Gå till innehåll

Recommended Posts

Jag har lite svårt att läsa den typen av text på engelska, men att det inte finns nån näring kvar har jag trott länge. Det vetemjöl som fanns för mer än 50 år sen har nog inte stora likheter med dagens vetemjöl. Jag bytte ut vetemjölet mot dinkel för 10 år sen. Och nu går ju  det också bort.

  • Gilla 2
Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

I Storbritannien har man ett sämre vete än i Sverige. Mina svärföräldrar kan inte äta formfranska hemma i England utan att få problem med magen, men när de är hos oss vill de gärna äta beans on toast. Köper det motvilligt och endast när vi har dem på besök dock.... Introducerade framgångsrikt svärmor för mitt kesellabröd bakat på kokosnötsmjöl.

 

Vet inte om vårt mjöl behandlas på samma sätt men näringsämnena i mjölet som skulle kunna finnas kvar har vi svårt att ta upp p g a de försvarsmekanismer som det också innehåller. Har man lite otur så tar man inte upp mineralinnehållet från den övriga maten man äter samtidigt. Det gäller även fullkornsprodukter. Att man "berikar" mjölet är inte så konstigt, det gör man ju även med lätta mejeriprodukter där mat tagit bort fettet som innehåller just det man sedan "berikar" med. Bort med allt spannmål och alla lättprodukter, vem behöver dem?

  • Gilla 3
Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

I slutet av 1800-talet gick man från malning med stenrullar till stålrullar, vilket finfördelade mjölet mer. Det gav möjlighet att sila mjölet genom en väv, för att ta bort det grövre delarna. Det man inte visste då var att man tog bort näring i processen. På 1930-talet började man berika mjölet för att kompensera. Man kan fortfarande få tag på stenmalet mjöl om man vill, typ http://www.warbrokvarn.se/produkter.html. Lite kuriosa =)

  • Gilla 3
Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Problemet med de "moderna" produkterna är att man tillsätter vitaminer och andra näringsämnen för att de försvunnit men man inte tillsätter alla vitaminer och näringsämnen som försvunnit.  Det är som när vi sprider NPK på åkrarna när det försvinner många mer näringsämnen och mineraler än NPK.

 

Rolle

  • Gilla 3
Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Det industriodlade vete som som dominerar i västvärlden idag är genetiskt korsat för att ge bättre skördar och motstå skadedjur effektivare. Detta är jättebra för livsmedelsproducenter och jättedåligt för många som äter mycket glutenprodukter. Den variant av gluten som majoriteten av västvärlden får i sig idag fanns ö.h.t. inte för 40-50 år sedan.

  • Gilla 4
Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
  • 2 months later...

 Dom som normalt inte äter spannmål men fortfarande tror att "det kan väl inte skada med en vetebulle ibland, effekten av den försvinner väl fort", kanske ska tänka om. 

 

http://www.globalhealingcenter.com/natural-health/how-gluten-destroys-thyroid-health/

http://drrodneyford.com/faq/bloods-tests/gluten-blood-tests.html

"Gluten intolerance/ sensitivity is very common – it affects more than one in ten people. Some estimate that a third of the population is affected. A recent paper suggests the we are all susceptible to gluten-related disorders. Also, no one can digest gluten."

 

http://chriskresser.com/50-shades-of-gluten-intolerance/

http://healingpartnership.com/articals/Gluten%20Sensitivity.html

 

Antikroppar mot gluten stannar alltså kvar i din kropp i upp till 6 månader, ibland längre, och ställer till skada på ditt immunförsvar! Även om du "bara" får i dig aldrig så lite gluten så stannar effekten kvar länge i din kropp!

Jag själv har definitivt ätit mig till nedsatt thyroid funktion! Man tror ju även att uppkomst av diabetes typ1 kan bero på gluten! http://karlhulten.se/gluten-och-autoimmuna-sjukdomar/

Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Alltmer pekar på vikten av kvaliteten på det vi äter.

Genetiskt modifierat, glyphosfatbesprutat, söndermalet vete är något helt annat än stenmalen emmer. En wonderbreadlimpa bakat på industrivete med industrijäst är en helt annan sak än ett sudegsbakat dinkelbröd.

Trots att båda innehåller vete och på macronutrientsidan ser ganska lika ut.

 

"Crucially however, in humans, low-carbohydrate diets spontaneously decrease weight in a way that low-fat diets do not. Furthermore, nutrition transition patterns and the health of those still eating diverse ancestral diets with abundant food suggest that neither glycemic index, altered fat, nor carbohydrate intake can be intrinsic causes of obesity, and that human energy homeostasis functions well without Westernized foods containing flours, sugar, and refined fats. Due to being made up of cells, virtually all “ancestral foods” have markedly lower carbohydrate densities than flour- and sugar-containing foods, a property quite independent of glycemic index."

(http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3402009/)

 

Kokta potäter med smör är bra mat. Pommesfrites not so much. 

En apelsin är kalasmat. Ett glas apelsinjuice ur en tetra not so much.

Jungfrupressad olivolja är suveränt. 

Skumma växtoljor? Not. So. Much.

hpm_0000_0001_0_img0077.jpg

  • Gilla 1
Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

ErikL:

Det verkar motsägas av den här jämförelsen av kost och diabetes typ 1 mellan 40 olika länder dock:

"Among individual dietary items, average daily energy intake from dairy products and meat was directly associated with type 1 diabetes incidence, whereas average daily energy intake from cereals was inversely associated with diabetes incidence."

"
Incidence of type 1 diabetes was directly correlated with average daily intake of energy of animal origin and inversely correlated with energy from vegetal food items."
http://ajcn.nutrition.org/content/71/6/1525.full.pdf

Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

ErikL:

 

Det verkar motsägas av den jämförelsen av kost och diabetes typ 1 mellan 40 olika länder dock:

 

"Among individual dietary items, average daily energy intake from dairy products and meat was directly associated with type 1 diabetes incidence, whereas average daily energy intake from cereals was inversely associated with diabetes incidence.[/size]"

 

"[/size]Incidence of type 1 diabetes was directly correlated with average daily intake of energy of animal origin and inversely correlated with energy from vegetal food items."[/size]

http://ajcn.nutrition.org/content/71/6/1525.full.pdf

Tror mer på kaseinprotein (mjölk) än gluten som en orsak till T1-diabetes. Länder med stor konsumtion av mejeriprodukter där A2-beta-kasein är den dominerande proteiner visar förekomst av T1-diabetes på nivåer cirka 50% av de länder med motsvarande konsumtion per capita där A1-beta-kasein är dominerande.

 

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12601419

  • Gilla 1
Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Tror mer på kaseinprotein (mjölk) än gluten som en orsak till T1-diabetes. Länder med stor konsumtion av mejeriprodukter där A2-beta-kasein är den dominerande proteiner visar förekomst av T1-diabetes på nivåer cirka 50% av de länder med motsvarande konsumtion per capita där A1-beta-kasein är dominerande.

 

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12601419

Kanske samverkan med gluten? Fick läsa på lite om skillnaden mellan A1 och A2, och A1 verkar ju kunna vara lika skadligt som gluten. Diabetes1 har ju ökat sedan 1980, så dricker vi mer mjölk nu än före? Det är definitivt mer gluten i veteprodukter numer, men äter vi i norden mer veteprodukter än andra? Men en samverkan kan ju förklara lite.....

  • Gilla 1
Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

ErikL:

 

Det verkar motsägas av den här jämförelsen av kost och diabetes typ 1 mellan 40 olika länder dock:

 

"Among individual dietary items, average daily energy intake from dairy products and meat was directly associated with type 1 diabetes incidence, whereas average daily energy intake from cereals was inversely associated with diabetes incidence."

 

"Incidence of type 1 diabetes was directly correlated with average daily intake of energy of animal origin and inversely correlated with energy from vegetal food items."

http://ajcn.nutrition.org/content/71/6/1525.full.pdf

Ja, man kan nog med statistik hitta fler "kopplingar", men att kött skulle vara en bov verkar bara löjligt och ologiskt. Däremot komjölk med A1-kasein verkar ju kunna vara en bov. Men det verkar ju vara snårigt att utreda en gång för alla vilken, vilka bovarna är! Kan ju vara en mängd saker som samverkar....

 

http://www.medfak.umu.se/digitalAssets/111/111206_forskn.dag_2012_kap2.pdf

  • Gilla 1
Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Varför skulle det vara löjligt? Moderns kost påverkar barnet genom epigenetics... Man har tex sett att lc-kost med mycket kött leder till ökat blodtryck hos barnen i vuxen ålder i en studie, vilket upprepades i en andra. En hypotes om mekanism är en programmering av ökade kortisolmängder, vilket också uppmättes i en uppföljningstudie av första kohorten.

En retrospektiv fallstudie visade också på samband med T1D med kött, men inget annat livsmedel.
http://www.diabetezero.it/wp-content/uploads/2011/12/Uno-studio-in-Sardegna-sull-associazione-di-un-alto-consumo-di-carne-col-diabete-di-tipo-1..pdf

Nitrisoaminer från processat kött är också misstänkt:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20387270

En översiktsartikel på ämnet: 
http://ajcn.nutrition.org/content/78/6/1053.full

  • Gilla 1
Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Emma Adlercreutz disputerade för ett år sedan med en avhandling som hon kallar "The Perfect Storm", där hon lägger fram tankar om att flera faktorer kan behöva samverka för uppkomst av diabetes typ 1.

 

Jag skrev en sammanfattning här: http://forum.kostdoktorn.se/topic/5939-ny-avhandling-gluten-kan-%C3%B6ka-risken-f%C3%B6r-typ-1-diabetes/?hl=storm#entry82029

  • Gilla 2
Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Varför skulle det vara löjligt? Moderns kost påverkar barnet genom epigenetics... Man har tex sett att lc-kost med mycket kött leder till ökat blodtryck hos barnen i vuxen ålder i en studie, vilket upprepades i en andra. En hypotes om mekanism är en programmering av ökade kortisolmängder, vilket också uppmättes i en uppföljningstudie av första kohorten.

En retrospektiv fallstudie visade också på samband med T1D med kött, men inget annat livsmedel.

http://www.diabetezero.it/wp-content/uploads/2011/12/Uno-studio-in-Sardegna-sull-associazione-di-un-alto-consumo-di-carne-col-diabete-di-tipo-1..pdf

 

Nitrisoaminer från processat kött är också misstänkt:

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20387270

 

En översiktsartikel på ämnet: 

http://ajcn.nutrition.org/content/78/6/1053.full

Ingen av dessa artiklar säger väl egentligen något mer än att de funnit vissa statistiska samband som behöver kollas vidare. Studien om nitrosaminer rör inte typ 1 utan typ 2.

 

Om en ny sjukdom dyker upp hos en art så borde man söka orsaken i något nytt i miljön, tänker jag. Kött har vi ätit i måååånga miljoner år... (Dock icke processat eller tillsammans med friterad stärkelse o sockervatten :) )

  • Gilla 2
Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

ErikL:

 

Det verkar motsägas av den här jämförelsen av kost och diabetes typ 1 mellan 40 olika länder dock:

 

"Among individual dietary items, average daily energy intake from dairy products and meat was directly associated with type 1 diabetes incidence, whereas average daily energy intake from cereals was inversely associated with diabetes incidence."

 

"Incidence of type 1 diabetes was directly correlated with average daily intake of energy of animal origin and inversely correlated with energy from vegetal food items."

http://ajcn.nutrition.org/content/71/6/1525.full.pdf

Det kan kanske ha varit A1-mjölken som spelade in? Samtidigt skriver författarna att deras data är bitvis mycket osäkra.

Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Emma Adlercreutz disputerade för ett år sedan med en avhandling som hon kallar "The Perfect Storm", där hon lägger fram tankar om att flera faktorer kan behöva samverka för uppkomst av diabetes typ 1.

 

Jag skrev en sammanfattning här: http://forum.kostdoktorn.se/topic/5939-ny-avhandling-gluten-kan-%C3%B6ka-risken-f%C3%B6r-typ-1-diabetes/?hl=storm#entry82029

 

Kom precis hit för att posta länk till denna avhandling, kul att du redan tagit upp den. Tydligen pågår det en studie i Finland om kopplingen mellan mjölk och typ 1 diabetes.

 

En bit av abstrakt nedan:

 

Results and conclusions: There was a discrepancy in levels of the celiac-related antibodies between children with type 1 diabetes in Denmark and those in Sweden, independent of HLA genotype, which suggests a difference in exposure to environmental factors between these two neighboring countries. Approximately 5% of children with type 1 diabetes developed celiac disease autoimmunity (CDA) during the first year of type 1 diabetes. Furthermore, a subpopulation was homozygous for IL18RAP, which may modulate the risk of developing CDA in type 1 diabetes. In animal experiments, dietary gluten seemed to affect the immune system of both immune-competent BALB/c mice and diabetes-prone NOD mice, and a gluten-free diet lowered expression of NKG2D and its ligands. Comorbidity of type 1 diabetes and celiac disease was associated with several perinatal risk factors, including Caesarean section, birth during summer, female gender, and being born to mother born in Sweden.

  • Gilla 2
Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Ingen av dessa artiklar säger väl egentligen något mer än att de funnit vissa statistiska samband som behöver kollas vidare. Studien om nitrosaminer rör inte typ 1 utan typ 2.

 

Om en ny sjukdom dyker upp hos en art så borde man söka orsaken i något nytt i miljön, tänker jag. Kött har vi ätit i måååånga miljoner år... (Dock icke processat eller tillsammans med friterad stärkelse o sockervatten :) )

Oops, klistrade fel länk. http://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S0140-6736(81)91048-5

Ett exempel, det finns fler studier som hintar om det sambandet. Man studerade hela befolkningen på island. Den tyder till och med på att faderns kost runt tiden för buset påverkar...

 

Varför skulle A1 göra att kött sticker ut som en korrelation?

 

Ska läsa din länk när jag får tid!

  • Gilla 1
Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Från en artikel i forskning och framsteg

 

Ger virus och komjölk diabetes?

Det finns ytterligare en tänkbar modell för hur ökad hygien skulle kunna spela roll, nämligen om vi jämför med en annan sjukdom, polio. Polio var inget problem förrän under 1800-talet. Alla barn fick poliosmittan som spädbarn och eftersom deras mödrar hade haft polio hade de naturligt försvar och blev aldrig sjuka. Inte förrän hygienen blev så uttalad att det uppstod områden där ingen på åratal hade smittats av poliovirus blev polio en sjukdom! När så plötsligen viruset spreds drabbades ibland barn, och även vuxna, av en kraftig infektion. Utan immunitet fick vissa en så kraftig attack att framhornscellerna i ryggmärgen förstördes och så kallad barnförlamning var ett faktum.

Polioviruset är ett tarmvirus, ett så kallat enterovirus, och vi vet att vissa enterovirus kan framkalla diabetes hos barn. Vi vet också att dessa enterovirus blivit alltmer sällsynta i Sverige och att de är mycket ovanligare i Sverige och Finland än i länder med lägre förekomst av diabetes. Är barndiabetes vår tids polio?

 

Infektioner med enterovirus leder till en försvarsreaktion i immunsystemet. Vissa av dessa enterovirus (Coxsackievirus) ser bitvis ut på exakt samma sätt som en av betacellernas produkter, GAD. Detta ämne, vet vi, ådrar sig reaktioner från immunförsvaret (bild 4). I syfte att identifiera om det pågår en sjukdomsprocess undersöker läkare därför om det finns antikroppar i blodet som har bildats som försvar mot enterovirus men som också är riktade mot GAD. När det i ett senare skede tillverkas mycket GAD i samband med ökad produktion av insulin, kan man tänka sig att immunförsvaret reagerar felaktigt och i stället ger sig på GAD. Och då är inbördeskriget i kroppen ett faktum!

 

Samma tanke har framförts när det gäller komjölk, som ibland har misstänkts vara för diabetes vad gluten är för celiaki (glutenintolerans). Om komjölk ges till spädbarn reagerar försvarssystemet, och hos vissa litet häftigare. När sedan strukturer på betacellernas yta liknar komjölksprotein, skulle immunförsvaret kunna reagera. Och det finns flera tecken som pekar på komjölk som bov i dramat. Om spädbarn ges komjölk ökar risken för diabetes, enligt vissa undersökningar. Detta bestyrks av att man ofta hittar antikroppar mot komjölk hos barn när sjukdomen bryter ut.

 

Nu pågår en stor internationell studie för att se om diabetes går att förebygga. Här ingår nyfödda barn vars vävnadstyp visar att de har ökad risk att få diabetes. Om dessa barn undviker komjölksprotein under livets första 6-8 månader vill vi se om det kan minska risken att drabbas av sjukdomen. Barnen följs sedan under tio år. För att ge statistisk säkerhet krävs att 8 000 nyfödda barn deltar, och därför fordras att flera länder i västvärlden ingår i studien. I Sverige deltar kliniker på tio platser, med mig som koordinator.

 

http://fof.se/tidning/2003/7/modern-livsstil-ger-barndiabetes

  • Gilla 2
Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Oops, klistrade fel länk. http://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S0140-6736(81)91048-5

Ett exempel, det finns fler studier som hintar om det sambandet. Man studerade hela befolkningen på island. Den tyder till och med på att faderns kost runt tiden för buset påverkar...

 

Varför skulle A1 göra att kött sticker ut som en korrelation?

 

Ska läsa din länk när jag får tid!

Jag tänker att A1 innehåller för människa främmande kaseinvarianter, medan A2 inte gör det. Då kan de främmande varianterna tänkas trigga immunförsvaret och tillsammans med andra obekanta faktorer orsaka en autoimmun attack. Det förefaller inte troligt, som jag ser det, att A2-mejerier eller vanlig animalisk mat skulle orsaka autoimmuna sjukdomar - dessa sjukdomar är nya, den animaliska maten utom mejerier gamla, och dessutom detta med de nyligen (ca. 8000 år) muterade europeiska korna som kallas A1.

 

EDIT: Korrelationen är enligt det du citerade inte med kött utan med mejerier och kött.

Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Gäst
Svara i detta ämne...

×   Du har klistrat in innehåll med formatering.   Ta bort formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Din länk har automatiskt bäddats in.   Visa som länk istället

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Skapa nytt...