Sasse 67 Postad 31 Augusti, 2015 Share Postad 31 Augusti, 2015 Kanske lite sent att komma efter nästan 2 års LCHFande och 15 kg lättare med denna fråga, men bättre sent än aldrig När man beräknar näringsinnehållet i olika matvaror, ska man alltid göra det med otillagad produkt? Jag menar, 1 kg kött väger vanligtvis lite mer i rått tillstånd, medan pasta (ja, ja, jag vet, äter det inte, men det är ett exempel) torde väga mer när den sugit åt sig vatten under kokningen. Har inte hittat något bra svar på frågan och jag har nog alltid gjort mätningen på färska matvaror, men om man har en köttbit kvar i kylen till frukost, så är det ju lätt att äta för mycket om mitt exempel stämmer. Hur ska man räkna? 1 Citera Länk till inlägg Dela på andra webbplatser
Xiro 4 952 Postad 31 Augusti, 2015 Share Postad 31 Augusti, 2015 Beräkna på det du äter, åter du rått räkna på rått, äter du tillagat beräkna på tillagat. Tycker jag! Ibland hittar man inte värden för ens önskemål, då får man ta närmsta. Är man noggrann kan man väga o beräkna det tillagade, och utgå från att främst vatten försvunnit i tillagningen. Finns kanske nån guide/beräkningshjälp för sånt? Är man ännu mer noggrann kan man ta med värden för biotillgänglighet, men då är man på rätt avancerad nivå tror jag. Citera Länk till inlägg Dela på andra webbplatser
Effie 8 335 Postad 31 Augusti, 2015 Share Postad 31 Augusti, 2015 Frågan har förekommit tidigare. Vad jag minns så är det otillagad vikt som gäller. 3 Citera Länk till inlägg Dela på andra webbplatser
Gäst Vivisfaxarn Postad 1 September, 2015 Share Postad 1 September, 2015 Jag tycker att det som är så bra med LCHF är att man slipper räkna! Citera Länk till inlägg Dela på andra webbplatser
Sasse 67 Postad 2 September, 2015 Författare Share Postad 2 September, 2015 Jag tycker att det som är så bra med LCHF är att man slipper räkna! På vilket sätt tyckte du att din kommentar gav svar på min fråga? Citera Länk till inlägg Dela på andra webbplatser
margaretha 1 373 Postad 2 September, 2015 Share Postad 2 September, 2015 125 gr rått kött blir ca 100 gr tillagat. I kostbevakningen är det tillagad vikt som gäller. Citera Länk till inlägg Dela på andra webbplatser
jimmyroq 8 Postad 21 September, 2015 Share Postad 21 September, 2015 125 gr rått kött blir ca 100 gr tillagat. I kostbevakningen är det tillagad vikt som gäller. Nej, det stämmer inte Margaretha. På Kostbevakningen är det (med mycket få undantag) vikt innan tillagning som gäller. Citera Länk till inlägg Dela på andra webbplatser
margaretha 1 373 Postad 22 September, 2015 Share Postad 22 September, 2015 Det är olika bud om detta någon som vet vad som gäller? Citera Länk till inlägg Dela på andra webbplatser
jimmyroq 8 Postad 22 September, 2015 Share Postad 22 September, 2015 Det är olika bud om detta någon som vet vad som gäller? Jag är en av två personer som har byggt Kostbevakningen, så jag är rätt säker 2 Citera Länk till inlägg Dela på andra webbplatser
RolleE 1 010 Postad 22 September, 2015 Share Postad 22 September, 2015 På matkalkyl.se anges det om det är tillagat och hur om jag inte är ute och seglar Rolle på Österlen Citera Länk till inlägg Dela på andra webbplatser
The Biochemist 3 382 Postad 22 September, 2015 Share Postad 22 September, 2015 Det beror på när du väger maten. Om du tex väger makaroner före kokning måste du titta i näringsvärdetabbellen för okokta makaroner. Om du väger dem efter kokning måste du titta i en tabell som anger kokade makaroner. För vissa livsmedel har det ingen betydelse, tex kokt eller rått ägg då det inte ändrar vikt eller sammansättning under tillagning. För andra livsmedel spelare det ganska stor roll om de är tillagade eller inte. Vissa ökar i vikt (tex makaroner) medan andra går ned (tex kött som förlorar vatten och fett). 2 Citera Länk till inlägg Dela på andra webbplatser
margaretha 1 373 Postad 22 September, 2015 Share Postad 22 September, 2015 Jag är en av två personer som har byggt Kostbevakningen, så jag är rätt säker Det var jätte bra information för jag har blivit rekomenderad att väga tillagad mat och sedan lägga i kostbevakningen. 1 Citera Länk till inlägg Dela på andra webbplatser
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.