Jump to content

Buljongfett


Petra183

Recommended Posts

Finns det något man kan göra med buljongfett, dvs den fettkaka som bildas ovanpå buljong som kallnar? Om jag förstått det hela rätt ska man ta bort den för att få bättre kvalitet på buljongen, men det känns synd att slänga fett och det blir lite mastigt att äta den med sked. 

 

Någon som har tips på användningsområde? Hur länge håller den sig i kylen? Kan man frysa den?

Link to comment
Share on other sites

Jag har förstått det så, att om man bara kokar buljongen en kort tid, kan man äta fettet. Exempelvis om man kokar en köttsoppa och bara kokar buljongen tills köttet är färdigkokt. Om man däremot kokar buljongen i flera timmar, vilket man ju ofta gör om man kokar buljong enkom, så bör man ta bort och slänga fettet. Detta ska bero på att fettet börjar härskna av den långa koktiden och därför både smakar sämre och inte är särskilt hälsosamt. Att fettet härsknar är ju då absolut orsaken till att buljong med fett fortare blir dålig i frysen, jämfört med fettfri buljong.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Mnjae.. tror att det är så här i stället!

 

Buljong framställs främst för smakernas skull.. det blir en hel del mineraler från benen oxå, som kan vara nyttiga.. däremot blir ofta ett överflöd av fett!

 

Speciellt om man reducerat det väldigt mycket.

 

Det blir som regel så mycket fett att det är rent opraktiskt.. därför slänger man det mesta.. tveksam till om härskningsprocessen är så himla stor och anledning till att man slänger det?

Link to comment
Share on other sites

Citerar Birgitta Höglunds bok Långkok... "Att jag tar bort fettet vid infrysningen beror inte på att jag vill ha en mager fond. Det är bara för att det inte blir så gott av den långa kokningen, fettet oxiderar."

 

Oxidera är samma sak som härskna, visst?

Link to comment
Share on other sites

Buljong o fond är A o O i köket. Det är attans vad mycket gott man kan göra med den. Har dock funderat på det här med att ta bort fettet från buljongen. Jag kokar en jäkla massa buljong i min crock-pot. Har hela kylskåpet fullt med buljongburkar. Det är kyckling-, nötbensbens- o fläskbensbuljong. Fisk- o grönsaksbuljong gör jag aldrig i förväg, utan kokar när jag behöver det (kort tillagningstips). Jag sparar o använder alltid buljongen med fettet kvar. Detta är mina iakttagelse:

- det håller sig ca tre veckor. Ingen idé att frysa in, det går åt.

- fettet lägger sig som ett skyddande lock.

- det smakar bra om fettet, även när buljongen börjar bli gammal.

Så för mig känns det bra att använda både fett o buljong.

Link to comment
Share on other sites

Min 36-timmars benbuljong är klar. Den blev inte riktigt som jag förväntat mig eftersom den inte stelnade. Funderar på om det beror på att jag i huvudsak återanvänt långkokta ben till den och kompletterat med krossade äggskal och ett par oanvända märgben. I långkoken använde jag vin eller vinäger och det är möjligt att det dragit ut tillräckligt mycket ur benen. Från långkoken fick jag nämligen styv buljong. Det kanske räcker att koka 6-8 timmar för att få ut tillräckligt ur benen? Tankar kring det?

Link to comment
Share on other sites

Citerar Birgitta Höglunds bok Långkok... "Att jag tar bort fettet vid infrysningen beror inte på att jag vill ha en mager fond. Det är bara för att det inte blir så gott av den långa kokningen, fettet oxiderar."

 

Oxidera är samma sak som härskna, visst?

Det håller jag inte riktigt med om. Skulle fett oxidera av värme? Hur skulle det gå till?! Det är väl fettet i benen vi talar om? Att mättat fett från ben/kött skulle oxidera i en buljong med rimlig koktid finner jag högst osannolikt. I en buljong blir det högst 100 grader så länge det finns vatten kvar (När vattnet har kokat bort stiger temperaturen och kan bli 250 grader eller mer. Då bränns innehållet och fettet oxiderar).

Det måste vara något annat hon menar. Däremot om man har olja rik på fleromättade fettsyror så kan dessa kanske förstöras av långvarig värme.

Jag har tillräckligt mycket kunskap i kemi, biokemi mm för att inse att mättade fetter är stabila för måttlig värme, 100 grader under en kortare tid, -timmar. Dessutom har jag själv kokat många buljonger av ben. Då har jag dem i ugnen i en järngryta med lock under natten, ca 12 tim. Jag har aldrig varit med om illaluktande fett. Däremot blir det mycket fett av märgben. Det kan kännas otrevligt att äta så mycket fett i buljongen. Jag brukar därför spara en del av fettet och använda vid stekning av annat, som ägg tex.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...