Gnilen Posted September 1, 2015 Share Posted September 1, 2015 Min sambo har typ 2 diabetes sedan ett par år. Vi kostbehandlar detta med LCHF. Han har högt blodtryck och äter tre olika tabletter för det. Nu ligger det lågt och fint. Han har inga hjärtbesvär eller liknande. Ändå skriver hans läkare ut statiner och han säger att det är inte för kolesterolet utan för diabetesen. Senaste långtidssockret låg på 43 - alltså bra! Min sambo vägrar äta statinerna. Varför fortsätter läkaren att säga att han ska äta statiner? Jag har läst att statiner kan öka risken att få diabetes?! Verkar ju något ologiskt att då skriva ut det till en diabetiker? 6 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Popular Post stoscha Posted September 1, 2015 Popular Post Share Posted September 1, 2015 Keep up the good work och vägra statiner! Det är helvetespiller av guds nåde! Biverkningerna är inte att leka med. Han har en ouppdaterad eller Big Farmaindoktrinerad läkare som inte vågar tänka själv. Kolesterol är inte farligt det är som att säga att brandmän är farliga när det är eldsvåda. Jobba på att minska inflammationen i kroppen genom antiinflammatorisk mat så kommer kolesterolet också att komma ner i rimliga nivåer (även om de inte kommer ner så lågt som läkemedelsindustrin säger att de måste vara). Kolla Mats Lindströms blogg Fet hälsa och googla på Ulf Ravnskov. Den srnare har skrivit flera bra böcker om kolesterol somdessutom är lättlästa för gemene man 10 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Xiro Posted September 1, 2015 Share Posted September 1, 2015 1000*gilla på Stoschas inlägg. Ifall ni behöver en läkare, byt till en kompetent. Har ni testat periodisk fasta och resistent stärkelse, t ex 16:8 och potatismjöl i kallt vatten? 5 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
stoscha Posted September 1, 2015 Share Posted September 1, 2015 Handlar inte o diabetes men väl om minskning av kolesterol http://www.kostdoktorn.se/?s=bj%C3%B6rn%C3%B6r&submit.x=14&submit.y=21 Sök på swesents inlägg... eller om hans gamla inlägg finns i hans nya nickname. Julprojektören tror jag det var. Han är visserligen diabetes typ 1 men har erfarenhet av periodisk fasta. Jag kan tänka mej att det kan vara lite knepigare att fasta med diabetes. Man måste kolla mer 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
margaretha Posted September 1, 2015 Share Posted September 1, 2015 Vägra statiner det har som biverkning diabetes. 6 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rickard Posted September 1, 2015 Share Posted September 1, 2015 Mats Lindgren om Lipitor (statiner): https://fethalsa.wordpress.com/2015/09/01/125-miljarder-dollar/ "Läkemedelsföretaget Pfizer beräknas ha sålt den kolesterolsänkande medicinen Lipitor för minst 125 miljarder dollar under den senaste 15-årsperioden. Det motsvarar en fjärdedel av företagets totala försäljning av alla sina läkemedel under samma period. Det är över en billion svenska kronor eller 1.000.000.000.000, 12 nollor alltså. Medicinen används mot högt kolesterol och och numera ska tabletterna ätas livet ut. Snart, eller den tiden har redan kommit, ska vi äta statiner i förebyggande syfte. Allt för minska risken för hjärt -kärlsjukdomar, tror man." 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zepp Posted September 1, 2015 Share Posted September 1, 2015 Min sambo har typ 2 diabetes sedan ett par år. Vi kostbehandlar detta med LCHF. Han har högt blodtryck och äter tre olika tabletter för det. Nu ligger det lågt och fint. Han har inga hjärtbesvär eller liknande. Ändå skriver hans läkare ut statiner och han säger att det är inte för kolesterolet utan för diabetesen. Senaste långtidssockret låg på 43 - alltså bra! Min sambo vägrar äta statinerna. Varför fortsätter läkaren att säga att han ska äta statiner? Jag har läst att statiner kan öka risken att få diabetes?! Verkar ju något ologiskt att då skriva ut det till en diabetiker? Läkaren har rätt.. Statiner är till för diabetes.. dvs de ökar diabetesen.. skit i vad denne säger! Enda fördelen med statiner är för de med allvarliga lipidrubbningar.. främst genetiskt framkallade svinhögt APO-b/LDL! Oså för att vara lite snäll mot läkaren.. det är vad de får lära sig! Jo så är det.. det finns grund för det oxå.. även om det är lite out of date! Dvs, diabetiker har en ökad risk för CVD.. så där vill man pressa ner främst APO-b/LDL.. för att minska risken, så långt är allt bra och jag håller med! Men.. den främsta orsaken till CVD för diabetiker är antagligen glykoliserade LDL.. som levern inte kan bryta ner utan fästs i kärlväggen utav macrofager. Om det fästs fler än vad kroppen hinner städa undan så uppstår atherosklerotiska plack.. som kan brista och ställa till det! Grejen är altså att de inte kan tänka sig att en diabetiker kan sänka sitt HBA1c med annat än insulin.. läkare läser inte särskildt mycket kost och näringslära! Och så kommer vi till Insulin och dess roll i CVD.. främst för diabetiker typ 2! Typ 2 har som regel redan hyperinsulinemi.. (ta en C-peptid), att då ge mer insulin är då kontraproduktivt.. förvärrar bara tillståndet! Hyperinsulinemi innebär att man har kroniskt förhöjda insulinhalter i blodet.. och ändå räcker det inte för att få ett lagom HBA1c! Lösningen är lågkolhydratkost och fasta, för att återställa cellernas insulinkänslighet.. motion skadar inte heller iomed att det bränner en del glukos i muskelcellerna. För går man med hyperinsulinemi och tillför ännu mera så ökar steatosen.. dvs fettlagring i alla organ.. inte bara som fettma och fettlever utan oxå i bukspottkörteln. Har det gått så långt så sker fettlagring i all annan vävnad oxå, tex i hjärtat.. då är det fara på taket. 5 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rickard Posted September 2, 2015 Share Posted September 2, 2015 Broschyr om kolesterolmyterna: http://www.kostdemokrati.se/wp-content/uploads/Broschyr_Kolesterolmyterna.pdf Personer som drabbats av hjärtinfarkt har lägre kolesterol än friska, och personer med högt kolesterol lever längst. 4 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Johan Wallström Posted September 2, 2015 Share Posted September 2, 2015 Det där är ett missförstånd baserat på sjunkande kolesterol till följd av sjukdom, se till exempel "apparent adverse effects associated with low cholesterol levels are secondary to comorbidity and frailty" http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9148647 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Popular Post Gnilen Posted September 13, 2015 Author Popular Post Share Posted September 13, 2015 Tack för alla svar! Vi struntar i statinerna. Min läkare skrek "bullshit" åt mig när jag (kvinna, 70 år) vägrade ta de ordinerade tabletterna. HAN hade minsann forskat och visste...!! Man blir trött... Men vi äter LCHF och vi mår bra! 11 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Trollmormor Posted September 13, 2015 Share Posted September 13, 2015 Bra gjort. Inte alla vågar opponera sej mot läkare 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zepp Posted September 13, 2015 Share Posted September 13, 2015 Hur gick det med C-peptid och har det gjorts någon kärlröntgen.. jamenar hen var ju forskare? 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Carl August Arge Posted September 14, 2015 Share Posted September 14, 2015 Handlar inte o diabetes men väl om minskning av kolesterol http://www.kostdoktorn.se/?s=bj%C3%B6rn%C3%B6r&submit.x=14&submit.y=21 Sök på swesents inlägg... eller om hans gamla inlägg finns i hans nya nickname. Julprojektören tror jag det var. Han är visserligen diabetes typ 1 men har erfarenhet av periodisk fasta. Jag kan tänka mej att det kan vara lite knepigare att fasta med diabetes. Man måste kolla mer Har diabetes 2. Äter LCHF och fastar 16:8....Inga knepigheter als....bara bra generelt - og super bra för blodsockret 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hjopek Posted September 14, 2015 Share Posted September 14, 2015 Det där är ett missförstånd baserat på sjunkande kolesterol till följd av sjukdom, se till exempel "apparent adverse effects associated with low cholesterol levels are secondary to comorbidity and frailty" http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9148647 Men...man blir ju sjuk av högt kolesterol och frisk av lågt...mysko, alltså borde ju vara så att det höjs när man blir sjuk...;D Jag förstår inte logiken, det kanske beror på hög kolesterolhalt i hjärnan? 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Johan Wallström Posted September 14, 2015 Share Posted September 14, 2015 Nä, sjukdom som infektioner och kollapsande hälsa orsakar ett fall av kolesterolet. Högt kolesterol är ett problem för att det leder till åderförkalkning. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zepp Posted September 14, 2015 Share Posted September 14, 2015 Högt kolesterol kan vara lite vad som helst.. och mest handla om statistik! Du får lära dig en sak om du vill bli tagen på allvar här inne.. precisera dig bättre! Såå.. nu gör jag det i ditt ställe.. högt APOb/LDL ses för det mesta vid ateroskleros.. iallafall om man jämför kvoten APOb/APOa1! Dvs vid bra kvot så har det entydigt visats att det inte spelar så stor roll vad total-lipoproteiner eller ens LDL ligger på.. inom rimliga gränser! Finns flera olika förklaringsmodeller för högt APOb i förhållande till APOa1! En av de vanligaste är AGE dvs högt HBa1c på grund av för högt blodsocker! Drar man sen på sig diabetisk njursvikt, högt blodtryck.. litta annat så ser man att APOb ökar iomed att de har en tendens att akumuleras i blodet! Finns dessutom en del genetiska grejer som kan ställa till det.. men de brukar i värsta fall dyka upp redan som barn och i det mer enklare fallet först vid medelåldern och drabbar främst manligt kön! Det är jävligt krångligt att äta helt plötsligt! Oså till din lilla studie.. där de trixat och fixat för att få fram de resultat som de sökte från första början.. man kan trixa och utesluta lite utav varje.. för att få det resultat man vill ha! Vill man vara väldigt noggran så har jag gjort en regresionsanalys och kommit fram till att alla som ätit mat.. i alla tider.. har dött, än i det ena eller det andra! Så man kan med statistisk säkerhet anta att alla förr eller senare som äter mat kommer att dö.. i det ena eller det andra.. så undvik mat för guds skull! 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Johan Wallström Posted September 14, 2015 Share Posted September 14, 2015 Nej Zepp, att kolesterol (LDL) sjunker vid livets slut är en allmänt känd effekt. Det indikerar vilka personer som är sjuka, och därmed vilka som kommer dö tidigast. Det här är känt bland forskare. Eller tror du att dom kanske blivit veganer på gamla dagar? Är det därför kolesterolet sjunker? På vilket sätt har dom trixat i den där studien jag länkade? Precisera dig bättre om du vill bli tagen på allvar. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zepp Posted September 14, 2015 Share Posted September 14, 2015 Nej Zepp, att kolesterol (LDL) sjunker vid livets slut är en allmänt känd effekt. Det indikerar vilka personer som är sjuka, och därmed vilka som kommer dö tidigast. Det här är känt bland forskare. Eller tror du att dom kanske blivit veganer på gamla dagar? Är det därför kolesterolet sjunker? På vilket sätt har dom trixat i den där studien jag länkade? Precisera dig bättre om du vill bli tagen på allvar. Nu får jag helt klart för mig att du är ung.. så om du inte visste det redan.. det är en väldigt massa saker som sjunker i livets slutskede.. och då inte bara potensen! Det är det obraiga med att befinna sig i livets slutskede.. och då pratar jag inte bara om potensen.. för den har man som regel gömt vad man skall ha till.. dvs om slutskedet inte kommer allt för tidigt i livet! Oså hopar vi direkt till det fjärde och glömmer potensproblem.. (det finns för övrigt piller för sådant), de med högre kolesterol har en högre överlevnadsgrad vid en CVD! Uhaeh.. nu blev det komplicerat.. det är komplicerat helt enkelt.. som du tangerade, de med lågt kolesterol har förmodlingen någon form av sjukdom där det förbrukas/cellernas förmåga att producera detta livsviktiga ämne är reducerat.. dvs det mesta kolesterol du har i blodet kommer från dina egna celler.. förutom könsceller.. tror rent ut sagt att det inte hjälper med Viagra iomed att de verkar via andra mekanismer! Likt förbannat så nedreglerar tex statiner sexualdriften iomed att de interagerar med bildandet av kolesterol och hela mevalonsyntesen.. och därmed olika steroidhormoner! 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Johan Wallström Posted September 14, 2015 Share Posted September 14, 2015 Det blev mycket tangenter nu. Som sagt, högre överlevnadsgrad vid hög ålder beror på reverse causation. Friska personer har högre kolesterol och därmed större chans att överleva en hjärtattack. Det innebär inte att det är en tillgång att ha högre kolesterol. Orsak och verkan...Precis som du säger så faller kolesterol vid livets slutskede tillsammans med mycket annat. Det innebär inte att vi kan springa runt och leta orsakssamband i dessa korrelationer. Men, det är just det vissa oseriösa personer gjort, som till exempel gänget på kostdemokrati. Om vi håller oss till enbart det argumentet, och struntar i vad vi tror i övrigt om kolesterol, så tror jag att vi kan vara överens om att just det argumentet inte håller. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zepp Posted September 14, 2015 Share Posted September 14, 2015 Det blev mycket tangenter nu. Som sagt, högre överlevnadsgrad vid hög ålder beror på reverse causation. Friska personer har högre kolesterol och därmed större chans att överleva en hjärtattack. Det innebär inte att det är en tillgång att ha högre kolesterol. Orsak och verkan... Precis som du säger så faller kolesterol vid livets slutskede tillsammans med mycket annat. Det innebär inte att vi kan springa runt och leta orsakssamband i dessa korrelationer. Men, det är just det vissa oseriösa personer gjort, som till exempel gänget på kostdemokrati. Om vi håller oss till enbart det argumentet, och struntar i vad vi tror i övrigt om kolesterol, så tror jag att vi kan vara överens om att just det argumentet inte håller. Du och jag har nog inga problem med att komma överens om att allt för förenklade samband mellan orsak och verkan är just "förenklade samband"! Dvs de är inte särskildt bra för att begripa vad som är bra och vad som gör skillnad! Med statistik kan du bevisa prexis vad som helst.. om du vill och läst på din matematik! Beroende på urvalskriterium och personlig läggning kan man enligt BMI helt klart bevisa att de som sysslar med Bodybuilding i elitklass är fetton som strax kommer att dö en tidig och plågsam död! Till stora delar på grund av att de enligt BMI klumpas ihop med en massa andra folk som över huvudtaget inte ens varit i närheten av en träningslokal! Finns för övrigt andra faror för hälsan att vara elit body builder.. en del av dem sänker för övrigt potensen! 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Johan Wallström Posted September 14, 2015 Share Posted September 14, 2015 Du svävar ut så mycket =) Skulle vara intressant att höra om du håller med om att komorbiditet orsakar lågt kolesterol, eller om det är lågt kolesterol som gör att man dör i förtid. Jämför till exempel med Framinghamstudien, som lc:are ofta pratar om, var verkar vara orsakssambandet som förklarar att fallande kolesterol innebar ökande risk för förtida död? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zepp Posted September 14, 2015 Share Posted September 14, 2015 Har alldrig sett något säkert som pekar på att diverse sjukdommar eller att vissa tillsammans leder till lågt kolesterol.. men jag håller det inte alls för otroligt. Det är vad jag begriper betydligt mindre utforskat än högt APOb/LDL-P där främsta orsaken verkar vara glykotoxitet via AGE/annat på grund av högt blodsocker. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Johan Wallström Posted September 15, 2015 Share Posted September 15, 2015 Många infektioner sänker kolesterol direkt, det hittar du säkert studier på om du söker.Sjukdomar som gör att man blir skröpligare kan orsaka minskad aptit och därmed lägre kalorintag, vilket leder till viktnedgång. Både nuvarande kalorintag och nuvarande vikt är två oberoende faktorer för kolesterolnivåerna. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Johanna07 Posted September 15, 2015 Share Posted September 15, 2015 Snubblade över denna (apropå Kresser). What Causes Elevated LDL Particle Number? (insulin resistance/metabolic syndrome, poor thyroid function, infections, leaky gut and genetics) http://chriskresser.com/what-causes-elevated-ldl-particle-number/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Johan Wallström Posted September 15, 2015 Share Posted September 15, 2015 Han glömde mättat fett och kolesterol:"Compared to the corn diet, cholesterol and saturated fat each increased the number of LDL particles by 17% and 9%, respectively, and the cholesterol per particle by 9%. The combination of saturated fat and cholesterol increased particle number by 18% and particle size by 24%. "http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/3598397 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Johanna07 Posted September 15, 2015 Share Posted September 15, 2015 Han glömde mättat fett och kolesterol: "Compared to the corn diet, cholesterol and saturated fat each increased the number of LDL particles by 17% and 9%, respectively, and the cholesterol per particle by 9%. The combination of saturated fat and cholesterol increased particle number by 18% and particle size by 24%. " http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/3598397 Det här betyder ingenting för mig. Att googla olika vetenskapliga artiklar utan att kunna bedöma om undersökningen är bra eller meningsfull är en sort anti intellektuism. Jag vet från mitt eget forskningsområde att artiklar finns av varierande kvalitet, kanske därför att metoden är dålig, forskare har dragit för starka slutsatser, eller att grundläggande antaganden de har gjort visar sig felaktigt. Jag saknar kunskap inom medicin att avgöra var denna hamnar. Jag tycker hela denna googleitis är löjlig. Vill du säga något värdefullt, gå igenom hela studien noggrant och diskutera slutsatser, metod och vad man antagit, så att vi kan göra någon slags bedömning. Annars är det meningslöst att hänvisa till studier. Wow, denna studie är från 1987. Mitt i ägghatar hetsen. 6 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andush Posted September 15, 2015 Share Posted September 15, 2015 Har alldrig sett något säkert som pekar på att diverse sjukdommar eller att vissa tillsammans leder till lågt kolesterol.. men jag håller det inte alls för otroligt. Det är vad jag begriper betydligt mindre utforskat än högt APOb/LDL-P där främsta orsaken verkar vara glykotoxitet via AGE/annat på grund av högt blodsocker. Kortisolproduktion kräver pregnenolon och därmed kolesterol, så att kolesterol minskar vid kortisolökning är inget konstigt. 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Johan Wallström Posted September 15, 2015 Share Posted September 15, 2015 Johanna:Jag lägger förmodligen betydligt mer tid redan nu än vad dom flesta gör här, och jag föredrar att länka drekt till studier istället för blogginlägg, eftersom bloggare ofta sitter på ännu mer bias än vad forskare gör. Varför ska jag lägga ner mer tid, när du bortföklarar resultaten enbart med att studien var under en period som du uppfattar som mer äggnegativ? Det är din hälsa det handlar om, det ligger i ditt intresse. Det är hjärtskukdom som är fienden här, inte jag.Från 2012 kom då följande studie. Deltagarna slumpades till antingen 15% mättat fett eller 8% mättat fett. I övrigt åt dom samma fördelning av makronutrienter med mycket protein från nötkött. Detta gjorde dom i tre veckor i en crossover design. Nu vet jag inte varför jag ska behöva översätta detta då det finns berskrivet i studien. Det är en hyffsad design tycker jag, men jag är ju inte heller utbildad inom detta så jag vet inte om det hjälper så mycket. "Our results show that in the context of a reduced carbohydrate, high beef protein diet, the increase in plasma and LDL cholesterol with high vs. low saturated fat is associated with concurrent increases in the concentration of plasma and LDL apoCIII and the mass of large, medium and small LDL particles."http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3491165/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Johanna07 Posted September 15, 2015 Share Posted September 15, 2015 Johanna: Jag lägger förmodligen betydligt mer tid redan nu än vad dom flesta gör här, och jag föredrar att länka drekt till studier istället för blogginlägg, eftersom bloggare ofta sitter på ännu mer bias än vad forskare gör. Varför ska jag lägga ner mer tid, när du bortföklarar resultaten enbart med att studien var under en period som du uppfattar som mer äggnegativ? Det är din hälsa det handlar om, det ligger i ditt intresse. Det är hjärtskukdom som är fienden här, inte jag. Från 2012 kom då följande studie. Deltagarna slumpades till antingen 15% mättat fett eller 8% mättat fett. I övrigt åt dom samma fördelning av makronutrienter med mycket protein från nötkött. Detta gjorde dom i tre veckor i en crossover design. Nu vet jag inte varför jag ska behöva översätta detta då det finns berskrivet i studien. Det är en hyffsad design tycker jag, men jag är ju inte heller utbildad inom detta så jag vet inte om det hjälper så mycket. "Our results show that in the context of a reduced carbohydrate, high beef protein diet, the increase in plasma and LDL cholesterol with high vs. low saturated fat is associated with concurrent increases in the concentration of plasma and LDL apoCIII and the mass of large, medium and small LDL particles." http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3491165/ 3 veckors studie? 14 män? Min kritik var mot att det finns risk att du googlar studier som du länkar till utan att ha koll på vad som har hänt sen dess. Forskning motbevisas hela tiden och gamla studier blir inaktuella. Jag tycker det sätt du debatterar på är ointressant för det ger ingen helhet eller förståelse. Du har din åsikt och du plockar studier som stödjer denna (vilket vi kanske alla gör!) utan att presenterar upplägg, bakrund eller ramar så att vi kan göra en informerad bedömning av de fakta du lägger fram. Det kanske inte är något du vill lägga tid på, det förstår jag, men då tycker jag inte heller du ska länka till dom. Studien du länkar till ovan är kanske ett sådant exempel. Bara för att det heter forskning och de har fått medel för att göra en studie, så är det ingen frisedel till tolkning av verkligheten. Mitt lekmannaåsikt är att 3 veckor är för kort tid, speciellt om det ska kopplas till CVD. 14 män är ett lågt antal, och ett ojämlikt sådant, alltså inte representativt för befolkningen. Information som denna hjälper mig att bedöma hur allvarligt jag ska ta detta när jag inte kan ämnet. De uttrycker sig väldigt försiktigt, och deras slutsatser bygger på koppling till annan forskning, och då måste man kolla upplägget/bevisstyrkan på denna forskning. "May" ser jag som ett förslag, inte att de har bevisat detta. Taken together with previous observations, these findings suggest that, at least in the context of a lower carbohydrate high beef protein diet, high saturated fat intake may increase CVD risk by metabolic processes that involve apoCIII. 5 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Johan Wallström Posted September 15, 2015 Share Posted September 15, 2015 Huva, jag hade skrivit ett långt inlägg när jag tyvärr råkade klicka på bakåt-knappen, så allt försvann.Snabbversion.Varför skulle 3 veckor vara för kort tid för att studera effekt av mättat fett på LDL-P? Det var inte en prospektiv studie på risk för hjärtattacker, utan en studie på biomarkörer. Dom är försiktiga i sin tolkning av relevans för sjukdomsförlopp, inte huruvida mättat fett höjer apob. Men vi är väl överens redan om att LDL-P/apo-b är en bra riskindikatör.Det finns många studier som har upprepat det här resultatet. Man har till och med studerat genom vilka pathways som mättat fett höjer apob. Nu försvann länkarna, men det är lätt att hitta dom om du söker på relevanta termer.Med risk att återigen framstå som antiintellektuell så referrerar jag till följande studien från 1997, där det ingår både män och kvinnor. Mindre mättat fett innebar mindre apob. Deras slutsatser är heller inte lika försiktiga.http://atvb.ahajournals.org/content/18/3/441/T5.expansion.htmlDenna artikel från 2015 försöker sammanfatta kunskapläget idag, men man måste betala för den och abstracten ger inte så mycket kött på benen mer än att det står att mättat fett höjer apob (men jämfört med vad?)http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25551801Följande är en studie från 2014 på veg/köttätare. Det är ju inte riktigt samma sak som att påstå att just mättat fett är boven i dramat, men för den som vill minska apob så är det tydligt vilken metod som fungerar bäst:http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24346473 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.