd. Så ugnsbakad vitlök sparar massor med kolhydrater om man ändå vill ha näringen.

  • Gilla 6
Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Tack för att du klar gör så bra 

 

Gör så här: hitta ett kostprogram som redovisar vitamineraler och registrera det du äter i ungefär en vecka och dela med sju. Sen kollar du vilka näringsämnen där du ligger långt under RDI. Vanligtvis brukar det vara mineraler, de finns mest i grönsaker. Jag har lagt upp sådana jämförelser i flera trådar där man kan se vad man brukar ligga lågt på, bla med exempel från Mys fakirkost eller LCHF-menyer från ett matdagboken (kostprogram). Ska leta och se om jag hittar dom.

Det jag vill säga är att tittar man på naturfolk så äter de förvånansvärt näringstät kost. Näringstäthet behöver inte ha med fördelningen av mikronutrienter att göra, det finns folk som innuiterna som äter mer kött och fett, och andra folk som äter mer kolhydrater. Gemensamt för dessa naturfolk är att de äter en väldigt näringstät kost trots sina olika förutsättningar. Men de äter saker moderna människan inte längre äter (benbuljong, inälvsmat, fermenterat kött, gnaga på ben etc). Jag tycker inte att det räcker att stirra sig blind på makronutienterna om man vill äta en hälsosam kost, utan vi måste också titta på mikronutrienterna. Egentligen kanske titta på mikronutrienterna först. Har man dessutom en sjukdom så behöver kroppen näring för att läka.

 

Vill man äta en fakirliknande kost så är det en ganska extrem kosthållning (liksom veganism) och då måste man veta vad man gör för att inte dra på sig kroniska sjukdomar i längden. Vad det gäller en dominerande animalisk kost så kan man använda benbuljong, inälvsmat och alger. De innehåller lite kolhydrater men det kräver också att man går utanför snabbköpsdieten. Man behöver också variera sina animaliska källor (lamm, fisk, nöt, fläsk). När jag registrerade min mat under ett par veckor så lyckades jag inte få upp mina micronutrienter till RDI utan att lägga till ungefär 500 gr grönsaker om dagen, men vi har heller inga bra näringsvärden för benbuljong eller alger.

 

PS. 500 gr grönsaker behöver inte betyda att det blir så mycket i E%. Grönsaker har mycket näring till en lågt pris i både kolhydrater och kalorier.

PS 2. Man kan koka sin benbuljong med alger i, två flugor i en smäll! Koka med grönsaker i så blir det mineraler från grönsakerna också. Man kan blanda in malt hjärta och lever i sin vanliga köttfärs och sedan göra pannbiffar (jag brukar göra 1/4 hjärta, 1/4 lever, 1/4 bacon (vitamin B1), 1/4 nötfärs/lammfärs + kryddor. Lägg till äggula så blir det en näringsbomb. Svartkålchips är ett näringstätt och kolhydratfattigt knep, jag kan äta ett knippe om dagen. Ger mycket av det som animalisk föda inte ger.

 

PS 3. Jag följer Wahls protocol och då delar man in grönsakerna i tre "näringsgrupper". Svavelrika grönsaker (lökfamiljen, kålfamiljen och svampfamiljen), bladgröna grönsaker (spenat, grönkål, mangold, svartkål, ruccola) och färgrika grönsaker (rödkål, rödlök, avokado, morötter, bär). För att få i sig bra näring är det bra att få i sig minst 1-2 dl av varje grupp vid varje måltid. Ett tips då vad det gäller svavelrika grönsaker är vitlök. Innehåller massor med svavel på ganska liten mängd. Så ugnsbakad vitlök sparar massor med kolhydrater om man ändå vill ha näringen.

Tack för att du klargör så bra  :)  

 

För min del vill jag bara än en gång poängtera att de grönsaker du nämner har jag inte/aldrig ätit förut, innan fakiren utan åt bara paprika och sallad ibland. Så enligt din synvinkel så skulle jag även utan fakirdieten få kroniska sjukdomar. Och angående helanimalisk föda och inuiter etc, så var inte det mitt fokus på blogginlägget utan just att grönsaker inte är bra för tarmen. 

Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

 

Tack för att du klargör så bra :)

 

För min del vill jag bara än en gång poängtera att de grönsaker du nämner har jag inte/aldrig ätit förut, innan fakiren utan åt bara paprika och sallad ibland. Så enligt din synvinkel så skulle jag även utan fakirdieten få kroniska sjukdomar. Och angående helanimalisk föda och inuiter etc, så var inte det mitt fokus på blogginlägget utan just att grönsaker inte är bra för tarmen.

Den västerländska dieten har ju problem med näringstäthet. Man har tittat på en genomsnittlig amerikansk kost (SAD) och sett att den är väldigt näringsfattig, trots att de äter enorma mängder kalorier.

 

Sen tycker jag inte argumenten i artikeln håller för att bevisa att grönsaker inte är bra för tarmen.

  • Gilla 2
Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Är man inte rädd för divertikulit på en kost helt utan fiber?

 

Tror inte divertikulit är det man riskerar i första hand utan att missa någon mineral eller vitamin.. typ K2!

 

"Divertikelbildning anses bero på en tryckökning i tarmen som får tarmväggen att ge efter, ofta där ett blodkärl penetrerar. Det kan finnas ett samband mellan fiberfattig kost och divertikelbildning, men detta är inte säkerställt. Det kan finnas kopplingar mellan läkemedelsanvändning, t ex av NSAID-preparat, kortikosteroider och opioider, och komplikationer till divertikelsjukdom. 

Inflammation kan uppstå när tarminnehåll stagnerar i divertikeln. Inflammationen sprider sig därefter till partier av omgivande tarmvägg och kan orsaka perforation och/eller blödning. 

 

En annan hypotes som nyligen har lanserats är att det skulle röra sig om en lokaliserad form av inflammatorisk tarmsjukdom."

 

http://www.internetmedicin.se/page.aspx?id=1477

 

Divertikulit kan lika gärna bero på för mycket fibrer och gasbildning i tarmen!

 

Fast rent ut sagt så tror jag inte så mycket på gasteorin eller för mycket/lite fibrer.. utan mer på inflamationshypotesen!

  • Gilla 3
Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Förlåt en oinvigd fråga - men vad är "fakir"?

 

Fakir är ett begrepp som Skaldeman myntat.. det är egenligen en uteslutningskost.. dvs man äter bara kött och fett.. samt tar en multivitamineraltablett!

 

Fakir är altså populärt en självplågare!

 

Anledningen till att man äter Fakir enligt Skaldemans koncept är när man äter LCHF enligt konstens alla regler men inte går ner ett skvatt.. trotts att man borde göra detta sett till macronutrientfördelning och kalorier!

 

När väl viktnedgången har börjat igen så kan man tillföra ett (1) livsmedel åt gången tills den upphör igen.. då kanske man har hittat vad som hindrar vikttappet!

 

Vanligt är att det visat sig att man levt till stora delar på mejerier.. i tron att det är det feta man skall äta!

  • Gilla 3
Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Inälvsmat är jättebra, tyvärr så är det inget jag kan tänka mig att äta. Köttet jag äter är ofta gräsbetat och jag tar kosttillskott och däribland mineraler.

 

Annika Dahlqvist har även skrivit i sin blogg att kött innehåller allt vi behöver.

 

Vår kropp behöver inte fiber, de river i tarmen.

 

Jag har inte ätit fakir så länge än, men det passar min livsstil bra. För tillfället så känner jag fortfarande av lite övergångssymptom som lägre blodtryck tex.

 

Johanna07, jag har för mig att du äter rik mängd av flera olika grönsaker och det är bra att du känner att det fungerar för dig. De grönsaker som jag ätit förut är bara paprika och sallad i princip och de grönsakerna innehåller ju inte allt det som du skriver om, så för mig så är det inte så stor skillnad mot förr, sett ur din synvinkel.

 

Blogginlägget som jag länkade till är mycket intressant, har ni ingen kommentar på det?

 

Eh.. vi behöver per se inga fibrer!

 

Däremot är det en himelsvid skillnad mellan fibrer och fibrer, samt RS och oligosackarider!

 

Det man bör/skall undvika och som vår kropp inte har någon som helst nytta utav är främst tröskavfall som säljs som fibertillskott/fiberförstärkt osv!

 

De fibrer som är digesterbara finns främst i grönsaker/frukt och baljväxter/rotfrukter!

 

Glöm inte de animaliska "fibrerna".. dvs brosk senor och bindväv!

 

Enda nackdelen är om de intas i för stor mängd och att de tenderar att generera en del gas!

  • Gilla 3
Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

En intressant fråga i sammanhanget: Vem har bestämt RDI?

Kan det vara samma personer som i alla år sagt att fett är farligt?? Dvs Livsmedelsverket?

 

Bara undrar....

 

Jag tror RDI är bestämt genom en uppskattning av vilka funktioner vitamineralen ska uppehålla i kroppen. Det är en ungefärlig uppskattning och i vissa fall är RDI satt för lågt (D vitamin tex, där man först endast trodde det var viktigt för skelettet) och i vissa fall kanske för högt (Kalcium?). Sen är det ju så att en viss dag äter man mer av ett ämne och nästa dag ett annat, det är därför det är bra att titta på medelvärdet över en vecka om man vill bedöma sin kost. Det som motsäger den här typen av resonemang (dvs att det är livsmedelsverket som har satt detta och allt de säger är fel) är just hur högt naturfolk ligger i alla vitamineraler och hur lite näring som finns i SAD (Standard American Diet). Hur tror ni mitokondrierna funkar om vi inte får i oss de ämnen som behövs för att bilda ATP? Skölkörtelhormonerna innehåller jod. Om vi inte får i oss jod i kosten, hur ska kroppen skapa dessa? Magnesium behövs för RNA syntes, det blir ju inte bra om vi inte får i oss tillräckligt av det. 

 

Det har även gjorts undersökningar av tarmfloran hos folk som äter olika typer av koster, och där låg lågkolhydratskostaren dåligt till. 

Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Summa summarum.. angående RDI, biotillgänlighet, retensionsfaktorer, vitaminer och mineraler.. spårämnen.. vi vet f*n så lite!

 

Vad vi vet är att många ursprungsbefolkningar åt betydligt mer varierat än vad vi gör idag.. av nödtvång, de åt allt som kunde ätas.. och de överlevde!

 

Rössner har sagt något klokt.. (även en blind höna kan hitta enstaka guldkorn) "för att få i oss alla näringsämnen som vi behöver så måste vi äta på tok för många kalorier".. fritt tolkat!

 

Ät hur många gröna blad du vill.. du kan inte tugga i dig hur mycket som helst.. en del av oss har inte den tiden utan måste jobba för vår försörjning emellanåt!

 

Finns lixom inte en chans att man lyckas äta sig fet på gröna blad!

 

Möjligen kan man äta sig sjuk på en diet på mest gröna blad och litta andra grönsaker!

 

Men.. det är väl inte där vi befinner oss på detta forumet?

  • Gilla 5
Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

"... Redan 1962 visade Dubos och Schaedler att tarmbakterier som t ex laktobaciller inte växer till i en miljö med mjölkproteinet kasein ..."

 

Hm, nu kanske det är jag som missar något, men hur gör man typ fil och yoghurt om "laktobaciller inte växer till i en miljö med mjölkproteinet kasein"?

  • Gilla 2
Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Gissar att det är denna artikel han menar?

 

https://dl.dropboxusercontent.com/u/51009938/1161.pdf

 

 

Semi-synthetic diets with purified casein or wheat gluten as sole source of protein, gave rise to much smaller numbers of viable lactobacilli in the stools than did other diets containing unidentified natural products--as present for example in mixtures of whole wheat and whole milk, or in certain commercial pellets. Furthermore, one of the lactobacillus types with rhizoid morphology disappeared completely from the stools of animals fed the semi-synthetic diet. The change in the lactobacillus flora became apparent within a very few days after the animals had been shifted from the complex to the synthetic diet Moreover, this change was not completely reversible. Whereas the total numbers of lactobacilli increased when the animals were shifted back from the synthetic to the complex diets, the rhizoid lactobacilli which had disappeared completely from the stools reappeared only slowly or not at all. In twelve consecutive experiments the three diets which gave rise to the large numbers of lactobacilli in the stools also conferred on the mice a much higher resistance to experimental infection with Staphylococcus aureus and Ktebsiella pneumoniae, than did the semi-synthetic diets. However, direct evidence has not yet been obtained that the two kinds of phenomena were causally related. Following administration of endotoxin there was a rapid and very large increase in the numbers of enterococci and coliform bacilli in mice fed the semisynthetic casein diet, but not in those fed the pellets. In two preliminary experiments carried out with another colony of mice, not pathogen-free, it was also found that the rhizoid type of lactobacilli disappeared from animals fed the semi-synthetic casein diet while enterococci and coliform bacilli progressively increased in numbers under the same conditions. The dietary effects on the lactobaciUus flora, and on resistance to experimental infection, were equally pronounced whether the mice were housed in individual cages on wire grids, or grouped in larger cages with wood shavings as litter. This was true even if the bedding was changed only once weekly and became therefore grossly soiled. 

Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

För att vara tydlig,

jag är öppen för att mjölkprotein, eller något annat utöver laktosen, i mjölken kan vara problematiskt för oss människor. Mjölk är ju trots allt en förhållandevis ny födokälla för oss evolutionärt sett. Vi är ju dessutom individer med våra egna förutsättningar.

Jag har varit inne på tanken att jag ska avstå från mjölkprodukter ett tag för att se vad som händer.

Men jag har lite svårt att se att just det där kan vara ett sådant problem. Det verkar lite osannolikt.
 

Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jag tror det är lika här.. Mejerier, Kasein, Laktos har ett oförtjänt dåligt ryckte för att en del inte tål dessa!

 

Man får skilja på dels laktosintolerans, dels kaseinallergi.. dels att en del ersätter riktig lagad mat med mejerier!

 

Oså har vi tarm-floran och -faunan.. vi vet om möjligt ännu mindre om denna än om RDI, retentionsfaktorer, vitaminer, mineraler och spårämnen!

 

Tex.. vissa av de ursprungsbefolkningar jag nämnde som äter allt som är ätbart av nödtvång har en tarmflora som man bara ser som sjuklig hos västerlänningar!

 

Om man säger som så.. det sista är inte sagt ännu om vår tarm biome!

 

Och som sagt vad, glöm inte de animaliska "fibrerna", svål, brosk, senor och bindväv! :wacko:

 

Hur man än ser på det hela så har vi kusar i vår tarm som är specialiserade för att ta hand om dessa!

 

Såå.. RDI för brosk, senor, svål, bindväv lyser fortfarande med sin frånvaro! :huh:

  • Gilla 1
Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Gäst
Svara i detta ämne...

×   Du har klistrat in innehåll med formatering.   Ta bort formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Din länk har automatiskt bäddats in.   Visa som länk istället

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Skapa nytt...