ksv Posted August 30, 2015 Share Posted August 30, 2015 Hej! Alla vi som äter LCHF strävar efter att hålla så lite insulinproduktion som möjligt. Tittar man på insulin index dock så kommer man på några mycket udda slutsatser. Tex: Vit pasta (40) är bättre för insulinet än både biff (51) och fisk (59). Sockerprodukten glass (89) är bättre än fullkornsbröd (96) och yoghurt (115). Müsli (56) är bättre än fisk (59). Chips (61) är inte alls så dumt och All-Bran (32) är en riktig super mat när det gäller insulinet (mycket bättre än biff (51) och fisk (59) i alla fall). Hur ska man tolka det här??? Wikipedia: https://en.wikipedia.org/wiki/Insulin_index Sorterad efter index: http://graemethomasonline.com/wp-content/uploads/2010/06/Insulin-Index2.pdf Tack på förhand för svar. 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zepp Posted August 30, 2015 Share Posted August 30, 2015 Näe, vi strävar inte att hålla så lågt insulin som möjligt.. för då lider vi utav Diabetes Mellitus Typ1! Insulin är livsviktigt.. bland annat så krävs det för att vi skall kunna tillgodöra oss de essentiella aminosyrorna samt att olika aminosyror hamnar på olika ställen! Såå.. insulin är bra och livsviktigt.. det är hyperinsulinemi som är dåligt och som vi gott kan undvika. Insulin är bland annat oxå med och reglerar blodsocker.. när man lider utav sagda hyperinsulinemi så är insulinhalten förhöjd i förhållande till blodsockerhalten. 7 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rickard Posted August 31, 2015 Share Posted August 31, 2015 Intressant fråga. Martina har skrivit en del om detta på sin blogg och i LCHF Magasinet nr. 3, 2014. http://martinas.nu/insulinindex-ar-mer-intressant/ http://martinas.nu/fimpa-mejerierna/ http://martinas.nu/lista-insulinindex/ http://martinas.nu/nya-lchf-magasinet-12/ "Glykemiskt index (GI) och Glykemisk belastning (GL) är ganska ointressanta eftersom de inte alltid hänger samman med vilken insulinrespons man får. Det är inte blodsockret eller sockret i sig, utan snarare insulinet som är själva aktören i kroppen." Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ksv Posted August 31, 2015 Author Share Posted August 31, 2015 Näe, vi strävar inte att hålla så lågt insulin som möjligt.. för då lider vi utav Diabetes Mellitus Typ1! Insulin är livsviktigt.. bland annat så krävs det för att vi skall kunna tillgodöra oss de essentiella aminosyrorna samt att olika aminosyror hamnar på olika ställen! Såå.. insulin är bra och livsviktigt.. det är hyperinsulinemi som är dåligt och som vi gott kan undvika. Insulin är bland annat oxå med och reglerar blodsocker.. när man lider utav sagda hyperinsulinemi så är insulinhalten förhöjd i förhållande till blodsockerhalten. Jo, lite klumpig formulering av mig. Ska man undvika insulinresistens så vill man exponera kroppen till lite insulin som möjligt. Viktmässigt är det insulinet som gör att man går upp i vikt och inte blodsockret (typ1 har hur hög blodsocker som helst men utan insulin går bara ner i vikt :-) ) och det gör man genom att äta saker som inte leder till massa insulin i kroppen i slutändan. Därför undviker man kolhydrater. Hur som helst: har du svar på min fråga då? :-) 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Johan Wallström Posted August 31, 2015 Share Posted August 31, 2015 Mer än pasta och lika högt som att dricka sockervatten. Framförallt blir insulinutsöndringen av kött betydligt högre relativt till intag av kolhydrater. Byt till växtbaserad kost så kan du sänka insulinnivåerna trots ökat intag (eller samma intag) av kolhydrater Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tor H Posted August 31, 2015 Share Posted August 31, 2015 Kunsten for å unngå insulinresistens er å la det gå lang nok tid mellom måltidene så insulinnivåene normaliseres. Det er vanskelig på en kost med mye karbohydrater, men lett på en kost med mye animalsk fett. 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Effie Posted August 31, 2015 Share Posted August 31, 2015 Nu borde väl inte jag ge mig in I att försöka utreda hormoner, för det är inte mitt område direkt...men är det inte så att kött höjer insulinet, men också något annat (glucagon?) som på något vis motverkar insulinets effect? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tor H Posted August 31, 2015 Share Posted August 31, 2015 Meget mulig. Fjern glukagonet og behovet av insulin ser ut til å forsvinne. http://m.diabetes.diabetesjournals.org/content/60/2/391.abstract 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Johan Wallström Posted August 31, 2015 Share Posted August 31, 2015 Glucagon stimulerar konvertering av glykogen till glukos, och produceras när blodsockret är lågt. Eftersom insulinet går upp när man äter kött, utan att motsvarande mängd kolhydrater äts, så skulle blodsockret sjunka. Men det vore inte bra så då produceras glucagon för att öka blodsockret. Tillsammans med insulin håller det alltså blodsockret på en jämn nivå. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zepp Posted August 31, 2015 Share Posted August 31, 2015 Som Johan skriver.. vid intag av aminosyror stiger både insulin och glukagon annars skulle blodsockret sjunka farligt mycket. Vid intag av kolydrater stig insulin och sjunker glukagon för att sänka blodsocker till normala nivåer. 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Johan Wallström Posted August 31, 2015 Share Posted August 31, 2015 Kortsiktigt så är det väl en normal del av att skeppa näringen dit den hör hemma, så att man bränner fett som bränsle om man äter fett och bränner kolhydrater som bränsle om man äter kolhydrater eller ett överskott på protein. Det som eventuellt är nackdelen med protein är att produktionen av glukos i levern kan vara kostsam på sikt och innebära att beta-celler dör av fortare, och därmed tar en närmare diabetes, samt att insulinnivåerna ligger kvar högt i upp till åtta timmar, enligt den här artikeln (som jag tyvärr inte kan kopiera ur, men typ sida 400) http://apjcn.nhri.org.tw/server/APJCN/12/4/396.pdf Det här är ju kanske mer relevant om man pratar högre mängder protein då som i paleo, snarare än LCHF. Men även för mindre mängder kött så kan man byt ut det mot vegetabiliska proteinkällor för att öka insulinkänsligheten: "Thus, partly replacing meat with soy in a moderately high-protein diet has clear advantages regarding insulin sensitivity and total and LDL cholesterol." http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25008579 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tor H Posted August 31, 2015 Share Posted August 31, 2015 Som Johan skriver.. vid intag av aminosyror stiger både insulin och glukagon annars skulle blodsockret sjunka farligt mycket. Vid intag av kolydrater stig insulin och sjunker glukagon för att sänka blodsocker till normala nivåer. Joda, det er hva jeg også mener, men Malcom Kendrick forklarer det på en litt annen måte: Once you have changed your thinking around this way, it should come as absolutely no surprise to find the following. If you have a mouse, and you destroy its beta-cells (insulin producing dells in the pancreas) it will become diabetic, and die. However if you get rid of the glucagon producing cells as well, the animal will not have a high sugar level and will not be diabetic – despite having no insulin at all. It will also appear to be completely healthy. In addition, if you give such a mouse, that cannot produce either glucagon, or insulin, a glucose ‘meal’ the blood sugar level will rise, and then fall, in pretty much the same pattern as a ‘normal’ mouse. Ergo, the body does not need insulin to keep blood sugar levels down. There are other mechanisms that the body can use. I am sure that having insulin help to optimize blood sugar control, but it is far from essential. http://drmalcolmkendrick.org/2015/08/04/turning-diabetes-upside-down/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ksv Posted August 31, 2015 Author Share Posted August 31, 2015 Tack, det var väldigt intressant alltihop! :-)Men då tillbaka till min fråga då: Om vi summerar allt som skrevs här uppe så är både pasta och All-Bran alltså definitivt bättre än kött enligt det ni säger för då kommer både insulinet och därav blodsockret vara lägre??? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zepp Posted August 31, 2015 Share Posted August 31, 2015 Ja.. och om någon fortfarande läser mina litanior så fortsätter jag? Vi behöver inte insulin för att reglera blodsocker.. basregleringen sköts utav GLUT1.. som inte är insulinberoende! Och den främsta parametern vad gäller att sänka ett högt blodsocker är skillnaden i glukoshalt i blodet och internt i cellen.. främst muskelcellen! Insulin aktiverar främst GLUT4, dessa oxå främst i muskelcellen.. men GLUT4 aktiveras ännumera utav det interna behovet av energi! Såå.. Paolo har fortfarande rätt.. man bör ut och springa i högt tempo minst 2 timmar om dagen/7 dar i veckan! Men.. och det är väl det intressanta, de flesta av oss är inte före detta proffsboxare med gym i eget hus.. utan oftast rätt stressade kontorsarbetare med allt för lite tid att ägna oss åt oss själva och framförallt inte flera timmars träning och motion om dagen. Då kan det hampa sig sålunda att depåerna redan är rätt välfyllda.. och nu kommer det ytterligare ett lass kolisar! Så vad göra.. ju insulin stiger ytterligare och då fungerar det som så att det inhiberar lipolys, betaoxidation, ketos, glukoneogenes, glykogenolys och uppreglerar lagring av fett och även en uppreglering utav Denovo lipogenes! Det är fortfarande skillnaden mellan glukoshalt i blodet och i cellen som är främst parameter vad gäller att sänka blodsocker. Men iomed att betaoxidation blir minimerad och lipolysen sjunker till ingetting samt att mer glukos går åt till att regenerear triglycerider i fettväven så får cellerna främst hålla till godo med glukos.. på så sätt påskyndas sänkningen av blodsockret. Fördelen med Paolos koncept är.. att ju högre höghastighetsförbrukning du har, ju fler Glutar får du i cellen.. både 1 och 4! Det i sig påverkar främst din förmåga att oxidera glukos och att prestera både aeorobt och anaeorobt.. dvs din möjlighet att använda glukos som bränsle i muskelceller. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zepp Posted August 31, 2015 Share Posted August 31, 2015 Tack, det var väldigt intressant alltihop! :-) Men då tillbaka till min fråga då: Om vi summerar allt som skrevs här uppe så är både pasta och All-Bran alltså definitivt bättre än kött enligt det ni säger för då kommer både insulinet och därav blodsockret vara lägre??? Insulin skall gå upp och ner, blodsocker skall helst vara rätt platt! Insulin skall utsöndras proportiornerligt till det du äter! Insulin skall gå upp om du äter kolisar och protein.. däremot vid det sista så utsöndras även glukagon proportiornerligt! Grejen är att rätt saker skall hamna på rätt ställen. Vid hyperinsulinemi. så är insulinhalten oproportionerlig till glukoshalten! Det beror oftast på att cellerna.. (oftast muskelcellerna) är insulinrestistenta! Insulinresistenta blir de om du inte följer Paolos råd och springer i högt tempo minst två timmar om dagen.. förutom alla de andra timmar du tränar i ditt gym i ditt eget hus! Eller så gör du som LCHF.konceptet föreslår och skiter i att äta all den där pastan, sockret och mjölet! 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Johan Wallström Posted August 31, 2015 Share Posted August 31, 2015 Låter lite överdrivet att hela systemet löper amok bara för att man inte är elitidrottare, men du kanske menar om man har metabolt syndrom nu. Äter man bra livsmedel med kolhydrater så ökar insulinkänsligheten dock, och det gäller även vid nedsatt kolhydratmetabolism. Givetvis ska man inte överäta, det gäller ju alltid. Och då är ju inte depåerna fyllda när man äter nästa gång. Det du beskriver är väl mer situationen att man får överskott på energi, som då måste ta vägen någonstans, vilket i slutändan blir fettinlagring.Att blodsockret går upp efter en måltid är väl knappast nåt man kan säga är onormalt, så länge det inte går upp väldigt högt och gör en översläng neråt efteråt. Pasta och sånt kan man nog undvika av flera anledningar; låg på både fiber och andra näringsämnen, och eftersom det är raffinerat frigörs det snabbare än hela livsmedel. Jag vill ju inte förespråka just pasta men väl andra energikällor som nämndes i min sista länk där, som påverkar både insulinkänsligheten och kolesterolet positivt. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zepp Posted August 31, 2015 Share Posted August 31, 2015 Alldeles riktigt.. det är när cellerna får mer energi än de behöver/kan klara av att oxidera, som problemet uppstår! Dock så är det en tautologi att bara prata om kalorier.. vilka som helst.. iomed att man då helt åsidosätter den humana biokemin.. vilket är det vi tangerat i den här tråden. Men Paolo har rätt på sitt sätt,, dvs om man vill fortsätta äta en massa pasta, socker och mjöl! Finns som sagt vad bara tre väl etablerade metoder att reversera Diabetes typ 2, 1 Svält, 2 GBP, 3 Lågkolhydratkost! Alla tre lika effektiva även om de två första verkar vara lite effektivare till att börja med, fast vid närmare påseende rätt radikala och GBP rätt svår att ångra! Ettan och trean kan kombineras om man är lagd åt det hållet och om man inte går "over the cliff"! 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest jala Posted August 31, 2015 Share Posted August 31, 2015 http://www.banta.diet/dieter/pizzaglassdieten Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Johan Wallström Posted August 31, 2015 Share Posted August 31, 2015 Antar att du inte tycker att Barnards metod är tillräckligt etablerad, men okey.Som Fung säger bör man försöka minska insulinresistansen, och för att knyta an till TS fråga igen om kött så kan man byta ut det till exempel mot en sojaersättningsprodukt och därmed förbättra sin insulinresistans som synes i studien. Det är ju flera frågor i luften nu; dels hur man bäst behandlar diabetes och dels hur man undviker att hamna där i första början. Men just vad gäller kött och pasta som ursprungsfrågan handlade om så är ju mängden insulin och andra hormoner som utsöndras bara ett steg på vägen mot själva sjukdomen. Det är lätt att gå vilse och tänka fel i dom komplexa samspelen. The big picture är ju dock att kött ökar risk för diabetes."Meat consumption is consistently associated with diabetes risk."http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3942738/http://www.harvardmagazine.com/2012/01/a-diabetes-link-to-meatDet går säkert att hitta studier som säger att pasta ökar risken för diabetes också, men som tur är så står ju inte valet mellan just dom två livsmedlen heller. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zepp Posted August 31, 2015 Share Posted August 31, 2015 Aldeles riktigt.. det handlar om att minska insulinresistensen.. spelar mindre roll hur man gör så länge den är hälsosam! Vet inte så mycket om Barnards metod.. men anknyter den till Pritkins så är den helt out! Och som Fung är inne på.. om man redan är insulinresistent så handlar det om att cellerna får vila och att kroppen får gå över till uttag ur depåer! Jag skiter fullständigt i om folk äter vegetabilier eller animalisk föda.. det har lixom inte med saken att göra då det i slutändan handlar om att få bort insulinresistensen. Får du bort den och steatosen och cirrosen inte hunnit göra tillräcklig skada kan du sen välja vad du vill äta.. så länge du får i dig all essentiell näring i övrigt! Meat consumption är väldigt associerad till intag av junkfood, rökning aloholintag och att inte motionera, det visar flera stora studier.. så Paolo kanske har rätt iallafall? Återstår dock fortfarande att förklara den biokemiska delen av hur "meat consumption" leder till allt detta? Eller som i China study.. köttätare rökte, medans grönsaksätare snusade? 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Peter B Posted August 31, 2015 Share Posted August 31, 2015 Jag har lite svårt att se hela bilden... Jag antar att insulin indexet utgår från en frisk människa...och som Zepp skrivit insulin är ett livsviktigt hormon...och jag har svårt att tro att speciellt många av de som bara ätit kött och grönsaker blir insulinresistenta oavsett vilken studie du hänvisar till Johan. Många av oss är genom personlig erfarenhet övertygade om att det är en helt annan kosthållning som ger metabolt syndrom. Men om vi släpper den frågan.... Det som jag tycker skulle vara intressant att veta är att om samma insulinindex gäller för personer som är insulinresistenta som är friska? 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Johan Wallström Posted August 31, 2015 Share Posted August 31, 2015 Okies, jag tycker att det har att saken att göra eftersom TS fråga handlade om just kött, och jag visade att kött inte verkar vara en höjdare för just diabetes, som jag tror var hela anledningen att han funderade på insulinindexet.Jag tror ju inte man kan utröna utifrån insulinindexet vad som påverkar våran insulinkänslighet mest. Därav vikten att kolla på holistiska studier som kollar på effekten av livsmedlet i stort. "the included studies have accounted for potential confounding factors to a greater or lesser degree. Some reassurance derives from the use of stricter controls in the more recent studies, which adjusted for age, smoking, calorie and alcohol intake, and exercise, as well as in the similarity of results found in clinical trials, including better glycemic control and reduced body weight."Det verkar som dom tagit hänsyn till det mesta. Givetvis kan man missa nån faktor, men sambandet verkar vara ganska övertygande. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zepp Posted August 31, 2015 Share Posted August 31, 2015 Anledningen till att jag tycker att det inte har med saken att göra är att oavsett om du får dina aminosyror från vegetabilier eller animalier så behöver du samma mängd essentiella aminosyror! Och de har samma insulinindex! Kan ioförsej hålla med om att det är lättare att äta mer protein på en animalisk diet.. men fett som vi förespråkar som huvudenergi.. ända uppemot 80E% är det som har lägst insulinindex, lägst GI.. lägst GL! Sen så spelar det som regel liten roll vad du äter.. om du överäter.. något problem lär man få i slutändan.. och märk väl det finns överviktiga/diabetiska vegetarianer oxå. Det som Fung förespråkar och som främst handlar om insulinresistens är äta sällan.. få gånger om dagen och eventuellt även fasta emellanåt.. för att återställa insulinkänsligheten i cellerna. För när cellerna inte längre duschas i insulin hela tiden blir de mer känsliga. Dina muskelceller är alldrig mer känsliga för insulin än vad de behöver för sitt interna behov. Och om insulinhalten är kroniskt förhöjd och deras energibehov är tillfredställt så bildar de inte fler Glutar än vad de behöver. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rickard Posted August 31, 2015 Share Posted August 31, 2015 Ja, protein är essentiellt, så vi kan inte undvika det bara för att det höjer insulinet. Vi måste äta lagom med protein för att vara hälsosamma oavsett om vi äter LCHF eller inte. Men att lägga till massa kolhydrater gör väl inte saken bättre. Kolhydrater klarar vi oss utan. LCHF har fett som primär ingrediens, och fett är det som ger lägst insulinrespons. Den viktiga frågan är inte hur mycket en specifik ingrediens höjer insulinet, utan hur mycket en måltid gör det. Vi äter inte bara kött; vi äter kött med mycket fet sås eller stekfett och eventuellt andra tillbehör som grönsaker/sallad. Fettet ger lågt insulin i förhållande till måltidens energiinnehåll. Fett ger mycket energi = längre mättnad = färre/mindre måltider = lägre insulin. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Peter B Posted August 31, 2015 Share Posted August 31, 2015 Johan för att dina teorier ska stämma bör man kunna visa på att i "kulturer" där man haft ett högt intag av animalier så skulle extremt många drabbas av typ 2 diabetes? Finns det några sådana referenser? I min världsbild så har typ 2 diabetes blivit en folksjukdom först de sista typ 100 åren i världshistorien och då bland människor som äter "västerländsk" kost (mjöl och socker är utmärkande egenskaper för denna). Utan att ha en förklaringsmodell för detta blir referenser till enstaka studier som försöker kompensera för diverse faktorer ganska ointressanta (dock inte helt ointressant ... Som du säger vill ju TS gärna ha en förklaringsmodell till insulinindexet men även den måste kunna inbegripa en hållbar förklaring ur ett evolutionärt synsätt 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest jala Posted September 1, 2015 Share Posted September 1, 2015 Paradoxalt. http://www.icakuriren.se/Bloggar/Lasarbloggar/Kropp--Sjal/Kolhydratproblem/Inlagg/?BlogEntry=28401 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Johan Wallström Posted September 1, 2015 Share Posted September 1, 2015 Nu äter man ju inte efter at få i sig rätt antal aminosyror, utan snarare mängden mat. Normalt får man ju i sig alla essentiella aminosyror utan problem. Det finns ju inget som säger att kött har den optimala sammansättningen aminosyror för ett långvarigt liv. Tvärtom så är ju BCAA extra potenta för att stimulera insulinproduktion. I praktiken verkade det i ovanstående studie som att en isocaloric ersättning med sojaprodukter ökade insulinkänsligheten.Men kött består inte bara av aminosyror. Mättat fett sänker insulinkänsligheten mer än de andra fetterna. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11317662Mättat fett kan också skada beta-celler.http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22465073Hemjärn verkar ha en mekanistisk roll:http://www.biomedcentral.com/1471-2458/13/1042Artikeln från harvard i tidigare inlägg pekade ut några till komponenter som möjliga förklaringar. Det är alltså helheten vi måste titta på, det handlar inte bara om aminosyror.Angående Fung och fasta så kan det nog finnas en poäng i det, jag kan inte alls bedöma hur viktigt det är i sammanhanget, men beta-celler återskapas inte så om de skadas så blir det inte bättre med tiden.Kopplingen mellan evolution och diabetes då. Till att börja med är ju inte kroppen gjord för att leva länge, utan bara för att reproducera. Mer protein, mer insulin, mer muskler, större chans att reproducera innan man dör. Kortsiktig överlevnad.Äter man lite kolhydrater måste kroppen spara de tillgängliga kolhydraterna till hjärnan, så mycket fett och protein orsakar förstås en insulinresistans som en del av den normala regleringen. "Amino acid–initiated insulin resistance would have benefited historic diets high in meat, because where low glucose intakes are the norm, a protein-rich meal will inhibit muscle glucose uptake, conserving available glucose for the brain and allowing peripheral cells to metabolize lipids and protein for energy"Brist på kolhydrater orsakar insulinresistans. Det är en evolutionär fördel under förhållanden med låg tillgång till kolhydratrik föda. "Studies in both humans and experimental animals indicate that the adaptive (phenotypic) response to low-carbohydrate intake is insulin resistance."http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7895958?dopt=AbstractDet är inte kolhydrater som orsakar diabetes, utan intag av mycket fett och protein, och raffinerade kolhydrater;http://www.webmd.com/diabetes/news/20071126/refined-carbohydrates-up-diabetes-riskKom ihåg att vi kommer från apor, som åt väldigt kolhydratrik föda. Insulinresistans är en adaption för att hantera brist på kolhydrater. "We propose that the low-carbohydrate carnivorous diet would have disadvantaged reproduction in insulin-sensitive individuals and positively selected for individuals with insulin resistance"När människan blev jägare så kunde vi skydda oss från rovdjur. Det släppte på gentrycket att hålla oss smala. Istället kunde vi kosta på oss att lagra mer för vintern. Resistant mot insulin, resistant mot svält. Jag vill påstå att många av dom gamla statyerna från jägare/samlare ser tämligen insulinresistanta ut. Var det kanske för mycket pasta i deras paleo-dieter? https://en.wikipedia.org/wiki/Venus_figurinesInsulinresistans såg till att man hade tillgång till glukos, speciellt under barnafödande då det är en viktig del för utvecklingen i barnet. Gentrycket för insulinresistans släppte sedan iom starten av jordbruk. I europa införde man jordbruk tidigare, och här har vi en lägre tendens för diabetes än i andra kulturer där man införde jordbruket senare. För att sammanfatta: det finns som tidigare nämnt epidemiologiska studier som visar en korrelation mellan kött och insulinresistans. Det finns mekanistiska förklaringsmodeller som nämnt. Evolutinära förklaringsmodeller, som jag har gått in på lite, men det kan säkert förklaras bättre.Det finns trials:http://www.researchgate.net/publication/280691608_Meat_Intake_and_Insulin_Resistance_in_Women_without_Type_2_DiabetesDet finns prospective cohort studies:http://care.diabetesjournals.org/content/27/9/2108.fullDet finns djurstudier:http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8781294Jag vet inte hur forskningsläget skulle kunna bli mer tydligt än vad det är för att visa att kött orsakar insulinresistans. Men visst, man kan ju äta bara fett och därmed inte ha något stort behov av insulinkänslighet alls, om man vill. Jag väljer att hålla min kolhydratmetabolism intakt. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Niclas-E Posted September 1, 2015 Share Posted September 1, 2015 Nu vet jag inte om detta är riktigt relevant för diskussionen, men hur påverkas vikten av insuliresistens? Utifrån min egen erfarenhet levde jag som vegetarian/vegan under ett par års tid. Det blev mer vegan än vegetarian sista året. Jag åt inte mycket pasta utan kosten baserades på rotfrukter, grönsaker, bönor och frukt. Fettet kom till stor del ifrån avokado, raps- och olivolja. Lite fett var ifrån kokosolja. Under den tiden stod jag tämligen stabilt på 95-97kg. Det pendlade lite upp och ner men höll sig däromkring. När jag började med lchf har förändringen varit att rotfrukter och frukt i stort sett har försvunnit, fettandelen har ökat (framförallt ifrån smör) och animalier och framförallt ägg har tillkommit. Motion och antal kalorier är ungefär detsamna, men nu äter jag två gånger om dagen istället för 5-6. Godissuget har också minskat. Jag håller, efter lite inkörning, i snitt en viktminskningstakt på ett halvt kilo i veckan och har gått ner ca 8kg hittills. Är min viktminskning ett tecken på insuliresistens , pga ökad köttkonsumption, eller har vikten och insulinet inget samband i det här fallet? 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Johan Wallström Posted September 1, 2015 Share Posted September 1, 2015 Just kontroll av aptit verkar väl vara LCHF:s starka sida, och det förklarar enligt obesity-forskaren Guyenet viktnedgång på LC. http://wholehealthsource.blogspot.se/2011/08/carbohydrate-hypothesis-of-obesity.html 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tor H Posted September 1, 2015 Share Posted September 1, 2015 Men det forklarer ikke resultatene Sam Feltham fikk. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Johan Wallström Posted September 1, 2015 Share Posted September 1, 2015 Well well, det var heller inte en välkontrollerad studie.Peter: lite mer angående det du sa om kopplingen mellan vilka länder sm äter mycket kött och vilka som har mycket diabetes. En väldigt övergripande faktor är ju vikten och därmed totala koaloriintaget också, så man får ha det i åtanke när man jämför. USA ligger ju i topp i köttätande, medan i Indien äter man jättemycket spannmål. Det är ju klart så att amerikanarna har mer diabetes. Nu äter dom ju också mycket fler kalorier överlag, och mer socker och annat skräp, så det är ju svårt att jämföra som sagt. Konsumtion av kött tenderar att gå upp tillsammans med totala mängden kalorier. Men kolla runt i världen så är ju generellt så att i fattiga länder så äter man mycket spannmål och har låga nivåer av diabetes, samt för några små jägare/samlare-samhällen mycket kött. Det är nog svårt att skylla på varken kött eller spannmål utifrån det perspektivet enbart.Här kan du jämföra två kulturer som äter LF respektive LC. http://wholehealthsource.blogspot.se/2010/11/glucose-tolerance-in-non-industrial.htmlGlukostoleransen är bättre hos dom som äter LF. Det kan man ju säga bara är en normal del av att kroppen anpassar sig till den föda den äter. Men återigen finns det iaf inget som tyder på att mycket kolhydrater skulle orsaka diabetes, och trots otroliga (och kanske överdrivna) siffran 94% kolhydrater går dom inte upp i vikt. Visst, man kan ju säga att dom rör sig mycket, men det kan man ju säga även om köttätande jägare/samlare.Håll nere insulinresistansen genom att* äta bra kolhydrater (http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14747241)* välja bättre proteinkällor (http://www.fasebj.org/cgi/content/meeting_abstract/24/1_MeetingAbstracts/931.4)* välja bättre fettkällor (http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24550191)På så vis fungerar både fett- och kolhydratmetabolismen, istället för att överge förmågan att bryta ner kolhydrater.Notera gärna i proteinstudien hur så många värden förbättras."Levels of serum total cholesterol (TC), LDL-C, TG, C-peptide, and fasting plasma glucose, insulin, and C-reactive protein were all significantly reduced"Kan man göra annat än hoppa jämfota av lycka av att ett livsmedel (baljväxter) som är så billigt och klimatvänligt har så många positiva hälsoeffekter? =) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tor H Posted September 1, 2015 Share Posted September 1, 2015 Well well, det var heller inte en välkontrollerad studie. Sam Feltham beviste med det eksperimentet at en kalori ikke er en kalori for kroppen. Her står det mer om hvorfor en kalori ikke er en kalori for kroppen: http://www.colinmcnulty.com/blog/2011/11/22/a-calorie-is-not-a-calorie-is-not-a-calorie/ 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Johan Wallström Posted September 1, 2015 Share Posted September 1, 2015 Mja, det får vara hur det vill med den saken, men det säger ju inget om resten jag skrivit Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Vittvrak Posted September 1, 2015 Share Posted September 1, 2015 Well well, intressant att du drar in indien som har en galopperande diabetesepidemi och som konsumerar en bråkdel av kött jämfört med usa även i absoluta tal. 38 milj ton kött per år har gett 26 milj diabetiker i usa, i indien har 5 milj ton gett 51 miljoner diabetiker. Rita upp dessa siffror i en graf och du kommer se att ökad köttkonsumtion ger ett fallande antal diabetiker, lite Ancel Keyes syndrom att bara plocka två länder men ganska kul. Grundsiffrorna kommer från lite olika år men kolla gärna om det går att komma fram till nåt väsentligt annorlunda. http://www.cdc.gov/features/diabetesfactsheet/ https://www.google.se/search?redir_esc=&hl=sv-SE&oe=utf-8&safe=images&q=k%C3%B6ttkonsumtion+absoluta+tal+indien&source=android-browser-type&qsubts=1441128822181#hl=sv&q=befolkning+indien https://www.google.se/url?sa=t&rct=j&q=k%C3%B6ttkonsumtion%20indien&source=web&cd=1&ved=0CBwQFjAAahUKEwjpiamr2tbHAhXCvHIKHSToB8s&url=http%3A%2F%2Fwww.jordbruksverket.se%2Fdownload%2F18.39da9f0113cb389bda880001123%2FRa%2B2013_2.pdf&usg=AFQjCNFditZdBUWbtibXP5FBKqVdSvL7ww http://www.omvarlden.se/varlden/Briefing/Indisk-fetma-oroar/ Kommer redigera in källor senare.(fixat) Well well, det var heller inte en välkontrollerad studie. Peter: lite mer angående det du sa om kopplingen mellan vilka länder sm äter mycket kött och vilka som har mycket diabetes. En väldigt övergripande faktor är ju vikten och därmed totala koaloriintaget också, så man får ha det i åtanke när man jämför. USA ligger ju i topp i köttätande, medan i Indien äter man jättemycket spannmål. Det är ju klart så att amerikanarna har mer diabetes. Nu äter dom ju också mycket fler kalorier överlag, och mer socker och annat skräp, så det är ju svårt att jämföra som sagt. Konsumtion av kött tenderar att gå upp tillsammans med totala mängden kalorier. Men kolla runt i världen så är ju generellt så att i fattiga länder så äter man mycket spannmål och har låga nivåer av diabetes, samt för några små jägare/samlare-samhällen mycket kött. Det är nog svårt att skylla på varken kött eller spannmål utifrån det perspektivet enbart. Här kan du jämföra två kulturer som äter LF respektive LC. http://wholehealthsource.blogspot.se/2010/11/glucose-tolerance-in-non-industrial.html Glukostoleransen är bättre hos dom som äter LF. Det kan man ju säga bara är en normal del av att kroppen anpassar sig till den föda den äter. Men återigen finns det iaf inget som tyder på att mycket kolhydrater skulle orsaka diabetes, och trots otroliga (och kanske överdrivna) siffran 94% kolhydrater går dom inte upp i vikt. Visst, man kan ju säga att dom rör sig mycket, men det kan man ju säga även om köttätande jägare/samlare. Håll nere insulinresistansen genom att * äta bra kolhydrater (http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14747241) * välja bättre proteinkällor (http://www.fasebj.org/cgi/content/meeting_abstract/24/1_MeetingAbstracts/931.4) * välja bättre fettkällor (http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24550191) På så vis fungerar både fett- och kolhydratmetabolismen, istället för att överge förmågan att bryta ner kolhydrater. Notera gärna i proteinstudien hur så många värden förbättras. "Levels of serum total cholesterol (TC), LDL-C, TG, C-peptide, and fasting plasma glucose, insulin, and C-reactive protein were all significantly reduced" Kan man göra annat än hoppa jämfota av lycka av att ett livsmedel (baljväxter) som är så billigt och klimatvänligt har så många positiva hälsoeffekter? =) 5 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zepp Posted September 1, 2015 Share Posted September 1, 2015 Du hoppar än hit än dit.. och envisas fortfarande att blanda ihop insulininducerad insulinresistens med fettinducerad insulinresistens! Två helt skillda saker.. den insuliniducerade är f*n så mycket svårare att bli av med iomed att den kräver att man blir kvitt hyperinsulinemin. Den fettinducerade försvinner hur lätt som helst om du bara äter lite kolisar! För att bli av med hyperinsulinemin krävs att man slutar äta sådant som orsakar hög insulinhalt.. förutom aminosyror för de är essentiella! Hyperinsulinemi är en adekvat respons på kroppens behov att lagra energi när muskelcellerna redan är fulla.. dvs när man inte följdt Paolos råd! Och den insulininducerade resistensen handlar om att cellerna redan är fulla.. då drar de in alla glutar de kan, för att inte sprängas. Så normal insulinresistens handlar om att dels sänka ett högt blodsocker fasten muskelcellerna redan är fulla av energi.. dels om att se till att de lagras i främst fettväven.. dels som fett via denovo lipogenes dels som glyceroldelen i triglyceriden.. vilket altså kan om det vill sig illa och man är ihärdig leda till hyperinsulinemi. Då är tillståndet som regel kroniskt! Fettinducerad insulinresistens har en helt annan etiologi.. dvs det påminner mer om svält.. främst beror det på brist på glukos! Och det hela regleras främst utav.. tada.. Insulin.. dvs när insulin sjunker så ökar lipolysen och mer FFA kommer att befinna sig i blodet.. en del passerar levern och omvandlas där till ketonkroppar. Nu får dina muskelceller rätt fritt utav både fett och ketonkroppar.. då vill de inte ha lika mycket glukos.. som då i sin tur kan användas av vissa delar utav hjärnan/njuren och alla röda blodkroppar! Det är inget annat än en naturlig mekanism som tillåter oss att fasta.. frivilligt eller ofrivilligt, men ändå reservera en viss del glukos till de celler som enbart kan använda glukos. Och som om inte det räckte, utan som lök på laxen så iomed att insulin sjönk så steg glukagon.. vars främsta uppgift är att stimulera glukoneogenes och glykogenolys! Man skall altså vara så insulinkänslig som man behöver i varje situation.. kroppen regelerar det av sig självt. Problemet med hyperinsulinemi är att det är som att hålla gasen i botten och sen reglera farten med hjälp av bromsen! Det är bra att det fungerar.. men bilen lär inte hålla så länge! 6 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Johan Wallström Posted September 1, 2015 Share Posted September 1, 2015 Nej, inte räknat per kapita, då vinner USA. Med tanke på att indierna ätit spannmål under lång tid så kan ju knappast dom belastas. Vi får nog titta på senare trender. Jag gissar att det går mot samma trend som här, mer raffinerade produkter. Jag har aldrig påstått att kött är den enda riskfaktorn för diabetes och det kan nog knappast beskyllas för att ligga bakom indiernas uppgång.Men även i Indien håller trenden att mindre kött minskar riskenhttp://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4168165/http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2963891/Det verkar också som att indier har genetiskt mycket lättare att få diabetes än européer, så en jämförelse mellan länderna måste ta hänsyn till det."Despite having lower overweight and obesity rates, India has a higher prevalence of diabetes compared to western countries suggesting that diabetes may occur at a much lower body mass index (BMI) in Indians compared with Europeans"http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3920109/Framförallt så pratar man om en övergång till mer västerländska matvanor och genetik som orsak i ökningen. Det gamla vanliga, mer skräpmat och mindre motion.Zepp:jo, visst förstår jag vad tillfällig fettinducerad insulinresistans är. Jag kanske var otydlig i mitt inlägg. Men valet av protein, kolhydrater och fett påverkar insulinresistansen, det vill säga om du väljer en annan proteinkälla så får du förbättrad insulinresistans för samma mängd protein. Visst justerar kroppen själv insulinresistansen, men diabetes handlar ju om att kroppen inte längre klarar av att reglera. Sen tycker jag då att man ska äta saker som förbättrar insulinresistansen i det läget, medan du mer menar att man ska undvika kolhydrater för att dom producerar insulin. Två olika strategier, där vi nog inte är överens om vilken som är den bästa. Men valet av proteinkälla bör ju ändå vara enkel om det finns studier som visar på ökad IS. På samma sätt ger olika fetter olika effekt på IS, trots samma kalorimängd (exempel på det http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12493085, http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12079860) Så oavsett övergripande strategi bör ju det vara ett lätt val. Jag anser ju att det är feltänk att välja lowcarb-spåret, men även om man väljer det så varför göra det svårare för kroppen genom att välja dom källor som ökar insulinresistansen mest? Sen är ju inte alla effekterna tillfälliga heller, tex som synes i första länken på fett där så påverkas kroppen även inför nästa måltid, och det finns negativa effekter på beta-celler osv. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zepp Posted September 1, 2015 Share Posted September 1, 2015 Misstänker att det är vitt ris.. iomed att vi redan sorterat bort både kött och spannmål? "Higher consumption of white rice is associated with a significantly increased risk of type 2 diabetes, especially in Asian (Chinese and Japanese) populations." http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22422870 Kan vi sluta leta enskilda matvaror och lägga skulden på dem? Det är en undermålig kost och ett undermåligt leverne totalt som är det största problemet.. oavsett man äter blandkost eller vegetariskt! Jag har läst alldeles utmärkta vegetariska studier oxå.. och vad gäller studier, dvs de som är välgjorda så förser de försökspersonerna med mat.. hälsosam mat! Kontrollgruppen äter sin vanliga mat.. dvs junk.. därav skillnaden! Vet att en del av dina gurus kan sin näringslära.. andra är rent ut sagt stolpskott! 4 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.