Snaaran Posted August 27, 2015 Share Posted August 27, 2015 Hej! Vi har sett studier på barn (och vuxna) som lider brist på D-vitamin i vårt avlånga land och det blir värre ju längre Norrut man kommer. Är det då befogat att ge barnen lättmjölk i skolan? Lättmjölk är nämligen berikad med D-vitamin som inte finns i standardmjölk. Vad tycker ni om detta? Under min utbildning till kostrådgivare frågade jag flera lärare vid flera tillfällen varför man har valt att tillsätta D-vitamin i lättprodukter men inte i exv standradmjölk. Ser fram emot era kloka svar! 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Syster Posted August 27, 2015 Share Posted August 27, 2015 I vanlig fet standardmjölk finns de naturliga D och A-vitaminerna kvar, vilka försvinner till stor del i mellan och lättmjölk då man tar bort fettet. Vilket är synd och skam då vi lättare tar upp de naturliga vitaminerna jämfört med de syntetiskt tillsatta i mjölk. 5 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Xiro Posted August 27, 2015 Share Posted August 27, 2015 I fullfet mjölk, t ex Skånemejeriers ekologiska 3,7-4,3%, gissar jag att det finns ännu mer fettlösliga nyttigheter. (Den är dessutom ohomogeniserad, alltså ännu bättre.) Bland de fettlösliga nyttigheterna har vi också magnesium. Fettreducerad mjölk har obalans mellan magnesium och kalcium, inge bra. 5 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Snaaran Posted August 27, 2015 Author Share Posted August 27, 2015 I vanlig fet standardmjölk finns de naturliga D och A-vitaminerna kvar, vilka försvinner till stor del i mellan och lättmjölk då man tar bort fettet. Vilket är synd och skam då vi lättare tar upp de naturliga vitaminerna jämfört med de syntetiskt tillsatta i mjölk. Eller hur! Men det finns inget D-vitamin i standardmjöl enligt innehållsförteckningen i alla fall... 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dufva Posted August 27, 2015 Share Posted August 27, 2015 Enligt uppgift berikas mjölk med d2 och inte med d3 Dessa är inte utbytbara med varandra D2 är syntetiskt framställt och betydligt mindre effektiv än det äkta d3 vitaminet 5 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Xiro Posted August 27, 2015 Share Posted August 27, 2015 Christopher Masterjohn skriver att D2 verkar vara 5-10 ggr mindre effektivt än D3, http://www.westonaprice.org/health-topics/abcs-of-nutrition/vegetarianism-and-nutrient-deficiencies/ 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Xiro Posted August 27, 2015 Share Posted August 27, 2015 En slutsats är att man inte bör förlita sig på mjölk för tillräckligt intag av D-vitamin. Här finns inspiration http://matkalkyl.se/naringsamnen41.php Glöm inte biotillgängligheten när du läser listan! En riktigt bra databas skulle haft ett filter för biotillgänglighet. F ö är jag skeptisk till att vissa fettlösliga ämnen skulle vara av samma mängd i fettreducerad resp fet mjölk. Databasen skulle kunna ha felaktiga uppgifter kring mjölk. Per Wikholm uppmärksammade ju konstigheter kring värdena för vissa nötter. 5 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zepp Posted August 27, 2015 Share Posted August 27, 2015 Umm.. oså behöver vi fettet för biotillgänglighetens skull! Det är altså en himmelsvid skillnad mellan naturligt fet mölk med sina näringämnen och avfettad mjölk med tillsatt näring! Såå.. till lättmjölk rekommenderas en sked smör, dvs det fett som tagits bort.. för full biotillgänglighet! D2/D3.. spelar ingen roll om fettet är borttaget, då det krävs för att vi skall tillgodogöra oss vitaminerna! 4 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bullen344 Posted August 28, 2015 Share Posted August 28, 2015 Bland de fettlösliga nyttigheterna har vi också magnesium. Fettreducerad mjölk har obalans mellan magnesium och kalcium, inge bra. Magnesium är vattenlöslig, inte fettlöslig. http://www.ask.com/science/magnesium-water-soluble-fat-soluble-33330d06bfcc02ee Mjölk bör man nog inte dricka överhuvudtaget ifall man är mån om sin hälsa. Men det är en annan diskussion! Frågan med dessa fettlösliga vitaminer är hur mycket fett det krävs? Räcker lättmjölkens 1,2% (eller vad det nu är), eller händer ngt magiskt vid just 4%? Hypotetisk fråga, men ni förstår poängen. Sen får man ju komma ihåg att man sällan BARA dricker exempelvis mjölk, utan den brukar ju intas tillsammans med andra grejor (som med stor sannorlikhet innehåller fett). Här på forumet får man ibland bilden av att maten måste fullständigt drypa i fett för att man ska kunna ta upp några fettlösliga vitaminer. Jag har aldrig kommit över någon forskning kring detta. Någon annan som har (som inte Weston A Price eller liknande grupper ligger bakom)? Sluta oroa er för biotillgänglighet och ät så varierat ni bara kan. Massor med grönsaker, nötter då och då, baljväxter etc. De flesta kroniska sjukdomar (CVD, cancer etc) beror på överflöd snarare än brist. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Erik 2 Posted August 28, 2015 Share Posted August 28, 2015 Eller hur! Men det finns inget D-vitamin i standardmjöl enligt innehållsförteckningen i alla fall... De behöver väl bara ange tillsatser och annan info frivilligt ? D finns i standardmjölk enl matkalkyl, oklart om tillsatt D2 eller naturligt D3 ... http://matkalkyl.se/se-mjolkfett3.php Skånemejerier skriver: När man tar bort fettet i mjölk, fil och yoghurt minskar mängden D-vitamin. Därför berikar man dessa produkter med D-vitamin. http://www.skanemejerier.se/sv/Traning-och-halsa/naringsvarde-och-innehall-i-mjolk/D-vitamin/ Min slutsats är att produkter där fettet inte tagits bort i processen eller hr 3% fett har kvar sitt naturliga d-vitamin och behöver inte berikas. Är det så att det handlar om dos, man måste enligt lag upp till en viss dos/nivå som motsvarar mängden i oprocessad mjölk dvs vad som finns i 3% mjölkfett eller mer. Får man ner minst 3% mjölkfett i podukten följer tillräckligt med naturligt dvitamin med för att uppnå dosen. Antar att industrin använder d2 för den är billigare .. När jag googlar runt känns det som det är ytterligare ett område där myter härskar, tex att fet mjölk inte har dvitamin alls (eftersom det inte anges som en tillsats) varför man bör dricka magrare sorter som har dvitamin tillsatt - läst detta på flera sidor. När det i själva verket är bättre att dricka fetare sorter som har det bättre naturliga d3 från början i fettet istället för de magrare med det sämre svamppreparatet d2. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tor H Posted August 28, 2015 Share Posted August 28, 2015 Gir de ikke 100 mikrogram D3 til barn i Finland? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Vittvrak Posted August 28, 2015 Share Posted August 28, 2015 I norr har dom ju fått för sig att abborre o gös är skräpfisk, dom borde läsa den här http://matkalkyl.se/naringsamnen41.php Hej! Vi har sett studier på barn (och vuxna) som lider brist på D-vitamin i vårt avlånga land och det blir värre ju längre Norrut man kommer. Är det då befogat att ge barnen lättmjölk i skolan? Lättmjölk är nämligen berikad med D-vitamin som inte finns i standardmjölk. Vad tycker ni om detta? Under min utbildning till kostrådgivare frågade jag flera lärare vid flera tillfällen varför man har valt att tillsätta D-vitamin i lättprodukter men inte i exv standradmjölk. Ser fram emot era kloka svar! Hur kan gös och abborre ligga så högt med så låg fetthalt? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zepp Posted August 28, 2015 Share Posted August 28, 2015 I norr har dom ju fått för sig att abborre o gös är skräpfisk, dom borde läsa den här http://matkalkyl.se/naringsamnen41.php Hur kan gös och abborre ligga så högt med så låg fetthalt? Om du kikar på hur de serveras. så ser du svaret! Ju mer tillagat, ju mindre vatten.. tillagning handlar till stora delar om att koka/steka bort vatten! Oså för att göra allt mer komplicerat.. de fiskar som lever utav marin föda.. speciellt ju längre norr ut, får i sig mer fleromättade fetter. Majsolja är sällsynt i marina miljöer utan det oftast förekommande är just Omega 3. De fiskar som lagrar fett.. dvs feta fiskar lagrar det fett de äter.. i de andra fiskarnas falla handlar det om att Omega3 ingår i deras cellmembran och andra fosfolipider.. som utgör deras kroppsvävnad! Nu blir det ännu krångligare.. feta fiskar består utav större andel fett.. dvs mindre vatten.. dvs pocentuellt försvinner mindre mängd vatten. Mindre feta fiskar består utav mindre andel fett.. dvs mer vatten försvinner vid tillagning! Vem äter rå fisk.. förutom Japaner? 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.