MrKarisma

Surkål är ju gott!

Recommended Posts

Va kul att du skriver om det! :) Jag har också funderat på att testa surkål, har tidigare blivit avskräckt av lukten... :wacko:

 

Jag fick tips om steka ihop bacon och lök och servera surkålen ihop med det.

Nu när jag läste ditt inlägg blev jag jättetaggad. Har annars lite svårt med syrade grönsaker förutom saltgurka då...  :)

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Surkål är fantastiskt gott, framförallt om man gör den själv [emoji4]

  • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Gillar surkål.  :D Tänk på att den som står ute på hyllorna i butikerna ofta är pastöriserad. Smak och konsistens finns kvar, men de goda mjölksyrebakterierna har dött.  Det kan finnas opastöriserad surkål i grönsakskylen. Enligt kostbevakningen.se har surkål 2 % kolhydrater, jämfört med vitkålens 4 %.

 

Att syra själv är inte speciellt svårt och man kan syra diverse olika grönsaker med gott resultat. Karin Bojs har skrivit en bra bok, som man kan utgå från och det finns en del recept på nätet. Testa gärna mjölksyrad gurka, nu när det finns gott om västeråsgurkor att köpa.

  • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

ICA:s ekologiska surkål i plastpåse är inte pastöriserad. Det var den i alla fall inte förut, när jag mejlade och frågade. Den brukar finnas bland grönsakerna.

 

Själv gör jag kimchi, 3-dagars snabbvariant.

  • Gilla 3

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jag äter surkål nästan varje dag numera!

 

Dvs det är ett av de tillbehör jag alltid har hemma!

 

Det är svingott till framförallt fet mat.

 

Man kan göra Coleslave med surkål.. toppen till grillat.

 

Har oxå börjat med ICAs ekologiska.. trycker ner den i de gamla glasburkarna!

  • Gilla 4

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Betyder det att surkål ska ätas kall? Förstörs det nyttiga om den hettas upp över 37°?

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Betyder det att surkål ska ätas kall? Förstörs det nyttiga om den hettas upp över 37°?

Jag tror de förstörs först vid pastöriseringstemperatur, alltså nånstans kring 75 grader.

  • Gilla 2

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jag tror de förstörs först vid pastöriseringstemperatur, alltså nånstans kring 75 grader.

 

Om man inte är ute efter bakterierna, utan bara efter kålen kan man tillaga den som tyskarna (och fransmännen i Alsace). En av våra favoriträtter.

 

Stek lök, ev. äpplen, baconbitar i en stor kastrull. Blanda i enbär, kumminfrö, salt och svartpeppar. Skölj surkål på burk (brukar ta Lidels) i ett durkslag i kallt vatten. Lägg i kålen i grytan och stek med en liten stund. Häll sedan på lite vitt vin och eventuellt lite vatten och låt det sjuda i 1 - 2 timmar. Servera med Lidels Nünbergare, fransk senap och kanske lite currymajonäs. Supergott!

  • Gilla 3

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Betyder det att surkål ska ätas kall? Förstörs det nyttiga om den hettas upp över 37°?

 

Det är värre än så.. de nyttiga bakterierna denatureras av magsyran och matsmältningsensymer!

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Det är värre än så.. de nyttiga bakterierna denatureras av magsyran och matsmältningsensymer!

 

Varför är det då så himla nyttigt med surkål?!  :blink:

  • Gilla 2

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Slik jeg har forstått det kan bakteriene overleve hvis de er dypt inne i kålen.

Så det hjelper vel å spise det regelmessig og sammen med annen mat for å bedre oddsen for at de kommer seg magesyren.

  • Gilla 3

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jeg lager egen sauerkraut på den gamle måten. Fernetert/ melkesyregjæret. Det er fantastisk godt og lett å lage ..

  • Gilla 3

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Hmm...det känns som att Norrmännen tar över här.  ;)

  • Gilla 2

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Vi har ikke et like godt, informativt forum i Norge. Vi har Karbojunkie.no men der er det også mange andre dietter.

:)

  • Gilla 2

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Kanskje dere skulle hatt mer markedsføring mot Norge på dette? Jeg tror det er veldig i vinden nå. Ren LCHF altså :)

  • Gilla 3

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Ni är välkomna här.  :)

  • Gilla 7

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Plivit Trade har en surkål på glasburk (900 g) som endast innehåller naturligt syrad vitkål. Kan köpas för billig peng i min lokala Ica-butik, har även sett den på många andra ställen. Inte eko, men Ä-märkt :)

  • Gilla 7

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Plivit Trade har en surkål på glasburk (900 g) som endast innehåller naturligt syrad vitkål. Kan köpas för billig peng i min lokala Ica-butik, har även sett den på många andra ställen. Inte eko, men Ä-märkt :)

Da går turen til sverige for å handle igjen.. Jammen godt jeg ikke bor så langt fra grensen. Norge er helt ute når det gjelder denne typen mat, økologisk osv..Dere har mye bedre utvalg i sverige :)

  • Gilla 2

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Plivit Trade har en surkål på glasburk (900 g) som endast innehåller naturligt syrad vitkål. Kan köpas för billig peng i min lokala Ica-butik, har även sett den på många andra ställen. Inte eko, men Ä-märkt :)

Den ska jag spana efter. Syrar en del grönsaker själv, men just surkål är jobbigt att göra. Tack för tipset. 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Plivit Trade har en surkål på glasburk (900 g) som endast innehåller naturligt syrad vitkål. Kan köpas för billig peng i min lokala Ica-butik, har även sett den på många andra ställen. Inte eko, men Ä-märkt :)

Den har jag också köpt och den är god men tyvärr är den pastöriserad. Förut stod det inte på burken, men nu står det. Däremot har samma märke en surkål i form av helt vitkålshuvud packat i plast som ibland finns i grönsaksdisken på willys (har inte hittat på något annat ställe) och den står det inte pastöriserad på, men säker kan man nog inte vara.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Den har jag också köpt och den är god men tyvärr är den pastöriserad. Förut stod det inte på burken, men nu står det. Däremot har samma märke en surkål i form av helt vitkålshuvud packat i plast som ibland finns i grönsaksdisken på willys (har inte hittat på något annat ställe) och den står det inte pastöriserad på, men säker kan man nog inte vara.

Hmm, min burk är alldeles nyinköpt och på den står det "naturligt syrad vitkål". Den finns dessutom med på listan över äkta varor, enl Ä-märkningen. Men, vad vet jag? Kanske jag lyckats komma över en äldre burk. Läs noga på etiketten!

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Hmm, min burk är alldeles nyinköpt och på den står det "naturligt syrad vitkål". Den finns dessutom med på listan över äkta varor, enl Ä-märkningen. Men, vad vet jag? Kanske jag lyckats komma över en äldre burk. Läs noga på etiketten!

Min förra burk står det inte pastöriserad på, nuvarande står "Pastöriserad" i fet stil precis vid "innehållsförteckningen". Vet inte om de tidigare bara inte skrivit ut det eller om de har ändrat processen?

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Gäst
Svara i detta ämne...

×   Du har klistrat in innehåll med formatering.   Ta bort formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Din länk har automatiskt bäddats in.   Visa som länk istället

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.