Jump to content

Hur når man ketos?


Yvette

Recommended Posts

Efter 4 veckor med måttlig LCHF har jag inte fått någon viktnedgång. I går testade för första gången ketonstickor, ingen ketos :-(. Jag får säga att måttlig LCHF är lätt och trevligt att följa. Strikt LCHF är betydligt svårare att följa.

 

Är det någon som vet hur lågt jag måste gå i antal gram kolhydrater för att nå ketos, och hur länge måste man hålla det innan man kan se det på stickorna?

Link to comment
Share on other sites

Du bör ligga under 20 g kolhydrater per dag, men vissa behöver gå så långt ner som 10 eller ännu mindre. Andra räcker det med 50. Så det är individuellt, tydligen. Det spelar även roll hur mycket protein man äter, för protein kan utnyttjas till att bygga kolhydrater av (sk glukoneogenes) och det sänker ketosen. Vissa kroppar går direkt över till att förbränna fett på kroppen, men hos andra får brasan hållas igång med mycket fett via maten. 

men å andra sidan är ju ketos bara en del i fettförbränningen. Mycket fett förbränns även via beta-oxidationen. 

 

Sen så visar stickorna bara överskottet av en typ av ketoner (av tre) och ju bättre kroppen blir att använda ketoner, ju mindre blir överskottet för att sedan försvinna, för då förbränns de istället för att följa med urinen ut ur kroppen. 

Jag åt LCHF i tre år och trodde mig vara i hyfsat ketos, men sen köpte jag en moj som mäter acteon (nr 2 av ketonsorter) i utandningsluften och lärde mig att jag var långt från ketos! (Ketonix heter mojängen). jag justerade framförallt proteinintaget och ökade på fettet ännu mer innan det hände saker. Men kroppen behövde ett antal månader (typ ett halvår) innan den hittade "ritningen" för ketos, tydligen! Och så fort jag slarvar med fettet, stressar, mens på gång eller någon infektion i kroppen så åker jag ur...men det blir bättre och bättre....

 

Vad jag vill säga: 4 veckor - är bara början! Lär dig att äta vad du kallar för "måttlig", så ska du se efter ett tag så blir det lättare och lättare att bli striktare. 

Men hur strikt du behöver vara beror ju på din målsättning. Kanske ketos inte ens är nödvändig för det?

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Om du vill komma i ketos snabbt är fasta överlägset. Prova att köra riktigt strikt en dag, mycket fett o väldigt lite kolhydrater ät sista målet senast kl. 20 därefter inget annat än vatten, the eller kaffe. Nästa dag vatten, the eller kaffe fram till kl 12.00 då kan du äta lunch i vanlig ordning. Så strikt du förmår och som om du inte hoppat över frukosten och ät sista målet 1800. Hoppa över frukosten dagen efter igen och ät som om du inte hade fastat. Om du istället tycker att det är lättare att fasta 24 timmar i sträck så funkar det också. 

Det som gör att du fortare hamnar i ketos på detta sättet är att du tvingar kroppen att förbruka den sockerreserv som finns i muskler och levern. Då tvingas kroppen ta fett som bränsle och levern tillverkar då ketoner som driver kroppen. Samtidigt hålls insulinet nere vilket underlättar frisättningen av fett från fettcellerna. 

Ju längre din kropp har haft problem med insulinkänsligheten och gått med högt insulinpåslag i långa perioder desto längre tid tar det att komma i ketos. Därför är det viktigt med längre tid mellan måltiderna så systemet får vila.

 

Om inte fasta hjälper så är nog inte insulinet ditt största problem och då får du fundera på om du har något annat som blockerar.

Men prova detta först, det är okomplicerat och billigt och du behöver inte köpa hem några konstiga produkter :D  

  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

Det där med fasta. Det känns jobbigt att vara hungrig. Det är ju poängen med LCHF att slippa vara hungrig. Hungrig har jag varit med viktväktarna i 15 år och vill helst slippa det. Det jag funderar på med fastan är om det inte är själva kalorireduktionen som ger viktnedgången. Eller funkar det även om man kompensations äter resterade av tiden?

Link to comment
Share on other sites

Det där med fasta. Det känns jobbigt att vara hungrig. Det är ju poängen med LCHF att slippa vara hungrig. Hungrig har jag varit med viktväktarna i 15 år och vill helst slippa det. Det jag funderar på med fastan är om det inte är själva kalorireduktionen som ger viktnedgången. Eller funkar det även om man kompensations äter resterade av tiden?

Det är helt annorlunda att fasta på lchf och att fasta på tex. en viktväktarkost.

För min egen del kändes det mest som en befrielse att hoppa över frukosten efter ett par veckor på lchf.

Hungern minskade så pass att det kändes mer naturligt att bara äta två gånger om dagen, även om kalorimängden är ungefär densamma nu som tidigare.

Sen är det väl som det sägs, ju mer man misshandlat kroppen tidigare, desto längre tid tar det för kroppen att ställa om.

Blir du hungrig är det antingen något du gör fel, eller ändrar för snabbt.

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Jag har levt hela mitt vuxna liv med ett öga på mat och sovklockan. Ätit var 3e timme för att inte riskera att skada min omgivning med mina blodsockerfallsutbrott. Vulkanen Krakatau var en blek återgivning av en hungrig stoscha. Jag tycker fortfarande efter 5 år på LCHF att det är lite obehagligt att känna hunger men jag har insett att det inte är farligt. I 2 år fastade jag 20-22 timmar 2 dagar i veckan och det kändes som en befrielse att inte behöva ut och jaga lunch. Det var bara skräp runt där jag jobbade. Jag drack kalorifri vätska som vatten och rött/grönt te. Blev det för jobbigt köpte jag en gurka och doppade i salt.

Min kropp mår bra av att fasta men det är svårare nu när jag inte har regelbundna tider. Mitt huvud vill inte vara med

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Som Östgören säger: Ketoacidos vill man inte nå. Ketos är bra!

Det är olika saker.

 

Niclas-E och Stoscha skriver också exakt det jag kunnat skriva. 

Jag var en sån som alltid var hungrig på morgonen. Jag vaknade för jag var hungrig! I min början med LCHF läste jag med stora ögon om folk som hoppade över frukosten.

ALDRIG! tänkte jag. 

 

Men efter ett tag - några år, faktiskt, så fort gick det inte! Efter ett tag märkte jag att jag blev alldeles för mätt av två ägg med bacon. Slutade med bacon. Blev för mätt. Tog bara ett ägg. Blev för mätt...

Och till slut insåg jag att jag är inte mer hungrig om jag äter ett ägg eller om jag låter bli, däremot behöver jag inte känna mig proppmmätt om jag inte äter...(men jag tar lite kokosfett i teet och dricker en kopp buljong med fett i, för jag vill ändå gärna ha något varmt och jag behöver "frukosttiden" för att vakna. 

Jag brukar ha fett i förmiddagskaffet, men börjar känna nu att det blir för mycket det med....

 

Men det är också så att ibland ÄR jag hungrig på morgonen. Ofta (om jag mäter med min ketonix) ligger jag då lågt på ketosskalan. 

Nej, man måste inte mäta. Det är bara jag som gillar att mäta saker och har svårt för att gå efter "känsla". Men min känsla ("hungrig på morgonen") har ju rätt - tydligen behöver jag mat. Så då äter jag frukost. 

och då behöver jag oftast inte äta förrän tretiden. Eller fem. 

 

Jag har också viktväktat i 15 år och insett att jag förstörd en hel del processer i kroppen som reglerar hunger/sug/mättnad. Nu pratar jag hormoner. Och det tog mig alltså lång tid att bygga upp systemen igen. Men det går att återställa!

Det som är kvar att återställa är att bygga upp muskelmassa. Inte lätt med 50, kan jag säga!

Det är dock min kropp och inte alls säkert det gäller din! Du kan ju ha bättre förutsättningar! Martins Johansson har skrivit en bok "hormonbibeln". Kan rekommenderas! Där inser man hur det hänger ihop och hur komplext systemen är. 

 

Hur mycket jag gått ner i vikt?

Tja. Jag började på 72 kg fördelat på 1,63 cm. Ingen stor övervikt, dvs det fanns väl inte så mycket att tappa. Jag kanske tycker jag vill väga 63 kg, min kropp verkar nöjd med 67.... Jag gick ner ganska snabbt 3 kg, vattenvikt i början. Sen hände inget på ett år. 

Men jag fick en massa hälsoeffekter! Slut på IBS, mer energi, sällan förkyld, ingen "diffus värk" i kroppen längre, mindre bekymmer med mens mm. Jag läste på om hormoner och kom på hur p-sprutan påverkar vikten och slutade med det..och gick ner två kilo till på ett halvår. Men där tar det stop. Nu pendlar vikten mellan 67-69 kg, vilket är inom ramen vad vikten varierar med vattenmängden i kroppen. 

Och det har heller inte ändrat sig något på måttbandet..någon cm runt midjan bara...somliga behåller ju vikten, men slimmar kroppen och minskar i omfång..inta jag...

 

Surt när man läser om folk som rasar 50 kg på en kafferast!

 

Mitt problem, tror jag, är stress. För är jag stressad går jag direkt upp några kilo och känner mig allmän hungrig och vill bara ha mat (mat lugnar...har en tendens att tröstäta...). Att fasta i såna lägen bara ökar stressen, så då äter jag frukost, lunch, middag och mellanmål om jag måste, men ser till att jag äter mycket fett, lite protein, håller koll på kolhydrater och på totala mängder. Det har varit en process att lära sig! 

Är jag inte stressad kan jag lätt ha 8-10 timmar mellan målen utan problem. 

 

Och till din sista fråga om fastan. Jo, tanken är att du ändå ska äta den mängd du skulle ätit, dvs du äter mer mat per tillfälle, men vid färre tillfällen. Men jag kan tycka att plåga dig inte nu med det. Din kropp behöver antagligen jobba med mycket annat nu.

Det kommer. Bara du ger det tid. 

Lycka till!

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Hej vänner! Hoppas det är ok att jag smiter in och lånar tråden lite, ni får säga till om jag ska starta en ny istället!

 

Jag har kört LCHF i ett halvår, samt mätt min ketos i ett par månader till en ok nivå.

Testade 16-8 fasta sedan två dagar, och det har gått över förväntan att skippa frukosten. Sitter på jobbet och känner just ingen större hunger än jag gjorde innan.

Dock så har jag mått lite illa på eftermiddagarna, samt min ketos har försämrats, både på kvällen samt i slutet av fastan.

Jag trodde fasta skulle gynna ketosen, och inte tvärtom?

 

/Evert

Link to comment
Share on other sites

Ketos är en sak och betaoxidation en annan sak!

 

Ketos är inget magiskt.. det betyder mest att man äter lite kolisar!

 

Betaoxidation däremot är dunder.. men det kan du inte mäta, bara räkna fram mellan tummen och pekfingret!

 

Såå.. oavsett olika ketosmätningar.. äter man 70-80E% fett och 10-5 E% kolisar samt normalt med protein så dominerar betaoxidation hur som helst!

 

Iallafall om man är viktstabil.. eller går ner i vikt!

 

Finessen med ketos är det motsatta,, dvs hög andel glykolys.. dvs om man vill minska i fettvikt så vill/bör man inte vara helt beroende utav glukos/glykolys!

 

Så svaret till TS är rätt enkelt.. man når ketos om man håller ner kolisarna och/eller kalorierna!

 

Håller man ner kalorierna för mycket kallas det för svältketos.. det är lixom inte helt optimalt!

Link to comment
Share on other sites

Här är min lista på hur jag brukar jobba för att lösa ketosproblem. Först en lista på i vilken ordning saker sker som är bra att ha hi minnet om man försöker mäta framstegen. 

 

Börjar med LCHF

1. Blodglukos går ned

2. Acetoacetat bildas (det du mäter i urin)

3. Beta-Hydroxybutyrat bildas vilet innebär full ketos (det mäts med via blod, finns för hemmabruk)

 

Åtgärder (denna lista ser lite olika ut beroende på vart man fastnar i punkterna 1-3 ovan)

1. Kolhydraterna. Räknar du med allt? Även sockeralkoholer som inte alltid är angivna som kolhydrater. Även sötningsmedel kan eventuellt störa ketos hos vissa

2. Protein. Ligg inte över 1g/kg kroppsvikt. Ännnu lägre om du är överviktig. 

3. Lägg till fasta. Om inte blodglukos går ned.

4. Styrketräning av de stora muskelgrupperna. Detta bränner glykogen i muskelcellerna som då suger upp glukos från blodet. Muskelglykogen går inte dirkekt ned av kardio träning då kolhydraterna i musklerna sitter fast där och kan inte gå ut i blodet om det är brist någon annan stans. Därför måste varje muskel tränas som man vill tömma på glykogen, 

5. Inget hjälper? Testa MCT olja (eller kokosfett). Dessa kortare fettsyror tar en genväg in i förbränningen (mitokondrierna) och detta ger normalt en del ketoner (även om man äter kolhydrater).

 

Om punkt 5 fungerar betyder det att ketossystemet fungerar och du får hålla ut tills kroppen börjar bilda ketoner av ditt kroppsfett. Om punkt 5  inte fungerar (och du gjort alla andra unkter innan) kan det vara dags att söka läkare (en specialist på metabola sjukdommar). 

Link to comment
Share on other sites

 

 

Finessen med ketos är det motsatta,, dvs hög andel glykolys.. dvs om man vill minska i fettvikt så vill/bör man inte vara helt beroende utav glukos/glykolys!

 

Zepp, kan du utveckla detta lite mer?

 

 

Jaa.. det blev lite fel uttryckt!

 

Finessen är altså det motsatta till att vara beroende utav stor del glykolys!

 

Det blir med andra ord rätt svårt att bränna fett med en kropp som främst bränner glukos!

 

Ketos kan vara ett tecken på att man inte är så beroende utav glykolys/glukos!

 

Jag fattade exakt vad jag menade!  :wacko:

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Yvette skriver:

Alla har olika historier och det verkar som inte alla når sin målvikt. Jag får väl testa mig fram. Jag jobbar nu med att komma ner i kolhydrater. Det är svårt att komma ner under 30g/dag och behålla den goda matupplevelsen.

 

Jag har nått min målvikt (-18 kilo från ingångsvikten) och gått ner under den också för all del med LCHF i olika grader.

Just idag ligger jag 1,5 kilo över det som räknades fram som min idealvikt för 30 år sedan. Jag är dock lika smal om midja och höft än jag var när jag låg under den vikten med 2 kilo.

De två senaste åren har jag inriktat mig på att trimma systemet så att jag kan nå min optimala hälsa med bibehållen/ökad muskelmassa. Vikten är ett av verktygen jag använder för att hålla koll på vad som händer med min kropp, men inget jag låter mig styras av. Så länge jag känner att spegelbilden inte överraskar mig negativt (som den gjorde under flera år då jag undrade vem det var jag tittade på) känner jag mig trygg i det jag gör och äter. Jag mäter midja, höft och lår för att se vart ifrån fettet tas, min kropp är relativt androgynt formad och jag vill gärna se om jag kan få till lite mer kvinnlig form med smalare midja. Det gör att jag använder mig av olika avslappningar mellan träningarna för att få ner stress och kortisol.

 

Yvette skriver:

Det jag funderar på med fastan är om det inte är själva kalorireduktionen som ger viktnedgången. Eller funkar det även om man kompensations äter resterade av tiden? 

 

Jo en konsekvens av fastan är att du får ett energiunderskott och då går du ner i vikt. Det man har noterat är att folk inte kompenserar helt för de uteblivna kalorierna vid följande måltider om man äter rätt då. Det är klart om man trycker i sig massa socker så hjälper inte 16:8 t ex, men då är det ju lite kört i alla fall. Men det är inte det primära målet när du fastar för att komma i ketos. Då är målet att bränna av alla sockerreserver så att kroppen tvingas använda fett och producera ketoner. Du ville veta var hur du snabbt kommer i ketos och det var det mitt svar gälldeKetos är inte nödvändigt för att gå ner i vikt, men det är ett fördelaktigt tillstånd att befinna sig i, framför allt när det gäller aptitreglering. Att gå hungrig på Viktväktardiet (varit där, gjort det) är inte samma upplevelse när du äter LCHF och fastar. Men alla har vi våra egna upplevelser i bagaget och självklart kan jag aldrig garantera att du inte tycker att det är jättejobbigt.

 

Hur viktigt är det för dig att nå resultatet du är ute efter? Det är bara du som kan avgöra. Fundera över vilket(a) av alla bra tips du har fått som du är villig att prova, om något. Ingen här dömer dina val, vi kan bara berätta om våra resor och vad som händer eller inte i kroppen.

Link to comment
Share on other sites

Nu har jag funderat länge på detta så måste fråga även om det låter nyvaket. Jag äter ju själv inte med fokus på att vara i ketos men har ändå ätit lågkolhydratkost sedan 2012. När jag läser här om rekomendationer för att nå ketos och även allmänt när många här beskriver att äta LCHF poängteras att man inte ska gå över 1 gram protein/kg vikt och att man ska äta högst 20 gram kh. För att få upp energinivån lägger man till fett. Jag tror jag förstår detta.

Men , alltså hur kan man mena att detta är att äta näringsrikt och hälsosamt i längden, om man dessutom kanske tränar? Så mkt nyttiga grönsaker, kött, fisk och ägg som jag fick dumpa ur min dagsmeny när jag försökte, som en test att lägga upp en matdag med sikte på  1800 kcal och ovanstående riktlinjer.

Det blir mkt fett, som jag absolut kan tänka mig att äta, men så mkt näringsämnen och vitaminer får jag ju inte från det. De ynka grönsaker som fick plats och den superminimala mängden animalier ger inte så mkt näring.

Tycker ni att jag missförstått hur man ska äta enligt LCHF/med sikte på ketos? Hur skulle jag ändra något i denna bifogade testmatdag?

 

frukost: 2 ägg +50 gram majonäs

lunch 100 gram köttfärs 100 gram vitkål 50 gram smör

middag 100 gram laxfilé 100 gram broccoli 50 gram smör

 

Totalt: KH: 18,24, Protein: 53,77 Fett: 131,69

Energi: 1455 (alldeles för lite om jag skulle äta med energibalans, det saknas ca 400 kcal. Men jag har redan använt alla kolhydrater och proteinet för dagen...så det blir till att äta mer smör då (ganska tomma kalorier).

 

Det jag normalt äter är dubbelt så mkt fisk och kött samt ca 700 gram grönsaker utöver detta.

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Mnjae.. det förekommer diverse råd.. om ditten o datten.. bland annat om optimal ketos!

 

Vad händer vid optimal ketos är då min fråga?

 

Svarar själv på den frågan.. ju man uppmäter via någon gismo så kallade optimala ketos värden.. det är jag helt med på!

 

Och vi vill ju vara optimala eller hur?

 

Grejen är väl att det med optimal ketos missförstås.. det är en gräns för vad som kan vara lämplig att ligga inom.. dvs det är varken optimalt att vara under ketos ej heller att ligga på skithöga ketosvärden.. altså om man strävar mot att befinna sig i ketos/mest betaoxidation!

 

Sen det där med 1 gram protein/Kg.. det är som regel MINIMUM.. på ketogen diet.

 

Såå.. det knycks rätt friskt av olika råd.. och man blandar dem till någon ny sorts bantningsdiet!

 

Det ena skall vara "Optimalt" medans annat skall ligga på "Minimum"!

 

Och för att skilja det ena från det andra.. kolisar får gärna ligga på Minimum.. resten bör vara Optimalt!

 

Och då har vi inte ens berört resten av näringen.

 

Tränar man som du gör bör man snarare ligga på 2-3 gram protein per kilo!

Link to comment
Share on other sites

Mnjae.. det förekommer diverse råd.. om ditten o datten.. bland annat om optimal ketos!

 

Vad händer vid optimal ketos är då min fråga?

 

Svarar själv på den frågan.. ju man uppmäter via någon gismo så kallade optimala ketos värden.. det är jag helt med på!

 

Och vi vill ju vara optimala eller hur?

 

Grejen är väl att det med optimal ketos missförstås.. det är en gräns för vad som kan vara lämplig att ligga inom.. dvs det är varken optimalt att vara under ketos ej heller att ligga på skithöga ketosvärden.. altså om man strävar mot att befinna sig i ketos/mest betaoxidation!

 

Sen det där med 1 gram protein/Kg.. det är som regel MINIMUM.. på ketogen diet.

 

Såå.. det knycks rätt friskt av olika råd.. och man blandar dem till någon ny sorts bantningsdiet!

 

Det ena skall vara "Optimalt" medans annat skall ligga på "Minimum"!

 

Och för att skilja det ena från det andra.. kolisar får gärna ligga på Minimum.. resten bör vara Optimalt!

 

Och då har vi inte ens berört resten av näringen.

 

Tränar man som du gör bör man snarare ligga på 2-3 gram protein per kilo!

Tja...råden här ovan från Biochemisten är ju tänkta för någon som styrketränar , så lite förvirrande är det.

Link to comment
Share on other sites

Tja...råden här ovan från Biochemisten är ju tänkta för någon som styrketränar , så lite förvirrande är det.

 

Vill du vara i ketos eller styrketräna?

 

Grejen är att högre proteinintag leder till lägre ketos.. iomed att både styrketräning och ökat intag av aminosyror leder till minskad ketos.. via glukoneogenes!

 

Styrketräning i sig leder till ökad nedbrytning av muskler.. ger mer aminosyror i blodet.. stimulerar på sikt proteinsyntesen men allt nedbrutet skall tas om hand.. och inga processer är hundra.. det blir alltid ett spill!

 

Spillet kan gå till Glukoneogenes.. det är för resten rätt troligt iomed att ansträngningen av styrketräning innehåller en rätt hög andel anaeroba moment.. så det är rätt troligt att det är rätt bra!

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Vill du vara i ketos eller styrketräna?

 

Grejen är att högre proteinintag leder till lägre ketos.. iomed att både styrketräning och ökat intag av aminosyror leder till minskad ketos.. via glukoneogenes!

 

Styrketräning i sig leder till ökad nedbrytning av muskler.. ger mer aminosyror i blodet.. stimulerar på sikt proteinsyntesen men allt nedbrutet skall tas om hand.. och inga processer är hundra.. det blir alltid ett spill!

 

Spillet kan gå till Glukoneogenes.. det är för resten rätt troligt iomed att ansträngningen av styrketräning innehåller en rätt hög andel anaeroba moment.. så det är rätt troligt att det är rätt bra!

Jag villl styrketräna och äta näringsrikt och nyttigt. Leva hälsosamt. Jag vill problematisera påståendena hur hälsosamt det är att vara i ketos och att ta mesta delen av sin näring från fett. För jag förstår inte hur det går ihop.

Link to comment
Share on other sites

Mnja.. man får göra skillnad mellan macronutrienter dvs främst energi och micronutrienter, dvs all annan näring!

 

Det finns en orsak till att man skiljer på Macro och Micro.. samt spårämnen!

 

I ketos tar man sin mesta energi från fett.. det är rätt lätt iomed att fett är så energirikt.

 

Behöver egentligen inte vara så stor skillnad att byta glukos mot fett ur näringssynpunkt!

 

Tar man bort allt socker och mjölmat så lär man inte ha missat särskildt mycket näring.

Link to comment
Share on other sites

Mnja.. man får göra skillnad mellan macronutrienter dvs främst energi och micronutrienter, dvs all annan näring!

 

Det finns en orsak till att man skiljer på Macro och Micro.. samt spårämnen!

 

I ketos tar man sin mesta energi från fett.. det är rätt lätt iomed att fett är så energirikt.

 

Behöver egentligen inte vara så stor skillnad att byta glukos mot fett ur näringssynpunkt!

 

Tar man bort allt socker och mjölmat så lär man inte ha missat särskildt mycket näring.

Nä det är jag med på. Fast jag jämför inte kost med massa skit som bröd och pasta. Utan jag menar att om det ska vara lågt kh och mkt fett samt lågt proein så finns det inte plats för så mkt näringsrik mat som kött fisk och olika sorters grönsaker (inte bara gröna blad och sånt).

Link to comment
Share on other sites

Nä det är jag med på. Fast jag jämför inte kost med massa skit som bröd och pasta. Utan jag menar att om det ska vara lågt kh och mkt fett samt lågt proein så finns det inte plats för så mkt näringsrik mat som kött fisk och olika sorters grönsaker (inte bara gröna blad och sånt).

Socker och mjölmat äter väl ingen här inne...tänker jag.

Link to comment
Share on other sites

När jag skrev 1g/kg så är det för personer som har problem att nå ketos. Om du styrketränar går det för de flesta bra att ligga på ca 2g/kg. När kroppen väl aktiverat alla enzymsystem för ketos går det lättare och snabbare för varje gång man testar. Normalt behöver man inte vara lika strikt heller. Oftan kan man äta nästan obegränsat med grönsaker men får se upp med rotfrukter och frukt. För de flesta finns ingen anledning att gå på ketogen diet året runt utan kortare perioder för att minska i fettmassa. Som nämns tidigare kan man förstås gå ned i vikt på LCHF utan att vara i ketos. 

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

När jag skrev 1g/kg så är det för personer som har problem att nå ketos. Om du styrketränar går det för de flesta bra att ligga på ca 2g/kg. När kroppen väl aktiverat alla enzymsystem för ketos går det lättare och snabbare för varje gång man testar. Normalt behöver man inte vara lika strikt heller. Oftan kan man äta nästan obegränsat med grönsaker men får se upp med rotfrukter och frukt. För de flesta finns ingen anledning att gå på ketogen diet året runt utan kortare perioder för att minska i fettmassa. Som nämns tidigare kan man förstås gå ned i vikt på LCHF utan att vara i ketos. 

Tack för en bra förklaring av detta Biochemisten! Då hänger jag med i resonemanget!

Link to comment
Share on other sites

Tänkte vi kanske kunde utveckla lite mer! Jag har sökt efter klara besked så länge nu. Ni verkar ju ha sån koll Zepp och Biochemist, så jag hoppas ni kan ta er tid att förklara ännu mer hur det egentligen förhåller sig. Alla andra är naturligtvis också välkomna med input.

 

Jag vill ner ca 5-10kg till om det är möjligt (ligger idag ett par-3kg över normalvikt enl bmi) och undrar om man ska äta 1g protein/kg nuvarande vikt, eller per kg önskevikt eller per kg fettfri vikt - som vissa pratar om. i dagsläget äter jag ca 65g protein (1g/kg önskevikt), 163g fett och försöker hålla mig under 5g kolhydrater. detta blir i energiprocent 0%K 15%P och 85%F - totalt ca 1750kalorier.

 

I våras åt jag väldigt lite (snitt mellan 1000-1500 kalorier) och tränade måttligt flera dagar i veckan - Var alltid frusen och tror (vet) att jag då hamnade i svältketos. Gick ner ca 20kg mellan jan-jun men kände mig trött, hängig och frusen i slutet av våren. Träningen var bra på det sättet att jag blev varm och förmodligen fick "må bra" kickar. I maj upphörde den kvinnliga cykeln och i juli tog jag kontakt med VC för provtagning - allt såg bra ut! Har för några dagar sedan varit på kvinnoklinik och tagit hormonprover (inga svar ännu) för att upptäcka rubbningar (har förstått att det kan bli rubbningar av stor viktnedgång snabbt). Fick även utskrivet gulkroppshormon (progesteron) för att kicka igång allt igen.

 

Jag började äta mer och sluta räkna i slutet på juli (och slutade träna helt) - efter VC besöket - och gick naturligtvis upp ett par-3kg. Äter som sagt fortfarande mer - men försöker hitta lämplig energifördelning och mängd för att kunna sakta men säkert tappa dom sista kilona.

 

Nu för tiden känner jag mig då och då frusen om händerna - men i övrigt inte - och jag har inga problem med hängighet. Räknade ut på någon sida att mitt energibehov för att hålla vikt är ca 1750 och att 1450 är basalbehovet (ligga och andas). Det är därför jag just nu försöker hålla mig runt 1750, men vet inte om jag behöver äta mer eller mindre för att tappa vikt med min kost.

 

Kan ni förklara mer om betaoxidationen (vet inte ens vad det är) och hur man kunde räkna ut det mellan tummen och pekfingret?

Är mängden fett som jag äter för mycket eller för lite? Ibland känns det som att kroppen inte kommer röra fettet på kroppen om jag tillför så mkt fett.

 

Så frågan är helt enkelt - vad sjutton ska jag äta och hur mycket? :huh:

Link to comment
Share on other sites

Tänkte vi kanske kunde utveckla lite mer! Jag har sökt efter klara besked så länge nu. Ni verkar ju ha sån koll Zepp och Biochemist, så jag hoppas ni kan ta er tid att förklara ännu mer hur det egentligen förhåller sig. Alla andra är naturligtvis också välkomna med input.

 

Jag vill ner ca 5-10kg till om det är möjligt (ligger idag ett par-3kg över normalvikt enl bmi) och undrar om man ska äta 1g protein/kg nuvarande vikt, eller per kg önskevikt eller per kg fettfri vikt - som vissa pratar om. i dagsläget äter jag ca 65g protein (1g/kg önskevikt), 163g fett och försöker hålla mig under 5g kolhydrater. detta blir i energiprocent 0%K 15%P och 85%F - totalt ca 1750kalorier.

 

I våras åt jag väldigt lite (snitt mellan 1000-1500 kalorier) och tränade måttligt flera dagar i veckan - Var alltid frusen och tror (vet) att jag då hamnade i svältketos. Gick ner ca 20kg mellan jan-jun men kände mig trött, hängig och frusen i slutet av våren. Träningen var bra på det sättet att jag blev varm och förmodligen fick "må bra" kickar. I maj upphörde den kvinnliga cykeln och i juli tog jag kontakt med VC för provtagning - allt såg bra ut! Har för några dagar sedan varit på kvinnoklinik och tagit hormonprover (inga svar ännu) för att upptäcka rubbningar (har förstått att det kan bli rubbningar av stor viktnedgång snabbt). Fick även utskrivet gulkroppshormon (progesteron) för att kicka igång allt igen.

 

Jag började äta mer och sluta räkna i slutet på juli (och slutade träna helt) - efter VC besöket - och gick naturligtvis upp ett par-3kg. Äter som sagt fortfarande mer - men försöker hitta lämplig energifördelning och mängd för att kunna sakta men säkert tappa dom sista kilona.

 

Nu för tiden känner jag mig då och då frusen om händerna - men i övrigt inte - och jag har inga problem med hängighet. Räknade ut på någon sida att mitt energibehov för att hålla vikt är ca 1750 och att 1450 är basalbehovet (ligga och andas). Det är därför jag just nu försöker hålla mig runt 1750, men vet inte om jag behöver äta mer eller mindre för att tappa vikt med min kost.

 

Kan ni förklara mer om betaoxidationen (vet inte ens vad det är) och hur man kunde räkna ut det mellan tummen och pekfingret?

Är mängden fett som jag äter för mycket eller för lite? Ibland känns det som att kroppen inte kommer röra fettet på kroppen om jag tillför så mkt fett.

 

Så frågan är helt enkelt - vad sjutton ska jag äta och hur mycket? :huh:

Jag rekommenderar dig att besöka http://martinajohansson.seoch sluta med att räkna kalorier ......Dra ned på kollisarna, ät fett och kött tills du är ohungrig. Fundera även över om fasta är ngt för dig.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...